Ronde 7
weekend 3

Nick Maatman op zoek naar het ontbrekende halfje, of toch die zesde winst?

Het was een zware bevalling, maar uiteindelijk lukte het Nick Maatman om het beslissende halfje te scoren tegen Amir Nicolai, maar het was alle andere als een eenvoudige klus, want Nicolai probeerde van alles, maar moest op het einde met een pluspion in een toreneindspel toch in de remise berusten.
En die had Maatman wel nodig, gezien de scores op de andere borden, want Rembrandt Bruil, Onno Elgersma en Machteld van Foreest waren door hun respectievelijke overwinningen al bij de 5,5 punten van Maatman aangesloten. Maar uiteindelijk dus 6 punten voor Nick Maatman en daardoor na 2016 en 2017 zijn derde NOSBO titel en winst in het Groninger Combinatie weekendtoernooi. Hij was na drie jaar de opvolger van Ivo Maris, nadat COVID-19 de tussenliggende jaren de scepter zwaaide.
NOSBO dameskampioen werd Machteld van Foreest, de hoogst eindigende senior was tot eigen verbazing Adrian Clemens en zijn clubgenoot Henk van der Meer bleek de meeste punten als veteraan te hebben gepakt. En dat ondanks dat de laatste zelfs twee ronden niet meespeelde.
Geen wanklank, één telefoonnul en toch wel vrij veel uitvallers. Ondanks het koele weer, of misschien dankzij, stopte 1 op de 7 schakers vroegtijdig.


Ronde 6
Het was een lange ronde voor de spelers boven in het klassement, maar toen het stof was opgetrokken leek Nick Maatman vooralsnog de grote winnaar. Zelf won hij aan bord 1 een dame-eindspel met pluspion van Roger Labruyère en hij zag alle direct concurrenten remise spelen. Nick gaat de laatste ronde in met een voorsprong van een vol punt op negen achtervolgers. Eentje daarvan haakte overigens al af, want Jan Baljé had nog werk liggen dat voor morgen af moest zijn. Jan is niet de enige, want liefst 12 spelers zijn niet ingedeeld voor de laatste ronde. Een hoog percentage op 86 starters.
Onder in de ranglijst zijn er nog drie spelers die op zoek gaan naar hun eerste overwinning. Meino Aden speelde wel al viermaal remise, maar winnen zat er nog niet in voor de Duitse schaakfamilievader. Hetzelfde geldt ook voor Jasper Vos, die wel al zijn laatste twee partijen naar remise schoof, en voor Henk Luijmes.


Ronde 5
De ronde waarin het versneld Zwitsers indelen voorbij is en we gaan kijken naar de daadwerkelijk behaalde punten. En dan blijkt Konstantinos Basinas ineens aan bord 2 op te duiken tegen Onno Elgersma. De laatste is nog wel te sterk voor de dappere Griek.
Aan bord 1 de clash tussen Machteld van Foreest en Nick Maatman. Een interessante partij volgde, waarbij Nick op een bepaald moment met loper maal h2 de lont in het kruitvat steekt. De dame en een paard ook in de buurt, maakte het voor Machteld lastig om een uitweg te vinden.
Léon Niemeijer, die dag begonnen was met een reglementair punt, na afmelding van zijn tegenstander, hield knap stand tegen Amir Nicolai.
In het middengedeelte van de indelingslijst waren er toch nog enkele grotere ratingverschillen, dus opmerkelijk genoeg was de bovenzaal veel eerder leeg dan de benedenzaal.
Aan het laatste bord vochten Gijs Schoutens en Joris Buijnsters, beide gestart met drie nederlagen, een zware strijd uit, uiteindelijk resulterend in winst van de eerste. "Blij dat ik van de nul af ben", was het commentaar na afloop.


Ronde 4
weekend 2

Machteld van Foreest verdedigt de zwarte stelling tegen de aanval van Jasper Geurink

En ook na de vierde ronde is Machteld van Foreest als enige nog zonder puntverlies. Daar leek het lang niet op tegen Jasper Geurink, maar toen op een bepaald moment de zware stukken van Machteld binnenvielen, zag Jasper zich genoodzaakt een kwaliteit te geven. Het vergde nog secuur spel, maar uiteindelijk wist Machteld de vis op het droge te trekken.
Er staan nog twee spelers op 3,5 punten. Nick Maatman en verrassend ook Konstantinos Basinas. De laatste verraste Adrian Clemens en schuift, nu de versneld Zwitsers punten zijn verdwenen, zomaar door naar een gedeelde tweede plaats.
De overige spelers hebben minimaal een punt achterstand op de kop, door remises op de borden 3 tot en met 5. helaas twee zieke afmelders vanochtend en na de ronde nog eentje. Ook trok een deelnemer bij wie het allemaal niet zo goed liep zich terug.
Er wordt gespeeld in de boven- en de benedenzaal van het Jannes van der Wal denksportcentrum. Vanaf bord 27 spelen ze beneden, met voor velen daar het doel om toch (weer) in de bovenzaal terecht te komen.

Ronde 3
Aan het einde van vrijdagmiddag was er dan nog maar één koploper over. De enige die won aan de hoogste drie borden was Machteld van Foreest, tegen Siem van Dael, en dus gaat Machteld als nummer 1 het weekeinde in. Een weekeinde waarin nog wel 4 van de in totaal 7 rondes gespeeld moeten worden, dus het is nog lang niet beslist.
Het betekende ook dat de andere twee borden met tot dan toe nog zonder puntverlies zijnde spelers in remise eindigden. Bij Maatman vs Bruil en Albers vs Geurink waren er geen winnaars, hoewel Jasper Geurink wel tot het gaatje moest om het halfje binnen te halen.
Jan Baljé raakte voor de tweede maal in een ongelijk loper eindspel verzeild en voor de tweede maal leverde dat remise op, nu tegen clubgenoot Adrian Clemens.
De vijf spelers die ook nog op 100% stonden vanuit de tweede groep, raakten alle vijf die status kwijt en verloren allemaal


Ronde 2
Intussen is ronde 3 begonnen, dus een goed moment om even terug te kijken op de tweede. Liefst 8 spelers hadden een bye aangevraagd. De overige 78 begonnen om 10 uur vol goede plannen aan de volgende opdracht.
Aan bord 1 speelde Nick Maatman een naar eigen zeggen leuke partij tegen Paul Hummel. Het slot van de partij was wel aardig voor mensen die van dit soort details houden. Bij drie opeenvolgende zetten van Hummel sloeg deze een dame van Maatman. Toen puntje bij paaltje kwam, was Hummel daardoor wel een toren kwijt voor 2 pionnen. Niet veel later volgde de opgave. Van de top 5 spelers op rating bleven ook Siem van Dael en Jasper Geurink op 100%, waar Onno Elgersma en Jan Baljé hun eerste halfje inleverden. Ook Rembrandt Bruil, Machteld van Foreest en Sasa Albers bleven mee aan de leiding.
Er staan nog meer spelers op 2 uit 2, maar die komen uit de tweede groep van het versneld Zwitsers en worden dus nog niet tegen de top ingedeeld. Dit zijn Léon Niemeijer, Feike Hof, Floris Buijnsters, Jim Klooster en Daniel Rabbers.


Ronde 1
Gisteren ging het NOSBO persoonlijk kampioenschap van start. Zoals de laatste jaren gebruikelijk is dit toernooi gekoppeld aan het weekendtoernooi van de Groninger Combinatie.
In de eerste ronde is het ratingverschil vaak groot, ondanks het gebruik van versneld Zwitsers bij dit toernooi, en dat leidt dan vaak tot weinig verrassingen.
Versneld Zwitsers zorgde wel voor langere partijen dan gebruikelijk, zo was de laatste partij pas na 4,5 uur afgelopen, maar veel verder dan remise kwamen de spelers met de lagere rating toch niet. Aan de top 5 borden ging alles volgens rating. Nummer 1 geplaatst Nick Maatman won van de Duitse jongeling Tammo Aden en ook Siem van Dael, Onno Elgersma, Jasper Geurink en Jan Baljé deden wat van hen werd verwacht.
weekend 1

Nick Maatman in ronde 2 met de zwarte stukken

Het ging mis voor Amir Nicolai aan bord 6, die ontsnapte met een remise in de langste partij van de dag tegen Bram Albertus. Dat deed ook Ardin Bosboom aan 7 tegen Meino Aden, de vader van Tammo. Sowieso is de familie Aden goed vertegenwoordigd. Moeder Dagmar speelde ook al remise en broer Keno won zijn eerste partij.
De eerste partij die afgelopen was, was die tussen de tweeling Van Foreest. Machteld was snel klaar met broer Nanne.
Verrassende zeges waren er voor Brian van Kanten, Jane Kempenaar en Ruben Blokzijl.
Vandaag twee ronden, live te volgen via de site van de Groninger Combinatie
De uitslagen en standen via Chess Results