Maarten en Mathijs cropMaarten Roorda (links) wint het Winterkampioenschap; 2e wordt Sissa-clubgenoot Mathijs de Jong (rechts)


Ronde 7: De finale!

Vlak voor het aanbreken van de astronomische lente was het tijd voor de laatste ronde van dit Winterkampioenschap. In deze zevende ronde wordt beslist wie Winterkampioen 2021-2022 wordt. In de open groep heeft Maarten Roorda (Sissa) een uitstekende uitgangspositie gecreëerd door een vol punt voorsprong te nemen op een peloton van 7 (!) achtervolgers. Mocht Maarten verliezen in de laatste ronde, dan kunnen zij nog langszij komen. Maarten heeft aan een remise voldoende voor het kampioenschap, maar zo'n laatste ronde heeft altijd een andere dynamiek en gaat druk nog een rol spelen?

Maarten moet het opnemen tegen clubgenoot Marcel Pouw met vrijwel dezelfde rating. Marcel speelt met zwart met de nogal ongebruikelijke Philidor-verdediging (1. e4 e5 2. Pf3 d6?!). Is het een poging Maarten - die zich steevast goed voorbereid op zijn tegenstanders - te verrassen? Hoewel de opening wat voorzichtig lijkt, slaat al gauw de vlam in de pan als Maarten op zet 7 met een loper inslaat op f7 en even later de toren op a8 slaat met zijn paard. Toch staat Marcel tot dat moment iets beter. Marcel wil het paard op a8 iets te snel terugwinnen, maar dat geeft Maarten de kans om het centrum vast te zetten en daarmee in het voordeel te komen.

Vanaf dat moment is Maarten in zijn element en verbetert hij zijn stelling met bijna iedere zet. Marcel bestormt met zijn dame en paarden nog dreigend de witte koningsstelling, maar Maarten houdt het hoofd koel en schuift de partij naar winst. Maarten Roorda wint daarmee de Open Groep van het Winterkampioenschap!

Winterkampioenschap 2021 2022 R7 Open GroepOpen Groep - Uitslagen ronde 7


Mathijs de Jong
(ook Sissa) verslaat Rolinde den Heijer, de regerend Nederlands online meisjeskampioen t/m 16 jaar. Hij komt hiermee op 5 punten. Het duel tussen de jeugdspelers León Niemeijer (SC Assen) en Jelle Smid (DBC) wordt gewonnen door León die daarmee ook op 5 punten komt. Remco Jelsma en Arjan Drenthen spelen remise, waardoor zij op 4,5 punten uitkomen. Omdat Mathijs de Jong meer weerstandspunten heeft dan Léon (het aantal punten dat je tegenstanders bij elkaar geschaakt hebben), wordt hij tweede. Léon Niemeijer wordt knap derde in dit sterke veld.

Leon crop Léon Niemeijer wordt 3e en daarmee de beste jeugdspeler in de Open Groep (foto Ab Bruijns)


Arjan Drenthen (DSC, Delft) werd vierde en bleef dit toernooi ongeslagen. Hij won in ronde 1 en 3 en speelde verder 5 remises, waarmee hij zich ook de remisekoning van dit toernooi mag noemen. Dat is niet negatief bedoeld. Arjan liet namelijk zien over prima verdedigende kwaliteiten te beschikking door uit meerdere lastige posities toch een remise te slepen. Een nuttige vaardigheid! Op de vijfde plaats opnieuw een Sissa-speler: Remco Jelsma. Hij heeft nog geen KNSB-rating, maar liet in dit toernooi zien uitstekend mee te kunnen komen met de sterkere spelers.

Net buiten de top 5 vinden we een hele groep jeugdspelers die allemaal 4 uit 7 gescoord hebben: Guido van Hesselingen, Jelle Smid, Rolinde den Heijer, Ghilon Etienne en Leon Elferink. Het podium zat er voor hen dit keer nog net niet in, maar voor een volgende editie is de gevestigde orde gewaarschuwd voor deze talenten.


Winterkampioenschap 2021 2022 Eindstand Open GroepEindstand Open Groep


Jeugdgroep

In de Jeugdgroep was er nog van alles mogelijk in de laatste ronde. Ryan Ramdien en Abel Drenthen stonden voor het ingaan de van de laatste ronde een punt voor op de rest. Voor hen dus duidelijk de beste kansen op het kampioenschap. Toch had ook Carlijn Hagen nog een theoretisch kansje. Mochten zowel Ryan als Abel de laatste ronde verliezen en zij zou winnen, dan zou zij op weerstandspunten ook nog kampioen kunnen worden. Oftewel, alle ingrediënten voor een spannende finale.

Mehran kopieMehran Sprong kwam tot winst in de laatste ronde, een uitslag waar door podiumkandidaten met veel belangstelling naar uitgekeken werd


Abel speelt tegen Dagmar Luijckx zijn geliefde, agressieve Deens Gambiet (1. e4 e5 2. d4 exd4 3. c3). Het eerste pionoffer neemt Dagmar nog aan, de tweede weigert ze om te voorkomen dat wit zich al te snel ontwikkelt. Aanvankelijk houdt ze de boel nog droog, maar Abel blijft met actief spel druk zetten. Het lukt Dagmar niet om op tijd te rokeren, waarvan Abel profiteert met een mataanval door het centrum. Abel heeft met deze overwinning gedaan wat hij kon, nu is het lastigste deel aangebroken: afwachten op de andere uitslagen. Op die van Ryan hoeft hij niet lang te wachten, want die speelt toevallig op hetzelfde moment zijn partij tegen Duncan Elferink. Duncan is een sterke speler, maar heeft op zet 5 een black-out als hij zijn paard in laat staan. Ryan heeft met het vervolg geen moeite meer. Beide koplopers hebben nu dus 6 uit 7. Het reglement schrijft voor dat de volgorde dan bepaalt wordt op weerstandspunten. En dat aantal is pas bekend als iedereen gespeeld heeft.


Winterkampioenschap 2021 2022 R7 Jeugdgroep


De Paardensprong-clubgenoten Carlijn Hagen en Imara Hardeman spelen tegen elkaar. Er ontstaat een interessante partij die abrupt eindigt als Imara een dubbele aanval plaatst op toren en een matveld. In een reflex redt Carlijn haar toren, waarna het mat is. Winst dus voor Imara, die daarmee op 4,5 punt komt. Daarmee staat ze virtueel derde, samen met Evan de Wit die Carlijns broer Maurits Hagen verslaat. Ook hier moeten de weerstandspunten uitsluitsel geven naar wie de beker voor de derde plaats zal gaan.

Carlijn en ImaraCarlijn en Imara zijn op het bord concurrenten, maar kunnen het prima met elkaar vinden


Als de uitslagen binnen blijven druppelen wordt duidelijk dat Ryan Ramdien duidelijk de meeste weerstandspunten heeft gescoord en daarmee de winnaar wordt van de Jeugdgroep van het Winterkampioenschap. Na zijn verlies in ronde 1 tegen Imara heeft hij al zijn partijen gewonnen. Plaats 2 is voor Abel Drenthen die lange tijd aan de leiding ging en alleen van Ryan verloor.

RyanRyan Ramdien (Magnus Leidsche Rijn, Utrecht) wint de Jeugdgroep van het Winterkampioenschap


Het wachten is dan nog op wie er derde wordt. Op de voorlaatste dag moet alleen nog de partij tussen Mehran Sprong en Silvijn Smit gspeeld worden en laat dat nu juist de beslissende partij zijn voor deze plek. Bij remise of winst van Silvijn wordt Imara derde, bij winst van Mehran gaat de beker naar Evan. 's Avonds volgt de uitkomst: Mehran verslaat Silvijn en Evan de Wit wordt derde!
 
De vierde plaats is voor Imara Hardeman. Carlijn Hagen, Duncan Elferink en Mehran Sprong scoren allen 4 uit 7 en worden daarmee gedeeld vijfde.

Winterkampioenschap 2021 2022 Eindstand JeugdgroepEindstand Jeugdgroep

Het zit erop
Daarmee komt een einde aan dit Winterkampioenschap. Iedereen hartelijk dank voor het meedoen en het steeds tijdig doorgeven van de uitslagen. Alle prijswinnaars gefeliciteerd. Graag tot een volgende keer!


Eindstand Jeugdgroep

Eindstand Open Groep

Deelnemerslijst Jeugdgroep
Deelnemerslijst Open Groep
Reglement Winterkampioenschap


Ronde 6: Maarten Roorda pakt voorsprong op peloton achtervolgers

KrokussenMet de lente in aantocht gaan we naar de finaleronde van het Winterkampioenschap

Winterkampioenschap Open R6Open Groep - Uitslagen ronde 6


Maarten Roorda blijkt in uitstekende vorm. Hij heeft nog niet één partij verloren en in ronde 6 sloeg hij opnieuw toe, dit keer ten koste van Martijn Hardeman. Na afloop lichtte hij wel een tipje van de sluier op van zijn succes: hij bereidt zich voor iedere partij goed voor op zijn tegenstander. Zo zat Martijn al diep in de denktank, terwijl Maarten tot zet 14 alle zetten zo uit zijn mouw kon schudden.

Hiermee verkleint hij tegelijk het risico om in tijdnood te komen, wat naar eigen zeggen vaak een probleem is bij Maarten. Martijn heeft regelmatig last van hetzelfde kwaaltje en zeker toen Maarten hem flink onder druk zette, kostte het hem veel tijd om het hoofd boven water te houden. Dat lukte nog een hele tijd, maar uiteindelijk was er geen houden meer aan en pakte Maarten verdiend het punt.

Winterkampioenschap Open Klassement R6Open Groep - Stand na ronde 6

Doordat de vorige koploper tegen een accountblokkade opliep, staat Maarten nu eerste. Hij heeft een vol punt voorsprong op een achtervolgende groep van maar  liefst 7 spelers. Het is dus nog niet beslist! In de laatste ronde gaat duidelijk worden welke drie spelers van deze groep een beker winnen.


Jeugdgroep

Winterkampioenschap Jeugd R6Jeugdgroep - Uitslagen ronde 6


In de jeugdgroep speelde koploper Abel Drenthen (5 uit 5) tegen Ryan Ramdien, de enige speler die nog niet meer dan een punt achterstand had op Abel. Het werd een levendige partij met tegengestelde rokades, waarbij de pionnen van Ryan eerder Abels koningstelling bereikten dan andersom en Abel ten onder ging in de aanval die volgde. Jammer voor Abel, maar het brengt de spanning in het toernooi weer helemaal terug.

Dagmar Luijckx verrekende zich in een combinatie tegen haar Paardensprong-clubgenote Carlijn Hagen, waardoor Carlijn opstoomt naar het virtuele podium. Friesland won de Noordelijke derby van Groningen in de partij tussen Evan de Wit en Mehran Sprong (1-0). Wart Koopman verslikte zich tegen schoolgenoot Imara Hardeman in de opening, waarna het niet meer lukte om de mataanval af te wenden.

Winterkampioenschap Jeugd Klassement R6Jeugdgroep - Stand na ronde 6


Met nog één ronde te gaan leiden Ryan en Abel het klassement met een punt voorsprong op Carlijn en Duncan. Het is nog niet te voorspellen hoe dit gaat aflopen en naar welke windstreken de Winterkampioenschap-bekers binnenkort gestuurd gaan worden.

 

Uitslagen Jeugdgroep - Ronde 6
Uitslagen Open Groep - Ronde 6

Uitslagen Jeugdgroep - Ronde 7 (bezig)
Uitslagen Open Groep - Ronde 7 (bezig)

Deelnemerslijst Jeugdgroep
Deelnemerslijst Open Groep
Reglement Winterkampioenschap

Ronde 5: Familiebattles in ronde 5 Winterkampioenschap

Duncan ElferinkOp bord 1 van de Jeugdgroep nam Duncan Elferink het op tegen koploper Abel Drenthen


Een blik op de deelnemerslijsten leert dat er diverse gezinsleden van verschillende families meedoen aan het Winterkampioenschap. In ronde 5 leidde dat tot meerdere familiebattles. Zo speelden Arjan Drenthen en zijn dochter Ava tegen respectievelijke Martijn Hardeman en diens dochter Imara. Zo'n anderhalf jaar geleden hadden dochters en vaders elkaar voor het eerst ontmoet op het NK voor E-jeugd in Waalwijk, nu werd het een online familiebattle tussen Delft en Groningen waarbij vaders en dochters het tegelijkertijd tegen elkaar opnamen.

Bij Ava en Imara ging het materieel gezien gelijk op, maar toen Imara een vrije c-pion naar de 2e rij wist te krijgen kon Ava promotie niet meer voorkomen (0-1). De vaders Arjan en Martijn waren toen nog lang niet klaar. Witspeler Martijn was met een pion meer en voordeel uit de opening gekomen, maar Arjan wist continu goede tegenzetten te vinden. Uiteindelijk won Arjan de pion terug en er resteerde een toreneindspel met een gelijk aantal pionnen. De engine zag hierin aanvankelijk nog steeds winstkansen voor wit, maar voor spelers van vlees en bloed bleek dit al snel gewoon remise.


Jeugdgroep R5Jeugdgroep - Uitslagen ronde 5


Er was nog meer familiestrijd. Evan de Wit moest het namelijk opnemen tegen zijn broertje Jim, die als zesjarige (!) de jongste deelnemer van het toernooi is. Evan won in een grillige partij die ook heel anders had kunnen aflopen, want tot twee keer toe had Jim zijn grote broer de dame afhandig kunnen maken.

Ook broer en zus Maurits en Carlijn Hagen uit Schiermonnikoog moesten tegen elkaar. Dat is voor hen niet ongewoon; alleen al op Lichess hebben ze 450 (!) partijen tegen elkaar gespeeld. Wat wil je ook als je zo gewaagd aan elkaar bent: Maurits 233 versus Carlijn 218 punten. Dit keer was het Carlijn die aan het langste eind trok, waarmee ze oprukt naar de subtop van het klassement.

In de jeugdgroep deed koploper Abel Drenthen verder hele goede zaken door Duncan Elferink (zie foto) te verslaan. Siem Westerhof - die bij vrijwel ieder online toernooi te vinden is - scoorde zijn eerste volle punt van dit Winterkampioenschap ten koste van Daan Bakker. De heren hadden er daarna nog geen genoeg van, want speelden gelijk nog een partijtje.

Jeugd stand na R5Jeugdgroep - Stand na ronde 5


Abel
leidt het klassement nu met een indrukwekkende 5 uit 5. Ryan Ramdien zit daar een vol punt achter en Dagmar Luijckx staat met 3,5 punt op de derde plaats. Met nog twee ronden te gaan is er echter nog niets beslist.

Open groep R5Open Groep - Uitslagen ronde 5


Johan Scharft
blijft uitstekend op dreef en verslaat in ronde 5 Mathijs de Jong. De tienjarige Ghilon Etienne scoort zijn tweede achtereenvolgende winst door Boudewijn Hoogeboom te verslaan. Erik Sluter werd op de laatste dag van deze ronde 60 jaar en gaf dit extra glans door te winnen van Wim Krijnen. Jan Bakker had even tijd nodig om op te warmen, maar in deze ronde was het raak en versloeg hij Mirjam Berendsen.

Stand open na R5Open Groep - Stand na ronde 5


Johan Scharft
gaat alleen aan de leiding, maar het verschil met de Sissa-spelers Maarten Roorda en Remco Jelsma is slechts een half punt. Ook hier zijn er dus nog twee spannende laatste ronden in het verschiet.


Uitslagen Jeugdgroep - Ronde 5

Uitslagen Open Groep - Ronde 5

Uitslagen Jeugdgroep - Ronde 6 (bezig)
Uitslagen Open Groep - Ronde 6 (bezig)

Deelnemerslijst Jeugdgroep
Deelnemerslijst Open Groep
Reglement Winterkampioenschap


Ronde 4

 Nathan DrenthenNathan Drenthen uit de Jeugdgroep is in zijn nopjes met zijn overwinning op Daan - Appelflappel - Bakker


Open groep

Koploper Guido van Hesselingen trof in ronde 4 Sissaan Mathijs de Jong. Het werd een interessante partij waarbij de strijd op de koningsvleugel beslecht leek te worden, maar een ver opgerukte zwarte pion op de damevleugel uiteindelijk een beslissende rol speelde.

Guido Mathijs zet 29Guido van Hesselingen - Mathijs de Jong na 29. g5 (klik op diagram om na te spelen)


Mathijs heeft groot voordeel en kan in deze stelling bijvoorbeeld winnen met: 29....Txf3 30. Txf3 Txf3 31. Dxf3 c2! 32. Tc1 La3! In plaats daarvan speelde hij het mindere 29....Lxg5, waarna de stelling weer ongeveer gelijk werd (zie de evaluatiegrafiek onder het diagram).

Met de zwarte pion op c3 bleef het echter een levensgevaarlijke stelling en na een logisch uitziende verdedigende torenzet ging het alsnog mis voor wit. Mathijs maakte het in stijl af.

Guido Mathijs slotGuido van Hesselingen - Mathijs de Jong na 39. Kc2 (klik op diagram om na te spelen)


Zwart speelde hier 39...Tf2+! Wit moet de toren slaan om niet mat te gaan: 40. Dxf2, waarna zwart de dame wint met 40...Dxa2+! (0-1)

Winterkampioenschap Open R4Open Groep - Uitslagen ronde 4


Johan Scharft
versloeg jeugdspeler Rolinde den Heijer. Arjan Drenthen en Maarten Roorda speelden remise in een 'bizarre partij' (quote Maarten). Oordeel zelf. De tienjarige Ghilon Etienne versloeg knap Josephine Damen, de nummer 2 van de Online Schaakcompetitie 2020.

Winterkampioenschap Open stand na R4Open Groep - Stand na ronde 4

Johan Scharft en Mathijs de Jong voeren het klassement aan. Maarten Roorda, Arjan Drenthen, Guido van Hesselingen, Martijn Hardeman en Remco Jelsma zitten daar slechts een halfje achter.

Jeugdgroep

Winterkampioenschap Jeugd R4Jeugdgroep - Uitslagen ronde 4


In de jeugdgroep speelden de twee koplopers Abel Drenthen (Promotie Zoetermeer) en Silvijn Smit (Matadoren) tegen elkaar. Mogelijk was Silvijn wat overdonderd door het Deens Gambiet waarmee Abel opende, want hij verloor al na enkele zetten een toren en streed toen een verloren strijd. Broer en zus Hagen van Schiermonnikoog stonden vlak onder de koplopers, maar hadden nu een wat mindere ronde: Carlijn verloor van Ryan Ramdien en Maurits van Duncan Elferink.

Abel DrenthenAbel Drenthen gaat met 4 uit 4 alleen aan de leiding in de Jeugdgroep

Winterkampioenschap Jeugd stand na R4Jeugdgroep - Stand na ronde 4


Abel
heeft nu een vol punt voorsprong op Silvijn Smit, Ryan Ramdien, Dagmar Luijkx en Duncan Elferink die ongetwijfeld zullen proberen hem het vuur aan de schenen te leggen in de laatste drie ronden. Maar ook de spelers daaronder zijn zeker nog niet kansloos voor een podiumplaats, waarvoor de NOSBO bekers ter beschikking stelt. Wordt vervolgd!

Uitslagen Jeugdgroep - Ronde 4
Uitslagen Open Groep - Ronde 4

Uitslagen Jeugdgroep - Ronde 5 (bezig)
Uitslagen Open Groep - Ronde 5 (bezig)

Deelnemerslijst Jeugdgroep
Deelnemerslijst Open Groep

Ronde 3: Strijd om koppositie

 

GuidoGuido van Hesselingen met de bekers die hij vorig jaar won in het Winterkampioenschap
Ook dit jaar staat hij er goed voor

Open groep

Winterkampioenschap Open R3
Aan het begin van de ronde waren er nog vier spelers met een 100%-score. Deze moesten tegen elkaar spelen, dus er zou minimaal een halvering plaatsvinden van spelers met de perfecte score.

Maarten Roorda en Johan Scharft speelden een marathonpartij, waarbij Johan met zwart een klein voordeeltje had. Uiteindelijk leidde dit tot een toreneinspel met een pion meer voor Johan. Ondanks alle pogingen van zwart om wit te verleiden tot een foutje, gaf Maarten geen krimp. Na 83 zetten werd het remise door driemaal dezelfde stelling.

De andere kraker was de partij tussen de jeugdspelers Roger Labruyere en Guido van Hesselingen. Roger - de hoogste ratinghouder van de groep - koos een opening die spotte met alle schaakwetten.

Roger versus GuidoRoger Labruyere versus Guido van Hesselingen na de 2e zet van wit


Het grote gevaar is dat je je als tegenspeler hierdoor van de wijs laat brengen. Bijvoorbeeld door zelf ook 'rare' zetten te gaan doen, of door geforceerd op winst te spelen om dit soort frivoliteiten eens goed af te straffen. Guido liet zich niet verleiden, nam zijn tijd en speelde de partij beheerst naar winst. Een belangrijke overwinning, waarmee hij alleen de leiding neemt in het klassement.

Winterkampioenschap Open Stand na R3Open groep - Stand na Ronde 3


Jeugdgroep

Winterkampioenschap Jeugd R3

Ook in de jeugdgroep waren er nog vier spelers met 2 uit 2. Silvijn Smit en Dagmar Luijkx vlogen elkaar in de haren in een enerverende partij, waarin eerst Silvijn erg goed kwam te staan, toen Dagmar, maar ten slotte Silvijn aan het langste eind trok.

Carlijn Hagen kwam goed uit de opening tegen Abel Drenthen, maar zondigde toen tegen het gezegde om 'nooit op b7 te slaan, zelfs niet als het goed is'. Een paar zetten later raakte haar dame ingesloten. Abel maakte geen fouten meer en trok de partij naar zich toe.

Imara tegen DuncanImara Hardeman speelt veel liever op een bord dan op een scherm. Met dit speeltempo is daar genoeg tijd voor. Hier speelt ze tegen Duncan Elferink, die deze partij won.

 

Winterkampioenschap Jeugd Stand na R3Jeugdgroep - Stand na ronde 3
Abel Drenthen en Silvijn Smit aan de leiding. Dat belooft een spannende clash in ronde 4.

Uitslagen Jeugdgroep - Ronde 3
Uitslagen Open Groep - Ronde 3

Uitslagen Jeugdgroep - Ronde 4 (bezig)
Uitslagen Open Groep - Ronde 4 (bezig)

Deelnemerslijst Jeugdgroep
Deelnemerslijst Open Groep

Reglement Winterkampioenschap
Instructie uitdagen in Lichess


Ronde 2: Geen uitglijders voor de favorieten

Open groep

Uitslagen R2 openDe uitslagen van ronde 2. Geen van de op podiumfavorieten verloor. Wel trok Michiel Slotman - die vorig jaar groep B van het Winterkampioenschap won - zich deze ronde terug, waardoor Guido van Hesselingen reglementair won. Hopelijk zien we Michiel later in het toernooi weer terug.

Een leuke illustratie dat schaken leeftijdonafhankelijk is, zagen we in de in de partij Josephine Damen tegen Wim Krijnen. Het leeftijdsverschil tussen beide spelers is maar liefst 66 jaar (!). Wim liet zien dat de jaren geen beperking hoeven te zijn en greep het punt.

Stand na R2 openOpen groep - stand na ronde 2. Er zijn nog vier spelers met een 100%-score. Met nog vijf ronden te gaan, is er echter nog niets beslist (klik voor details).


Jeugdgroep

R2 jeugdOp grond van rating geen grote verrassingen in ronde 2 bij de jeugd. Dat wil niet zeggen dat er geen strijd was. Zo zagen we bijvoorbeeld Daan Bakker uit Emmen en Ava Drenthen uit Delft doorvechten tot er slechts twee koningen op het bord resteerden.


Stand na R2 jeugd kopieJeugd - stand na ronde 2. Ook hier nog vier spelers met een 100%-score, keurig verdeeld tussen de beide seksen. (klik voor details)

Nieuwe ronde, nieuwe kansen
Inmiddels is ronde 3 in volle gang. Vind je het leuk om deze te volgen, check dan regelmatig de uitslagen (worden frequent bijgewerkt):

Uitslagen Jeugdgroep - Ronde 3

Uitslagen Open Groep - Ronde 3

Uitslagen Jeugdgroep - Ronde 2
Uitslagen Open Groep - Ronde 2

Deelnemerslijst Jeugdgroep
Deelnemerslijst Open Groep

Reglement Winterkampioenschap
Instructie uitdagen in Lichess

Schaakbord bij het haardvuur


Ronde 1: De kop is eraf!

De eerste ronde van het Winterkampioenschap zit erop. Alle partijen werden op tijd gespeeld en voor zover bekend verliep dat allemaal soepel.

Open Groep

Winterkampioenschap 2021 2022 Open Groep R1Uitslagen Open Groep Ronde 1 (klik voor details)


De eerder aangekondigde strijd tussen jeugdtalent en gevestigde spelers zagen we gelijk in de eerste ronde al terug. Zo speelde de twaalfjarige Fleur Westerhof een enerverende partij tegen Arjan Drenthen die ook anders had kunnen aflopen. Pas in tijdnood ging ze onderuit, maar de andere deelnemers zijn alvast gewaarschuwd.

Berend Visser heeft nog geen seniorenrating van de KNSB, maar heeft met zijn 3e plaats in de B-groep van het vorige Winterkampioenschap en zijn 2e plaats bij Vakantieschaak al laten zien een geduchte tegenstander te zijn. Ook nu was de start weer goed met een remise tegen de als derde geplaatste Mathijs de Jong. Ook Jelle Smid en Guido van Hesselingen zijn nog (senioren)ratingloos, maar hun Lichess-ratings verraden al wel dat dit sterke spelers zijn. Zij wonnen van respectievelijk Arjan Meijeringh en Sjoerd van Soest.

Mooi te zien ook hoe serieus sommige tegenstanders zich voorbereiden. We zullen geen namen noemen, maar voor ronde 1 werd door in elk geval één van de spelers het openingsrepertoire van de tegenstander met behulp van een privétrainer alvast doorgenomen om goed voorbereid te zijn.

Jeugdgroep

Winterkampioenschap 2021 2022 Jeugdgroep R1Uitslagen Jeugdgroep Ronde 1 (klik voor details)

In de Jeugdgroep vielen de overwinningen van de Paardensprong-dames Carlijn Hagen en Imara Hardeman op. Beiden versloegen een tegenstander die ruim 300 ratingpunten meer heeft. In huize Drenthen in Delft moesten broer en zus Abel en Ava het tegen elkaar opnemen. Abel won, maar gelukkig werd de vrede in huis daarna weer snel getekend.


Update 28 december 2021

We hebben twee mooie groepen die gaan strijden om het Winterkampioenschap 2021-2022. In de Jeugdgroep nemen 16 spelers het tegen elkaar op en in de Open Groep 28.

Winterkampioenschap 2021 2022 Indeling Ronde 1 Open GroepOpen Groep: spannende strijd tussen gevestigde orde en aanstormend jeugdtalent (uitslagen)


Ronde 1 gestart

De indeling voor ronde 1 van de Jeugdgroep en de Open Groep is verstuurd, dus we zijn begonnen! De partijen van ronde 1 moeten uiterlijk 5 januari gespeeld zijn. De indeling en uitslagen worden komen binnenkort online, zodat belangstellenden het toernooi kunnen volgen. Alle partijen zijn in Lichess terug te vinden.

Winterkampioenschap 2021 2022 Indeling Ronde 1 JeugdgroepEen mooie mix van meer en minder ervaren spelers in de Jeugdgroep (uitslagen)


Update 26 december 2021

Komende week start ronde 1 van het Winterkampioenschap. De aanmeldingen worden op dit moment verwerkt. De deelnemers krijgen op korte termijn bericht via Whatsapp.


Winterkampioenschap 2021-2022

Vorig jaar was de eerste editie van het online Winterkampioenschap. In totaal deden daar 90 spelers aan mee, waarmee het voor velen een mooie mogelijkheid bood om tijdens de lockdown toch langere partijen tegen niet-anonieme spelers te kunnen spelen. Er was ook een nadeel. Relatief veel spelers vergaten zich af te melden voor de speelavond, waardoor ze ingedeeld werden en hun tegenstander vervolgens vergeefs zat te wachten op de partij.

Andere opzet
Om die reden zal de editie van deze winter anders van opzet zijn. We grijpen daarvoor terug op de formule die we sinds 2019 al hebben gehanteerd bij de online schaakcompetitie. Dat wil zeggen dat er elke anderhalve week een indeling verschijnt en dat de spelers vervolgens zelf via Whatsapp een moment afspreken waarop ze de partij via Lichess spelen en vervolgens de uitslag doorgeven aan de organisator. Het voordeel is dat je kunt spelen op een moment dat het jullie beiden uitkomt.

Dit concept bleek in de praktijk al meerdere keren uitstekend te werken. Zo speelden in de editie van 2020 zo'n 60 spelers: voor het overgrote deel jeugdspelers, aangevuld met schaakouders en trainers. Het afspreken van de partijen en doorgeven van de uitslagen verliep over het algemeen uitstekend.

Voor jeugd en volwassenen
Dit keer zal er - bij voldoende aanmeldingen - een aparte jeugdgroep zijn en een algemene groep, waarin ook sterkere jeugdspelers mee kunnen doen. Als er veel aanmeldingen zijn, komen er mogelijk meer groepen, ingedeeld op sterkte.

Speelschema
In totaal zijn er 7 ronden, Zwitsers ingedeeld. Het dag en tijdstip waarop je speelt, spreek je zelf af met je tegenstander van die ronde en kan dus per ronde verschillen.

Start ronde  1 Dinsdag 28 december
Einde ronde 1         Woensdag 5 januari
   
Start ronde  2 Donderdag 6 januari
Einde ronde 2 Zondag 16 januari
   
Start ronde  3 Maandag 17 januari
Einde ronde 3 Woensdag 26 januari
   
Start ronde  4 Donderdag 27 januari
Einde ronde 4 Zondag 6 februari
   
Start ronde  5 Maandag 7 februari
Einde ronde 5 Woensdag 16 februari
   
Start ronde  6 Donderdag 17 februari
Einde ronde 6 Zondag 27 februari
   
Start ronde  7 Maandag 28 februari
Einde ronde 7 Woensdag 9 maart


Speeltempo
Het speeltempo is 45 minuten per persoon per partij + 20 seconden per zet. Voor online schaken is dit veel bedenktijd, wat de mogelijkheid geeft om wat serieuzere partijen te spelen.

Vrije ronden opnemen

Het kan natuurlijk zijn dat het soms niet uitkomt om te spelen. Vóórdat een ronde is ingegaan kun je je terugtrekken voor die ronde. In ronde 1 t/m 5 kun je tweemaal een bye opnemen, waarvoor je een halve punt krijgt. Wil je meer byes, of vrij zijn in ronde 6 en/of 7 dan krijg je daar geen halve punt voor.

Communicatie via Whatsapp
Alle communicatie verloopt via Whatsapp. Om mee te kunnen doen heb je dus Whatsapp nodig en moet je er geen bezwaar tegen hebben dat de spelers uit jouw groep je via Whatsapp kunnen bereiken. Mocht je geen Whatsapp hebben en toch graag meedoen, laat het even weten, zodat we naar een oplossing kunnen zoeken.

Wat heb je nodig
Een computer, tablet of telefoon, Whatsapp én een gratis account op Lichess.

Meer informatie en inschrijven
Meer informatie vind je in de reglement en de instructie hieronder. Wil je meedoen, vul dan uiterlijk zondag 26 december het aanmeldformulier in. Je krijgt via Whatsapp precieze instructies hoe het in zijn werk gaat. Mogelijk klinkt het ingewikkeld, maar het is een beproefd, eenvoudig concept, dat zelfs met jonge jeugdspelers (met wat assistentie van de ouders) prima bleek te werken. Last but not least: er zijn geen kosten aan deelname verbonden.

Reglement Winterkampioenschap
Instructie uitdagen in Lichess
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

AANMELDFORMULIER