Schaakoff EmmenDe diverse schaakoff's in ons gebied zijn redelijk succesvol verlopen. Het enige wat opvalt is dat er slechts 6 verenigingen die meededen. Het verschil tussen de verenigingen was de mate waarin de schaakoff's in de reguliere agenda waren opgenomen. Zo waren bij Leek en ESG de avond geheel in het teken van de schaakoff en deden een fiks aantal leden ook mee. Bij andere verenigingen werden er aparte groepjes gemaakt van degene die zich landelijk hadden aangemeld en liep daarnaast de gewone competitie door. Dat betekende dus minder deelnemers aan de schaakoff.
Hoewel het niet ging om ledenwinst was het wel een mooie gelegenheid om niet-leden kennis te laten maken met onze mooie sport. Het lijkt mij iets wat voor herhaling vatbaar is.

En wat vonden de deelnemers er van. Zover ik heb kunnen nagaan na het bezoeken van vier van de zes schaakoffs waren de niet-leden zeer tevreden. Niet altijd over hun spel (wat dat betreft zijn het al schakers) maar wel over het spelen tegen een tegenstander op het bord. Dat is toch wel wat anders dan spelen op een computer. Hieronder het verhaal van een oude bekende die meedeed.

Schaak-off Middelstum 

Na ruim een jaar zonder een stuk aan geraakt te hebben is het lastig de draad weer op te pakken.  De opzet van de schaakoff is dan prachtig.  Ik heb jaren al hoeken van het nosbo gebied bezocht maar de tijd dat extern speelden met Grijpskerk ligt al weer ver achter mij. De keuze voor een schaakoff in dit gebied was dan ook niet moeilijk, oude bekenden zien, een paar vlotte potjes, wat risico nemen en dan de stoffige hersenen weer laten draaien. En dan, net als vroeger, een van de kinderen mee. Wat wil je nog meer. Aangekomen in de speelzaal bleek dat wij de enige gasten waren, jammer maar dat mag de pret niet drukken.  Na drie partijen, eerst paard ruil tegen twee pionnen met vage druk tegen de zwarte koning bleek genoeg,  een  onvoorzichtige partij bleef in evenwicht en gambiet pion vasthouden en winnen in de aanval, stonden er 2.5 punt op scorebord. Een leuke avond met gastvrije ontvangst. Op naar volgende ronde. (Derk Schuttel)

De volgende ronde is op zaterdag 2 oktober in het Jannes van der Wal Denksportcentrum aan de oliemuldersweg in Groningen. Tijd 13.00-16.30 uur.

Geplaatsten krijgen bericht van de KNSB
 
verslag Leek
verslag Staunton
Verslag ESG
verslag Middelstum