20210917 200747
De eerste schaak-off werd vrijdagavond gehouden in Leek. Als u naar de foto kijkt lijkt Leek wel een bijzondere club. Muziekinstrumenten voor als het harmonieus gaat, spades voor als het niet zo harmonieus gaat.
Gelukkig ging het vrijdagavond zeer harmonieus, tenminste in het begin van de avond. Schaken was echter belangrijker dan muziek maken. Ik heb de musicale talenten van de schakers niet mogen meemaken.
Alleen degene die zich voor de schaakoff hadden aangemeld waren er deze avond. En de indeling kwam mooi uit. Vier schakers rondom de 1900, Vier schakers tussen 1400 en 1614 en vier beginnende schakers die nog niet lid zijn van de club.
Aan de schaakoff doen zes verenigingen van de NOSBO mee. Maandag kun je nog terecht in Emmen (ESG) en Groningen (Staunton). Dinsdag in Hoogeveen en Middelstum bij de gelijknamige schaakverenigingen. En Groningen (Groninger Combinatie) sluit de rij op donderdag. U kunt zich daarvoor nog aanmelden via www.schaakoff.nl of via de betreffende vereniging.
20210917 201625Dat het ging om een mooie partij te spelen bleek wel. In bovenstaande stelling wees wit zwart er op dat ze met schaakmat dreigde met Td8. Zwart na lang nadenken voorkwam dit door de witte loper te slaan. Uiteindelijk verloor wit door mat achter de paaltjes, maar de partij duurde door haar waarschuwing wel langer. En daar ging het natuurlijk om.
20210917 200734
Uiteraard deden er ook wat zogenaamde sterkeren mee, waaronder ons oud bestuurslid Cees Praagman.