Schaakkroon

Slotronde 9 - 16 februari 2021

Vanavond stond de negende en laatste ronde op het programma van het Winterkampioenschap. De allesbepalende ronde voor de samenstelling van het podium in beide groepen.

We beginnen dit keer met Groep B. Koploper Michiel Slotman uit Groningen moest het opnemen tegen Jeljer Dijkstra (Staunton). Bij winst zou Jeljer nog kans maken op het podium. Het werd een interessante partij waarbij Michiel in het voordeel kwam en dat met mooie manoeuvres steeds verder wist uit te bouwen. Zoals vaker leek het voor de toeschouwers relatief simpel, maar achteraf bleek dat Michiel diep had moeten gaan om het overzicht in de stelling te behouden en de overwinning veilig te stellen. De ontlading en de blijdschap was groot: missie geslaagd, kampioen van groep B! Een extra bijzondere prestatie als niet-clubspeler. Daarmee wint Michiel ook de ratingprijs.

Arnold Meijster (Roden) was tegen Remco Jelsma (Sissa) in een korte partij tot winst gekomen en had de partij van Michiel nauwlettend gevolgd. Zo had hij al enigszins kunnen wennen aan het idee dat de eindzege er voor hem niet meer in zat, gezien de goede stelling van Michiel. Desondanks behaalt Arnold met zijn  tweede plaats en overtuigende spel een prima resultaat.

Spannend was nog wel de strijd om de derde plaats. Berend Visser van de Paardensprong had daarvoor de beste papieren, maar kwam na een ruil van zijn dame tegen een toren en loper van Beilertoren (Tammo Bijmolt) in een penibele situatie terecht. Schaken is weleens een geluksspel genoemd, en in dit geval had Berend zeker geluk dat Tammo in een moment van schaakblindheid zijn dame in liet staan. Het hoort er allemaal bij, zeker in zo'n lang toernooi. Daarmee behaalt Berend een verdiende derde plaats na een uitstekend gespeeld toernooi én de prijs voor de beste jeugdspeler in deze groep. Proficiat allemaal!

Groep B: Top 10 van 53 spelers (klik voor volledige uitslagen en partijen)

Plaats    Naam Lichess-naam   Club Punten   SB-punten
1 Michiel Slotman    michiel4321 N.v.t. 8,0 42,50
2 Arnold Meijster a_meijster SC Roden 7,5 37,00
3 Berend Visser Beertjeboy007        SC de Paardensprong    7,0 36,00
4 Simon van Dijk SimonvanDijk Sissa 6,5 30,75
5 Emiel Lieffering elieffering N.v.t. 6,5 27,50
6 Remco Jelsma Badrand Sissa 6,0 29,00
7 Jeljer Dijkstra chessyfun SG Staunton 6,0 28,00
8 Aron Hardeman chezzarchess SC de Paardensprong 6,0 21,50
9 Tammo Bijmolt        Beilertoren N.v.t. 5,5 27,25
10 Roland Kroeze Kroeski Sissa  5,5 24,50Daarna resteerde er nog één partij in het Winterkampioenschap en laat dat nu net de partij zijn die zou bepalen wie de winnaar in Groep A zou worden. Edim Salihbegovic (Sissa) stond bij het ingaan van de laatste ronde eerste. Omdat de concurrentie remise had gespeeld, zou hij aan een gelijkspel tegen Guido van Hesselingen (Opening '64) voldoende hebben voor de eerste plaats. Aanvankelijk stonden alle seinen op groen voor Edim, want hij bereikte een prachtige stelling. Toen hij zijn aanval op de koningsstelling van Guido iets te voortvarend voortzette, keerden de kansen echter snel en was het plotseling Guido die gewonnen stond. De partij liep uit op een bloedstollende strijd. Edim wist weer binnen de remisemarge te komen, maar even later was het opnieuw Guido die de winst voor het grijpen had. Inmiddels begon ook tijdnood een grote rol te spelen. Een flinke groep toeschouwers volgde live de waanzinnig spannende gebeurtenissen. Edim verweerde zich als een leeuw, en het stellingsbeeld wisselde meerdere keren van gewonnen voor Guido (waarmee Guido toernooiwinnaar zou zijn) tot remise (eindzege Edim). Het laatste beslissende moment zien we hieronder.

Edim GuidoEdim Salihbegovic - Guido van Hesselingen na 65. Lh7


Guido promoveerde hier met 65...b1-D zijn pion tot dame. Een begrijpelijke impuls, maar na 66. Th5+ dreigt wit af te wikkelen naar een remise-eindspel van toren+loper tegen toren. Guido wilde dit vermijden met 66...Lg5, maar ook dat kon de remise niet meer voorkomen. In bovenstaande stelling had het tussenschaakje 65...Tc1+ het grote verschil gemaakt. De witte koning wordt daarmee namelijk weggedreven van pion d4, zodat deze niet verloren gaat en er een gewonnen eindspel voor zwart resteert. Klik op het diagram om een en ander na te spelen.

Evaluatie Edim GuidoStellingsevaluatie van de grillige partij Edim Salihbegovic - Guido van Hesselingen


Een ware thriller kwam daarmee tot zijn eind. Edim wint het Winterkampioenschap. Zeer verdienstelijk tweede wordt Guido, die tevens de prijs voor de beste jeugdspeler én de ratingprijs van Groep A binnenhaalt. De derde plaats gaat naar Mathijs de Jong van Sissa (Gachatur komt daar vanwege een accountblokkade niet voor in aanmerking). Gefeliciteerd allemaal! Hoe en wanneer we de prijzen precies kunnen gaan uitreiken, is op dit moment nog niet duidelijk.

Groep A: Top 10 van 38 spelers (klik voor volledige uitslagen en partijen)

Plaats    Naam Lichess-naam  Club Punten     SB-punten
1 Edim Salihbegovic orojanjivu Sissa 6,0 23,00
2 Guido van Hesselingen     GuidoVanH Opening '64 5,5 25,00
3 Mathijs de Jong MdJong Sissa 5,5 23,00
4 Gertjan Haan Herdersmatje96      SC Asssen 5,5 20,50
5 Maarten Roorda Roordinus Sissa 5,0 24,00
6 Kenneth Muller SKMuller Sissa 5,0 19,50
7 Eeltsje Boomsma competitieleider Westergoo 5,0 15,25
8 Henk Seijen HenkSeijen SG Staunton 5,0 12,50
9 Roger Labruyere SuperRoger SV Almere 4,5 16,75
10 Henk Pompstra henkpompstra Groninger Combinatie      4,5 13,75


Daarmee komt het eerste online Winterkampioenschap van de NOSBO tot een einde. Erg jammer waren natuurlijk de accountblokkade-incidenten in groep A die voor sommigen het plezier bedorven. Toch gaven veel deelnemers gelukkig aan genoten te hebben van dit evenement, wat precies de bedoeling was in deze lockdown-periode waarin er verder zo weinig mogelijk is. Van diverse kanten kwam al het verzoek voor een vervolg. Daar gaan we nog even rustig over nadenken. Bij deze dank aan alle deelnemers voor de mooie avonden en spannende partijen!

Deelnemerslijst
Verslag Paardensprong
Verslag ESG Ronde 9

Schaatsen Patserswoldsemeer

Ronde 8 - 9 februari 2021

Soms lopen dingen anders dan voorzien of gehoopt. Na het vertrek van Johan moet helaas nu ook Loek - de nieuwe koploper van Groep A - noodgedwongen het toernooi verlaten door een accountblokkade. Zoals voorafgaand aan het toernooi aangegeven volgen we hierin het oordeel van Lichess, dat gebruik maakt van een geautomatiseerde analyse en op verzoek vervolgens van een toets door een mens. Desondanks heb je geen absolute zekerheid dat het oordeel van Lichess klopt. Dat maakt het des te belangrijker om terughoudend te zijn in het uiten van oordelen. Los van wat er wel of niet gebeurd is, kan de impact van dat soort uitingen het (eventuele) vergrijp ver overstijgen. 

Terug naar ronde 8. Edim Salihbegovic (Sissa) speelde tegen clubgenoot Kenneth Muller een miniatuurpartij. Na 15 zetten stond de volgende matstelling op het bord. Klik op het diagram om te bekijken hoe het zo snel kon gaan.

Edim Kenneth Edim Salihbegovic - Kenneth Muller na 15. Pe2#

Na een wat trage start, lijkt Edim nu vol op stoom. Hij is met 5,5 uit 8 de nieuwe koploper in Groep A. Op een half punt volgen clubgenoot Mathijs de Jong en de jeugdspelers Guido van Hesseling (Opening '64) en Gachatur Kazarjan (HSC Helmond) van wie het onderlinge duel uitliep op remise. Maarten Roorda (Sissa) heeft evenveel punten, maar heeft zich teruggetrokken.

In Groep B is de strijd nog steeds enorm spannend. Koploper Berend Visser (Paardensprong) moest het opnemen tegen Remco 'Badrand' Jelsma (Sissa). Berend verloor en had na afloop het idee dat hij volledig weggespeeld was. De werkelijkheid was anders, want al kort na de opening stond Berend gewonnen.

Remco BerendRemco Jelsma - Berend Visser na 11. Dxg5

Hier miste Berend dat hij de witte dame min of meer kon insluiten met 11...Lh6! Na 12. Dh4 (het enige veld) wint 12...Le3+ de dame.

Arnold Meijster versloeg Roland Kroezen en komt met 6,5 uit 8 op de tweede plaats. Het duel tussen Michiel Slotman en Emiel Lieffering (beiden niet uitkomend voor een club) werd gewonnen door Michiel, waardoor hij met 7 uit 8 de beste kaarten voor de eindzege heeft. Gezien de kleine verschillen in deze groep is er echter nog niets zeker.

Naast de spannende partijen in de top van het klassement worden er natuurlijk nog veel meer interessante partijen gespeeld. De WLG-schoolgenoten Sono Folkers (Matadoren/Staunton) en Aron Hardeman (Paardensprong) hebben elkaar in het verleden al vele malen achter het bord getroffen op jeugdtoernooien. Vaak boeiende gevechten en vanavond in het Winterkampioenschap was het niet anders.

Na een openingsfase waarin het stellingsbeeld wisselend was, griste Sono net een pion teveel mee op de damevleugel. Aron - voor wie een overwinning pas telt als hij lekker wat materiaal heeft kunnen offeren - zag zijn kans schoon en gooide alles op de koningsaanval.

Sono AronSono Folkers - Aron Hardeman na 17...Pf3+!

Na 18. gxf3 volgt 18... Lh3 en mat via de open g-lijn is niet meer te voorkomen. Sono speelde 18. Kh1, maar kreeg na 18...Df4 19. g3 Dh3 20. Kg2 Ld5 een verwoestende koningsaanval om de oren die niet meer te weerstaan was (0-1).

Na de afgelopen prachtige winterweek, waarin iedereen al dan niet schaatsend hopelijk het hoofd weer heerlijk vrij heeft kunnen maken, is het dinsdag alweer tijd voor de negende en laatste ronde van het Winterkampioenschap. Fasten your seatbelts!

Stand en partijen Groep A
Stand en partijen Groep B
Deelnemerslijst

Verslag ESG Ronde 8 met partijanalyses

Schaakstukken in de sneeuw


Ronde 7 - 2 februari 2021

Na een bewogen week was het dinsdag tijd voor ronde 7 van het Winterkampioenschap. De koploper van Groep A kon hier vanwege een accountblokkade niet meer bij zijn.

Mathijs de Jong en Loek van der Hagen waren vlot klaar. Loek speelde het Wolga-gambiet, dat aangenomen werd door Mathijs. Er leek nog niet veel aan de hand, tot de volgende stelling werd bereikt.

Mathijs LoekMathijs de Jong - Loek van der Hagen na 18. Ld2

Er volgde 18...Lb2! en de witte toren heeft geen veilig vluchtveld meer (na Ta2 komt Dxb3). Wit speelde nog een paar zetten door, maar zag toen het hopeloze van de situatie in en gaf op.

Loek vergroot hiermee zijn voorsprong op de achtervolgers tot 1,5 punt en heeft aan één punt in de resterende twee ronden voldoende om als 14-jarige het eerste NOSBO Winterkampioenschap te winnen. De rest van de podiumplaatsen is nog lang niet vergeven, want achter Loek staan maar liefst zes spelers met 4,5 punten.

Hiertussen staan verrassend de jeugdspelers Gachatur Kazarjan en Guido van Hesselingen. Beiden zijn dagelijks zeer actief met online schaken, wat hun geen windeieren legt. Zo was Gachatur deze week nog teamtopscoorder van het nationale Lichess-team Jeugd NL dat zegevierde in een grote Europese jeugd-teambattle.

Guido kwam tot winst door een remiseachtig toreneindspel met een pion meer tegen Emiel van der Feen  behendig naar winst te voeren, nadat Emiel zich niet nauwkeurig genoeg verdedigde. Emiel kwam er tot zijn spijt pas na afloop achter dat hij het remiseaanbod van Guido gemist had.

Groep A na 7 rondenGroep A: top 10 na 7 ronden (klik voor details)


In Groep B speelde koploper Arnold Meijster tegen de clubloze Michiel Slotman. Arnold had na zijn bye in de eerste ronde al zijn partijen gewonnen en was dus de te kloppen man. Michiel kwam echter goed uit de opening, won in het middelspel een ingesloten paard en voerde de partij zonder in de problemen te komen tot winst.

Een andere belangrijke partij was die tussen de eerdere koploper Berend Visser en de nog ongeslagen oud-NOSBO-voorzitter Roland Kroezen. Berend had in de vorige ronde voor het eerst na vijf zeges verloren. Het kan dan lastig zijn de draad weer op te pakken, zonder dat er twijfel in je spel sluipt. Berend bleek daar geen last van te hebben, want hij speelde een prima partij waarin hij zijn voordeel steeds verder uitbouwde en de partij mocht besluiten met mat.

Dat brengt ook in de B-groep weer een jeugdspeler aan de leiding. Wel moet Berend de eerste plek delen met Michiel en volgen Arnold en Emiel Lieffering op slechts een half punt. Met de ijskoude winter in aantocht belooft dat een zinderende finale in groep B.

Groep B R6 kopieGroep B: top 10 na 7 ronden (klik voor details)

Stand en partijen Groep A
Stand en partijen Groep B
Deelnemerslijst

Verslag ESG Ronde 7 met partijanalyses

Water

Ronde 6 - 26 januari 2021

Alweer ronde 6 van het Winterkampioenschap; ook tijdens de lockdown vliegt de tijd! Ondanks dat we nog maar in januari zitten, geeft het voorjaar de laatste dagen nu en dan al een veelbelovend voorproefje. In het Winterkampioenschap wordt intussen steeds duidelijker wie er nog in aanmerking kunnen komen voor een podiumplaats.

Vanavond stonden er weer 39 partijen op het programma. De ronde begon zoals gebruikelijk gemoedelijk in de chat. Zo was er iemand die aankondigde iets later te zijn omdat hij eerst een douche nodig had, waar een ander nog bezig was met koffiezetten. Een online toernooi heeft ook zijn voordelen. Naarmate de avond vorderde waren het echter niet alleen meer koetjes en kalfjes in de chat. Plots ging het over een horrorscenario, waarbij het gelukkig niet rellen of vaccintekorten betrof, maar de problemen beperkt bleven tot een stelling op het bord. Zoals deze avond ook opgemerkt werd: alles is relatief.

In Groep A heerst Johan Scharft met harde hand. Ook in ronde 6 demonstreerde hij zijn topvorm door van Machteld van Foreest te winnen in een foutloze partij. Met een score van 6 uit 6 staat hij inmiddels een vol punt voor op de nummer 2, Loek van der Hagen. Loek, die ook nog ongeslagen is dit toernooi, speelde tegen Kenneth Muller opnieuw een goede partij, met slechts één schoonheidsfout. Interessant wordt het onderling duel tussen hem en Johan. Op plaats 3 vinden we Mathijs de Jong die zich uitstekend hersteld heeft van een nederlaag in de eerste ronde.

In het verslag van vorige week deed een dodelijke paardvork een prachtige stelling de das om. Een andere speler uit Groep A, die eerder al had ondervonden dat het bezig zijn met organisatorische dingetjes tijdens de partij niet echt bevorderlijk was voor zijn spel, gaf het begrip blunder vanavond een nieuwe dimensie. We zullen het diagram achterwege laten om oogklachten te voorkomen. Mocht iemand een stap 0-oefenboek hebben met opgaven mat in 1, dan kan hij zich melden bij de organisatie.

Groep A R6Groep A: top 10 na 6 ronden (klik voor details)


In Groep B was er de verwachte clash tussen koploper Berend Visser en runner-up Arnold Meijster. Arnold ging er met het Deens Gambiet vol in. Hij kwam iets beter te staan, maar er was nog niets verloren voor Berend. Pas toen de verzwakte koningsstelling van Berend verder geopend werd, kon hij het niet meer droog houden. Winst voor Arnold dus, die daarmee de koppositie heeft overgenomen. Hij heeft een half punt voorsprong op Berend, Roland Kroezen en Michiel Slotman.

Verderop in het veld doen diverse jonge jeugdspelers mee, van wie sommigen nog geen eerdere ervaring met langere partijen hadden. Best even wennen, zeker tegen ervaren volwassenen. Soms vergt het dan een rij nullen voordat het eerste (halve) punt binnen is, maar we zien al in steeds meer gevallen dat de aanhouder wint.

Groep B R6Groep B: top 10 na 6 ronden (klik voor details)

Chess snow

 

Ronde 5 - 19 januari 2021: Koplopers Winterkampioenschap winnen opnieuw
Na vier ronden hadden we in zowel Groep A als B één koploper met een 100%-score: Johan Scharft en Berend Visser. Ronde 5 zou uitwijzen of deze koplopers de aanvallen op de troon konden weerstaan.

In Groep A moest Johan Scharft (HSP/Veendam) het met zwart opnemen tegen de nummer 1 van de plaatsingslijst: Jan Baljé (GC) die met LeEcU1 één van de meest onnavolgbare accountnamen in het veld voert. Het eerste deel van de partij ging het gelijk op, maar toen Johan de kans kreeg met f5, f4 en fxg3 de witte koningsstelling aan te tasten pakte hij een voordeeltje. Toen de zwarte dame enigszins voorbarig op de halfopen h-lijn verscheen, maar wit daar niet juist op reageerde was het vrijwel direct uit.

Jan Johan2Stelling Johan Scharft - Jan Baljé na 24. Dd2xa5

Nadat zwart 24...Pxf4! speelde, gaf wit op. Hij blijft een stuk achter.

Govert Pellikaan (GC) speelde een prachtige aanvalspartij tegen Edim Salihbegovic (Sissa). Met groot machtsvertoon greep hij zwarte koningsstelling bij de keel. In plaats van de genadeklap uitdelen, ontglipte hem echter een afschuwelijke blunder.

Govert Edim2Govert Pellikaan - Edim Salihbegovic na 31...Te8-e6

Wits aanval is niet meer te stoppen na 32. Dh6+ Ke8 33. Lxf7+. In plaats daarvan volgde 32. Dxh7?? Pg4+ (0-1). Menig schaker zou na zo'n catastrofe wellicht wat krachttermen uiten en even helemaal geen behoefte meer hebben aan een schaakbord, maar Govert hield het bij een luchtig 'vorkje gemist' en ging direct met Edim in de Lichess-voicechat om de partij te analyseren.

De GC-jeugdspelers Loek van der Hagen en Machteld van Foreest deden goede zaken met overwinningen op respectievelijk Gachatur Kazarjan en Maarten Roorda. Beiden staan nu met 4 uit 5 op een gedeelde 2e/3e plaats.

Groep A na ronde 5Groep A: top 10 na 5 ronden (klik voor details)


In Groep B speelde jeugdspeler Berend Visser (Paardensprong) met zwart tegen Simon van Dijk (Sissa). Mogelijk was Berend enigszins uit balans gebracht door de hoogst ongebruikelijke openingszet 1. a4 van Simon, want al na vijf zetten gaf hij een loper weg zonder enige compensatie. Normaal gesproken einde partij, maar zo makkelijk gaf Berend zich niet gewonnen. Hij speelde stug door, maar de situatie werd er niet beter op toen wit met een vrijpion opstoomde richting promotie. Was het de spanning, vermoeidheid of het feit dat de buit al binnen werd geacht, dat er onnauwkeurigheden in het spel van wit verschenen? Plots ging de vrijpion er zomaar vanaf en vervolgens kwam de volgende stelling op het bord.

Simon BerendSimon van Dijk - Berend Visser na 39. Ta4

Berend had lang moeten wachten op een tegenkans, maar nu die zich voordoet slaat hij gelijk toe: 40...Txd4! en het staat weer ongeveer gelijk. Simon vond niet meer de rust om even goed in zich op te nemen wat er precies aan de hand was, speelde 41. Dxd4 en zag tot zijn schrik de zwarte dame op e1 mat geven (0-1). Kantje boord voor Berend, maar zijn doorzettingsvermogen werd beloond.

Op een half puntje van Berend vinden we Arnold Meijster (Roden) die een ronde later is ingestroomd, maar daarna ook al zijn partijen overtuigend heeft gewonnen. Nog een half puntje verder vinden we vier spelers met 4 uit 5. Met nog vier ronden te gaan, is er nog niets beslist.

 

Groep B na ronde 5Groep B: top 10 na 5 ronden (klik voor details)


Stand en partijen Groep A

Stand en partijen Groep B
Deelnemerslijst

Verslag ESG Ronde 5


Ronde 4 - 12 januari 2021: Verborgen wendingen

Voor het ingaan van ronde 4 waren er in Groep A nog slechts drie spelers met een 100%-score: Jan Baljé (GC), Johan Scharft (HSP/Veendam) en Maarten Roorda (Sissa).

Jan speelde tegen Mathijs de Jong van Sissa. Mathijs stond aan het begin van het middelspel wat beter, maar het voordeel vlakte al gauw af. Hoewel Mathijs het  beste van het spel bleef houden, werd de remisemarge niet meer overschreden. Een degelijk gelijkspel.

Johan en Maarten mochten tegen elkaar aantreden. In eerste instantie verliep de partij voor Maarten geheel volgens plan, want op het bord verscheen exact de opening die hij tot in de puntjes had voorbereid. Helaas pakte dit geheel anders uit dan voorzien, want door een technisch issue aan de kant van Maarten verloor hij de partij. Dit tot spijt van beide spelers. Gevolg is wel dat Johan op 4 uit 4 komt en daarmee in zijn eentje de ranglijst aanvoert. Jan volgt op een half puntje.

Groep AGroep A: top 10 na 4 ronden (klik voor details)

Achter Jan vinden we naast Maarten Roorda drie jeugdspelers met 3 uit 4. Loek van der Hagen (GC) speelt tot dusverre een uitstekend toernooi. Weliswaar ontglipte hem in de vorige ronde de winst, maar hij is ondanks sterke tegenstand nog geen enkele partij in de problemen gekomen. Ook tegen Sjoerd 'rookworst'  Rokus leverde hij weer een prima winstpartij af.

Macheld van Foreest (GC) won van Edwin Zuiderweg (Staunton) en staat weer in de subtop van het klassement. De 11-jarige Gachatur Kazarjan (1627) trok opnieuw de aandacht door een opmerkelijk vlotte winst op de geduchte Adrian Clemens (2112). Met 3 uit 4 tegen sterke tegenstanders scoort hij ruim boven verwachting.

Benno de Jongh (LOS) en Edim Salihbegovic (Sissa) speelden een partij waarin Benno lang wat beter stond en later Edim een kans op voordeel miste. Daarna resteerde een eindspel met voor beiden een toren en twee pionnen. In principe remise, maar zolang je dat niet overeenkomt kun je doorspelen. En dat deden ze, totdat de volgende stelling op het bord verscheen.

 
Benno Edim kopieBenno de Jongh - Edim Salihbegovic, stelling na 50. Td5-e5

De witte toren lijkt niet geslagen te kunnen worden, omdat pion e6 dan doorloopt naar promotie. Schijn bedriegt: 50...Kxe5! 51. e7 Tf4+ 52. Kg2 Tg4+, gevolgd door Tg8 en zwart wint, omdat het promotieveld is afgedekt. Of: 52. Ke3 Te4+ 53. Kd3 Kd5 en zwart wint.

Deze wending werd echter door beide sterke spelers niet gezien, waardoor even later tot remise werd besloten.


Groep B

Ook in Groep B waren er nog drie koplopers aan het begin van de ronde. Jeljer Dijkstra (Staunton) was één van hen en moest het opnemen tegen Arnold Meijster (SC Roden). Arnold speelde het Morra-gambiet tegen het Siciliaans, snoepte her en der een pionnetje mee en speelde het foutloos uit.

Een andere toppartij was die tussen jeugdspeler Berend Visser van de Paardensprong en Marcelis van Holst (ESG). Berend ging voortvarend te werk en kwam naarmate de partij vorderde steeds beter te staan. Toen de zwarte koningstelling opengebroken was en wit met de zware stukken binnenviel, leek de winst aanstaande. Toch waren er twee momenten waarop zwart het tij had kunnen keren.

Berend MarcelisBerend Visser - Marcelis van Holst, stelling na 29. Dd7xb7

Wit dacht na 29. Dxb7 (beter was 29. Dd3) met drie pionnen voorsprong en een mooie stelling op weg naar de winst te zijn. Achteraf bleek er nog een ontsnapping naar remise voor zwart te zijn met een torenoffer: 29...Txg2+ 30. Kxg2 De4+ 31. Kf2 Tg8 32. Tg1 Dxf4+ (klik op het diagram om te zien hoe het verder kan gaan). Geen schande dat Marcelis dat niet had gezien.

Interessant was dat er zich een paar zetten later opnieuw een remisekans voordeed.

Berend Marcelis 2Berend Visser - Marcelis van Holst, stelling na 32. Td1-d7

Marcelis vecht voor wat hij waard is en heeft druk op de witte koningsstelling weten te creëren. Toch staat Berend nog steeds prima tot het moment dat hij 32. Td1-d7 speelde (beter was bijvoorbeeld 32. De4). Niet eenvoudig te zien, maar hierdoor komt er opnieuw een remisewending in de stelling: 32...Te3! Na 33. Db7 (dreigt mat) volgt 33...Te1+ 34.Tf1 De3+ 35.Kh2 Dg3+ 36. Kg1 De3+ en remise door zetherhaling. Ook na 33. Tdd1 Dh5 loopt het remise. Klik op het diagram om te bekijken hoe.

Gelukkig voor Berend vond Marcelis deze ingewikkelde ontsnappingsmogelijkheid niet, waardoor hij het volle punt binnensleepte en alleen op kop staat met 4 uit 4. Op een halfje daarachter staan Simon van Dijk (Sissa), Arnold Meijster en Boudewijn Hoogeboom (Lewenborg).

Groep BGroep B: top 10 na 4 ronden (klik voor details)


Stand en partijen Groep A
Stand en partijen Groep B
Deelnemerslijst

Verslag ESG R4


Ronde 3 - 5 januari 2021: Wisselende kansen

Veel deelnemers aan het Winterkampioenschap speelden vanavond hun eerste (serieuze) partij dit jaar. In Groep A stond de topper tussen de GC-clubgenoten Adrian Clemens en Jan Baljé op het programma; de nummers 3 en 1 van de plaatsingslijst. Beiden nog zonder puntverlies, maar dat zou deze avond hoe dan ook veranderen. Adrian kwam met de witte stukken met een licht voordeeltje uit de opening, maar toen hij zijn loperpaar opgaf was de stand weer vrijwel gelijk. Jan rokeerde lang, Adrian kort: de ingrediënten voor een interessant gevecht, zou je zeggen. Dat werd het ook wel, maar niet zozeer in de zin van een aanvalsspektakel. Beide spelers manoeuvreerden hun stukken behendig over het bord, maar deden dat lange tijd ongeveer even goed. Het evenwicht bleef in stand tot het moment dat Jan plots een achtergebleven pion van Adrian tweemaal op de korrel kon nemen:

Adrian Jan2Adrian Clemens - Jan Baljé na 32. Lg2-f3 (klik op diagram om naar de partij te gaan)

Met Lg2-f3 speelt wit ogenschijnlijk een onschuldige zet. Echter, Jan grijpt nu met 32...Tb3 zijn kans om de zwakke pion op e3 nogmaals aan te vallen. Om pionverlies te voorkomen is nu de onaantrekkelijke zet 33. Te5 aangewezen. Vermoedelijk zag Adrian de stelling na 33...Txe5 34. fxe5 niet zo zitten, want hij speelde 33. h4 waarmee hij onbedoeld zijn problemen nog groter maakte. Hoewel niet helemaal in een rechte lijn wist Jan vanaf dat moment de teugels in handen te houden. Hij snoepte nog wat pionnetjes mee, totdat Adrian de handdoek in de ring gooide. Een belangrijke overwinning voor Jan.

Interessant was ook de partij van Kenneth Muller (Sissa) tegen de 13-jarige jeugdspeler Abisan Pancharajah (Op Eigen Wieken, Leiden). Ook hier tegengestelde rokades. Abisan trok zich van het ratingverschil niets aan en opende onverschrokken de g-lijn, ondanks het feit dat zijn dame en koning daarmee rechtstreeks in de vuurlinie terechtkwamen. Koelbloedig zorgde hij ervoor dat hem geen rampen op de koningsvleugel konden overkomen en bereikte groot stellingsvoordeel:

Kenneth Abisan2Kenneth Muller - Abisan Pancharajah na 31. Tg2-g5

Zwart staat goed, maar hoe nu verder? Een plan hier kan zijn om met 31...a4 te gaan voor het openen van de a-lijn, maar ook na het meer directe 31... Txf2+ 32. Kb1 Kf7 staat zwart prima. Makkelijk om dat na afloop met behulp van een computer te constateren, maar vind achter het bord maar eens hoe je een goede stelling daadwerkelijk omzet in winst. Hoewel Abisan ruim 15 zetten groot voordeel had, lukte het verzilveren niet en stukje bij beetje wist Kenneth zich terug te vechten in de partij. Toen wit weer enigszins gelijk was gekomen, trok hij door en wist de partij alsnog naar hem toe te trekken. Jammer voor Abisan, maar we gaan ongetwijfeld meer van hem vernemen.

Op een ander bord streden twee sterke jeugdspelers van de Groninger Combinatie in een onderling duel:

Machteld LoekMachteld van Foreest - Loek van der Hagen na 68. Kc2-d2

Iedere schaker weet hoe lastig toreneindspelen kunnen zijn. Ook Loek zal zich daar na deze partij weer even ten volle van bewust zijn. Hij staat al lange tijd gewonnen als bovenstaande stelling op het bord verschijnt. Hij denkt kort na en speelt 68...Ta3. En opeens is het voorbij: na 69. Th2+ resteert een remisestelling. Na het mooie 68...Th3! had wit echter kunnen opgeven. De witte toren moet nu naar de andere kant van het bord, waardoor er op de volgende zet geen schaakje meer mogelijk is en de zwarte toren naar e3 kan gaan om de pion rugdekking te geven. Bijvoorbeeld: 69. Ta1 (69. Te1, Td3+!) Te3 en promotie is niet meer te voorkomen.

Ten slotte nog een opmerkelijk moment in de partij tussen Edwin Zuiderweg (Staunton) tegen Nanne van Foreest (GC):

Edwin NanneEdwin Zuiderweg - Nanne van Foreest na 32...Tb8xe8

Edwin staat goed en dacht een snelle en mooie winst gevonden te hebben. Hij speelde 33. Txd5? met de gedachte dat zijn verbonden b- en c-pion spoedig een dame zouden opleveren. Misschien was Nanne overdonderd, waardoor hij vergat rustig op een rijtje te zetten dat hij na 33...cxd5! door zijn toren op de e-lijn zelf ook een onstopbare vrijpion zou hebben die met mat dreigt te promoveren, en dus een compleet gewonnen stelling. Hoe dan ook, tot opluchting van Edwin speelde Nanne 33...Kf7 en verloor na nog enige zetten.

Johan Scharft (HSP/Veendam) hield zijn 100%-score in stand door een overwinning op Govert Pellikaan (GC). Dat gold ook voor Maarten Roorda (Sissa) die Guido Visser (GC) versloeg in een lange partij.


GROEP B

In Groep B zorgde de partij tussen Marcelis van Holst (ESG) tegen Maxim Bodewits (Winschoten) voor langdurig spektakel. Marcelis kwam kort na de opening gewonnen te staan, maar gaf zijn net vergaarde voordeel weg door een al te wild paardoffer op g7. Toen ik onderstaande stelling op het bord zag verschijnen verwachtte ik een spoedig einde van de partij:

Marcelis MaximMarcelis van Holst - Maxim Bodewits na 27.Tf3-h3

Helaas: wit wint niet de gepende zwarte dame, maar verliest na 27...Dxh3 gewoon een volle toren door de gepende g-pion. Marcelis speelde echter stug door en werd beloond door Maxim die plots zijn dame offerde zonder duidelijke compensatie. Een interessant eindspel resteerde van twee torens tegen een dame, waarbij laat op de avond het toch Marcelis was die aan het langste eind trok.

Marcelis behield zo zijn 100%-score. Dat gold ook voor Jeljer Dijkstra (Staunton) en jeugdspeler Berend Visser van de Paardensprong. Met z'n drieën voeren ze het klassement aan met 3 uit 3.

Wordt dinsdag vervolgd!

Stand van zaken Groep A
Stand van zaken Groep B

Deelnemerslijst
FAQ
Verslag Tinus Spriensma (schaakclub Assen) (schaakclub Assen)
Verslag ESG

Ook de lockdown schakend doorkomen? Je kunt je nog steeds aanmelden.

Winterschaak


3-1-2020: Gelukkig nieuwjaar!
Een heel gelukkig en gezond nieuwjaar gewenst! Hopelijk brengt 2021 de ommekeer en kunnen we stapje voor stapje terug naar een normalere situatie. Tot die tijd moeten we het beste ervan maken. Heb je als goed voornemen om 2021 actief te starten? Dan zit je dinsdagavond goed als deelnemer aan het Winterkampioenschap. Om 20.00 uur start namelijk ronde 3 en kunnen we onze bovenkamers weer laten kraken. Tot dan!

Een heel gelukkig en gezond nieuwjaar gewenst! Hopelijk brengt 2021 de ommekeer en kunnen we stapje voor stapje terug naar een normalere situatie. Tot die tijd moeten we het beste ervan maken. Heb je als goed voornemen om 2021 actief te starten? Dan zit je dinsdagavond goed als deelnemer aan het Winterkampioenschap. Om 20.00 uur start namelijk ronde 3 en kunnen we onze bovenkamers weer laten kraken. Tot dan!Ronde 2 - 29 december 2020: De laatste ronde van 2020

De laatste Winterkampioenschapsronde van 2020 trok weer bijna 90 deelnemers. Sommigen in de hoop het oude jaar toch nog met een onsterfelijke partij af te mogen sluiten. In hoeverre dat gelukt is, heb ik niet meegekregen. Al zijn er zeker hele goede partijen geschaakt. Zo kijkt oud-NOSBO-voorzitter Roland Kroezen tevreden terug op zijn partij tegen voormalig mede-NOSBO-bestuurder Sake Jan de Boer waarin hij al na 21 zetten ondekbaar mat bereikte en een zeer goede 12 centipion-score behaalde. Oftewel, een computer zou het nauwelijks beter hebben gespeeld. Hij was niet de enige, want ook Loek van der Hagen en Edim Salihbegovic speelden volgens de computer een bijna-perfecte partij met beiden een zeer scherpe 10-centipion-score: remise dus na een interessant gevecht.

In Groep B hebben nog negen spelers een 100%-score, waarbij de jeugd met vijf spelers goed vertegenwoordigd is. In Groep A zijn er nog zes spelers zonder puntverlies. De meesten van hen zou je daar op grond van hun rating bij verwachten. Guido Visser behoort wellicht niet tot de allerhoogste ratinghouders in deze groep, maar heeft zich ontpopt als schrik van de jeugd door de getalenteerde jeugdspelers Sander Wage en Léon Niemeijer te verslaan en zich daarmee bij de koplopers te voegen.

Het toernooi is nog jong en er staat ons ongetwijfeld nog van alles te wachten. Dat wordt dan wel pas in 2021. Voor iedereen een hele goede jaarwisseling en tot dinsdag!

Aankondiging Ronde 2
De kerst zit erop en we zitten in de laatste dagen van dit bijzondere jaar. Voor de jaarwisseling resteert er nog één ronde van het Winterkampioenschap. Deze vindt plaats op dinsdag 29 december om 20.00 uur. Alle deelnemers hebben inmiddels via de mail extra toernooi-informatie gekregen in de vorm van een overzicht Frequently Asked Questions. Heb je de eerste ronde gemist, maar wil je ook meedoen? Je kunt je nog steeds aanmelden. Graag tot dinsdag!

Ronde 1 - 22 december 2020: Van start!
Het Online Winterkampioenschap lijkt in een behoefte te voorzien, gezien de grote belangstelling. Maar liefst 85 spelers hebben zich aangemeld voor de eerste ronde. Mogelijk blijft het daar niet bij, want tijdens de eerste vier ronden kunnen nieuwe deelnemers zich nog steeds aanmelden. De deelnemers zijn verdeeld over twee groepen: Groep B voor spelers met een KNSB-rating tot 1600 en Groep A voor spelers met een hogere rating, of voor spelers die wat extra uitdaging willen. Het overgrote deel van de spelers komt uit het NOSBO-gebied. Het toernooi staat ook open voor Friese spelers, maar vanuit daar is de deelname tot dusverre zeer bescheiden. Wie weet mengen zich vanaf de volgende ronde meer Friezen in de strijd. Voor jeugdspelers is niet strak vastgehouden aan de regio-indeling, mede omdat de online NOSBO-jeugdtoernooien van oudsher deelnemers uit het hele land trekken. Bovendien is het voor hen extra fijn dat ze in deze tijd toch nog de gelegenheid krijgen om ook wat langere partijen te spelen in een min of meer afgeschermde omgeving met spelers van wie je de naam weet.

Van de partijen van de eerste avond heb ik door mijn eigen partij maar beperkt wat meegekregen. Opvallend in Groep A was de remise van de 11-jarige Gachatur Kazarjan uit Helmond tegen de als tweede geplaatste Machteld van Foreest. Dat Gachatur talent heeft, was al te zien op de Wall of Fame. In groep B zien we ook een flink aantal jeugdspelers. In de chat zag ik lovende woorden over het spel van Josephine Damen en (ondanks verlies) Fleur Westerhof. En daar bleef het niet bij qua succesvolle meisjesspelers, want ook de nog maar 10-jarige Eli Alia Jorritsma wist haar eerste partij te winnen.

Hoe het verder gaat, zien we volgende week dinsdag om 20 uur. Voor de liefhebbers: via de toernooi-links van Groep A en Groep B zijn alle partijen live (maar ook achteraf) te bekijken.

Schaakbord bij het haardvuurLockdown saai? Niet met het Online Winterkampioenschap!
Veel interne competities liggen stil en extern schaken is al helemaal niet mogelijk. Ook het Chess Festival kan dit jaar helaas niet plaatsvinden. Online wordt er wel veel geschaakt, maar voor de liefhebber van toernooien met wat langere bedenktijd is de spoeling dun. Zeker als je graag speelt tegen spelers uit je regio van wie je weet wie er achter de nickname schuilgaat. Daar komt verandering in, want op dinsdag 22 december start het Online Winterkampioenschap van de NOSBO. Negen dinsdagavonden wordt er online één partij gespeeld volgens Zwitserse indeling. Dit gebeurt op het gratis schaakplatform Lichess.

Al aangemeld? Zie e-mail of klik op: deelname-instructies

Start:

Dinsdag 22 december
Tijd:

20 uur
Ronden: 9 ronden Zwitsers; elke week 1 ronde

Klok:

50+20 (het oorspronkelijke idee 45+20 blijkt niet mogelijk in Lichess)

Groepen:

Deelnemerslijst

Groep A: KNSB-rating van 1600 of hoger, of op verzoek
Groep B: KNSB-rating t/m 1599

Iedereen die zich heeft aangemeld, heeft inmiddels een deelname-instructie per mail ontvangen.

Voor wie:


In beginsel voor (voormalige) schakers uit Groningen, Drenthe en Friesland of spelend voor een club in deze provincies. Spelers van buiten deze provincies die aan een eerdere editie van de online schaakcompetitie hebben meegedaan zijn ook welkom. Verder op aanvraag. Het is niet nodig om lid van een club te zijn.

Prijzen:
 
De NOSBO stelt als aardigheidje prijsjes beschikbaar voor de winnaars van het Winterkampioenschap. In Groep A zal er ook een ratingprijs zijn voor spelers met een rating t/m 1799. In groep B is er een ratingprijs voor de hoogst eindigende speler met een rating t/m 1199. In beide groepen zal er ook een prijsje zijn voor de hoogst geëindigde jeugdspeler. Er is een maximum van twee prijzen per speler.

Inschrijfgeld:  

Niet van toepassing. Je moet je wel van te voren aanmelden.

Verder: Het is niet noodzakelijk om iedere ronde mee te doen. Voor gemiste ronden krijg je geen punt, uitgezonderd als je later instroomt in het toernooi. Dit is mogelijk t/m ronde 4. Je krijgt dan in totaal een half punt voor de gemiste ronden. Stel dat je je voor ronde 4 aanmeldt bij het toernooi, dan start je dus met een halve punt.

De namen van de deelnemers en hun accountnaam op Lichess zullen op deze site gepubliceerd worden, zodat je weet tegen wie je speelt.

We volgen zoveel mogelijk de Lichess-systematiek. Dat geldt voor de indeling, het klassement, maar ook bij het vaststellen van cheating (computerhulp). Wij volgen hierin één-op-één het oordeel van het Lichess-platform, ook al kunnen we niet uitsluiten dat dit in uitzonderingsgevallen een onjuiste uitkomst kan geven.

Wil je meer informatie, lees de Frequently Asked Questions of neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Aanmelden De aanmelding is gesloten


--> Deelnemerslijst