Fokke Jonkman wint het derde STAR Goud Leven toernooi
In de afgelopen jaren werd het STAR Goud Leven toernooi op de woensdag in de herfstvakantie gehouden. Dit jaar kan dat niet vanwege uitstedigheid van de schrijver dezes in die periode. Voor een geschikte datum bleek er weinig keus: het moest worden zondag 30 augustus, de laatste rijdag van het STAR seizoen. Geen samenloop met andere STAR-evenementen en voor de meeste mensen zit de vakantie er ook op.
Wel was er concurrentie van het Atlantis toernooi in Groningen. Dat scheelde ons enkele deelnemers. Daardoor werd de maximale bezetting van 28 deelnemers niet gehaald. Wel kon ik twee jeugdleden van Staunton toelaten en nog twee heel late aanmeldingen accepteren. Dat was dan een voordeel. Met acht spelers met een rating van meer dan 1800 kon ook gesproken worden van een sterk deelnemersveld.
Een stoomlocomotief moet uren van tevoren warm gestookt worden; dat start om vijf uur 's morgens door de bemanning (machinist en stoker) van de eerste retour-rit. Hun toegestane aantal uren zit er dan op en komt de tweede ploeg aflossen.
Dat de ene machinist de andere niet is, hebben de deelnemers met eigen ogen kunnen zien. Bij de tweede retour-rit wandelden de stukken op de meeste borden continue en werd het goed terugplaatsen van de stukken een vast ritueel. Deze machinist, die trouwens in de weekeinden dat hij niet voor de STAR rijdt, regelmatig stoomtreinen bij een Duitse museumspoorlijn rijdt, houdt van snel optrekken daartoe in staat gesteld door de paardenkracht van de machine. Hij is de man met de meeste 'vlieguren' bij de STAR.
Een eenmaal aan het schommelen geslagen rijtuig, gaat daar lang mee door. Door het aantal stops bij de tussen- stations en enkele overwegen wordt er per rit vijf keer opgetrokken en dus vijf keer een frisse start gemaakt met het ook in meer dan alleen voorwaartse beweging zetten van de rijtuigen.
Volgens voorschrift van de spoor-beheerder (in Veendam rijden we niet meer op eigen rails) moet iedereen de trein uit bij het rangeren. Als dat niet kan, moet er een functionaris met een veiligheidscertificaat bij blijven. Gelukkig heb ik dat zelf ook, zodat ik bij de wedstrijd kon blijven en de dienstdoende STAR-collega's even van hun rust konden genieten.
Bij de uitvoering heb ik twee fouten gemaakt: ten eerste heb ik het oude speelschema gehanteerd, hetgeen niet handig was i.v.m. een vroegere vertrektijd uit Stadskanaal dan voorheen. Met als gevolg dat er bij aankomst van de trein in Veendam bij ronde 3 nog één partij gaande was.
Verder heb ik één belangrijke uitslag verkeerd doorgegeven aan Jan Schut, die de computer-indelingen verzorgde. Daardoor zaten er in ronde vier enkele 'verkeerde' paringen. En dat is nu het mooie van de Goud Leven formule: dat hindert niemand. “We zijn hier om leuk te schaken”. De hoogste rating-houders (Jonkman en van Hamond) hebben elkaar ontlopen door dat foutje.
Fokke Jonkman moest éénmaal in remise berusten, tegen Thale Hadderingh. Fons van Hamond en Evert Hondema deden dat tegen elkaar, zodat er drie spelers op 4½ punt uitkwamen. Dat een twee uit twee start mooier lijkt dan het is ondervonden met name Maarten Roorda en de met afstand oudste deelnemer, Siebe Haan. In de top van de klassering beland, werden zij beiden in de twee volgende ronden op twee nederlagen getrakteerd. De laatste ronde werd, ook traditiegetrouw, gespeeld in de filmzaal van het spoor-museum van de STAR. Iedereen hielp mee en in een mum van tijd hadden we de 11 tafels klaar staan.
'Gezonde' prijsjes waren er voor de drie koplopers. De andere twee prijsjes waren voor Siebe Haan, hij haalde de meeste punten van de deelnemers uit de 2e rating groep en van de 3e groep werd dat Pieter Snoek toen bleek dat Jaap Duit al weg was.
De stand aan de kop: 1 Fokke Jonkman 4½ uit 5 WP: 15,5 2 Fons van Hamond 4½ 14,5 3 Evert Hondema 4½ 13,5 4 Thale Hadderingh 3½ 15,5 5 Geert van der Lei 3½ 14,0 6 Bastiaan van Os 3 15,5 |