De komende dagen kunt u genieten van live commentaar op het Sportcomplex RUG Hanze, van onder andere Gert Ligterink, Stefan Kuipers en Paul ten Vergert. Op locatie, direct naast de kantine, kunt u aanschuiven om te genieten van het deskundig commentaar.

IM Gert Ligterink is schaakjournalist en vooral bekend van zijn wekelijkse column in de Volkskrant. Daarnaast is hij de meest ervaren commentatoren van Nederland. In 1979 werd hij Nederlands kampioen en hij kwam viermaal uit voor het Nederlands team tijdens de Olympiade. Tijdens de Olympiade van 1976 in Haifa won het Nederlands team het zilver en won Ligterink een individuele bronzen medaille.Ligterinks commentaar kenmerkt zich door zijn droge humor en uitmuntende kennis van schaakspel, met extra oog voor de psychologische kant van het spel. De Stadjer geeft commentaar tijdens de laatste twee ronden van zowel het Open Toernooi als de University Challenge, op zondag 29 december en maandag 30 december.

Stefan Kuipers (1990) is zo’n IM waarvan de meeste mensen vermoeden dat hij vroeg of laat wel GM wordt. Hij won onder meer het Leiden Chess Tournament in 2017 en komt in de Meesterklasse uit voor MuConsult Apeldoorn.

Kuipers is ook een ervaren jeugdcoach en geeft geregeld commentaar op internet en bij toernooien. IM Stefan Kuipers geeft commentaar op donderdag 26 december, vrijdag 27 december en zaterdag 28 december.Paul ten Vergert is in het dagelijks leven contractmanager en afdelingshoofd bij de gemeente Groningen. De 28-jarige CM wordt ook wel de ‘Giri van het amateurschaak’ genoemd, vanwege z’n uitmuntende openingskennis, z’n stabiele rating (al jaren tussen de 2220 en 2235) en z’n hoge percentage remises. Ten Vergert schaakt voor LOS (Locatie Ongebonden Schaken) in Groningen en voor zijn Duitse club Schachklub Nordhorn Blanke.

Zijn mooiste moment ooit achter het bord is naar eigen zeggen zijn remise-aanbod aan Viktor Kortchnoi, dat de ‘Verschrikkelijke’ helaas niet aannam. Z’n andere hobby’s zijn voetbal, poëzie, hardlopen, presentaties houden op z’n werk en z’n smartphone. Ten Vergert geeft commentaar op zondag 22 december en maandag 23 december.