Het zal u niet ontgaan zijn: de 57ste editie van het Schaakfestival Groningen is van start gegaan. Zelf schaken is mogelijk, maar als u geen negen ronden wilt spelen kunt u ook kiezen voor het Compact toernooi na Kerst. Dat zijn vijf ronden Zwitsers in groepen van ongeveer 40 spelers, ingedeeld op speelsterkte. Of kom als bezoeker langs op het Sportcentrum Rug & Hanze op het Zernikecomplex. De toegang is zoals altijd gratis, de koffie warm en het bier koud.  

Vrijwel elke dag doen commentatoren live verslag van de partijen in de A-Groep. Gert Ligterink, Stefan Kuipers en Paul ten Vergert  laten hun licht schijnen over de torenoffers, slimme trucs, openingstheorie en gemiste kansen die op de topborden de revue passeren. Je kan natuurlijk ook een drankje komen drinken, een informeel potje schaken in de kantine of in de speelzaal de matadoren zelf bewonderen.

Van donderdag 26 tot en met zondag 29 december is het tijd voor de University Challenge. Stadjer Eelke de Boer en Amsterdammer Friso Nijboer kruisen de degens. Deze match tussen jong talent en gevestigde orde leverde voorgaande jaren veel vuurwerk op, en gezien de compromisloze en aanvalslustige stijl van beide zal dit jaar daarop geen uitzondering zijn. 

Ook kan je je inschrijven voor een simultaan met Friso Nijboer, is er een uitgebreid After Chess-programma en zijn er talrijke andere festiviteiten. FM Zyon Kollen (ex-SISSA) komt elke dag met een prikkelende column. Hij speelt zelf ook mee in de A-groep, maar is na zijn partij ongetwijfeld bereid om met u van gedachten te wisselen over schaak gerelateerde onderwerpen.

Het Schaakfestival duurt van zaterdag 21 december tot en met maandag 30 december. De exacte aanvangstijden, informatie over de deelnemers, inschrijven, nevenactiviteiten en meer kunt u vinden op de website van het Schaakfestival.

Namens de organisatie Benno de Jongh