Na vele jaren organiseerde de Schaakclub Lewenborg weer een rapidtoernooi. Het idee was dat er best een behoorlijk aantal schakers ge├»nteresseerd zou zijn in een leuk toernooi, en niet zo zeer om de knikkers zou spelen. Geldprijzen waren er dan ook niet, maar wel 13 prijzen in natura (wijn, chocola, bier en andere lekkernijen)  in verschillende ratingcategorie├źn. De formule, 7 ronden Zwitsers, gevolgd door een knock out fase voor de top 8 was afgekeken van DSC Drachten en het internationale toernooi van Saint-Lo. Het idee van prijzen in natura kwam uit Roden.

Om het Dok te verzekeren van genoeg omzet, werd uit het inschrijfgeld voor iedereen koffie en soep aangeboden.

Gekozen werd voor het bargedeelte van wijkcentrum het Dok. Dit oogde gezelliger dan een waf sfeerloze sporthal. 

Het aantal deelnemers viel ietwat tegen. De tijd van deelnemersaantallen van 70-80 zijn voorbij, maar gehoopt was op een man of 40. Maar er verschenen slechts 26 spelers aan de start. De thuisclub was met zeven spelers goed vertegenwoordigd.

Aanvankelijk stalen vooral de spelers van Assen, volwassen geworden bij Sisssa, de show. Rieks Taal won het rapidtoernooi met 6,5-7. Maar verzekerd van een prijs was hij nog niet. De top 8 moest vluggeren om de definitieve eindstand te bepalen. Daar werd taal al in de kwartfinale uitgeschakeld. Ook de nummer drie, Adrian Clemens, liet zich verrassen. 

Uiteindelijk won Jonas Hilwerda na een spectaculair vluggertje het toernooi. Hij had aan remise genoeg (gekozen was voor de formule 6 tegen 5 minuten bedenktijd, waarbij wit moest winnen), kon mat geven , maar gaf toen achter elkaar een loper en een toren weg. Wit stond toen gewonnen, maar had te weinig tijd om de wedstrijd in zijn voordeel te beslissen. Ivo Maris, de hoogste ratinghouder, moest berusten in remise.

De strijd om de 3e plaats werd gewonnen door Daan Noordenbos.

Verrassend had Roy Bons, met een rating onder de 1800, zich geplaatst voor de final 8. Daarin werd hij in de eerste ronde uitgeschakeld, maar hij won wel het klassement voor spelers onder 1800, voor Lewenborg clubgenoot Johan Jans.

De C-categorie, voor spelers onder 1500, werd ook gewonnen door een speler van de thuisclub. John Souhoka bleef Paul Zilverberg voor.

De 50% score, overgenomen uit het bridge, ging naar Fons van Hamond.

Het toernooi is zeker voor herhaling vatbaar. Wellicht kan er nog iets meer publiciteit gemaakt worden door te flyeren bij clubs en wellicht moeten mensen wennen aan een nieuw rapidtoernooi. Maar veel kleine eet- en drinkbare prijzen, zo vlak voor kerst, was zeker geen verkeerd idee.

Het blijkt dat het niet moeilijk is om een laagdrempelig rapidtoernooi te organiseren, zeker als de organiserende club bereid is een kleine bijdrage te geven. Ik roep dan hierbij clubs op die nooit iets doen voor het schaakleven buiten hun eigen clubavond, om ook eens aan de slag te gaan. Als clubs als bv Staunton, Sissa, Bedum, Van der Linde en ESG ook eens iets zouden organiseren, zou het noordelijke schaakleven er nog een stuk leuker uitzien.

Verslag van Hiddo Zuiderweg