Het Hoogeveen Schaaktoernooi wordt dit jaar geopend door Nick Schilder. De zanger uit Volendam is op zaterdag 20 oktober de hele dag op uitnodiging van het schaaktoernooi in Hoogeveen. ‘s Morgens geeft hij de traditionele jeugdsimultaan bij McDonald’s.

Dat Schilder, bekend van het duo Nick & Simon, een keer het toernooi zou komen openen, was altijd al duidelijk. Naast succesvol zanger is hij ook een goede schaker. ‘Ik vind het een eer dat ik gevraagd ben om het Hoogeveen Schaaktoernooi te openen. Het is toch een van de meest gerenommeerde toernooien in Nederland. Ik heb er nog nooit bij kunnen zijn, maar ik volg het wel elk jaar.’

De opening is om 16.30 uur in theater De Tamboer in Hoogeveen. Voorafgaand aan de opening geeft Nick Schilder dus een jeugdsimultaan. Deze begint om 9.30 uur.  Schilder wordt hierbij bijgestaan door Christine Namaganda uit Oeganda. Namaganda heeft een schaakschool in Oeganda en heeft een rol gespeeld in de Disneyfilm Queen van Katwe. Ze is dit jaar de speciale gast van het toernooi. Ze gaat onder andere op bezoek bij een aantal scholen in Hoogeveen. Er is plaats voor maximaal 40 kinderen bij de simultaan. Opgeven kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het 22e Hoogeveen Schaaktoernooi kent een recordaantal deelnemers. Momenteel staan er 251 schakers uit 21 landen op de deelnemerslijst. De amateurs en de open groep beginnen zaterdag 20 oktober aan het toernooi.

Dit jaar speelt Jordan van Foreest tegen Vladimir Fedoseev en Peter Svidler tegen Sam Shankland.

AroundTheWorld 2