Sipke Ernst en Hendrik de Groot waren de winnaars van het eerste Chess on the Beach schaaktoernooi in de stad Groningen. Ernst won de invitatievierkamp en De Groot was met 6 uit 7 de beste in het veld van 26 deelnemers aan de open groep.
Aanvankelijk had organisator Bart Beijer het uitgedacht dat de toernooien buiten zouden plaatsvinden op het stadsstrand aan de Vrydemalaan, maar het weer werkte gisteren niet echt mee. Het was vochtig en vooral ook frisjes, dus werd al vroeg op de ochtend besloten om binnen te gaan spelen in de dot. Een fraaie accommodatie, waarbij de deelnemers in de namiddag ook nog werden getrakteerd op een live jazz-sessie.

Sipke Ernst had een goede generale voor het Nederlands Kampioenschap, dat volgende week van start gaat en eindigde met anderhalf punt voorsprong op Jasper Geurink. Geurink bleef ongeslagen tegen Ernst, maar liet tegen de beide overige deelnemers, Ivo Maris en Nick Maatman, net even teveel punten liggen.

Eindstand invitatiegroep

Voor de Open groep meldden zich uiteindelijk 26 spelers, waaronder een aantal jeugdspelers en enkele thuisschakers. Dat de groep niet door één van deze spelers gewonnen werd, verbaasde niemand, aangezien er ook een handvol 2100+ spelers meedongen naar de hoofdprijs. Uiteindelijk kwam Hendrik de Groot na de laatste ronde boven als enige winnaar, met de fraaie score van 6 uit 7. Op een halfje gevolgd door het tweetal Adrian Clemens en Jan-Joris Groenewold.
Opmerkelijke scores waren er van huisschaker Mark Gesman, die in al dit geweld tot 4,5 punten kwam en jeugdspeler Jaël Wierenga die een fraaie 4 uit 7 scoorde. Gesman liet de ratingprijs aan Wierenga, waardoor Beer Bruna de prijs voor beste jeugdspeler in ontvangst mocht nemen.

Eindstand open groep