Op mijn wekelijkse fietstocht richting stad bespeurde ik de eerste tekenen van de intrede van de herfst. Bladeren zijn reeds aan het verkleuren en de eerste paddestoelen zijn reeds gesneuveld. Zouden de kabouters hebben zitten cantharellen? Voordat u verder leest moet ik u waarschuwen. Meestal heeft een verhaal een kop en staart. Echter heb ik de staart eraf geknipt. Deze flauwe grap is een bruggetje naar het zomerschaak. Vanwege het verpletterende succes ervan, 97 deelnemers op 9 zomeravonden, hoeft het van ons niet te eindigen en overwegen we het over te laten gaan in Herfstschaak. Mijn voorstel is om door te gaan met dezelfde formule: 4 potjes rapid op een avond. Mocht u dit wat lijken stuur me een mailtje (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) en laat weten waar uw voorkeur naar uitgaat woensdag of zondagavond. Ook de laatste avond was weer druk bezocht. Naast participatie van CM's Paul ten Vergert en eerder Luuk (waarvan me de achternaam zo snel niet te binnen schiet) konden we ons zelfs verheugen op de deelname van GM Jorden van Foreest.

21246340 1899330537056064 4434883779059944787 o kopie
Tevens van de partij waren Nick en Simon. Kersvers winnaar van het boemelschaak Hiddo Zuiderweg kwam nog even flyeren voor het biljartschaak.

P1010873
De competieleider lijkt het gepast een paar mensen even in het zonnetje te zetten. Roland Kroezen voor het beschikbaar stellen van de Nosbo-site en Annemarie Avezaat voor het maken van reclame op de Sissa-app en de Sissa-site. Zonder deze fora hadden we ongetwijfeld een kleiner bereik gehad. Deelnemers waren er uit alle windstreken. Ulrum, Assen en Parijs zijn slechts een greep uit de plaatsen die waren vertegenwoordigd. Ook wil ik Petra bedanken voor haar inzet op de woensdagavonden. Lof gaat ook uit naar invallers als Massoud, IGM Frank van Indie en Jaap Ham die bereid waren het even te maken. Laatstgenoemde was ook zo vriendelijk ons ruimschoots te voorzien in beeldmateriaal. Bert van der Marel mag ook niet ontbreken, van hem mocht ik het stokje overnemen. Mijn intentie is deze mooie traditie met trots voort te zetten.

Bert koninginnedag
Last but not least gaat mijn dank gaat vooral uit naar alle deelnemers die er een groots evenement van hebben gemaakt. Hulde!

IMG 1639
Nu zijn jullie vast benieuwd naar de kampioenen.

21125789 1899345050387946 2993928313458420716 o
Marcel veroverde de Proeflokaalbokaal. Tweede werd Benno en de derde plaats ging naar Boudewijn en Anton. Beste vrouwelijke deelnemer was Maria.

IMG 1654
Van de veelspelers had Jan Balje het hoogste percentage nl 73%. Vernoemenswaardig zijn ook de spelers die geen partij aan zich voorbij lieten gaan: Aries van Calcar, Boudewijn Hoogeboom en Marcel Pouw. 

IMG 1636
Tot mijn grote spijt ben ik vergeten te vermelden dat Govert kwam zag en overwon op de laatste speelavond. In een erg sterk deelnemersveld wist hij een perfecte score neer te zetten. Op de inzet liet hij de tegenwoordig in Limburg wonende Joop Hummel middels een elegante combinatie op de zegekar te binden. 

IMG 1635
De eindstand:

Naamloos kopie kopie kopie kopie kopie kopie kopie kopie kopie kopie kopie kopie kopie
Ik spreek de wens uit zaterdag 2 september veel schaakgenoten te mogen begroeten bij de simultaan tegen Lucas in het kader van eenjarig jubileum van Proeflokaal Hooghoudt. We beginnen om 19:30. Als je meedoet in Assen aan de vierkampen en je hebt nog zin, niet getreurd, het betreft een aanschuifsimultaan. Voor de liefhebbers van simultanen heb ik overigens goed nieuws: bij de opening van het nieuwe seizoen van de Groninger Combinatie is IM Joris Brenninkmeier op donderdag 7 september de simultaangever. 

Tot slot wil ik jullie niet onthouden van een bijzonder nieuwe schaakvariant. Lipstickchess. Voor de regels verwijs ik u graag door naar geestelijk moeders Lydia & Maria

21246227 1899344687054649 4627077835746200358 o kopie
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Flikt Marcel het weer?

Was het een paar weken geleden nog het betreden van een onbewoond eiland (rottumeroog) ook nu kan ik weer iets afstrepen van mijn bucketlist. Vandaag heb ik mijn eerste muurtje gemetseld. Eigenlijk was het slechts een rij stenen. Verder had ik me vandaag ten doel gesteld verslag te doen van de 8e ronde zomerschaak. Suf onderuitgezakt voor de televisie zou ik inspiratie gaan opdoen. Veel werd ik er niet wijzer van, behalve dan dat ik opgelucht ben het schaken me meer kan boeien dan het darten. Mam, als je dit leest, je hoeft niet bang te zijn dat ik mijn entree in Middelstum of Dwingeloo opluister met een enorme hanekam en een bierpens,  ondersteund door the eye of the tiger, onder luid geapplaudisseer van bierdrinkende onehundredandeighty joelende eenhersencelligen. Nu het donker zijn intrede heeft gedaan hoop ik kracht te putten uit het vermoeden; dat door het schrijven van stukjes net zo te behandelen als het bouwen van een muurtje, het karwei een stuk lichter wordt. Hoe dan ook lijkt het me allesbehalve eenvoudig elke week een column te moet schrijven. Het is dan ook allesbehalve vanzelfsprekend dat verdienstelijk stukjesschrijvers als Erik-Jan Hummel, Richard Vedder of Jasper Geurink elke keer kopij inleveren. Voor liefhebbers van verslagen heb ik overigens goed nieuws. Dankzij de inspanningen van Roland Kroezen is er van het ter ziele zijnde clubblad van Sissa: 0-0-0 een digitale versie. Ik spreek de wens uit dat mijn wedstrijdverslag van jaren terug, waarin ik naar mijn teamgenoten verwijs aan de hand van teksten van de Dijk, ook nog terug te vinden is. U raad het al: een dijk van een verslag.

Dan is het nu tijd voor Hiddo's probleem: Wit speelt en wint

IMG 1592
Ofschoon de zomer op zijn retour is kan dit niet worden gezegd van het zomerschaak. De voorlaatste ronde telde maar liefst 36 deelnemers. Dit keer konden we ons verheugen op een kwartet vanuit het westerkwartier. Daarentegen hadden we afzeggingen van Benno (vakantie) en Magnus Carlsen. Zoals in de speld (artikel) te lezen kampte laatstgenoemde met een blessure van zijn rechtertoren. Ondanks Benno's absentie is hij wel al zeker van een podiumplaats. Hetzelfde kan worden gezegd van Marcel, die middels een 100% score, een serieuze stap zette naar de prolongatie van zijn titel. Hij had het geluk wel aan zijn zijde toen hij in de laatste ronde zijn tegenstander Rieks per ongeluk mat zette. De strijd om de derde plaats is nog in volle gang met een tiental kanshebbers. 

Naamloos kopie kopie kopie kopie kopie kopie kopie kopie kopie kopie
Dankzij huisfotograaf Ham ben ik in staat weer enkele taferelen met u te delen. 

CIMG0132
Tsji-Sung was afgelopen week te gast in Glimmen en won van Jan

CIMG0139
Jacques Jambon vergaloppeerde zich aan Annelies

CIMG0138
Maar zette Pieter Doller wel mat met twee stukken minder

CIMG0135
Boudewijn waar zit je met je gedachten?

CIMG0133
Frans, Ton en Bobby

Uiteraard werd er naderhand weer verdienstelijk gevluggerd en navenant ingenomen. Dit alles was niet mogelijk geweest zonder Petra. Ze wist de pilsjes goed te baren en kreeg van Wim de titel barmoeder. Met zijn Afrikaanse accent zorgde dit voor misverstanden die nu hopelijk weer de wereld uit zijn. 

Volgende week is de laatste mogelijkheid deel te nemen aan zomerschaak 2017. Zorg dat je er bij bent!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Chinees poepen

Saint-Louis was afgelopen dagen het strijdtoneel voor de groten der aarde. Onder hen maakte Kasparov zijn rentree. Bij het rapidgedeelte bleek hij te roestig, maar bij het snelschaken stond hij zijn mannetje. Ruim 8 uur zat ik gelijk een ware schaaknerd vastgeplakt aan het scherm. Aronian toont al een tijdje goede vorm en liet Naka, Karjakin en Nepo achter zich. Gevolg was wel dat de verslaglegging van het zomerschaak even op zich liet wachten. Naar verluid heb ik inmiddels een ruime schare fans en de druk om deze niet te hoeven teleurstellen begint zienderogen toe te nemen. Mijn grootste fan is mijn moeder. Ze kwam zelfs sfeer proeven. Voor de enkeling die dacht dat ze te diep in het glaasje hadden gekeken en twee moeders hebben waargenomen. Wees gerust, het betreft een tweeling. Vergezeld door mijn vader vonden ze nog een spaarzaam plekje in het proeflokaal, om te gaan boerenbridgen. Onze zuiderburen plachten te zeggen: Chinees poepen. Als ik niet zwijg over wat ze onder poepen verstaan en een en ander combineer zou ik kunnen concluderen dat Chinezen paren zoals boeren bridgen.

P1010821
Ik had me voorgenomen deze week wat meer plaatjes te tonen en wat minder praatjes te verspreiden. Voor het vervaardigen van het beeldmateriaal kreeg ik hulp uit vertrouwde hoek. Tegenprestatie was wel dat ik deze narcist tegenwoordig bij elke gelegenheid moet vastleggen. Wie wil er nou niet tegen zijn moeder kunnen zeggen:"Mam, ik sta op het internet". Klinkt beetje ridicuul, maar toen ik van alle kanten te horen kreeg dat ik afgelopen zondag bij de 3-3 in de derby van het Noorden opgelucht juichend via Fox de huiskamer in kwam kon ik niet ontkennen dat dit me niet geheel Siberisch liet. 

P1010834
Werd er dan ook nog geschaakt hoor ik u denken. Uiteraard en niet kinderachtig. Nu de zomer op zijn retour is en menigeen is teruggekeerd van zijn welverdiende vakantie begint het schakersbloed weer te kriebelen. 31 liefhebbers bezorgden de competitieleider weer behoorlijk hoofdbrekens. Koppig houdt dit eigenwijze sujet vast aan zijn eigen wijze van indelen. Zolang klachten uitblijven over wachttijden, doublures en teveel zwartkleuren laat ik het zomerschaak verschoond van computerinvloed en accepteer ik die ene wekelijkse verhoogde bloeddruk. Dat ik mezelf  hiermee uitsluit van deelname neem ik voor lief. 

P1010819
Jan (behoeft geen verder introductie)-Simon (aanwinst voor Sissa getuige optreden in open NK) en Theo (huisschaker)-Rene (dammer)

Om te weten wat u nog meer gemist heeft dient u verder te lezen. Zo trakteerde Benno ons op een mop over een optimist en een pessimist. Per abuis had ik Aries (alles nog gespeeld) 4 maal zwart toebedeeld. Tijdens zijn treffen met Remko vond hij het welletjes en deed een witte pionzet. Hij deed dit overigens wel in de juiste richting van uit zwart bezien. Dit deed me denken aan een partij die ik volgde in de amateurgroep van Hoogeveen waarin de zwartspeler zijn eigen dame sloeg met een pion en beide spelers stoicijns het spel hervatten alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Zo ongeveer het meest bizarre dat ik ooit heb gezien in mijn rondes langs de velden. Jan-Joris (wel of geen streepje blijft altijd lastig) was ook van de partij. Zijn deelname werd ontsierd vanwege de afwezigheid van zijn o zo geliefde hageltje donder en opgeluisterd vanwege de mogelijkheden te mogen dampen in het cafe. Een strijd waar hij zich jarenlang voor heeft ingezet.

IMG 1551
Wim (oud kampioen Namibie)-Michiel (stamgast)

P1010817
Anne Taeke (de neef)-Wyona (dochter Taco)

Zojuist is besloten Henny Huisman ook in het verslag te betrekken. Hier stond je dan vanavond, het was wel spannend maar toch ook fijn. Zoals bij elke wedstrijd, kan er maar een de winnaar zijn. Met 4 uit 4 was er geen twijfel over mogelijk dat de prijs Koen toebehoorde. Dan is het nu tijd voor de stand:

Naamloos kopie kopie kopie kopie kopie kopie kopie kopie kopie
In de nazit werd er nog verdienstelijk gevluggerd tussen de Grossmeister en Massoud (onderstaande inzet). Eerstgenoemde had weer een lijstje met hits met hits meegebracht om keilopend Groningen het cafe in te lokken. Ditmaal waren het de Rubettes met: You're the reason why. Het doet me een beetje Beatle-achtig aan. Bij mijn research naar deze band kwam ik deze alleraardigste clip tegen. Deze wil ik u dan ook niet onthouden: Sugar baby love.

IMG 1556
Met twee ronden in het verschiet is er nog van alles mogelijk aangaande de ranglijst er zijn immers nog 40 punten te vergaren. Naast bescheiden geldprijsjes voor nummers 1 tot en met 3 valt er voor de aanvoerder ook nog eens naar huis met een heuse proefbokaal in de wacht te slepen. Tot woensdag! 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Benno het baardmannetjeIMG 1499
Terwijl ik mijn wekelijkse verslag voorbereid kijk ik naar Baardmannetjes. Mijn broer attendeerde me maandag tijdens een familieuitje op Rottummeroog op dit erg vermakelijk programma met de ietwat depressieve Dorrestijn die samen met een vogelaar op zoek gaat naar zijn wensvogel. Mijn wensvogel is de geelgerande zwartstaartkarakiet. Volgens onze gids tijdens de expeditie op het wad zou ik met deze ontdekking eeuwige roem vergaren binnen de vogelaarswereld. Frappant vond ik de ontdekking dat ook in deze wereld vals wordt gespeeld. Binnen de ornithologie wordt de status /hiërarchie bepaald door de hoeveelheid vogels die je hebt gespot. Enkele onverlaten geven moedwillig meer soorten op dan ze daadwerkelijk hebben gezien. Tragisch, de wielrennerij en de atletiekwereld verpest door doping, andere sporten ontsierd door matchfixing en nu dit. Bij zomerschaak gebeurt dit gelukkig niet. Gelukkig waren er wel weer een aantal vreemde vogels te bewonderen tijdens alweer de zesde ronde. Ondanks het HZ-toernooi en de camping in Zuid-Frankrijk meldden zich toch een tweeëntwintigtal amateurs aan de start. Het voorstel om te gaan voetballen werd lauw ontvangen, dus werd er geschaakt. Gene bleef me bespaard daar deze aankondiging, met gulp open, fortuinlijk genoeg onopgemerkt passeerde.

IMG 1500
Anton had een venijnig trucje

Collega Lambrechts was al menigmaal toeschouwer, maar ditmaal had hij genoeg moed bijeengeraapt om serieus de strijd aan te gaan. Hij kwam tot de ontdekking dat het vergaren van punten geen sinecure is. Ondanks de curieuze opgave van Marcel in hun onderlinge partij bleef zijn teller steken op anderhalve punt. In de derde helft dwong hij erg veel respect af en alles viel op zijn plaats. Een andere troostprijs was er voor Lukas Kosse in de vorm van de knuffel van Kim. Competitieleider Maarten mocht ook zijn debuut maken, hij trakteerde zijn tegenstanders op twee glanzende nullen. De hoofdrol was wederom weggelegd voor Benno. Middels een perfecte score legde hij beslag op de dagprijs en ging Marcel voorbij in het klassement. Het belooft een spannende strijd te worden om de eindzege. De strijd om plaats drie is ook allerminst gespeeld. Rudi, Boudewijn, Pieter, Anton, Egbert, Tsji-Sung, Aries en Alex zijn slecht een greep uit de selectie die aanspraak maken op de bronzen plak.

IMG 1501
Aries moest zijn meerdere erkennen in Ton

Naamloos kopie kopie kopie kopie kopie kopie kopie kopie
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ham maakt hommeles

Woensdag stak schaak-minnend Groningen de koppen weer bij elkaar voor hun wekelijks shot schaak. Een eerste blik op het deelnemersveld doet vermoeden dat het zich niet aan het Zuiderdiep afspeelde maar in het witte huis. Wim (voormalig kampioen van Namibie) verving Anton die de Friese volkssport kaatsen prefereerde boven het edele schaakspel. Annelies nam de plaats over van Anne-Taeke, die ergens in den lande zijn tentje opzette. Ingrid (bloemetjesjurk) deed publiekslieveling Jeroen vergeten en Tiemen deed zijn intrede voor Jan (niet te verwarren met Jan Tiemen). Toch wisten we enkele veelspelers te behouden. Marcel, Benno, Boudewijn en Aries (ooit kampioen van Maersk Palermo) hebben tot dusver nog geen partij aan hun neus voorbij laten gaan. Dus als je nog advies nodig hebt Donald, mijn telefoonnummer staat op de website. Scaramucci doet me overigens denken aan Tai-foetsie; een oosterse vechtsport waarbij het de bedoeling is dat je je zo snel mogelijk uit de voeten maakt nadat je je tegenstander hard hebt geraakt.

P1010775
Met de verversing van het deelnemersveld werd ook het scorebord behoorlijk opgefrist. Koploper Marcel kreeg het aan de stok met een zwerver, was hierdoor dusdanig van slag dat hij er geen hout meer van begreep en de plank behoorlijk missloeg, dientengevolge 2 punten minder bij elkaar sprokkelde dan concurrent Benno, die hem hierdoor tot op 4 punten naderde. Koning Boudewijn deed goede zaken en bemant het derde stek. Ook Tsji-sung deed van zich spreken en is de top tien binnen gedrongen. Runner up was Jacques Jambon (zie foto hiernboven) die zowel Marcel, Pieter als Benno punten afhandig maakte. Dit enfant terrible wist verder iemand te strikken voor het nemen van foto's zodat we allemaal getuige kunnen zijn van de laatste trend in de modewereld.

Naamloos kopie kopie kopie kopie kopie kopie kopie
Om een of andere onzalige reden had ik de verkeerde tabel geplaatst. Een oplettende lezer attendeerde op subtiele wijze mij hier op. Ik hoop voor Anton dat hij net zo goed bridget als Anton schaakt.

P10107811
Zoals het hoort was ook vandaag het publiek weer de grote winnaar van de avond. Al had een enkeling meer oog voor zijn jenever. Kibitzer Johannes wil ik toch nog even in het verslag vermelden. Gewapend met een glimlach van oor tot oor analyseerde hij kernachtig de partij tussen een van de grootste deelnemers, luisterend naar de naam Daantje (als dat geen humor is) en Remko (onder Oostermoerders vooral gevreesd vanwege zijn remiseaanbod). De tekst wil ik u niet onthouden en luidde: De ene speler miste een voortzetting en de andere speler miste twee voortzettingen. Hij is ook te boeken voor feesten en partijen.

P1010770
Tot slot moet me van het hart dat ik zeer was ontdaan vanwege de fanmail die me eerder deze week bereikte. Egostrelend en allerminst ontmoedigend voor het vervaardigen van dergelijke schrijfsels. 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
P7120025In de week van de Bieler Benoni's moest zomerschaak concurreren met Ajax. Tevens startte het open Nederlands Kampioenschap waardoor Dieren een behoorlijke delegatie Nosbospelers rijk is en wij een aantal zomergasten armer. Desalniettemin wensen we Pieter, Rieks, Sjoerd, Arjan en Lukas alle wijsheid toe in hun zoektocht naar glorie. Animo genoeg, 33 mensen waren wederom nieuwsgierig met wie ze woensdagavond de degens zouden kruisen. Ze werden gewoon aangesproken met dames en heren aangezien ik moeilijk kan aankomen met het door NS geïntroduceerde: geachte reizigers. Ik hoop dat de schaakwereld nog lang verstoken blijft van genderneutrale aankondigingen. Verbijsterend was overigens wel dat dit het eerste item was in het 20:00 journaal afgelopen week terwijl er op die dag ook 20000 varkens waren omgekomen bij een stalbrand. 

Op de fiets naar Groningen kreeg ik een sms met de boodschap: Hoi Maarten. Ik doe mee vanavond. Groet Bauke. Ik repliceerde: Leuk Bauke, wat is je speelsterkte. Bauke: 1890. Maarten: Koole? Bauke: Yeb, Hemmes. Toen begon ik het aardig lastig te vinden. Mijn eerste gedachte was dat hij drie spelers vertegenwoordigde. Maar na een helder moment besloot ik maar met: Roorda. Best wel een kutverhaal eigenlijk. Maar wel een bruggetje. Deze Bauke (een van de zes nieuwe gezichten) vertrouwde mij toe dat zomerschaak uit de koker komt van Michiel Zeevaarder. Deze oud-speler van Staunton komt tegenwoordig uit voor het Leidsch schaakgenootschap. Ik heb nog wat lopen goochelen op Evenaar, Walrus, zomerschaak en wat oude 0-0-0's doorgespit in de hoop nog wat aanvullende informatie te vinden. Helaas tevergeefs. Hoe dan ook, Michiel mocht je dit lezen, hulde en bedankt!

Oud-buurman Jeroen deed weer van zich spreken door Wouter Veenhuizen te betichten van plagiaat nadat deze, om de symmetrie niet te doorbreken, al zijn zetten had gekopieerd. Ik zou iedereen willen adviseren zijn voorbeeld niet te volgen. Hoe dan ook het leverde hem toch nog 2 en een halve punt op. Onder begeleidend getokkel van Manitas de Plata (tipje van de Grossmeister: Guitarras Morescas) werd er toch weer naar hartelust op los gescoord. Een viertal wist 3 punten te vergaren. Aangezien twee van hen al een keer fortuinlijk waren geweest gingen de dagprijzen naar Massoud en Bauke. Protesten waren er van Marcel, Benno (gedupeerden) en Jan Joris. De laatste omdat hij dol is op een beetje reuring. Dit alles levert de volgende stand op en roept de vragen op wie stopt Marcel, wat is er loos met Tim, waar was Edward en wie is Kieneke? Verder wist de jongste deelnemer de oudste te verschalken. Ook is er een nieuwe schaakvariant ontstaan: het zogenaamde Swampschaak. Voor details verwijs ik u door naar Elias en Jorn.

Naamloos kopie kopie kopie
De kruistabel begon inmiddels meer op een binaire puzzel te gelijken en is vanwege de omvang voor het gemak weggelaten.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zomerschaak niet onder de indruk van code geelIMG 1216
Hartverwarmend was, niet het weer, maar wederom desalniettemin de opkomst. Aan de start verschenen maar liefst 34 matadoren (waarvan 15 nieuwe gezichten). Een hele klus kan ik u melden voor de man met de houten stropdas die de indeling verzorgd. We zijn al weer drie woensdagen onderweg en de kopman van team Sissa hield goed stand en behoud de leiderstrui (ik vermoed overigens dat hij de trui ook houdt als iemand hem voorbij gaat). Team GC in de persoon van Egbert en Rieks van team Assen volgen hem op slecht 10 punten. Op de voet gevolgd door een groot peloton. Er waren inmiddels dagzeges voor Marcel en Jaap van der Graaf  (1e etappe), Alex en Benno (2e etappe). Afgelopen woensdag lieten Bruno en Rieks de rest hun hielen zien. Ook begint zich een heuse bus aan te tekenen, met gek genoeg Willem als rode lantaarndrager. Zorg dat je aanhaakt. Zomerschaak wacht op niemand.

stand kopie
Wat kwam er verder voorbij: Roberto Benigni fluisterde Massoud in dat als hij nog mee zou doen en 1000 punten zou halen hij een tank zou winnen. Anton (zie onderstaande foto) zei na 12 minuten met ogen vol paniek: "En schoon is je kunstgebit met Danclan". Verder werd er geclaimd gepaard met de verontschuldiging: "maar ik heb nog geen enkele partij gewonnen" en niet geclaimd, gevolgd door een liefdesverklaring. Jeroen Groothuis noemde zijn tegenstander Claus terwijl hij Lucas heette. Oplettend als Jan is wees hij het publiek erop dat het een anagram betrof. Een hilarisch heerschap, zo ook hun stelling. Een omstander ontglipte de woorden: het lijkt wel op de f-jes (voetbal op een kluitje). Iemand van team Assen kon zich niet inhouden en deed er een schepje bovenop door te refereren aan de g-tjes. De match tussen Lucas C en Lukas K eindigde in 0-0 aangezien beide spelers opgaven.
 
IMG 1214
Verder kan ik u melden dat er een kalender komt met sexy stellingen. Het zou gaan om 11 dames en 1 Koen. Hij neemt december voor zijn rekening omdat dit een klotemaand zou zijn en je snel naar het volgende jaar verlangt. Voor meer informatie verwijs ik u door naar Sissasisters Lydia, Maria (bovenstaande foto) en Sheila. Ook de Grossmeister is het weer gelukt in het verslag te komen. Dit keer tipt hij de Indonesische zanger Andres met Sipatokaan sioh nona rasa sajange.

kruistabel kopie kopie
Wordt vervolgd!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
P7120023
11 nieuwkomers, 15 thuisblijvers en 19 teruggekeerden zorgden er voor dat er weer volop geschaakt werd tijdens de tweede aflevering van Zomerschaak 2017. We trapten af met een perfect aantal (28) matadoren (de som van zijn delers;1+2+4+7+14=28). De tweede en derde ronden viel er zelfs op 15 borden wat te beleven. Fortuinlijk waren de weergoden ons gunstig gezind werd het terras omgedoopt tot een 6 (ook een perfect getal) bordig strijdtoneel. De rest vond binnen een behaaglijk onderkomen en zorgden samen met een net geen Nederlands kampioen, een dame die veinsde piano te kunnen spelen op landelijke televisie, iemand die de schaakwereld had doen geloven dat hij deze de rug had toegekeerd, een bridger met een gat in zijn hoofd, een viertal klaverjassers (die overigens ook niet onverdienstelijk kunnen schaken) en een bedenker van net iets te lange bijzinnen, voor een goed gevuld cafe. Een en ander is verdienstelijk vastgelegd door de Neef (het schaken ging hem helaas minder goed af).

P7120024
Ik wil graag mijn excuses maken naar Jeroen (centraal onderstaande foto): ik heb hem een oude buurman genoemd. Het betreft uiteraard een oud-buurman. Minder compassie heb ik met het feit dat je al je partijen verloor. Dat krijg je er van als je je tegenstander voor onderdaantje uitmaakt.

Ongemeen spannend bleef het wie de dagprijs in de wacht zou gaan slepen. Benno en Alex mochten zich de gelukkigen prijzen. De stand aan kop is onveranderd. Marcel voert het peloton aan voor de felbegeerde Hooghoudt Proeflokaal Bokaal.

Naamloos kopie kopie
Voor de geïnteresseerde(n) voeg ik de onderstaande tabel toe. In combinatie met de tabel uit de eerste editie kan men de paringen afleiden (je moet er maar zin in hebben).

Naamloos kopie
Menigeen heeft me geadviseerd een indelingsprogramma te hanteren. Vooralsnog wil ik in de voetsporen van mijn voorganger Bert van der Marel (op dit moment uitkomend in de Leiden chess Tournament) blijven. Hij deed de indeling ook altijd met de ganzenveer. Reikhalzend kijk ik uit naar de volgende woensdag. Lydia en ik hopen jullie dan allemaal weer in levende lijve te mogen begroeten!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Volop belangstelling 1e ronde(n) zomerschaakIMG 1155
De kop is er af, Zomerschaak 2017 is begonnen. En hoe! Rond de klok van 20:00 stonden dertig enthousiastelingen elkaar te verdringen om hun schaakkunsten te vertonen aan het zuiderdiep. Onder hen vaste bezoekers, een handjevol dammers, een sterrenkundige, een verdienstelijk bridger en een oude buurman. Een gemêleerd gezelschap met voor ieder wat wil(d)s. De competitieleider had zijn handen dusdanig vol aan de indeling van evenveel partijen als er weken in een jaar zitten, dat hij voor het eerst in jaren besloot zelf maar niet deel te nemen. Gelukkig vielen er mij geen lastige vragen ten deel over onreglementaire zetten. Daarentegen heb ik wel tig keer moeten horen: "Heb ik wit"? Het leven van een competitieleider gaat helaas niet over rozen. Een schaker van Oostermoer stelde me onlangs gerust met de zalvende woorden: "De eerste honderd jaar zijn het zwaarst".

25 maal won wit, 22 maal de zwarten en 5 partijen eindigden onbeslist. Voor de geïnteresseerden, de indeling valt op te maken uit onderstaand schema (1= wit wint, 0=zwart wint).

Schema

Voor de bookmakers: De winnaar van vorig jaar had een uitstekende start. Samen met Jaap van der Graaf wist Marcel Pouw al zijn partijen te winnen en mochten zij beslag leggen op de dagprijs (flesje Hooghoudt fladderak). Uitbaatster Lydia viel verdienstelijk in en heeft net als dammer Danny een perfecte score (beide met 2 partijen). Het eerste punt kwam op naam van Jeroen, hij scoorde in de 14e minuut. Verder: speelde Piet versus Pieter en Ben tegen Benno; danste de intergalactisch Grossmeister op tarantelle van Yves Duteil, miste Maria Mat in 1 tegen Govert en tapte Petra goudgele rakkers. Dit alles resulteerde in de volgende stand:

stand

De winnaar van dit prestigieuze toernooi ontvangt een heuse beker: De Proeflokaalbokaal. Ook zijn er bescheiden geldprijsjes voor de drie hoogstgeklasseerden. Nieuwsgierig geworden, kom gerust langs. Niks moet en alles mag!