ErikHoeksemaDe hoeveelste? Dat is ook bij Erik Hoeksema zelf niet direct oproepbaar. De eerste was in 1978, maar in de beker staan de namen pas vanaf 1990 gegraveerd. En vanaf dat moment staat hij er al 16 keer in. En vanmiddag werd er weer een NOSBO snelschaaktitel toegevoegd aan deze onbekende hoeveelheid.
Laat in het seizoen georganiseerd, kwamen er slechts 16 schakers naar het denksportcentrum in Groningen om te spelen om de erfenis van Jorden van Foreest. Drie jongere telgen van dit schaakgeslacht waren aanwezig, maar verder dan een puntloos optreden in de Finalegroep A en winst in de Finalegroep B kwamen de Van Foreesten dit jaar niet.
De voorronde werd al gewonnen door Erik Hoeksema, met de score van 12,5 uit 15, waarna de Finalegroep A zelfs gewonnen werd met de volle 7 uit 7. Met één punt achterstand ging de tweede plaats naar SISSAan Casper Rupert. Rupert had gisteren nog warmgedraaid bij het NK snelschaken voor teams in Bunschoten-Spakenburg. En met zijn team, met daarin ook Benno de Jongh, Geon Knol en Ernst Jan Pastoor de B-groep gewonnen.
De derde plaats was voor de jonge Jonas Hilwerda, die de finale begon met 4,5 uit 5, maar 2 verliespartijen deden hem op plaats drie belanden. Wel werd Jonas daarmee NOSBO jeugdsnelschaakkampioen. En dat 24 uur na de winst van de GasTerra Grand Prix.
De Finalegroep B kende ook een overtuigende winnaar. Of winnares in dit geval, want Machteld van Foreest won hier alle 7 partijen. Op anderhalve punt achterstand deelden Edwin Zuiderweg en Loek van der Hagen de tweede plaats.