Het afgelopen Hemelvaartweekeinde was het weer tijd voor het weekendtoernooi van de Groninger Combinatie. Hoewel weer? het was natuurlijk de eerste editie onder de naam van de fusieclub. En voor de tweede opeenvolgende maal was het ook het podium op basis waarvan de NOSBO titels in de diverse categorieën werden uitgedeeld.
Vijftig deelnemers schreven zich uiteindelijk in, waaronder 38 NOSBO leden. Een kleine stijging ten opzichte van vorig jaar. Helaas waren er in den lande nog een aantal jeugd NK's en het voorspelde prachtige weer, hield natuurlijk de potentiële late-entry thuis.
Op de openingsdag namen meteen 12 spelers een bye, het was per slot van rekening ook Bevrijdingsdag en daarnaast speelde de Groninger Combinatie mee in de finale van de KNSB beker.
Dit betekende echter ook meteen dat de helft van de top 10 van de plaatsingslijst meteen op een halfje achterstand kwamen. Titelverdediger Ivo Maris was er wel en won van Vincent Wolters. Ook de andere toppers boekten een zege, maar ondanks de grote ratingverschillen waren er toch een drietal verrassende uitslagen. Annelies van den Heuvel en Jorn Torenbosch wonnen, terwijl Paul Zilverberg een halfje afsnoepte van Ardin Bosboom.
Grote ratingverschillen, want tussen de nummer 10 en 11 op de plaatsingslijst gaapte een gat van ruim 200 ratingpunten. Waarom was de hele categorie van 2000-2200 afwezig? Vorig jaar was er geklaagd over de verdeling van het prijzengeld, iets wat de organisatie zich wel degelijk had aangetrokken, zo waren er dit jaar 3 ratingcategorieën en prijzen voor 2 leeftijdsgroepen. Maar dat kon toch niet de enige reden zijn? Het weekendtoernooi is een relaxed toernooitje, waar het plezier in het schaken toch vooral op de voorgrond staat.
Ook ronde 2 op vrijdagochtend kende een groot contingent vrijaf nemers. Per slot van rekening begon het al om 10 uur 's ochtends. Een beetje vroeg vroeg de uitbundig vrijheid vierenden. Het aantal koplopers werd teruggebracht naar 6. Onder hen wel de jonge Machteld van Foreest, maar niet Nick Maatman, die tegen Edwin Zuiderweg, volgen de laatste, nog goed wegkwam met remise.
's Middags ronde 3 en na deze ronde waren er nog 2 koplopers met 100%. Ivo Maris versloeg Machteld van Foreest, helaas het begin van de vrije val van Machteld door het klassement en Olaf Steffens versloeg Robert de Boer.
Ronde 4 op zaterdagochtend zag de topper tussen Olaf Steffens en Ivo Maris, waarbij de laatste won en met 4 uit 4 een uitstekend fundament legde voor een nieuwe toernooizege. Bij de achtervolgers liet Nick Maatman opnieuw een halfje liggen, maar ditmaal was de Hongaarse FM Adam Radnai de tegenstander, dus de verrassing was iets minder groot dan tegen Zuiderweg. Ook veelvoudig NOSBO kampioen Erik Hoeksema kwam in deze ronde niet verder dan een remise tegen Timo Können. De laatste, afkomstig uit het midden van het land is al jaren een trouw bezoeker van het weekendtoernooi.
De middagronde bracht ons de topper tussen Ivo Maris en Iozefina Paulet. De laatste was vorig samen met Ivo gedeeld toernooiwinnaar, maar toen was het niet tot een onderling duel gekomen. Maris won en verstevigde zijn koppositie, naar een punt voorsprong op een viertal achtervolgers, Radnai, Steffens, Maatman en Oliver Mueller. De laatste is slechtziend en had daarom zijn 'eigen' bord. Dit even als extra informatie aan degenen die het toernooi via het internet volgden en zich afvroegen waarom Mueller de hele tijd aan bord 10 speelde, terwijl hij veel hoger geklasseerd stond. Deze liveborden waren natuurlijk een leuk extraatje bij het toernooi. En doordat er maar 10 topspelers waren en ook 10 liveborden, maakte een aantal modale NOSBO leden voor het eerst een partij op zo'n bord mee. Leuk dat de hele wereld de mogelijkheid had om jouw partij mee te beleven. Of de wereld dat ook gedaan heeft, is niet bekend.
Op zondagochtend de kraker Maatman tegen Maris. Nick kwam in een eindspel terecht met een dame tegen toren en beide nog 1 pionnetje. Veel schuifwerk, waarbij op een bepaald moment de 50-zetten regel ook nog eens ging meespelen. Uiteindelijk kwam Ivo daarvoor 8 zetten te kort. Hij zou zijn pion verliezen en gaf toen maar op. Van de achtervolgers speelden Radnai en Mueller tegen elkaar remise, maar won Steffens van Sjoerd Rookus.
En dus kwam de Werder Bremen-fan gedeeld bovenaan met beide NOSBO cracks. En dus mocht Steffens in de laatste ronde opnieuw plaatsnemen aan het eerste bord, nu tegen Nick Maatman. Aan bord 2 was Ivo Maris snel klaar met Robert de Boer en hij kon dus niets anders dan afwachten wat er ging gebeuren. Bij een remise of winst van Steffens, was Ivo toernooiwinnaar, bij winst van Nick zou de laatste het toernooi winnen. Steffens speelde lang door, maar toen Maatman de verdediging op orde had, kwam de feliciterende hand. Nick Maatman dus evenals Ivo Maris op 6 uit 7, maar winnaar van het onderlinge duel. En daarom winnaar van het Groninger Combinatie weekendtoernooi en het NOSBO kampioenschap. Ongedeeld derde werd Oliver Mueller. De gedeelde vierde plaats was voor Adam Radnai, Olaf Steffens en Erik Hoeksema. En toen begon het wachten op het vullen van de enveloppen. Iets wat door de introductie van vele subcategorieën en het delen van prijzen, maar ook weer niet etc. leidde tot veel rekenwerk. Ik kreeg een hele stapel enveloppen in de hand gedrukt, maar niet iedereen had het geduld, of de tijd, gehad om nog te blijven. Er zijn dus enkele blijven liggen. Voor de eigenaars daarvan verwijs ik maar naar de penningmeester van de Groninger Combinatie. En dat die er goed op past, bleek wel toen Stef van Kesteren op de eerste dag informeerde naar zijn prijs van vorig jaar. Die had Wim Krijnen inderdaad nog ongeopend thuis in Sauwerd liggen.

De prijswinnaars:
1-2. Nick Maatman en Ivo Maris
3. Oliver Mueller
4-6. Adam Radnai, Olaf Steffens en Erik Hoeksema

8 5 NickMaatman2

Rating 1800-1999
1. Robert de Boer
Rating 1600-1799
1. Vincent Wolters
Rating tot 1599
1-2. Jesper Post en Paul Zilverberg

In deze ratinggroepen waren er ook nog enveloppen voor de nummers 2 en 3 en daarnaast ook nog 2 seniorenprijzen, een jeugdprijs en een envelop voor de beste dame.

Ook waren er nog drie andere NOSBO titels te vergeven. Erik Hoeksema en Henk Haisma gaan, waarschijnlijk lezen ze het nu pas voor het eerst, de geschiedenis in als respectievelijk NOSBO senioren en veteranen kampioen. Iozefina Paulet werd opnieuw uitgeroepen tot dameskampioen. Was ze vorig jaar nog de enige, nu had ze, in elk geval op papier, concurrentie van 3 anderen. En voor er vragen komen, of daar niet 4 had moeten staan? Nee, want 1 van de deelnemende dames is geen NOSBO lid.

8 5 IozefinaPaulet

Het was weer een mooi toernooi, mede natuurlijk door het fraaie weer. Dat zorgde wel voor een warme speelzaal, maar toch ook vrolijke gezichten, want we hadden er toch al een tijdje op zitten wachten.
Dank weer voor de Groninger Combinatie voor het adopteren van het NOSBO kampioenschap.

Eindstand