13-5
Met 6,5 punt uit 7 partijen is Machteld van Foreest gisteren voor het eerst winnaar geworden van het weekendtoernooi van de Groninger Combinatie en daarmee ook voor het eerst NOSBO kampioen geworden. In meerder opzichten een unieke winst, want het was ook voor het eerst dat het weekendtoernooi en het NOSBO kampioenschap een vrouwelijke kampioen kregen. Ze kreeg het in de slotronde opnieuw niet cadeau, maar tegenstander Onno Elgersma kende voor de tweede maal op zondag een bijzonder teleurstellend einde aan een goed opgebouwde partij en viel zodoende zelfs helemaal buiten de prijzen. Eerder in de ronde nam uittredend kampioen Nick Maatman al afscheid van zowel titelprolongatie, als van de NOSBO titel door een remise tegen Andrii Palchuk. De laatste werd daarmee uiteindelijk ongedeeld tweede op een vol punt van Van Foreest. De derde plaats werd gedeeld door liefst zeven spelers, waarvan Jouke Bakker uiteindelijk op het laagste treetje van het virtuele podium mocht plaatsnemen.
De NOSBO seniorenkampioen werd Bruno Jelic. Bij de categorieën veteranen en dames waren er niet voldoende deelnemers om ook hier een kampioen uit te roepen.

De volledige eindstand en de uitslagen zijn te vinden onder deze link

12-5 (2)
De spanning stijgt steeds verder. Machteld van Foreest leidt nog steeds, nadat ze in het verre eindspel toch kon winnen van Joost Wempe. Er is nog één directe achtervolger in de persoon van Andrii Palchuk. Beide hebben al tegen elkaar gespeeld, waardoor ook de spelers met een vol punt achterstand in aanmerking komen voor de toernooiwinst. Dat zijn er nog drie, namelijk Onno Elgersma, Nick Maatman en de verrassende Duitser Tammo Aden. Wat betreft de NOSBO titel, komen alleen Van Foreest en Maatman daarvoor nog in aanmerking.
In ronde zeven speelt Elgersma tegen Van Foreest, Palchuk tegen Maatman en Aden tegen Milan Mostertman.

12-5
Bij het ingaan van de laatste dag van het Groninger Combinatie weekend toernooi heeft Machteld van Foreest alleen de leiding genomen. Ze won zelf met zwart van Jouke Bakker, en zag de andere twee koplopers Andrii Palchuk en Onno Elgersma remise spelen. Van Foreest speelt in de zesde ronde tegen Joost Wempe, die net als Milan Mostertman aansloot bij het tweetal Palchuk en Elgersma op een half puntje van de kop. Acht spelers volgen op een vol punt en zijn natuurlijk ook nog steeds kansrijk voor toernooiwinst of eventuele andere ereplaatsen.

11-5
Na drie van de zeven ronden zijn er nog drie koplopers met de volle honderd procent. Daaronder twee leden van de organiserende vereniging, namelijk Machteld van Foreest en Jouke Bakker. Bakker Verraste de meervoudig winnaar van het toernooi Nick Maatman in de opening, waarbij de laatste na de zet Dh5 liefst drie kwartier in de denk ging. Aan het einde van de partij ging Maatman in inmiddels verloren stelling door de vlag. De derde koploper halverwege is Andrii Palchuk, een Oekraïnse IM die in de vierde ronde tegen Van Foreest aan het eerste bord speelt.
De eerste twaalf borden zijn live te volgen, dankzij de inspanningen van Fons van Hamond en Sandro Sweet. Dit jaar bekabeld, dus geen problemen met de uitzending. Ook geen problemen met de livestream, waarop de spelers aan het eerste bord zijn te volgen.
De vierde ronde is de laatste ronde waarin volgens het versneld Zwitsers is ingedeeld. Vanaf ronde vijf wordt ingedeeld volgens de echte stand. De rangorde is dus op dit moment een beetje verwarrend.

7-5
Het is een traditie in schaakstad Groningen, dat het weekendtoernooi van de Groninger Combinatie begint op Hemelvaartsdag met de eerste ronde. Die dan de volgende drie dagen gevolgd wordt door de rondes twee tot en met zeven. Ook traditie is dat het NOSBO kampioenschap al enkele jaren verbonden is aan dit toernooi. De best eindigende NOSBO speler gaat er elk jaar vandoor met de titel. Er zijn op dit moment al meer dan tachtig inschrijvingen, maar er is nog meer ruimte in het Denksportcentrum Jannes van der Wal. De inschrijving is dan ook nog geopend. Meld je nu aan en speel vier dagen mee aan dit leuke toernooi.
Dagelijks partijen om 10 uur (behalve dag 1) en 15 uur, zodat je 's avonds ook gewoon vrij bent.
Er wordt gespeeld volgens het systeem van versneld Zwitsers, wat inhoudt dat de sterkere spelers in de eerste vier ronden gescheiden zijn van de minder sterke spelers. Dus je speelt ondanks dat het één groep is, toch tegen spelers van je eigen niveau.
Er is de mogelijkheid tot het opnemen van één bye die een half punt oplevert in de eerste vier ronden.
Het toernooi telt mee voor de FIDE, de KNSB en de Duitse rating, en misschien ook wel voor ratings uit andere landen, maar daar hebben wij geen actieve kennis van.
Er zijn ook dit jaar weer live-borden, waardoor je partij misschien gevolgd kan worden door kijkers van over de hele Wereld, wie wil dat nu niet?

Meld je aan via de volgende link naar het toernooi