P9980096

Een overzicht van de stand van zaken

 

We lezen weinig over de NOSBO-competitie. Daarom besloot ik maar mijn ouwe metier van verslaggever op te pakken.

In de achttallen competitie werd afgelopen week de voorlaatste ronde gehouden. Een mooie gelegenheid om een paar wedstrijden te bezoeken.

In groep B was het op maandag raak wat betreft grote zeges. ESG speelde de frustaties van het verlies tegen GC 3 in de vorige ronde van zich af door Het Kasteel af te drogen. Dat mag je wel zo noemen als je met 7-1 wint. Esg heeft een verslag gemaakt:

https://esgemmen.nl/2023/03/14/monsterzege-tegen-kasteel-niet-eens-geflatteerd-te-noemen/

 

Roden ontving het tweede team van de Groninger Combinatie en kon het grote verschil in rating niet overbruggen. Het werd uiteindelijk 1,5-6,5.

https://schaakclub-roden.nl/home/index.php/nieuws-mainmenu-9/687-wederom-zware-dobber-voor-roden-i

 P9980074

Op de vrijdag stonden de topduels op het programma. Dat wil zeggen de nummer 1 (Sissa 1) tegen de nummer 6 (GC 3). De twee achtervolgers op 2 punten van Sissa (Assen en Hoogeveen) mochten tegen elkaar.

Assen stond al met 1-0 voor omdat Martin van Velzen de vooruitgespeelde partij tegen Elez Limani had gewonnen. Hoogeveen liet gewoon zijn sterkste speler (Mellema) aantreden tegen de sterkste speler van Assen (Maris). Dat lijkt normaal, maar ik zie dan nog al eens een taktische opstelling. In dit geval dus niet. Assen wist vijf overwinningen te boeken en stond slechts drie remises toe. Assen is daardoor nu ongedeeld tweedes. De kans op de eerste plaats is echter klein. Daarvoor moet Sissa verliezen van Het Kasteel en moet Assen zelf winnen met drie bordpunten meer dan Sissa in Coevorden haalt.

 

In groep A ging ik kijken bij de wedstrijd tussen Sissa 2 en HSP/Veendam. Als HSP/Veendam zou winnen dan kregen we in de laatste ronde de strijd tussen de nummers een en twee om de eerste plaats. De wedstrijd tussen de nummers een (GC 1) en twee komt er. De strijd om de eerste plaats niet. HSP/Veendam schakelde zichzelf uit door van Sissa 2 te verliezen waardoor de achterstand oploopt naar vier matchpunten (en acht bordpunten).

De Groninger Combinatie heeft namelijk wel gedaan wat ze moesten doen. Ze wonnen van Bedum met 6.5-1,5. De twee topborden van Bedum (Kroon en van 't Veld) hielden remise tegen resp Machteld van Foreest en Xander Mostertman. Ook Frits Moorlag wist knap remise te spelen (tegen Olav Mostertman). De overige vijf partijen gingen verloren.

 

De verrassingen deze ronde kwamen van de nummers laatst en één na laatst.

DAC wist op bezoek in het Dok Lewenborg te verslaan. Op de bovenste vier borden wisten ze 3,5 punten te scoren. Onderin kwamen daar nog twee remises bij.

Ook Middelstum zorgde voor een verrassing door Leek te verslaan. Het is de eerste overwinning van Middelstum.

https://www.schaakclubmiddelstum.nl/2023/03/15/externe-14-2/

 

Zestallen

De negen teams in de zestallen spelen deze week de zesde ronde. Negen teams betekent dat er elke ronde een team vrij is. Normaal zie je dan dat de teams die een vrije ronde hadden niet bovenin verschijnen.

In dit geval echter wel. Staunton heeft al zijn vier wedstrijden gewonnen en de nummer twee GC-4 heeft een puntje minder doordat ze in de vorige ronde gelijk speelden tegen het tweede van ESG.

Zoals gezegd van de week de zesde ronde waarbij Staunton het onderaan staande Oostermoer ontvangt, terwijl GC 4 op bezoek gaat bij Sissa 3.

Pas in de achtste ronde staat het duel tussen Staunton en GC 4 op het programma.

 

Viertallen

Hier zijn de 13 teams verdeeld over twee groepen. De groepsfase is bijna klaar.

In de noordelijke A-groep met 7 teams is Sissa 5 (de Sissa-sisters) uitgespeeld en is al eerste doordat ze al hun wedstrijden hebben gewonnen. Ze laten o.a. Sissa 4 onder zich.

 

In de zuidelijke B-groep wordt de vijfde en laatste ronde komende twee weken gespeeld. Van der Linde uit Winschoten staat er hier het beste voor. Ze staan twee matchpunten voor op het tweede van Hoogeveen. In de laatste ronde moeten ze in de laatste ronde tegen het onderaanstaande Hoogeveen 3 spelen. Hoogeveen 2 heeft het zwaarder tegen het tweede van Assen die slechts een puntje achter hun staat. Ook de tweede plaats is van belang in verband met de kruisfinales.

 

Bekercompetitie:

 

In de beker algemeen zijn er twee ronden gespeeld. Groninger Combinatie (3-1 winst op Leek) Staunton (2-2 tegen Sissa), Assen (2,5-1,5 winst op LOS) en Hoogeveen (2,5-1,5 winst op ESG) hebben de halve finale gehaald. Hierin speelt GC tegen Hoogeveen en Assen tegen Staunton.

 

In de beker tot 1900 zijn de drentse teams op dreef. Zowel ESG, Assen als Hoogeveen zitten in de halve finale. Vrijdag staan de wedstrijden Assen-ESG en Sissa-Hoogeveen op het programma.

 

In de beker tot 1650 ontvangt Valthermond de Groninger Combinatie en Bedum ontvangt De Paardensprong.