20221024 200352

Achttallen


Deze week is al weer de tweede ronde van de Achttallen competitie, en dat zonder een verslag van de eerste ronde. Dat kan natuurlijk niet dus ik ga heel kort de 8 partijen beschrijven.

In Poule A zorgde het eerste van de Groninger Combinatie voor de grootste uitslag tot nu toe in de achttallen competitie. De grote zege was niet verrassend, want de op papier sterkste team speelde tegen de op papier zwakste team de Delfzijl Appingedam Combinatie. En natuurlijk hoop je dan op een verrassing. Dat zat er dit keer niet in. Alleen oud penningmeester van de NOSBO Leunis Maas wist te winnen aan bord 8. De overige spelers konden het rating verschil van gemiddeld 300 punten niet overbruggen.(7-1)

Lewenborg en Middelstum waren wat dat betreft beter aan elkaar gewaagd en dan is het vaak de vraag van welke kant gaat het vallen. In deze wedstrijd viel het kwartje ten gunste van Lewenborg en werd het zelfs nog een forse overwinning. (5,5-2,5)

Bedum en HSP/Veendam maakten er een spannende pot van die nipt werd gewonnen door HSP/Veendam. Bedum, vorig jaar nog kampioen van de zestallen competitie, trad met een aantal nieuwe spelers aan. Die scoorden wel twee punten, maar dat was niet genoeg. Het werd 3,5-4,5 voor HSP/Veendam. Dat kwam vooral doordat ze 1,5 punt scoorden aan de bovenste twee borden waar 0 punt niet verrassend zou zijn geweest.

Bij SISSA 2 tegen Leek 1 was het helemaal spannend. Het werd uiteindelijk een gelijkspel (4-4) door 8 beslissingen. Beide partijen wonnen twee keer met wit en twee keer met zwart. Bij een gelijkspel speelt vaak de vraag: Wat als........ Een vraag die we vaker tegenkomen. Het kan vriezen en het kan dooien. Beide teams kunnen aangeven waar ze hadden kunnen winnen, als je de analyses mag geloven. In de praktijk telt echter alleen het resultaat.

In Poule B zien we een drietal forse uitslagen naast een nipte overwinningen Van Het Kasteel tegen Roden.

Assen wist met 6-2 van ESG te winnen. Vorig jaar werd het verrassend 4-4, maar dit jaar kwam ESG er niet aan te pas. Slechts op één bord was er sprake van een groot rating overwicht (van Os 1875 tegen Pieter Tromp 2136). Beide teams vinden het een terechte uitslag.

In de strijd tussen het tweede en het derde van de Groninger Combinatie kon het derde niet voor een verrassing zorgen. Ze wisten nog wel drie remise te scoren, dus er zijn in ieder geval drie spelers van drie die tevreden kunnen zijn.(6,5-1,5)

SISSA had een sterke opstelling tegen Hoogeveen. Vier spelers met een rating boven de 2000 die trouwens niet aan de topborden zaten. De bovenste twee borden wonnen van Hoogeveen, de overige borden gingen naar SISSA.(6-2)

Roden en Het Kasteel maakten er een spannender gelegenheid van. Op papier was de opstelling van Roden iets sterker. Er waren slechts drie beslissingen. Twee winsten voor Het Kasteel en één voor Roden. De overige partijen eindigden in remise. Waarbij de laatste drie remises ook de laatste partijen waren die bezig waren. Bepaald geen grootmeester remises. (3,5-4,5)

Verslagen kunt u wel of niet vinden op de sites van de verenigingen.

Persoonlijke uitslagen: netstand NOSBO