Ik krijg van verschillende kanten vragen over de QR-code en de NOSBO-competitie. Dit ook na de KNSB-ronde van zaterdag waarin er wel/niet gevraagd en/of gecontroleerd werd.

Het kabinet heeft besloten dat voor alle binnensportaktiviteiten een QR-code verplicht is. Dat geldt zowel voor trainingen, clubavonden als externe wedstrijden. Ook de NOSBO-wedstrijden vallen hieronder. Controle hierop is verplicht en is verantwoordelijkheid van de schaakvereniging. Als de verhuurder die controle doet dan hoeft de schaakclub dat natuurlijk niet nog een keer te doen. Hou er rekening mee dat er ook schakers zijn die niet willen spelen als er niet gecontroleerd is.

Zonder QR-code en zonder controle hierop kan voor de vereniging en de zaalverhuurder vervelende konsekwenties hebben. Dikke boetes en sluiting van het gebouw is mogelijk als blijkt dat er niet gecontroleerd of gehandhaafd wordt.

Het gekke is dat personeel en trainers die voor hun funktie aanwezig zijn geen QR-code hoeven te hebben. Vergelijk dat met de horeca. Zowel binnen als op het terras moet je de QR-code laten zien, maar het personeel hoeft dat niet.

Misschien is bovenstaande niet het antwoord waarop je had gehoopt, maar het zijn helaas de regels die nu gelden. En voor de NOSBO-competitie gaan we er van uit dat u de regels respecteert.

Jan van Os
voorzitter NOSBO