De NOSBO competitie nadert de laatste ronde in de diverse klassen, hoe staat het ervoor?

Eerst maar eens beginnen met de KNSB teams, want dat heeft ook gevolgen voor de degradatiestrijd in de NOSBO.
In de Meesterklasse begint SISSA een beetje op stoom te komen, zodanig, dat winst op degradant HWP Sas van Gent gaat leiden tot hernieuwde plaatsing voor de Europa Cup. Dat laatste heeft de Groninger Combinatie uit het zicht verloren, zeker gezien de tegenstander in de slotronde, de waarschijnlijk aanstaande kampioen van Nederland, de Kennemer Combinatie.

In de Tweede klasse A werd SISSA 2 in de vorige ronde op nare wijze door Assen verrast. De Drenten, nog niet vrij van degradatiezorgen, zorgden voor een opmerkelijke uitslag in het Denksportcentrum. SISSA 2 zal nu in de slotronde bij het roemruchte HSG in Hilversum de punten moeten pakken. Groninger Combinatie freewheelt ook in deze klasse met het tweede naar een rustig einde.
En dat doen ook alle NOSBO derde klassers, in 3A speelden SISSA 3 en Staunton zich de vorige ronde veilig, evenals Groninger Combinatie 3. Dit deden HSP/Veendam en de Spassky's in 3B.
Toch staat er voor de NOSBO nog wel iets op het spel. SISSA 3 staat op de ranglijst van gepromoveerde teams op dit moment op een derde plaats. Mocht dit zo blijven, dan speelt de promotieklasse het komende seizoen om 2 promotieplaatsen naar de derde klasse KNSB.

Op zaterdag 6 mei gaan we het zien.
Meesterklasse, gezamenlijk in Bunschoten: HWP Sas van Gent-SISSA en Groninger Combinatie-Kennemer Combinatie
2A: HSG-SISSA 2, Groninger Combinatie 2-Caïssa-Eenhoorn en Assen-Lonneker
3A: Schaakwoude-SISSA 3, Groninger Combinatie 3-ZSG en WES-Staunton
3B: HSP/Veendam-MSV en WSG Winterswijk-Spassky's

Geen degradanten uit de KNSB dus. Wat heeft dat voor consequenties in de NOSBO?
In de Promotieklasse betekent dit dat er maar 1 degradant zal zijn. Dit wordt Leek, of het dit seizoen zwaar teleurstellende ESG. Leek heeft het voordeel dat het een punt meer heeft, ESG heeft het voordeel dat het een op papier minder sterke tegenstander treft. En aangezien Leek en ESG nu al over hetzelfde aantal bordpunten beschikken, wint ESG het sowieso als het de achterstand van dat matchpunt inloopt.
Bovenin is de spanning er al lang uit. Hoogeveen had de smaak van de KNSB competitie geproefd, en dat smaakte naar meer. Met forse stappen, zesmaal 5,5-2,5 en tweemaal 6-2 leidde tot een vroegtijdig kampioenschap. Toch staat er voor Hoogeveen nog wel enige prestige op het spel in de slotronde. Tegenstander Haren&Oostermoer wist namelijk twee weken geleden toch wel verrassend toe te slaan in de NOSBO bekerfinale.

Op 19 mei in Zuidlaren zijn tijdens de gezamenlijke ronde de belangrijkste wedstrijden dus: ESG-HSP Veendam 2 en Staunton 2-Leek

In de Eerste klasse A waren er vanaf het begin maar 2 serieuze kampioenskandidaten, namelijk Roden en SISSA 4. In ronde 1 speelden ze met 4-4 tegen elkaar gelijk, waarna het grote bordpunten verzamelen begon. Daarvan heeft SISSA 4 er nu 3,5 meer dan Roden. Doordat er geen gezamenlijke slotronde is, heeft SISSA 4 ook nog eens het voordeel dat ze tijdens die slotronde 4 dagen later spelen en dus precies weten wat ze moeten doen.
In de Eerste klasse B leek Lewenborg onbedreigd op de titel af te stevenen, maar de grote schok kwam in de voorlaatste ronde, toen Staunton 3 ineens toesloeg. Staunton 3 heeft nu een matchpunt voorsprong op Lewenborg. Maar ze mogen niet verslappen, want op bordpunten hebben ze geen reserve.
De slotronde van 1B is wel gezamenlijk, dus de spanning zal goed voelbaar zijn in Het Dok op vrijdag 12 mei. Overigens wijkt ook SISSA 4 uit 1A, voor hun vermoedelijke kampioenswedstrijd, uit naar deze lokatie op die dag.
Onderin is het allemaal wat gecompliceerder. Er degradeert namelijk maar één team uit de beide Eerste klassen. Dit houdt in dat er na afloop van de competitie nog een beslissingswedstrijd georganiseerd gaat worden tussen de beide nummers 8.
In 1A zijn er theoretisch nog 4 teams die daarvoor in aanmerking komen, maar de problemen zijn het grootst bij Bedum en SCEPU. Maar ook Haren&Oostermoer 2 en DAC zijn nog niet veilig, vooral ook niet omdat er nog 2 onderlinge wedstrijden op het programma staan.
In 1B zijn er nog 2 kandidaten over. HSP Veendam 3 en Het Kasteel 2. De eerste heeft de zwaarste tegenstander, maar het team uit Coevorden staat na de vooruitgespeelde partijen al met 3-1 achter tegen SISSA 5.
Competitieleider Gerjan Hoijtingh heeft het plan om die beslissingswedstrijd zo snel mogelijk op het programma te zetten na 12 mei. Het bestuur heeft besloten dat het team met de beste score een thuiswedstrijd heeft. Mochten beide nummers 8 evenveel match- en bordpunten hebben, wordt er geloot voor het thuisrecht. Er wordt gemikt op de week beginnende met woensdag 17 mei en eindigend op dinsdag 23 mei voor een speeldatum.

Ook de beide Tweede klassepoules hebben nog de laatste speeldag voor de boeg. In de Tweede klasse A is het nog niet beslist, maar wel zo goed als. Roden 2 heeft als koploper geen last meer van nummer 2 Middelstum 2, want dat team is al uitgespeeld. Nummer 3 HSP Veendam 4 heeft nog wel een kans, maar een kleintje. Het combinatieteam heeft namelijk 2 match- en 5 bordpunten minder dan Roden 2. En vooral die 5 bordpunten zijn natuurlijk lastig op te halen in een zestallencompetitie.
In de Tweede klasse B is het al beslist. Dwingeloo keert na een jaartje afwezigheid weer terug in de Eerste klasse, waardoor Hoogeveen 2 er opnieuw niet in slaagt om uit de onderste klasse te komen.

De NOSBO beker is dus gewonnen door Haren&Oostermoer, na een enerverende finale tegen Hoogeveen, die na snelschaken pas tegen 10 voor 1 's nachts eindigde.

Bij de viertallen zijn drie van de vier poules beslist. Groninger Combinatie 3 (Noord), Staunton 2 (Midden) en Hoogeveen (Zuidoost) wonnen hun groepen.
De topgroep heeft nog 2 kanshebbers. Als SISSA op 1 mei wint van, of gelijkspeelt tegen ESG, is het groepswinnaar. Mocht dat niet gebeuren, dan heeft Assen een paar dagen later nog de mogelijkheid om de eerste plaats over te nemen.