P9980693Gisteravond werden in het warme Markehuus in Assen de finales gespeeld van de drie NOSBO bekers van het seizoen 2022-2023. 
Het eerste beslist was het duel om de 1650 beker. De spelers die hier aan deelnamen mochten op de ratinglijst van september 2022 een rating van maximaal 1650 hebben. Bedum plaatste zich met drie spelers die toen nog geen rating hadden en twee daarvan zaten tegen de 1700 aan. Maar goed de spelers van de Groninger Combinatie waren in de loop van het seizoen ook al gestegen en dus was het aan de topborden vrij evenwichtig. Aan de onderste borden was de Groninger Combinatie de favoriet.
En nadat vrij vlot het gevaar op bord 1 door de Groninger Combinatie werd geneutraliseerd, liep dit team uit naar een overtuigende 4-0 zege.

GRONINGER COMBINATIE - BEDUM 4-0
Gomez - Toxopeus 1-0
Potjer - Lieffering 1-0
Ruigendijk - Aleman 1-0
Westermann - De Groot 1-0

P9980695De strijd om de beker voor spelers tot 1900 leverde eenzelfde uitslag op, terwijl de ratings hier toch een vrij gelijkwaardige wedstrijd leek te voorspellen. Ook hier zat het overwicht van SISSA tegen ESG vooral aan de laatste borden. Ook hier viel de eerste uitslag echter aan een hoog bord, waar Sjoerd Rookus Willem Boontje aftroefde. Na winstpartijen aan de borden drie en vier was het ook hier beslist. Als laatste Emmenaar moest NOSBO-voorzitter Jan van Os zijn koning omleggen.

ESG - SISSA 0-4
Van Os - Jellema 0-1
Boontje - Rookus 0-1
Többen - Roorda 0-1
Gerbens - Manenschijn 0-1

P9980697De finale van de zogenoemde Open beker was een stuk spannender. Wel kwam thuisploeg Assen op een 2-0 voorsprong, door winstpartijen van Ivo Maris en Tjapko Struik. Maar de Groninger Combinatie had een verrassende speler aan het eerste bord. Nieuw lid Florian Jacobs speelde zijn eerste wedstrijd voor het team en won van Rieks Taal. En dus kwam de spanning op bord drie, maar teamcaptain Pieter Tromp schoof vakkundig het beslissende halfje binnen.
Helaas had Groninger Combinatie de beker niet bij zich, waardoor deze niet aan Assen uitgereikt kon worden. "We hebben deze vorig jaar ook niet gekregen", probeerden de heren uit Groningen nog, maar de foto bij het verslag van vorig jaar toonde toch iets anders.

GRONINGER COMBINATIE - ASSEN 1,5-2,5
Jacobs - Taal 1-0
Noordenbos - Maris 0-1
Clemens - Tromp 0,5-0,5
Mostertman - Struik 0-1

Overigens kregen de drie winnende teams wel alle drie een door de NOSBO ter beschikking gestelde DGT3000 schaakklok.

https://www.groningercombinatie.nl/assen-wint-de-nosbo-open-beker 
https://www.schaakclubassen.nl/2023/06/11/assen-wint-nosbo-beker 
https://www.groningercombinatie.nl/wij-van-wc-eend-adviseren-wc-eend


De foto's zijn gemaakt door Jan van Os, dus die zullen nog wel op de site verschijnen.