En toen gingen we alweer de winter in. Gelijk met de eerste vorst waren daar de decemberratings. Op deze lijst resultaten van slechts één GP, en zelfs die - de GP Buitenpost - vond nog plaats in het staartje van oktober. Toch werd er in november driftig geschaakt. Nationale en regionale competities in allerlei soorten en maten zijn in volle hevigheid losgebarsten en de NOSBO jeugd neemt er volop deel aan.

Zo was er - eveneens op de laatste zaterdagse oktober - in Utrecht het traditionele Hutton toernooi waar een kleine NOSBO afvaardiging zich met landelijke toppers en subtoppers mocht meten. Diverse noorderlingen trokken naar Apeldoorn voor het eerste landelijke NK ABC-kwalificatieweekend (er volgen er nog drie waarvan een op 10 en 11 februari Hoogkerk). Een Gronings clubteam bereikte een podiumplaats in de finale van het NK-E teamkampioenschap. Het najaar is vooral ook de tijd van de nationale KNSB jeugdclubcompetities en dan zijn er nog de algemene KNSB-competities waar steeds meer jeugdige spelers hun opwachting maken. Wordt er dan alleen buiten het NOSBO-gebied geschaakt? Zeker niet, want op het regionale vlak is de Noordelijke Jeugdclubcompetitie ook flink op stoom gekomen.

De komende maand ligt de nadruk weer even meer op het GP-gebeuren. Friesland start zijn traditionele winter GP-cyclus op 9 december met de GP Bolsward (nog enkele plekken beschikbaar?), een week later gevolgd door het GP Emmanual Lasker in Sint Annaparochie. Gezien het tempo waarin GP's het afgelopen jaar volgeboekt raakten, heeft het GP Chessfestival Groningen voor 28 december een speelzaal besproken die ruim meer dan 100 deelnemers kan herbergen. En dan is er natuurlijk dat Chessfestival Groningen zelf, de ideale gelegenheid voor de NOSBO jeugdspeler om zich voor het eerst te wagen aan lange speeltijden in een open toernooi.
---------------------------------------------------------------------------

Op de decemberlijst slechts één speler met een eerste jeugdrating. Wel willen we hier met terugwerkende kracht Yuan Li Ma noemen. Deze G- speler van S.C De Paardensprong was vorige maand waarschijnlijk nog niet bij de KNSB aangemeld, waardoor zijn fraaie november startrating (dankzij een score van 7 uit 7 op zijn eerste toernooi!) van 940 op deze lijst ontbrak.
Starters jeugdrating
    Naam Categ  Gt  Nt  Rating Vereniging
  1 Okken, V. (Vic)   C1  7 7  384  SG Staunton

Wel vele stijgers natuurlijk, we noemen de zeven met een plus van meer dan 100 punten:
   Naam Categ Rating  Rating winst Vereniging
 1   Urban, T. (Tobias)   F   898   +231  SC de Paardensprong
 2  Kremer, K. (Kaj)   C2  1286   +141  SC de Paardensprong
 3  Wit de, E. (Evan)   C1  1826   +123  Talententeam JSN
 4  Schuls, N. (Nils)   F   509   +117  JSC De Matadoren
 5  Kooke, J.V. (Jesse)   E   1066   +104  SG Staunton
 6 Medendorp, D. (Daniël)   B1   913   +102  S.C. Ten Boer
 7 Schuls, O. (Olav)   H   956   +101  JSC De Matadoren


Weliswaar vonden we een negentienjarige NOSBO speler met een seniorenstartrating, maar omdat die leeftijd een jaar te hoog is om als jeugdschaker door het leven te gaan en we in deze rubriek streng moeten blijven, blijft dat lijstje deze keer leeg:

Starters seniorenrating (jeugdspelers)
    Naam Categ  Rating Vereniging

Bij de stijgers van de seniorenrating noemen we ditmaal degenen die meer dan 50 punten wonnen:

Stijgers seniorenrating (jeugdspelers)
  Naam Categ Rating       Rating winst Vereniging
 1  Kremer, K. (Kaj)   C2  1598 (Jeugd 1286)   +114  SC de Paardensprong
 2  Steinvoorn van, J. (Jelmer)   B2  1510 (Jeugd 1464)   +82  Talententeam JSN
 3  Hardeman, I. (Imara)   D2  1294 (Jeugd 1273)   +70  SC de Paardensprong
 4  Witkamp, R. (Remy)   A1  1547 (Jeugd 1665)   +61  S.V. Hoogeveen
 5  Wedzinga, J. (Jurjen)   A1  1504 (Jeugd 1577)   +60  Talententeam JSN
 6  Wit de, E. (Evan)   C1  1781 (Jeugd 1826)   +54  Talententeam JSN


KNSB-jeugdrating (NOSBO leden)
 
KNSB-rating senioren (NOSBO leden)
KNSB-ratingviewer 
KNSB stijgerslijst (jeugd)
Alle ratingartikelen