Op 11 en 18 juni heeft de GSV een vijfde plaats gehaald op het NK voor basisscholen in Gouda. Daarmee deed het team het toch iets beter dan van tevoren verwacht. Achteraf bleek het verlies in de eerste ronde tegen de latere kampioen een soort voorteken: tegen de top 5 kwam het team net iets tekort. De top 5 van de eindstand op het NK speelde tegen elkaar en juist tegen die scholen verloor GSV alleen de matches. Alles daaronder werd ruim verslagen. In de laatste ronde was er nog een kans op een podiumplek maar ook toen was de Achtbaan uit Utrecht net te sterk. In het team haalden vooral de eerste drie borden een mooie plusscore over het toernooi heen.

De Haydnschool, de nummer 2 van de Nosbo, werd uiteindelijk zestiende. Het team speelde gedurende de twee dagen voortdurend in het bovenste gedeelte van de middenmoot en eindigde daar ook. Het team met Ghilon Etienne als sterkste speler, begon geweldig met 2 overwinningen en 2 gelijke spelen. Pas later op de eerste dag begon de vermoeidheid toe te slaan. Ook op de tweede dag handhaafde het team zich knap in de subtop. Zeker voor een team met drie schakers die niet aangesloten zijn bij een club en die weinig of geen ervaring hebben in het circuit van jeugdtoernooien een erg knappe prestatie.

Bij de Fontein uit Ten Boer waren wel vijf club- en toernooischakers aanwezig. Hier was het gat aan de eerste twee borden met de andere teams echter te groot. Vooral Niek Eilander en Samuel Uit Oude Groeneveld hadden het hier moeilijk. Het team eindigde dan ook onderin. Daarbij kwam dat op dag twee de zevende ronde een reglementaire 0-4 opleverde, doordat het team Gouda niet tijdig wist te bereiken. Opvallend was de score van reserve Gijs Oosterhuis die 5 uit 7 scoorde.

NK BSK Gouda De Fontein


De organisatie in Gouda was uitstekend. Een ruime VO-school zorgde dat ouders en spelers niet op elkaar geplakt zaten in het warme weer. Buiten was voldoende ruimte om te voetballen, in de schaduw te zitten en na te schaken. Een aandachtspunt blijft dat het voor de scholen uit het noorden een zware inspanning is om twee zaterdagen naar Gouda af te reizen. Zeker met de haperende treinverbindingen betekent dit dat je met 5 uur treinen bezig bent of meerdere uren in de auto moet zitten. Een centralere plek om dit kampioenschap te spelen blijft een aanbeveling. Of wellicht moeten we het een keer in Heerenveen organiseren ;-)


Eindstand en uitslagen
Verslag KNSB
Verslag Staunton
Verslag Ten Boer


NOSBO-kampioenschap basisscholen (plaatsingstoernooi voor NK)

Eigen foto's