Van vader Tiddo Mooibroek ontvingen we het volgende verslag van het NK scholen Categorie II (onderbouw)

Het is vanaf 1993 dat dit toernooi apart wordt gespeeld naast dat van de scholen algemeen, dus van alle klassen. Nog langer geleden werd het Willem Lodewijk Gymnasium al eens kampioen, namelijk in 1964. Het werd dus weer eens tijd! Het toernooi wordt gespeeld op de openingsdag van het Tata Chess, voorheen algemeen bekend als het Hoogovenstoernooi, het Wimbledon van het schaken.  Decor is dezelfde zaal in Wijk aan Zee als waar nu de topspelers hun partijen spelen. Als je binnenkomt valt het oog onmiddellijk op een wall of fame, met o.a. Euwe, Kasparov en Carlsen.

Het was niet alleen een leuk toernooi maar ook erg spannend. Wij speelden met 5 spelers die elk een ronde reserve waren. Terwijl het team bestaande uit Eelke de Boer, Lodewijk van Vliet, Thijmen Bourgonjen en Willem Mooibroek -met Thijmen Nawijn eerst op de bank- bezig waren een stevig uitgangspunt te drukken tegen het Murmellius uit Alkmaar, kwamen de aanwezige schaakvaders er met enige schrik achter dat een Twentse school zich te elfder ure had teruggetrokken, om plaats te maken voor een streekgenoot met een sterke 1e-bord speler.

Gelukkig kon teambegeleider Leendert Bourgonjen daar snel op inspelen door de indeling aan te passen. Ook de volgende partijen werden ruim gewonnen. Tussendoor waren er lekkere broodjes, en toen ik terug kwam van een relativerende strandwandeling kon Willem mij in de hal melden dat we aan een half punt genoeg zouden hebben in de 5e ronde, aangezien de voorsprong op de runner up reeds 3,5 bedroeg.

Een beetje gymnasiast denkt dan onmiddellijk aan hybris (overmoed), maar daar heb ik de heren niet op kunnen betrappen. Optimistisch maar niet nonchalant begonnen ze aan het laatste bedrijf, tegen Libanon uit Rotterdam. Dat was tevoren als medefavoriet bestempeld; met ongeveer gelijke rating zou een remise de meest voor de hand liggende uitslag zijn.

Dit scenario voltrok zich niet, want de partijen op de eerste drie borden gingen achtereenvolgens verloren, waardoor de spanning wel heel snel opliep. Zou dat noodzakelijke halfje nog komen? Gelukkig bleef op bord 4 een onverstoorbare Thijmen B. de situatie meester en wist zijn betere positie zelfs in winst om te zetten. Een zucht van verlichting ging door de gelederen: 15 uit 20 is een mooie 75% score.

Daarna kon er feest gevierd worden doordat de winnaars mee gingen naar de openingsceremonie van Tata  Chess. Na allerlei leuke optredens was dan het grote moment daar: de beker werd uitgereikt door de wereldkampioen Magnus Carlsen. Ik verwijs verder naar de volgende links:

http://nkscholen.schaakbond.nl/vo-i/uitslagen-indeling-stand-finale

http://www.tatasteelchess.com/news/image-gallery

Helaas zitten er geen foto’s van de prijsuitreiking bij, wel op de site van de Nosbo:

http://www.nosbo.nl/jeugd/schoolschaak/310-schoolkampioenschappen-succesvol-voor-groninger-scholen-2