De GSV 1 heeft in de NOSBO finale de favorietenrol wederom waargemaakt door het basisscholenkampioenschap te winnen. Alle scholen werden verslagen. Zij mogen zich als titelkandidaat gaan opmaken voor de strijd om het Nederlands Kampioenschappen op 1 juni. Dit keer lieten ze tegen de andere top 5-teams steeds wel wat bordpunten liggen, maar dat zegt vooral iets over het hoge niveau op het toernooi. De hele top 5 mag zich dan ook gaan bewijzen op het NK. De GSV 2 werd overtuigend tweede, alleen tegen de Veldkei uit Assen werd remise gespeeld en van GSV 1 werd verloren. De Fontein uit Ten Boer werd net zoals in het provinciale kampioenschap knap derde en maakte daarmee het podium compleet. Vooral de 100%-score (9.0/9) van Joris Bakker op bord 2 sprong in het oog. Alleen Bram ten Dam (9.0/9 op bord 1), Theo Kudernac (9.0/9 op bord 3) van GSV 1, Jonah Nieuwenhuis van De Petteflet (6.0/6 op bord 4) en Tycho Rijks van Haydn (4.0/4 op bord 4) haalden eveneens een clean sweep.

GSV1 wint NOSBO BSK
De strijd om plek 4 en 5 en dus de NK-tickets was weer ongekend spannend. De Veldkei uit Assen speelde een erg sterk toernooi en werd terecht vierde. Alleen in ronde 8 werden ze opeens overklast door Het Palet uit Groningen (4-0), die hierdoor weer kans hadden op een NK-ticket. Het Palet zette hun comeback in de laatste ronde voort met een belangrijke en verrassende zege op bord 4 van Levi de Jong op Vygo Tollenaar, waardoor de Petteflet - in ronde 4 nog met 3,5-0,5 te sterk voor het Palet, aan het kortste eind trok en één bordpunt te weinig had voor plek 5. De Petteflet won dan weer wel de prijs voor de puzzelopdracht, chocola voor de spelers en een mooie schaakset voor hun school. De Kloostertuin (Assen) op plek 7 en daarachter respectievelijk Haydn (Groningen), 't Oelebröd (Ruinen) en De Eskampen (Peize) maakten de lijst compleet.

BSK 2024 concentratie
Het toernooi verliep zeer soepel en de sfeer was geweldig, met dank aan vrijwilligers, begeleiders, ouders en de kinderen zelf natuurlijk. De kinderen speelde geconcentreerd en als ze klaar waren, zorgden ze er ook voor dat de andere spelers rustig hun partij konden afmaken. Het respect voor elkaar was duidelijk te merken, dus we kijken weer uit naar een nieuwe schoolschaakcyclus van de NOSBO in het volgende schooljaar. Als er nog verenigingen zijn in Groningen en Drenthe die hulp nodig hebben bij het opzetten van een regionaal basisscholenkampioenschap, dan kunnen ze hun interesse kenbaar maken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

LIVESTREAM 1 | LIVESTREAM 2 | LIVESTREAM 3 | PRIJSUITREIKING
FOTO'S MARTIJN HARDEMAN
SPEELSCHEMA / UITSLAGEN

EINDSTAND
INDIVIDUELE SCORES
TOERNOOI-INFORMATIE


BSK finale 2024 speelzaal