Op zaterdag 6 april vonden zowel in Groningen als Drenthe de provinciale basisschoolkampioenschappen plaats. Het toernooi in Groningen kende 16 deelnemers uit verschillende regio's van de provincie. Het was mooi om te merken hoe verenigingen uit bijvoorbeeld het Westerkwartier (de Stapsteen en de Springplank) en Haren (o.a. de Wissel) het schaken stimuleren op de scholen, zodat zij ook kunnen deelnemen aan dit kampioenschap. Het was een geslaagd toernooi op een zomerse aprildag, maar waar de temperatuur vooral hoog opliep door de spanning in de laatste rondes, waar plaatsing voor de NOSBO finale op het spel stond. Aan de top was het minder spannend. GSV 1 prolongeerde de titel Basisscholenkampioen van de Provincie Groningen, maar het blijft knap hoe dit jonge team de favorietenrol met overtuiging waarmaakte. GSV 1, tevens de nummer 2 van het NK van vorig jaar, speelde alleen verrassend gelijk tegen hun schoolgenoten van GSV 2, wat ook de enige bordpunten waren die GSV 1 liet liggen op het toernooi. GSV 2 werd overtuigend tweede, alleen tegen Sint Nicolaas uit Haren werden nog de punten gedeeld. De strijd om plek 3 was door het Zwitserse systeem lang spannend, maar ging uiteindelijk tussen de Fontein 1 uit Ten Boer en het Palet uit Stad. Hoewel het Palet in ronde 4 de Fontein met duidelijke cijfers had geklopt (3-1), eindigden beide teams op 12 winstpunten en gaven de 1,5 bordpunten meer voor de Fontein de doorslag om het brons in de wacht te slepen. Aangezien er zes teams doorgaan naar de NOSBO-finale op 13 april, was er natuurlijk wel een ticket daarnaartoe voor het Palet.

BSK Groningen 2024 GSV1Basisscholenkampioen van de Provincie Groningen GSV 1

De strijd om de overige twee tickets was een ware thriller. Voorafgaand aan de negende en laatste ronde hadden misschien wel acht scholen nog een theoretische kans hierop. De Petteflet was afhankelijk van andere uitslagen, maar doordat deze gunstig voor hen uitvielen en ze zelf met 4-0 wonnen werden zij vijfde. Het zeer jonge team van de Mozaïek uit Haren speelde de hele dag al verrassend sterk en had in de laatste ronde genoeg aan een overwinning op dorpsgenoot De Borg om zich te plaatsen. Ze bleven echter steken op 2-2 en daarmee op 9 winstpunten. Sint Nicolaas kwam juist in de laatste ronde op 9 winstpunten door een gelijkspel tegen het Palet. Haydn stond al op 9 punten en na verlies tegen GSV 2 bleef het daarbij. Niet alleen eindigden deze drie teams op 9 winstpunten, maar ook op 18 bordpunten. Aangezien het Mozaïek en Sint Nicolaas onderling nog niet tegen elkaar hadden gespeeld, moest een barrage tussen deze drie scholen uitmaken welke school nog als zesde team zou doorgaan naar de NOSBO-finale.
Na de prijsuitreiking werden de barrages gestart, waarbij er met een speeltempo van 5 minuten + 3 seconden increment werd gespeeld. Eerst mochten de scholen uit Haren de degens kruisen. Het Mozaïek sleepte daarbij een 2,5-1,5 overwinning uit het vuur. Als ze daarna van Haydn zouden winnen, wat ze eerder op die dag al met 3,5-0,5 was gelukt, dan gingen zij door. Helaas voor Het Mozaïek was de koek op bij de jonge talenten en won Haydn dit keer overtuigend met 4-0. Haydn zette daarna zijn overwinningsroes door, door ook Sint Nicolaas te verslaan en daardoor zien we Haydn terug op 13 april in Hoogkerk. Als de jongens van Het Mozaïek zich zo blijven ontwikkelen, dan zien we hen komende jaren zeker terug als vaste waarde in de top van het klassement.

BSK Groningen 2024 barragesDe barrages waren te volgen op het grote scherm in de kantine

GSV 1, GSV 2, De Fontein, Het Palet, De Petteflet en de Haydnschool spelen dus komende zaterdag 13 april de NOSBO-finale. Ze krijgen daarbij tegenstand van de Drentse scholen De Kloostertuin, De Veldklei, 't Oelebröd en De Eskamp. Ook hier zijn weer tickets te verdienen, vijf welteverstaan, dit keer voor de halve finale van de Nederlandse Kampioenschappen op 1 juni 2024. Bekijk hieronder de opnames van de livestreams, foto's en de resultaten.

LIVESTREAM | LIVESTREAM 2 | PRIJSUITREIKING
BARRAGES: MOZAÏEK-NICOLAAS | HAYDN-MOZAÏEK | NICOLAAS-HAYDN | AANMOEDIGING!


FOTO'S MARTIJN HARDEMAN
UITSLAGEN

STAND

TOERNOOI-INFORMATIE
VERSLAGEN: PAARDENSPRONG | TEN BOER


BSK Provincie Groningen 2024 speelzaal