Hoogeveen – De prijs ging dit keer naar ’t Oelebröd. De basisschool uit Ruinen mag zich een jaar lang de beste schaakschool van Hoogeveen en De Wolden noemen. Het eerste team van 10-14 werd tweede en mag samen met ’t Oelebröd naar de Drentse finale.

Het toernooi werd voor de tweede keer bij RSG Wolfsbos gehouden. Deze school vindt schaken belangrijk en heeft ook een eigen schaakclub. De faciliteiten in de aula van de locatie Groene Driehoek waren weer uitstekend. De scholen die eerste en tweede werden waren vooraf ook favoriet omdat twee talentvolle spelers van Schaakclub Hoogeveen op deze scholen zitten. Toen het onderlinge duel in de tweede van vijf ronden in het voordeel van ’t Oelebröd uitviel, leek het toernooi al beslist, maar het werd uiteindelijk toch nog spannend.

Meestal is het rustig tijdens een schaaktoernooi. Deze keer ging dat iets anders. Met 42 deelnemers was er een recordaantal deelnemers. Vele kinderen speelden voor het eerst een schaaktoernooi. Er waren zelfs kinderen bij die speciaal voor dit toernooi schaken hadden geleerd. Dat zorgde voor veel rode koontjes bij de deelnemers. Zodra eeen partij klaar was gingen de deelnemers snel hun uitslag doorgeven aan de wedstrijdleider om vervolgens nog een vriendschappelijke potje te spelen, uitleg te krijgen van een van de schaakdocenten of te genieten van de vele versnappering. Zo werd de belangrijkste doelstelling gehaald en werd het vooral een gezellig toernooi.

10-14 moest vanaf de tweede ronde in de achtervolging. Hier slaagde het team goed in. De ene na de andere match werd gewonnen. Zo werd het op het laatst dus toch nog spannend. Zeer spannend zelf. Oorzaak daarvan was de Eben-Haezerschool uit Hollandscheveld. Dit team was vorig jaar nog tweede geworden. Dit jaar ging het in het begin iets minder, maar aan het eind van het toernooi kwam het goed terug en zorgde ervoor dat de eindstand bijna op de kop werd gegooid.

In de laatste ronde moesten ’t Oelebröd en de Eben-Haezerschool tegen elkaar. Gelijkspel zou voldoende zijn voor een eerste plaats voor de Ruiners. Binnen de korste keren stonden ze echter met 0-2 achter. Dat betekende dat ze de laatste twee partijen moesten winnen om kampioen te worden. Het werd vrij snel daarna 1-2. Alles hing nu van de laatste wedstrijd af. Als deze remise werd zou er zelfs nog een barage gespeeld worden. Alle kinderen stonden vol spanning toe te kijken. Het werd een partij die erg spannend was. De speler van ‘t Oelebröd stond eerst voor, maar zijn tegenstander kwam goed terug, maar uiteindelijk won ’t Oelebröd toch en mochten ze zich kampioen noemen.

Daarna was het tijd voor de prijsuitreiking. De jonge schakers stonden al in drommen om het grote scorebord toen wedstrijdleider Jeroen Bottema werd weggeroepen. RTV Drenthe was langgekomen voor een interview op de radio. Dit was live, dus dat ging even voor. Het mocht het plezier bij de kinderen niet drukken. Toen Bottema terugkwam en vroeg of de kinderen het leuk hadden gehad, klonk het keihard ‘JA’ door de zaal.

De bekendmaking van de eindstand was spannend voor drie scholen. Er was namenlijk ook een beker voor nummer 3. Hiervoor zijn drie scholen bijna gelijk geeindigd. Na de druk op de knop bleek dat de derde prijs naar het tweede team van 10-14 ging.’t Oelebröd pakt schaaktitel voor scholen