Imara Hardeman (Paardensprong) is 3e geworden bij het NK-meisjes t/m 12 jaar in Rijswijk. Dat deed ze door op de slotdag een mooie eindsprint te trekken van 2,5 uit 3. Daarmee kwam ze op een score van 6,5 uit 9. Evenveel als de nummer 2, maar op weerstandspunten leverde dat een prachtige derde plaats van Nederland op. Imara mocht nóg een keer op het podium komen om ook de schoonheidsprijs voor de mooiste partij in ontvangst te nemen.


NK D 2023 Rijswijk Imara Hardeman 3eEen superblije Imara met haar prijzen


Een prachtige bekroning van een lang weekend waarin het hele NOSBO-team uitstekend presteerde en bovendien een fantastisch gezellig weekend had met elkaar. Met dit heerlijk zonnige weer kun je je voor zo'n toernooi geen betere locatie bedenken dan jeugdcentrum Don Bosco in Rijswijk met allerlei buitenfaciliteiten. De ouders en begeleiders konden lekker buiten zitten, terwijl de spelers tussen de partijen door konden voetballen, basketballen, op skelters en fietsjes rijden, etc. Lees hieronder in het blog over het verloop van het toernooi van iedere NOSBO-speler.


NOSBO-BLOG NK-D

Traditioneel vindt in het Hemelvaartsweekend het NK-D (2011 en jonger) voor de jeugd plaats. Vanuit de NOSBO was een flinke delegatie afgereisd naar Rijswijk. Bij de jeugd deden Ghilon Etienne (Staunton), Bram Ten Dam (Ten Boer) en Stijn Faber (Assen) mee.

Bij de meisjes vertegenwoordigden Imara Hardeman (Paardensprong), Hannah Bakker (Ten Boer), Nena Bruins (Hoogeveen) en Sarah Schipper (Ten Boer) de NOSBO. Het toernooi was live te volgen via de toernooisite.

Verslagen: Paardensprong / SC Assen / SC Hoogeveen / SC de Matadoren / Ten Boer 1 / Ten Boer 2 / Ten Boer 3 / Schaakbond / Schaaksite
Toernooisite / Eindstand Jeugd / Eindstand Meisjes

NK D 2023 Rijswijk GroepsfotoDe traditionele groepsfoto in een zonovergoten Rijswijk


Ghilon Etienne (Staunton): 4,5 uit 9

Ghilon scoorde vorig jaar op het NK-D 3,5 punt. Dit jaar gaat de NOSBO D-kampioen voor 6 punten. Na dag 1 loopt hij keurig op schema, want de teller staat donderdagavond op 2 punten. De start is gelijk goed met winst in ronde 1. In ronde 2 wacht hem Noah Ritzerveld die met zijn rating van 1965 titelfavoriet is. Ghilon komt niet slecht uit de opening, maar Noah speelt het net wat handiger en weet een ingesloten toren te winnen voor een paard. Niet lang daarna dreigt ook zijn loper door insluiting verloren te gaan. Ghilon weet dat ternauwernood te voorkomen, maar moet daarmee wel zijn koningstelling dermate verzwakken dat er een dodelijke mataanval volgt.

In ronde 3 een Noordelijk onderonsje als Ghilon tegen de nog maar zevenjarige Jim de Wit uit Leeuwarden moet. Ghilon wint een paar pionnen, waarna Jim het verloren toreneindspel opgeeft.


NK D 2023 Rijswijk Ghilon EtienneGhilon heeft er zin in tegen Noah Ritzerveld

Ghilon begint de vrijdag goed met winst in ronde 4. In een Schotse partij krijgt hij een bijzondere structuur waarbij zijn pionnen bijna als een punt naar voren steken. Ghilon wint de dubbelpion van zijn tegenstander en straft de niet helemaal correcte promotieplannen van zijn tegenstander kordaat af. Winst voor Ghilon.

NK D 2023 Rijswijk Pionnen GhilonEen bijzondere witte pionnenstructuur van Ghilon


In ronde 5 zet Ghilon met zwart zijn pionnen op h6 en g5. Dit zien we vaker als daarmee een loperpenning van het paard op f6 wordt opgegeven, maar dat is in deze partij niet het geval. Ghilon rokeert kort, maar nu blijken de vooruitgeschoven pionnen een verzwakking van zijn koningsvleugel, waar zijn tegenstander gebruik van weet te maken. Ghilon verliest een paard en - ondanks nog lang tegenstribbelen - de partij. In ronde 6 wacht vervolgens een erg sterke tegenstander (1756). Ghilon laat zich gelukkig niet intimideren door een hoge rating en speelt lang een prima partij. Zijn loperpaar is sterker dan de paarden van zijn tegenstander en daarnaast wint hij een pion. Helaas ontsnapt hem in tijdnood een fout die hem alsnog  de partij kost. Een flinke domper voor Ghilon, maar hij heeft laten zien dit niveau aan te kunnen. Morgen is er nog een dag en gaan we ongetwijfeld weer mooie dingen van Ghilon zien.


NK D 2023 Rijswijk Ghilon tafelvoetbalTussen het schaken door is er buiten van alles te doen bij de geweldige toernooilocatie. Ghilon en zijn vader spelen een partijtje tafelvoetbal.


In ronde 7 op zaterdagochtend gaat het lang ongeveer gelijk op tussen Ghilon en zijn tegenstander. Héél lang, want op een gegeven moment hebben beiden nog slechts seconden bedenktijd over en dan is 10 seconden increment heel weinig. Dat ervaart Ghilon ook als hij door zijn vlag gaat. Een paar partijen achter elkaar valt het dubbeltje steeds de verkeerde kant op voor Ghilon, het kan bijna niet anders of daar moet verandering in komen.

Dat gebeurt gelukkig in ronde 8. Ghilon's tegenstander gaat iets al te agressief in de aanval in een Schotse partij. Daarbij offert hij twee stukken, maar Ghilon kan de aanval redelijk eenvoudig pareren en bij de eerste de beste counter gaat zijn tegenstander mat. Ghilon sluit het toernooi in ronde 9 af met een remise en komt daarmee op 4,5 uit 9. Dat blijft iets achter bij zijn doel van 6 punten, maar voor een goed resultaat moet het soms ook een beetje meezitten in een toernooi en dat doet het helaas niet altijd. Ghilon scoort wel een punt meer dan vorig jaar en heeft een ca. 200 punten hogere TPR dan destijds; we hebben er alle vertrouwen in dat we later weer mooie toernooiresultaten van Ghilon gaan zien.

 
Bram ten Dam (Ten Boer): 4,5 uit 9

Dat Bram een enorm talent is, is in het Noorden al lang duidelijk. Afgelopen zaterdag werd hij als zevenjarige nog NOSBO G-kampioen, nu is hij al present in Rijswijk om het op te nemen tegen spelers t/m maar liefst 12 jaar! In de eerste ronde mag Bram gelijk aantreden tegen een 1800+ speler. Die is nog net een maatje te groot, maar Bram laat zich niet van de wijs brengen en met zijn kenmerkende gefocuste blik wint hij in ronde 2 en 3 'gewoon' zijn partijen. Daarmee staat de piepjonge Bram na 1 dag op een uitstekende 2 uit 3, een geweldige start!

NK D 2023 Rijswijk Bram ten DamJe zou het niet zeggen, maar Bram is nog maar 7 jaar

Bram vermaakt zich opperbest in Rijswijk. Schaken, voetballen en weer schaken, wat wil je nog meer? De eerste twee partijen van dag 2 gaan verloren, maar hij sluit hij met zwart positief af met een Siciliaanse partij waarin bijna alle stukken worden afgeruild. Brams paard blijkt echter net wat handiger over het bord te manoeuvreren dan wits loper en zo snoept Bram enkele pionnetjes mee tot zijn tegenstander het voor gezien houdt. Trainer Roelof Kroon zal op de clubsite vast nog nader ingaan op de partijen van de Ten Boer-spelers, dus dat laten we hier verder achterwege (inderdaad, zie: verslag Roelof Kroon). Al met al brengt deze dag Bram op 3 uit 6, bijna een punt meer dan op grond van zijn rating verwacht mocht worden.

NK D 2023 Rijswijk Bram ten Dam aan het voetballenBram ten Dam (r) voetbalt graag tussen de partijen door (achter hem leeftijdsgenoot Jim de Wit van Philidor)


In ronde 7 komt Bram minder te staan nadat zijn tegenstander met zwart zijn loper offert op h3. Als wit het offer zou aannemen zou er voor zwart niet meer dan remise door eeuwig schaak inzitten. Bram kiest ervoor het offer niet te accepteren, maar dat kost hem wel de geslagen pion op h3. Als hij later nog een pion verliest, begint het er zorgelijk uit te zien. Gelukkig voor Bram schiet zijn tegenstander te hulp. Met een schijnbaar onschuldige dameruil ontstaat plotseling de mogelijkheid voor Bram om door te breken met een pion die niet meer te stoppen is. De winst voor Bram is binnen. In ronde 8 speelt Bram remise, waarmee hij zijn plusscore vasthoudt (4,5 uit 8). In slotronde 9 heeft Bram het met wit moeilijk met een pion minder in het eindspel. Toch komt er een kans voorbij om het tij te keren als zijn tegenstander zijn pion op h5 aanbiedt. Het lijkt gevaarlijk deze aan te nemen en Bram doet dat ook niet, maar wits dreigingen blijken in de stelling die zou zijn ontstaan gevaarlijker dan die van zwart. In de partij kan Bram promotie niet meer voorkomen en hij verliest.

Bram eindigt met 4,5 punt en een plusscore van 1,76. Daarmee laat Bram zien ook in deze partijen met een langer speeltempo prima uit de voeten te kunnen. To be continued!


Stijn Faber (Assen): 2,5 uit 9

Stijn is de dag tevoren net teruggekomen van zijn groep 8-kamp. Pittig om de dag erop tegenover de beste Nederlandse schakers van je leeftijd plaats te moeten nemen. Het lukt Stijn op dag 1 nog niet om tot scoren te komen, maar dat is helemaal niet gek als je 46e van de 52 op de plaatsingslijst staat. Er komen nog 6 ronden en die gaan zeker kansen bieden voor Stijn!

NK D 2023 Rijswijk Stijn FaberStijn Faber is net terug van schoolkamp en nu alweer achter het bord


Iedereen kent het wel. Als je eenmaal aan het verliezen bent, is het soms heel lastig om uit zo'n serie te raken. Dat ervaart Stijn ook op vrijdagochtend als het al snel in ronde 4 misgaat. De teleurstelling is groot dat het niet gelukt is om van de nul af te komen, maar Stijn toont veerkracht. In ronde 5 lukt het om in een gewonnen positie te komen. Het allerbelangrijkste vindt nu om van de 0 af te komen, dus hij biedt remise aan. Het eerste halve punt is binnen! Dat speelt een stuk lekkerder. In ronde 6 is het weliswaar kielekielie en verkeert het publiek tussen hoop en vrees, maar Stijn trekt opnieuw een remise uit het vuur. Nu eerst terug naar Duinrell waar Stijn met zijn ouders en zusjes verblijft en morgen vol vertrouwen verder!

Na de twee remises in de afgelopen twee ronden zit Stijn op zaterdagochtend met veel meer vertrouwen achter het bord. Uit het verslag van SC Assen: Stijn speelde in ronde 7 een prachtige partij die hij nipt verloor. In de achtste ronde speelde hij remise. Het vuurwerk bewaarde hij voor de laatste partij in ronde 9. In een Scandinavische verdediging ging hij er met de winst vandoor. Een prachtige afsluiting voor Stijn die na de eerste vier ronden heel netjes 50% heeft gescoord en eindigt op 2,5 uit 9 in zijn allereerste NK.

NK D 2023 Rijswijk Stijn wint laatste rondeYes, de winst is binnen voor Stijn Faber in de laatste ronde!

Imara Hardeman (Paardensprong): 6,5 uit 9
Los van wat uitgevallen treinen, begon Imara's NK-D een stuk rustiger dan vorig jaar toen ze de eerste nacht grotendeels op straat moest doorbrengen vanwege een grote brand naast haar hotel. In de eerste ronde mocht ze  tegen haar NOSBO-vriendin en oud-schoolgenoot Nena Bruins (SC Hoogeveen). Voor Nena haar eerste NK en dat is natuurlijk een hele belevenis. Mogelijk dat ze daardoor nog niet helemaal scherp was, want al vrij snel ging het mis. Punt voor Imara. Ook ronde 2 verloopt voorspoedig voor Imara. Haar aanval is veel gevaarlijker dan die van haar tegenstander en ze wint groot materiaal en de partij.


NK D 2023 Rijswijk Meisjes NOSBODe NOSBO-meiden vlak voor de 1e partij. Vlnr: Hannah Bakker, Sarah Schipper, Imara Hardeman en Nena Bruins (tegenover Imara)

In ronde 3 mag Imara aantreden tegen Bregje Roebers (inderdaad, de zus van), die als eerste geplaatst staat. Op twee eerdere NK's wist Imara haar op remise te houden, dus vol goede moet ging ze de partij in. Imara deed een speculatief pionoffer dat bij verkeerde behandeling tot een ziedende aanval kan leiden, maar Bregje weet wat ze moet doen en pareert de gevaren gedecideerd. Met een pion minder weet Imara het nog heel lang vol te houden en nu en dan ook weer binnen de remisemarge te komen, maar haar stelling is duidelijker veel lastiger te spelen dan die van Bregje. Als Bregje verbonden vrijpionnen weet te creëren is het pleit beslecht. Imara heeft er even flink de pee in, maar na een pizza ziet de wereld er heel anders uit en kijkt ze alweer vooruit naar de dag van morgen.

NK D 2023 Rijswijk Imara HardemanImara vlak voor de start van ronde 3


Imara neemt het in ronde 4 op vrijdagochtend op tegen de Nederlands E-kampioen van vorig jaar, Anika Bagga. Imara speelt een uitstekende partij (die na afloop van het toernooi nog een eervolle vermelding bleek te krijgen bij de uitreiking van de schoonheidsprijs) waarin ze eerst met wat voorbereidend werk op het juiste moment een toren insluit, wat leidt tot kwaliteitswinst. Niet lang daarna weet ze een gepend paard nogmaals aan te vallen, waarmee deze verloren gaat en de partij beslist is. Een mooie overwinning voor Imara. Ook in ronde 5 gaan de zaken aanvankelijk voorspoedig. Ze komt met een pion meer uit de opening, maar als ze denkt met 10...Lg4 een normale ontwikkelingszet te doen, schrikt ze zich een hoedje als wit opeens een dubbele aanval op matveld h7 én op de loper op g4 blijkt te hebben. Dat kost zomaar een vol stuk en dat is teveel. Balen, maar de knop gaat weer om voor ronde 6. Daarin staat ze weer op scherp. Ze wint materiaal en nog meer materiaal en komt dan met haar torens en dame op de 7e rij binnen. Geen houden meer aan, een vlot punt voor Imara. En dat komt goed uit, want er moeten nog nieuwe schoenen komen ter vervanging van de schoen die het gisteren begaf, dus snel op de OV-fiets naar Rijswijk City.


NK D 2023 Rijswijk Alle meisjesUitstekende sfeer bij de meisjesgroep


Bij het ingaan van de laatste dag staat Imara met een hele groep meisjes gedeeld vierde. Omdat er bekers zijn voor de top 6 biedt dit mooie kansen, maar met zoveel concurrentie is er nog niets beslist. In ronde 7 speelt Imara tegen Taylor Bresler die het afgelopen jaar een sterke progressie heeft laten zien en in ronde 5 remiseerde tegen Hannah Bakker. Het wordt een uitermate boeiende partij, die met veel interesse gevolgd wordt (ook in het Noorden van het land getuige Whatsapp).

Ook de toernooi-jury die álle partijen van het toernooi invoert en beoordeelt (chapeau voor deze enorme klus!) is zeer gecharmeerd van deze partij en beloont Imara na afloop van het toernooi met de schoonheidsprijs voor de mooiste partij. Uit het juryrapport: In de winnende partij werd gekozen voor een Scandinavische verdediging waar zwart na de opening probleemloos gelijk maakte. Wit ging voor het loperpaar, maar realiseerde te laat dat hier mogelijk problemen ontstonden met haar koning. Na een goed getimede lange rokade ging zwart opeens een pion winnen. Er ontstond een eindspel waar zwart een pion meer had en een paard tegen een loper. Zwart wikkelde af naar een gewonnen pionneneindspel. Vooral de manier waarop zwart een doorbraak forceerde vereist een enorm rekenvermogen. Daarom gaat de schoonheidsprijs naar Imara Hardeman in haar partij tegen Taylor Bresler.


NK D 2023 Rijswijk Schaken tussen de partijen doorTussen de partijen door wordt er... geschaakt! (Vlnr: Sarah, Nena en Imara)


Mooie woorden van de jury waar Imara toen nog niets van afwist natuurlijk, maar wel was ze uiteraard erg blij met deze overwinning die haar met 5 uit 7 op de gedeelde 2e tot 6e plaats in het klassement bracht. Ronde 8 begint geweldig voor Imara als ze in de opening al een stuk wint tegen Marit van Boxel. Mogelijk dat spanning en/of vermoeidheid een rol speelt bij de meiden, want eerst mist Imara mat in 3 en even later missen beiden dat Marit met een combinatie een toren kan terugwinnen. Gelukkig maar voor Imara, want hierdoor komt haar overwinning in deze partij niet meer in gevaar.

Het is tijd voor de slotronde. Duidelijk is al dat Bregje Roebers kampioen wordt, want die is met 8 uit 8 niet meer te achterhalen. De strijd daarachter is echter nog mega-spannend. Met 6 uit 8 staan Anumitra Elangkumaran en Imara gedeeld 2e. Zij mogen het in een rechtstreeks duel gaan uitmaken. Het wordt een gelijkopgaande partij die door beide spelers zorgvuldig wordt gespeeld (nauwkeurigheid resp. 92% en 93%). Remise als uitkomst is op zich dus niet verwonderlijk, al had Imara het eventueel in het voor haar net iets gunstigere toreneindspel nog even kunnen proberen. Ze kiest na drie lange speeldagen echter eieren voor haar geld en neemt de remise aan, wetende dat ze daarmee op 6,5 uit 9 uitkomt, waarmee ze verzekerd is van een gedeelde 2e plaats. Op weerstandspunten wordt Imara 3e van Nederland, waarmee ze drie treden hoger op het podium staat dan vorig jaar met haar 6e plaats. Een fantastisch resultaat, en na Loek van der Hagen en Carlijn Hagen betekent dat een derde NOSBO-speler deze maand op een NK-podium!

NK D 2023 Rijswijk Podium meisjesHet meisjespodium met in het Paardensprong-geel Imara Hardeman


Hannah Bakker (Ten Boer): 5,5 uit 9

Hannah verraste vorig jaar op het NK-E al met een 6e plaats en het afgelopen jaar heeft ze een sterke groei laten zien op het schaakbord. Bij de NOSBO-kampioenschappen werd ze D-meisjeskampioen. Hannah start het toernooi goed met twee overwinningen. In ronde 3 wacht een sterke tegenstander. Het wordt een lange en zeer interessante partij waarop haar trainer Roelof Kroon en toernooidirecteur Ted Barendse al tijdens de partij volledig losgaan in de analyse over hoe het had kúnnen gaan. Ook daarna is Roelof er nog vol van en is duidelijk dat die partij de komende avond nog uitvoerig in zijn hoofd zal passeren. Hoe dan ook, met 2 uit 3 heeft Hannah een prima uitgangspositie voor de rest van het toernooi. Morgen kijken we verder!

NK D 2023 Rijswijk Hannah BakkerHannah Bakker begint het toernooi met twee winstpartijen

Ook Hannah begint de vrijdag goed met een overwinning in ronde 4. In ronde 5 komt ze in grote problemen: een toren achter. Normaal gesproken komt dat niet meer goed, maar ook vandaag houden de kijkers de hoop levend door elkaar in te fluisteren dat een comeback altijd mogelijk is, en dat blijkt ook zo te zijn. Hannah's tegenstander gaat de mist in, verliest haar toren voorsprong en Hannah houdt een halfje over aan dit avontuur. In ronde 6 mag ook Hannah het opnemen tegen Anika Bagga. Ze verliest een kwaliteit en enkele pionnen en dit keer lukt het niet een comeback te maken. Maar met 3,5 uit 6 en nog 3 ronden te gaan kan er morgen nog van alles gebeuren voor Hannah.

In ronde 7 worden in de opening de dames al geruild, waarbij haar tegenstander met zwart de rokade opgeeft in ruil voor een redelijk overzichtelijk stelling. Hannah manoeuvreert haart stukken in het vervolg net wat handiger en komt steeds verder in het voordeel. Haar tegenstander krijgt nog één kans om de stelling weer gelijk te maken, maar die mist ze gelukkig, waardoor Hannah weer een vol punt mag bijschrijven. In de daaropvolgende ronde 8 verliest Hannah, waardoor ze voorafgaand aan de slotronde op gelijke hoogte staat met Sarah. En ja hoor, in slotronde 9 moeten de clubgenoten tegen elkaar.


NK D 2023 Rijswijk Sarah tegen HannahTen Boer-clubgenoten Sarah Schipper (l) en Hannah Bakker moeten in de slotronde tegen elkaar


Hannah komt in het voordeel op het moment dat Sarah lang rokeert met een open a-lijn. Hannah valt binnen over de a-lijn en geeft haar voordeel niet meer weg. Winst voor Hannah die daarmee op 5,5 uit 9 komt, een keurige plusscore van 2. Daarmee wordt ze 8e (gedeeld 7e), wat helaas net niet voldoende is voor een top 6-podiumplaats. Maar Hannah is volgend jaar nog steeds een D-speler en gaat zich dan ongetwijfeld mengen in de strijd om de podiumplaatsen.


NK D 2023 Rijswijk Start ronde 6Na de groepsfoto is het tijd voor ronde 6. Rechts Hannah Bakker.


Nena Bruins (Hoogeveen): 4 uit 9

Nena is pas dit seizoen begonnen met het spelen van schaaktoernooien. Ze wordt getraind door Jeroen Bottema (SC Hoogeveen) die ook aanwezig is in Rijswijk. Op het NOSBO D-kampioenschap greep ze net naast een NK-ticket, maar via een vrijplaats mag ze toch meedoen aan het NK en dat brengt het totaal op maar liefst vier NOSBO-meiden. De start van het toernooi is niet makkelijk voor Nena. Zoals hierboven beschreven verliest ze in ronde 1 van Imara. Ook in ronde 2 lukt het nog niet om tot scoren te komen, maar Nena sluit de dag heel mooi af met winst in ronde 3. Dat geeft moed voor dag 2!

NK D 2023 Rijswijk Analyse Nena en Imara buitenNena (r) en Imara spelen buiten een potje "niet-nadenkschaak"


Na gisteren de dag met een winstpartij afgesloten te hebben, zet Nena die lijn vandaag gewoon voort. Winst in ronde 4! In ronde 5 gaat het mis, maar in ronde 6 gaat ze er nog een keer goed voor zitten. De opening verloopt niet helemaal foutloos, maar Nena vecht zich terug en weet met een aftrekschaakje een stuk te winnen. Met het vervolg weet ze wel raad. Na 2 dagen een 50%-score voor Nena op haar eerst NK, hartstikke mooi!


NK D 2023 Rijswijk Nena BruinsNena Bruins geniet van haar eerste NK: een goede score en veel gezelligheid met de andere meiden


In ronde 7 wint Nena een Spaanse partij (zie verslag SC Assen). Daarmee komt ze op een plusscore van 4 uit 7. In ronde 8 opnieuw een NOSBO-onderonsje tegen Sarah Schipper.  Nena wint Sarah's dame door die te pennen en het lijkt een bekeken zaak. We schreven al eerder over de comebacks van Sarah en hier is er weer één. Sarah weet ondanks de achterstand met loper en torens een matnet te creëren en zo toch nog de winst bij te schrijven. In ronde 9 lukt het Nena helaas niet meer om nog een keer uit te halen, maar 4 uit 9 op haar eerste NK (en ook nog via een vrijplaats) is een resultaat waar ze zeker tevreden over mag zijn.

Sarah Schipper (Ten Boer): 4,5 uit 9
Sarah kan een prima partij schaken, kijk maar naar afgelopen zaterdag toen ze bij de D-teamkampioenschappen hele mooie uitslagen liet zien. Andere keren komt het er soms net niet uit. Vandaag blijkt Sarah's thema haar taaiheid. In de eerste partij komt ze een stuk achter en houdt iedereen rekening met verlies. Tot iemand tot zijn verrassing constateert dat Sarah plots een toren vóórstaat en de partij binnentikt. Hoe dan?! In partij twee zien we iets soortgelijks. Dit keer staat Sarah zelfs een toren achter, wordt gemeld. Maar later blijkt haar achterstand geslonken tot 2 dreigende pionnen voor een stuk en is het opeens zo duidelijk niet meer. Sarah mist helaas de winst na haar sterke comeback, maar haar tegenstanders zijn gewaarschuwd.

Bijzonder genoeg zien we in ronde 3 hetzelfde patroon desondanks nóg een keer: Sarah verslikt zich in de opening en komt heel slecht te staan (-9!), maar weet de stelling toch weer te egaliseren. Opnieuw komt haar tegenstander tot +9, maar nóg een keer weet Sarah een stelling te bereiken waarin ze remise kan maken. Helaas mist ze de cruciale zet en gaat de partij verloren, maar duidelijk is dat je Sarah soms wel drie keer in een partij moet verslaan om het punt binnen te halen. Hou die taaiheid vast Sarah, dan volgen er zeker punten in de volgende ronden.

NK D 2023 Rijswijk Sarah SchipperSarah (r) maakte in alle drie haar partijen op dag 1 een sterke comeback

Sarah heeft een uitstekende tweede toernooidag. Ze begint - net als de drie andere NOSBO-meisjes - met een winstpartij in ronde 4. Daar waar het publiek zich zorgen maakte over het eindspel waarin ze is beland, komt Sarah slechts even later stralend vertellen dat ze heeft gewonnen. In de ronde 5 verliest Sarah weliswaar, maar in ronde 6 weet ze een hele mooie prestatie neer te zetten door een 1000+ speler te verslaan. Daarmee komt ook Sarah op 3 uit 6 en dat is bijna het dubbele van wat op basis van haar rating verwacht mag worden!

NK D 2023 Rijswijk Sarah Schipper 2Sarah Schipper overdenkt haar zet


In ronde 7 deelt Sarah het punt met haar tegenstander en daar had zelfs nog wel meer in gezeten. Hoe dan ook behoudt ze hiermee haar 50%-score. In ronde 8 speelt Sarah de hierboven beschreven partij tegen Nena die ze wint en in ronde 9 de hierboven beschreven partij tegen Hannah die ze verliest. Sarah sluit dit toernooi succesvol af met een een hele mooie score van 4,5 uit 9, zo'n twee punten meer dan op grond van haar rating verwacht mocht worden en meer dan het dubbele van vorig jaar.

NK D 2023 Rijswijk NOSBO meisjesDe NOSBO-girls in Rijswijk, vlnr: Imara Hardeman, Sarah Schipper, Hannah Bakker en Nena Bruins


Het zit erop
Wat een geweldig schaakweekend hebben we gehad. Naast de mooie resultaten was het fantastisch om te zien hoe sportief alle spelers met elkaar omgaan en hoe gezellig ze het met elkaar hebben tussen de ronden door. Dat geldt trouwens ook voor de ouders en trainers. Zeker met dit mooie weer een heerlijk weekend uit! Veel dank aan de uitstekende organisatie die ook voor álle deelnemers nog een persoonlijk aandenken wist te maken met daarop een mooie stelling uit één van de eigen partijen.
 

Verslagen: Verslagen: Paardensprong / SC Assen / SC Hoogeveen / SC de Matadoren / Ten Boer 1 / Ten Boer 2 / Ten Boer 3 / Schaakbond / Schaaksite
Toernooisite / Eindstand Jeugd / Eindstand Meisjes
NK-D 2022