Op zaterdag 13 mei vonden de Jeugdteamkampioenschappen D (t/m 12 jaar) plaats. Dit is al jaren een gecombineerd toernooi van de Friese Schaakbond (FSB) en de Noordelijke Schaakbond (NOSBO). Dit jaar waren er drie Friese teams en vijf NOSBO-teams. Philidor (Leeuwarden), Staunton en Paardensprong hadden elk twee teams afgevaardigd; de teams van Gorredijk en Ten Boer completeerden het deelnemersveld. Voor de vijf hoogst geëindigde D-teams (ongeacht van welke regionale bond) lag een ticket klaar voor de halve NK-finale D-teams, dus er stond veel op het spel.

Met acht teams kon een halve competitie gespeeld worden, waarbij alle teams elkaar één keer troffen. In de eerste ronde speelden team 1 en team 2 tegen elkaar van de clubs die met twee teams meededen, waarmee (vermeende) tactische uitslagen in de rest van het toernooi uitgesloten werden. In de laatste ronden waren de matches gepland tussen de als sterkst ingeschatte eerste teams van Philidor, Staunton en de Paardensprong.

Jeugdteamkampioenschappen D FSBNOSBO 2023 SpeelzaalDe handen worden geschud bij de start van het toernooi


In de eerste ronde stonden de favorieten gelijk op scherp: alle drie de eerste teams versloegen hun tweede teams met de maximale 4-0-score. Gorredijk sloeg zijn eerste slag door Ten Boer met 3-1 te verslaan.

In ronde 2 hielden de eerste teams van Philidor en Paardensprong hun 100%-score vast tegen respectievelijk Paardensprong 2 en Gorredijk. Staunton verloor een eerste bordpuntje tegen het tweede team van Philidor. Ten Boer en Staunton 2 speelden gelijk.

Een zelfde beeld zagen we in ronde 3: opnieuw de maximale scores voor Philidor 1 tegen Gorredijk, en Paardensprong 1 tegen Staunton 2. Staunton 1 raakte opnieuw een bordpunt kwijt door een verrassende zege van Sarah Schipper (Ten Boer) op Viaan Gohil in een bijzonder lange partij.

Jeugdteamkampioenschappen D FSBNOSBO 2023 Viaan Gohil vs Sarah SchipperSarah Schipper van Ten Boer (r) speelde een sterk toernooi. Hier wint ze van Viaan Gohil (Staunton)


Sarah Schipper laat zien in prima vorm te zijn, want in ronde 4 weet zij het eerste bordpunt af te snoepen van Paardensprong 1 met een zege op Imara Hardeman. De beide dames maken er veruit de langste partij van deze ronde. Het pleit wordt beslecht als Imara in mindere stelling door haar vlag gaat. Mogelijk gaan de meiden komende week op herhaling, want beiden spelen in het Hemelvaartweekend mee met het NK-D voor meisjes in Rijswijk. Ook Staunton 1 raakt weer een bordpunt kwijt tegen Paardensprong 2, waar Wart Koopman wint van Anh Khôi Nguyen. Philidor 1 dendert door met de vierde 4-0-overwinning op rij, waarbij dit keer Staunton 2 het slachtoffer is.

Jeugdteamkampioenschappen D FSBNOSBO 2023 Voetballen op dakterras HoogkerkTussen de partijen werd er lekker gevoetbald op het dakterras

Naar ronde 5 wordt door de volgers uitgekeken, want dit is de eerste ronde waarin de favorietenteams elkaar treffen. Tot nu toe hebben Philidor, Staunton en Paardensprong al hun matches gewonnen, waarbij Philidor zelfs nog geen enkel bordpunt gemorst heeft. De Groningse teams Paardensprong 1 en Staunton 2 kruisen de degens. Staunton 1 heeft een iets hogere gemiddelde rating, maar bij de Paardensprong zijn de ratings evenwichtiger verdeeld, oftewel de spelers verschillen in speelsterkte veel minder van elkaar. In het verleden is al eens opgemerkt over het team dat iedere speler op bord 1 of bord 4 zou kunnen zitten, zonder dat het voor de scores veel uit zou maken.

Op bord 1 verslaat de NOSBO D-kampioen Ghilon Etienne Paardenspronger Maurits Hagen en legt daarmee een goed fundament voor een mooie teamuitslag voor Staunton 1. Het loopt anders, want op de overige borden blijkt de Paardensprong sterker: een zeer belangrijke 3-1 overwinning voor dit team. Philidor 1 verliest pas in deze ronde zijn eerste bordpunt. Dat gebeurt op het eerste bord waar Hannah Bakker van Ten Boer (ook zij gaat naar het meisjes-NK in Rijswijk) verrassend weet uit te halen naar Dylan Roersma. Gorredijk en Paardensprong 2 spelen deze ronde gelijk.


Jeugdteamkampioenschappen D FSBNOSBO 2023 LivemuziekEen zomerse sfeer op het dakterras met mooie live muziek van Rampal Etienne (vader van Ghilon, Staunton)


In ronde 6 staat het volgende topduel op de rol: Philidor 1 versus Paardensprong 1. Philidor komt op voorsprong door winst van Dylan Roersma op Maurits Hagen op bord 1. Ook Lútzen Kempenaar wint op bord 4, maar daar staat een winst van Simon Kolijn (Paardensprong) op bord 3 tegenover. Tussenstand 2-1 voor Philidor, alles hangt af van bord 2 waar Imara Hardeman speelt tegen Jim de Wit, van wie ze nog nooit eerder heeft weten te winnen. Het lukt haar echter om haar dame en toren op de 7e rij te krijgen met een gepende loper op g7. Jim probeert zich nog te bevrijden, maar dat gaat gepaard met groot materiaalverlies. Het punt is binnen voor de Paardensprong, waardoor deze match onbeslist eindigt. Philidor 1 en Paardensprong 1 blijven hierdoor met 11 matchpunten aan de leiding gaan, waarbij Philidor één bordpunt meer heeft. Staunton 1 verslaat intussen Gorredijk met 3-1, met dezelfde cijfers verslaat het Paardensprong 2 het 2e team van Staunton. Ten Boer en Philidor 2 ten slotte tekenen de vrede in deze ronde.


Jeugdteamkampioenschappen D FSBNOSBO 2023 Paardensprong vs Philidor Paardensprong 1 (l) op achterstand tegen Philidor 1. De coaches kijken nauwlettend toe.


In de slotronde 7 staat het topduel tussen Staunton 1 en Philidor 1 op het programma. Als Staunton 1 wint, eindigen ze in elk geval boven Philidor. Ook bij de Paardensprong wordt met bijzondere interesse uitgekeken naar deze match, want als het Staunton lukt om minimaal gelijk te eindigen, en Paardensprong 1 weet volgens verwachting van Philidor 2 te winnen, dan zou Paardensprong 1 kampioen worden. Maar mocht Philidor 1 winnen, dan wordt het een kwestie van bordpunten en wellicht zelfs op welke borden die behaald zijn conform het tiebreakreglement. Zover is het nog niet, eerst maar eens spelen. Paardensprong 1 verslaat Philidor 2 met 4-0, dus dat deel van de opdracht zit erop, maar nu is het afwachten hoe Staunton 1 het er vanaf brengt tegen Philidor 1. Het wordt een superspannede match. Ghilon Etienne (Staunton) komt op voorsprong tegen Dylan Roersma en hij speelt het eindspel bekwaam uit. 1-0 voor Staunton.

Jeugdteamkampioenschappen D FSBNOSBO 2023 Philidor 1 vs Staunton 1Het allesbeslissende slotduel tussen Philidor 1 en Staunton 1

 Op de andere borden is er echter nog volop strijd. Op de borden 3 en 4 slaan Simon Botter en Lútzen Kempenaar terug voor Philidor 1: nu leidt Philidor met 2-1. Alle ogen zijn nu gericht op bord 2,waar Viaan Gohil (Staunton) het in tijdnood lastig lijkt te hebben tegen Jim de Wit die met zijn toren de witte stelling binnenvalt. Jim rukt echter iets te ver op met zijn koning en komt klem te staan tussen de pionnen van Viaan, en net als Jim beslissend voordeel lijkt te krijgen ziet Viaan opeens een manier om de witte koning met zijn toren midden op het bord mat te zetten. Daarmee trekt hij de stand gelijk. Dit niet alleen tot grote blijdschap bij Staunton 1, maar vooral ook bij Paardensprong 1 die hierdoor kampioen is geworden! Philidor 1 eindigt met één matchpunt en één bordpunt minder op de tweede plaats en Staunton 1 wordt derde. Paardensprong 2 verslaat in de slotronde Ten Boer. Gorredijk speelt gelijk tegen Staunton 2 en stelt daarmee de vierde plaats veilig, waarmee ook zij naar de halve NK-finale mogen.  Het laatste NK-ticket gaat naar Philidor 2.


Jeugdteamkampioenschappen D FSBNOSBO 2023 Paardensprong kampioenHet kampioensteam van de Paardensprong: Maurits Hagen (l), Mehran Sprong, Simon Kolijn en Imara Hardeman


Daarmee komt er een einde aan een enerverend toernooi dat tot de laatste ronde spannend bleef. Op 30 september is het vervolg bij de halve NK-finale, die hoogstwaarschijnlijk - net als vorig jaar - door de NOSBO in Hoogkerk georganiseerd mag worden.


Jeugdteamkampioenschappen D FSBNOSBO 2023 EindstandEINDSTAND (klik voor details). De top 5 mag naar de halve NK-finale.


Topscorers
Bord 1: Ghilon Etienne (Staunton 1) - 7 uit 7
Bord 2: Imara Hardeman (Paardensprong 1) - 6 uit 7
Bord 3: Simon Kolijn (Paardensprong 1 ) - 7 uit 7
Bord 4: Lútzen Kempenaar (Philidor 1) - 7 uit 7


EINDSTAND EN UITSLAGEN
FOTOALBUM (NIEUW!) 
LIVESTREAM
TOERNOOIAANKONDIGING

VERSLAG STAUNTON (NIEUW!)

VERSLAG PAARDENSPRONG (NIEUW!)
VERSLAG TEN BOER (NIEUW!)