Op zaterdag 13 mei 2023 werden de Persoonlijke Jeugdkampioenschappen (PJK) van de NOSBO in de categorieën F, G en H gespeeld, oftewel het pupillenkampioenschap. De opkomst was geweldig, want de 30 deelnemers waren er 2,5 keer zoveel als vorig jaar. Super dat er ook in de jongste groepen weer zoveel nieuwe instroom is: het Noordelijke jeugdschaak is booming! Ook het niveau van onze pupillen is indrukwekkend; we zagen prachtige kampioenschappen.


PJK FGH NOSBO 2023 Analyse F groepOok tussen de ronden door werd volop geschaakt


Een keerzijde van al die belangstelling was wel dat de speelzaal wat te krap was, zeker toen er op het laatste moment nog een extra tafel bijgeplaatst moest worden vanwege een nagekomen inschrijving. Vooral bij het begin van de ronden was het wat dringen voordat iedereen - al dan niet onder begeleiding van ouders - zijn of haar plekje gevonden had. Even werd nog overwogen om een deel van de groep over te brengen naar een ander zaaltje, maar omdat de kinderen zelf het allemaal wel prima leken te vinden en het vooral erg gezellig hadden als groep met elkaar (zie foto's), is dat voor deze keer achterwege gelaten. Volgende keer gaan we dat iets anders organiseren.

Er werd gespeeld in drie leeftijdscategorieën. In elke categorie waren naast de titels algemeen en meisjes, ook NK-tickets te verdienen.


PJK FGH NOSBO 2023 IJsje op dakterrasHet was in de speelzaal behoorlijk warm, maar gelukkig was er voor iedereen tussendoor een ijsje


F-categorie (2014)
In deze groep is Besher Mousa (Hoogeveen) de enige 1000+ speler. De hoogste rating omzetten in een toernooiwinst is echter geen vanzelfsprekendheid, zeker niet als er veel sterke concurrentie aanwezig is. Na drie ronden was er naast Besher nog slechts één speler die alles gewonnen had: Theo Kudernac van Staunton. In de vierde ronden mochten ze tegen elkaar aantreden, maar dat leverde geen beslissing op: remise. Theo wist de volgende ronde weer te winnen, waar Besher opnieuw een remise speelde tegen Oliver Chiu (Haren). Theo dus aan de leiding met 4,5 uit 5, op een halfje gevolgd door Besher en de sterk spelende Daan Hentzen (Matadoren/Staunton).


PJK FGH NOSBO 2023 F groepGoede sfeer in de F-groep: vlnr Theo Kudernac, Oliver Chiu, Besher Mousa en Nout Schrijvers


Theo versloeg Daan in de voorlaatste ronde, waarmee hij bij het ingaan van de slotronde nog steeds aan de leiding gaat met 5,5 uit 6, nog steeds een halfje voor Besher; nog weer een halfje daarachter volgt Oliver Chiu. Er staat dus nog veel op het spel in de laatste ronde. Mogelijk speelt de druk een rol, maar in ronde 7 gaat het mis bij Theo: hij verliest van Joris Bakker (Ten Boer). Besher wint wél; hij verslaat Nout Schrijvers (Haren) en springt daarmee alsnog over Theo in het klassement: Besher Mousa wordt hiermee ongeslagen F-kampioen. Doordat Oliver in de slotronde verliest van Daan, wordt Theo Kudernac tweede, wat ook recht geeft op NK-deelname. De derde plaats is voor Daan Hentzen.


PJK FGH NOSBO 2023 Podium F categorieF-podium, vlnr: Daan Hentzen (3), Besher Mousa (1), Theo Kudernac (3) en Hannah Urban (1e meisjes)


De strijd om de meisjestitel gaat - zoals we ook bij het E-kampioenschap zagen - tussen Lieke Koolaard (Ten Boer) en Hannah Urban (Paardensprong). Op het bord zijn het grote concurrenten, maar ze kunnen het bovenal uitstekend met elkaar vinden. Bij het E-kampioenschap werd de onderlinge partij nog gewonnen door Hannah Urban, maar dit keer was Lieke de sterkste. Na 7 ronden staan beiden op 4 punten en omdat het een titel én NK-ticket betreft moet er dan een barrage gespeeld worden. Superspannend natuurlijk, en zeker op deze leeftijd. Daarom wordt besloten dat de beslissende partij in alle rust in de grote zaal gespeeld wordt, met alleen wedstrijdleiding, trainers en ouders. Aan het publiek is ook gedacht, want die kunnen de barrage op het grote scherm in het sportcafé live volgen. En dat gebeurt in grote getale.

PJK FGH NOSBO 2023 Barrage Hannah en Lieke op grote schermGrote belangstelling voor de livestream van de barrage tussen Lieke Koolaard en Hannah Urban (YouTube)


Hoewel de bedenktijd met 5 minuten per persoon per partij en 3 seconden per zet beperkt is, spelen de meiden bewonderingswaardig rustig (bekijk het hier op YouTube). Bij het scherm vragen sommigen zich zelfs af of de beelden niet in slow motion worden uitgezonden, maar uit de terugtikkende klok blijkt dat dit wel degelijk is hoe de partij gespeeld wordt. Lieke gebruikt wel wat meer tijd dan Hannah en komt in tijdnood in de problemen. De zaal leeft in grote spanning mee en er wordt hardop meegeteld met de teruglopende seconden. Hannah weet te promoveren, waarna Lieke heel hulpvaardig een dame voor Hannah pakt en op het bord zet, maar vervolgens zelf geen tijd meer heeft om nog een zet te doen.

In verloren stelling valt Liekes vlag, waarmee Hannah Urban F-meisjeskampioen wordt en het NK-F-meisjesticket wint. Lieke wordt eervol tweede, al overheerst begrijpelijk in eerste instantie de teleurstelling. Hopelijk kan ze later toch ook met trots terugkijken op dit sterk gespeelde toernooi. En gelukkig is er wat betreft het NK een happy ending, want Lieke heeft daarvoor inmiddels een vrijplaats gekregen van de KNSB. 

PJK FGH NOSBO 2023 Eindstand F


G-categorie (2015) 
In de G-categorie waren er zeven spelers, waardoor we een halve competitie konden spelen: iedereen speelt daarbij tegen iedereen. Ten Boer-speler Bram ten Dam (rating 1178!) maakte zijn favorietenrol volledig waar; hij won al zijn 6 partijen en wordt overtuigend kampioen. Op plek 2 vinden we zijn clubgenoot Thijmen van Dellen, die na Bram ruimschoots de hoogste rating van het veld heeft.


PJK FGH NOSBO 2023 Thijmen van DellenThijmen van Dellen noteert de zet van Azadeh Sprong


Thijmen verliest alleen van Bram en wint verder al zijn partijen. Beiden mogen naar het NK in Spijkenisse. Manuel Stevens (Haren) completeert het podium.


PJK FGH NOSBO 2023 Podium G categorieCategorie G: Azadeh Sprong (1e meisjes), Manuel Stevens (3), Bram den Dam (1) en Thijmen van Dellen (2)


Met maar liefst drie G-meisjes zagen we ook een mooie strijd om de meisjestitel die gewonnen werd door Azadeh Sprong (Paardensprong). Doordat Azadeh niet naar het NK kan, gaat die plek naar het kersverse Paardensprong-lid Ayana Hardeman.PJK FGH NOSBO 2023 Eindstand G 

H-categorie (2016 en later) 
Ook in groep H zeven spelers die elk tegen elkaar spelen met elk ook één vrije ronde. En ook in deze groep zien we dat de hoogste ratinghouder er met de titel vandoor gaat: Olav Schuls (Matadoren) is duidelijk de sterkste, wint al zijn zes partijen en is daarmee de nieuwe H-kampioen. Hij mag de NOSBO op het NK vertegenwoordigen.


PJK FGH NOSBO 2023 Bram ten DamFocus bij Thijs ten Dam (Ten Boer)


Bij schaakclub Leek is er tegenwoordig ook weer een bloeiende jeugdafdeling en sinds kort zien we de eerste van die nieuwe lichting jeugdspelers ook bij toernooien. En met succes: want Leonard Meijer wordt met 4 uit 6 tweede in de H-categorie. Kaan Likoglu van SC Haren maakt het podium compleet. In de H-categorie dit jaar geen meisjes, dus dat kan volgend jaar alleen maar beter.


PJK FGH NOSBO 2023 Podium H categorieHet H-podium. Vlnr: Kaan Likogly (3), Olav Schuls (1) en Leonard Meier (3)


PJK FGH NOSBO 2023 Eindstand H


Veel dank aan Jeroen Bottema en Sake Jan de Boer die het pupillenkampioenschap met een gezonde dosis humor in goede banen leidden en uiteraard aan onze indeler en uitslagenverwerker Roland Kroezen.


PJK FGH NOSBO 2023 Analyse met ijsAnalyse onder het genot van een ijsje


GROEP F
GROEP G
GROEP H
TOERNOOIAANKONDIGING

FOTOALBUM (*)
LIVESTREAM
BARRAGE G-MEISJES

VERSLAG HOOGEVEEN
VERSLAG PAARDENSPRONG
VERSLAG STAUNTON
VERSLAG TEN BOER

 (*) Mocht er per ongeluk iemand op de foto gekomen zijn die dat niet wilde, laat het graag weten, zodat we dit z.s.m. kunnen corrigeren.


PJK FGH NOSBO 2023 SpeelzaalConcentratie bij het pupillenkampioenschap (meer foto's)