Van zondag 30 april t/m zaterdag 6 mei 2023 werd in Almelo het NK voor de jeugd gespeeld in de categorieën A, B en C. Met 11 NOSBO-spelers (6 jongens en 5 meisjes) op een totaal deelnemersveld van 94 was de NOSBO goed vertegenwoordigd. Het toernooi was live te volgen via de toernooisite.


NK ABC Almelo 2023 IISPOCarlijn Hagen en Imara Hardeman arriveren bij topsportcentrum IISPA waar het NK gespeeld wordt


Na vier speeldagen stonden in maar liefst drie van de zes categorieën (A, B en C jeugd en meisjes) een NOSBO-speler bovenaan in de tussenstand! Bij de A-jeugd was dat Loek van der Hagen (Groninger Combinatie), bij de B-jeugd clubgenoot Nanne van Foreest en bij de C-meisjes Carlijn Hagen (Paardensprong). In ronde 5 verloren Loek en Nanne, maar Carlijn wist met een remise (gedeeld) aan de leiding te blijven. In ronde 6 voegt Loek zich weer bij de koplopers, terwijl ook Carlijn nog steeds gedeeld eerste staat. Wat zou het geheim zijn van de naam (van der) Hagen? Het wachten is op de laatste toernooidag om te zien of er daadwerkelijk NOSBO'ers Nederlands kampioen worden. Laten we gauw kijken.

NK ABC Almelo 2023 Speelzaal slotrondeTopspanning als de slotronde in Almelo is geopend door Lucas van Foreest


Jeugd A (t/m 18 jaar):


6 mei: Barrage!
Wat een zinderend slot van dit NK. Loek van der Hagen (Groninger Combinatie) mag het in de laatste ronde opnemen tegen Leandro Slagboom uit Leeuwarden, terwijl zijn naaste concurrent Arthur de Winter de degens kruist met de de Oekraïense toernooiverrassing Soffia Moskalets. Waar Leandro's coach tijdens de partij de stelling van Leandro nog als iets gunstiger inschat, maar de kans op remise ook groot acht, loopt het anders. Loek weet binnen te dringen en als Leandro een stuk verliest is het voorbij. Arthur weet Soffia te verslaan, waardoor Loek en Arthur twee barragepartijen (bedenktijd 5+3) moeten spelen om de titel.

In de eerste barragepartij gaat Loek met een stukoffer vol in de aanval. Zijn aanpak slaagt bijna, maar als hij net niet de juiste zetvolgorde kiest, gaat het mis. In de tweede partij probeert hij zijn achterstand goed te maken, maar met zwart moeten winnen tegen een speler als Arthur is geen sinecure. Arthur houdt het droog en met de remise is Arthur de Winter Nederlands Kampioen. Loek van der Hagen wordt zeer eervol 2e van Nederland en misschien voor hem nog wel belangrijker: daarmee mag hij naar het EK! Verslag Groninger Combinatie

Onze andere A-speler Jaël Wierenga (SC Assen) weet het toernooi positief af te sluiten met een overwinning met zwart en eindigt daarmee op een uitstekende 3,5 uit 7, wat 1,29 punt meer is dan op grond van zijn rating verwacht mocht worden.

Loek van der Hagen: 5,5 uit 7
Jaël Wierenga: 3,5 uit 7

5 mei: Loek weer terug in de kopgroep!
Zoals we gisteren al schreven: it ain't over till it's over. Vandaag schiet onze Friese schaakbuur Leandro Slagboom te hulp door koploper Arthur de Winter te verslaan. Dat geeft Loek van der Hagen de kans om weer terug te keren aan de top van de ranglijst. In de partij tegen Soffia Moskalets - die gisteren Jaël Wierenga versloeg - heeft hij het echter zwaar (verslag). Loek weet er toch een remise uit te slepen, wat voldoende is om samen met Arthur en Leandro als koplopers de slotdag in te gaan. Dat belooft een zinderende finale!

Jaël Wierenga zit na een zeer sterke start nu in een lastige fase van het toernooi. Hij verliest vandaag voor de derde keer op rij. Hopelijk kan hij morgen nog een keer vlammen.

Loek van der Hagen: 4,5 uit 6
Jaël Wierenga: 2,5 uit 6

4 mei: Loek van der Hagen verliest

Een belangrijke partij vandaag. Koploper Loek van der Hagen moet het opnemen tegen de andere Fide-meester in deze groep: Arthur de Winter. Arthur heeft bovendien ruimschoots de hoogste rating. Het wordt een spannende partij met wederzijdse kansen (verslag), waarbij Arthur aan het langste eind trekt. Daarmee zakt Loek naar de tweede plek, maar ook die plek geeft nog recht op het door Loek felbegeerde EK-ticket. Ook Jaël Wierenga verliest vandaag helaas in zijn partij tegen de winnaar van het Groningse kwalificatietoernooi, Soffia Moskalets.

Loek van der Hagen: 4 uit 5
Jaël Wierenga: 2,5 uit 5

3 mei: Loek van der Hagen aan de leiding!
Op bord 1 speelden vandaag in ronde 4 op bord 1 de NOSBO-spelers Loek van der Hagen (Groninger Combinatie) en Jaël Wierenga (SC Assen) op bord 1 tegen elkaar. Loek won de partij (verslag) en gaat nu met 4 uit 4 alleen aan de leiding. Jaël staat ondanks zijn nederlaag nog gedeeld derde en speelt dus nog steeds mee om de podiumplaatsen.


NK ABC Almelo 2023 Loek van der Hagen tegen Jael Wierenga3-5: Koploper Loek van der Hagen (rechts) op bord 1 tegen Jaël Wierenga (foto Ilja Kalle)


Jeugd B (t/m 16 jaar):

6 mei: De verliesreeksen doorbroken
Nanne van Foreest en Léon Niemeijer waren beiden in een verliesreeks terechtgekomen, die ze gelukkig allebei op de slotdag weten te stoppen. Beiden voegen een halfje toe aan hun score. Nanne eindigt daarmee op een mooie 6e plaats en een plusscore van 0,76. Léon was als 6e geplaatst en had zich meer voorgesteld van dit toernooi. Maar hij loopt al lang mee in de schaakwereld en weet dat topprestaties niet altijd afdwingbaar zijn. Zonder twijfel gaan we in de toekomst weer mooie resultaten van hem zien.

Nanne van Foreest: 4 uit 7
Léon Niemeijer: 2,5 uit 7

5 mei: Slechte dag voor Nanne en Léon
Helaas kunnen Nanne van Foreest en Léon Niemeijer niet terugslaan na hun nederlagen van gisteren. Beiden verliezen hun partij vandaag. Zet hem op morgen!

Nanne van Foreest: 3,5 uit 6
Léon Niemeijer: 2 uit 6

4 mei: Ook Nanne van Foreest verliest
Helaas zit het vandaag ook voor onze koploper in groep B niet mee. Nanne van Foreest verliest van de sterke Roger Labruyère die bijna 300 ratingpunten meer achter zijn naam heeft staan. Nanne staat nu met drie anderen op de 2e plaats, nog steeds een geweldige uitgangspositie voor de laatste twee ronden. Léon Niemeijer begon het toernooi sterk met twee overwinningen, maar daarna lukt het allemaal even net niet (een zogeheten lange rokade). Ook vandaag lukt het jammer genoeg niet. Gelukkig blijft Léon er nuchter onder, morgen weer een kans!

Nanne van Foreest: 3,5 uit 5
Léon Niemeijer: 2 uit 5

3 mei: Nanne van Foreest bovenaan!
In deze groep is het Nanne van Foreest (ook Groninger Combinatie) die de dienst uitmaakt. Hij hoefde in ronde 3 alleen een remise af te staan aan de hoogste ratinghouder; de rest van zijn partijen won hij. Met 3,5 uit 4 gaat hij alleen aan de leiding. Léon Niemeijer (SC Assen) staat op 50% in deze groep.


NK ABC Almelo 2023 Nanne van Foreest3-5: Nanne van Foreest voert de B-ranglijst aan (foto Ilja Kalle)


Meisjes B:

6 mei: Elisa houdt titelkandidaat op remise, Dagmar wint
Elisa Oostinga
(Ten Boer) treft in de laatste ronde alwéér een loodzware tegenstander; Dana Verheij heeft zelfs ruimschoots de hoogste rating van alle B-meisjes. Haar trainer Roelof Kroon is opnieuw naar Almelo gekomen om Elisa te coachen en kan bijzonder tevreden zijn: Elisa weet Dana op remise te houden en eindigt daarmee als reservespeler indrukwekkend als 6e van Nederland. Verslag SC Ten Boer

Nog meer succes bij de B-meisjes, want eindelijk is het raak: na vijf remises op rij slaat Dagmar Luijkx (Paardensprong) toe met haar eerste winstpartij. Daarmee eindigt ook zij op 50%.

Elisa Oostinga: 3,5 uit 7
Dagmar Luijkx: 3,5 uit 7

5 mei: Elisa verliest, vijfde remise op rij voor Dagmar
Elisa Oostinga moet vandaag weer flink aan de bak. Op bord 1 mag ze het opnemen tegen de sterke Isafara Gergin; een ratingverschil van meer dan 700 punten. Daar is in eerste instantie weinig van te merken, want tijdens de eerste 24 zetten blijft de stelling redelijk in evenwicht. Op de 25e zet haalt Elisa een verdediger van de cruciale pion op e4 weg en Isafara profiteert gelijk. Toch komt Elisa weer terug in de partij. Zo'n 10 zetten later komt ze opnieuw duidelijk in het nadeel, maar ook dan blijft Elisa taai doorvechten. Tot in het verre toreneindspel lijken er remisekansen te zijn, maar uiteindelijk delft ze toch het onderspit. Elisa heeft haar huid duur verkocht!

We hadden het gisteren al over de voor haar zeer ongebruikelijke remisereeks van Dagmar Luijkx. Voor vandaag had ze 'een dubieus' gambietje voorbereid dat op zijn minst toch wel voor wat sensatie moest zorgen, dacht ze zelf. Geloof het of niet, maar ook deze partij leidt tot remise: vijf op een rij!

Elisa Oostinga: 3 uit 6
Dagmar Luijkx: 2,5 uit 6

NK ABC Almelo 2023 Dagmar LuijkxDrukte in de analyseruimte vanwege een jeugd-GP dwingen Dagmar Luijkx en haar tegenstander met bord en al een ander plekje te zoeken


4 mei: Elisa Oostinga rukt op
Elisa Oostinga speelt een geweldig toernooi. Vandaag weet ze te winnen van Katja Tangarife Ramirez, een speelster met ruim 600 ratingpunten meer! Meer hierover in het verslag van Roelof Kroon. Elise klimt daarmee naar de 4e plaats in het klassement. Go Elisa!

Dagmar Luijkx is in de race om de remisekoningin van dit toernooi te worden, want vandaag eindigt een toreneindspel in haar vierde opeenvolgende remise. Eigenlijk past dat helemaal niet bij de avontuurlijke speelstijl van Dagmar, dus we zijn heel benieuwd hoe dit verder gaat in haar laatste twee partijen.

Elisa Oostinga: 3 uit 5
Dagmar Luijkx: 2 uit 5


NK ABC Almelo 2023 Elisa OostingaElia Oostinga is uitstekend op dreef in Almelo (foto Ilja Kalle)


3 mei:
Elisa Oostinga (SC Ten Boer) mocht via een vrijplaats alsnog meedoen aan dit NK. Ze bewijst dat ze het niveau prima aankan, want ze heeft na vier ronden al twee punten, wat meer dan het dubbele is dan op grond van haar rating verwacht mocht worden. Dagmar Luijkx (Paardensprong) is voorzichtig begonnen. Ze verloor de eerste partij en speelde daarna drie remises. Maar wie weet wat voor een mooie eindsprint Dagmar er nog uit weet te persen.


Jeugd C (t/m 14 jaar):

6 mei: Himar wint, Ghilon remise
Himar Ambrona Navarro (Staunton) sluit het toernooi lekker af met een overwinning. Daarmee eindigt hij op +1. Clubgenoot Ghilon Etienne - die via een vrijplaats mee mocht doen - speelt remise en heeft laten zien nu al prima mee te kunnen komen in de C-categorie (hij is nog D-speler). Verslag Staunton

Himar Ambrona Navarro: 5 uit 9
Ghilon Etienne: 4 uit 9

5 mei: Ghilon wint
Vandaag weet Ghilon Etienne weer een vol punt te scoren en maakt daarmee kans morgen nog op een nette 50%-score te komen. Himar Ambrona Navarro lukt het helaas niet om de positieve lijn van gisteren voort te zetten en verliest. Morgen nieuwe kansen!

Himar Ambrona Navarro: 4 uit 8
Ghilon Etienne: 3,5 uit 8

NK ABC Almelo 2023 Himar Ambrona NavarroHimar Ambrona Navarro analyseert na afloop zijn partij met zijn tegenstander


4 mei: weer 2 ronden op één dag 
Vandaag opnieuw een pittige dag voor de C-jeugd met twee ronden op één dag. Himar Ambrona Navarro speelt in de ochtendronde remise en haalt het volle punt 's middags binnen. Daarmee komt hij weer op een plusscore. Ghilon Etienne verliest de eerste ronde en speelt 's middags remise.

Himar Ambrona Navarro: 4 uit 7
Ghilon Etienne: 2,5 uit 7

NK ABC Almelo 2023 Ghilon EtienneGhilon Etienne doet waardevolle ervaring op voor het NK-D (foto Ilja Kalle)


3 mei:
De C-jeugd speelt vanwege het grote aantal deelnemers maar liefst negen ronden. Dat betekent op dinsdag en donderdag twee speelronden. Vanuit de NOSBO doen mee de Stauntonezen Himar Ambrona Navarro en Ghilon Etienne. Ghilon is overigens nog D-speler (t/m 12 jaar) en mag binnenkort ook naar het NK-D. Himar staat op 2,5 uit 5 en Ghilon heeft een half puntje minder. Met nog vier ronden te gaan is er echter nog van alles mogelijk.


C-meisjes:

6 mei: Dag van de waarheid
Met een blik op de ratinglijst zullen weinigen van te voren hun geld hebben durven inzetten op Carlijn Hagen (Paardensprong) als titelkandidaat. Maar naarmate het toernooi vorderde en Carlijn steeds aan de leiding bleef, werd dit onwaarschijnlijke scenario opeens heel reëel. Vandaag doet Carlijn in de slotronde wat nodig is. Ze komt vrij snel in het voordeel en sleept het punt binnen. Maar daarmee is ze er nog niet, want haar mede-koploper Fleur Westerhof is nog druk bezig. Uiteindelijk weet ook zij het volle punt binnen te slepen, waardoor ook hier er een barrage aan te pas moet komen.

In de eerste barragepartij komt Carlijn in eerste instantie goed te staan, maar dat kost haar veel tijd. Als vervolgens Fleur terugkomt in de partij, gaat Carlijn door haar vlag. In de tweede partij gaat Carlijn vol in de aanval. Ze dirigeert haar torens naar de koningsvleugel van Fleur, maar die vangt de aanval bekwaam op en weet even later zelfs een toren van Carlijn in te sluiten. Dan is er geen houden maar aan. Fleur wint de barrage en wordt Nederlands Kampioen, maar wat mag Carlijn trots zijn op haar fantastische prestaties deze week. Ze zal ongetwijfeld met alle egards onthaald worden als ze weer terugkeert in haar woonplaats Schiermonnikoog. En dat gebeurde ook, tot aan de burgemeester en zelfs de koning aan toe!

NK ABC Almelo 2023 Carlijn Hagen met NK prijsEen stralende Carlijn: 2e van Nederland! (foto fam. Hagen)


Eli Alia Jorritsma
(Paardensprong/Staunton) is een solide speler en het komt dan ook wel een beetje als een verrassing als ze in de problemen komt in haar partij tegen één van de hekkensluiters. Aan de andere kant is het natuurlijk voor iedereen een loodzware week geweest en is een foutje snel gemaakt. Gelukkig voor Eli Alia overkomt dat vervolgens ook haar tegenstander die een ongedekt stuk laat instaan. Daarmee wint Eli Alia alsnog. Met 4 uit 7 wordt ze knap gedeeld 4e van Nederland. Eli Alia is volgend jaar nog steeds C-speler en kan naar verwachting dan een serieuze gooi naar de titel doen.

Imara Hardeman
(de 3e Paardenspronger in deze groep van 13 C-meisjes!) wilde erg graag de laatste ronde winnen van een toch wat teleurstellend verlopen toernooi. Ze sloeg een remiseaanbod van haar tegenstander af, maar de winstkansen die ze dacht te zien, bleken gebaseerd op een misrekening. Balend zag ze de partij vervolgens verloren gaan. Helaas lukte het Imara op haar eerste NK-C niet om haar niveau van de kwalificatietoernooien vast te houden, want van twee tegenstanders die ze daar versloeg verloor ze dit keer. Toch werd ze geen één keer van het bord geveegd; haar kortste verliespartij duurde 3 uur. Gelukkig zit ze niet bij de pakken neer, want thuisgekomen sprak ze alweer strijdlustig de intentie uit om volgend jaar een beter resultaat neer te zetten. Dat duurt nog even; over twee weken is er voor Imara eerst nog het NK-D.

Carlijn Hagen: 6 uit 7
Eli Alia Jorritsma: 4 uit 7
Imara Hardeman: 2 uit 7
 
5 mei: Carlijn wint kraker tegen Eli Alia
Vandaag een cruciale partij voor koploper Carlijn Hagen tegen Paardensprong-clubgenote Eli Alia Jorritsma. In de onderlinge competitie wist ze vlak voor dit NK Eli Alia te verslaan, maar zou dat onder deze spannende omstandigheden opnieuw lukken? De eerste 15 zetten gaat de partij nog gelijk op, maar dan weet Carlijn een klein voordeeltje steeds verder uit te bouwen, wat uiteindelijk resulteert in een woeste koningsaanval en capitulatie van Eli Alia. Een zeer belangrijke overwinning voor Carlijn, die samen met Fleur Westerhof - die vandaag eveneens won - als klassementsleiders de superspannende slotdag in gaan. Heel veel succes, Carlijn!

Imara Hardeman speelt vandaag een partij waarin ze de kansjes op voordeel die zich voordoen helaas mist. Als ze later in de partij niet zelf de open lijn opeist, valt haar tegenstander hardhandig binnen en stort Imara's stelling in. Jammer, maar morgen gaat Imara er ongetwijfeld nog een keer voor.

Carlijn Hagen: 5 uit 6
Eli Alia Jorritsma: 3 uit 6
Imara Hardeman: 2 uit 6

NK ABC Almelo 2023 Ayana Hardeman en Benthe HagenAyana Hardeman (l) en Benthe Hagen (zusjes van Imara en Carlijn) doen mee aan de jeugd-GP bij het NK: in de toekomst in de hoofdzaal?


4 mei: Carlijn Hagen houdt stand na angstig momentje
Koploper Carlijn Hagen speelt een prima remise tegen Janice Fu, maar zal na afloop toch wel opgelucht zijn geweest dat Janice het winnende tussenschaakje 33...Dh4 gemist had. Eli Alia Jorritsma verliest helaas van Fleur Westerhof, die daarmee weer naast Carlijn op de eerste plaats komt te staan. In de volgende ronde spelen Eli Alia en Carlijn tegen elkaar! Imara Hardeman scoort na haar bye van gisteren vandaag haar eerste echte overwinning; een lekker gevoel!

Carlijn Hagen: 4 uit 5
Eli Alia Jorritsma: 3 uit 5
Imara Hardeman: 2 uit 5

3 mei: Carlijn Hagen op kop!
In deze groep van 13 meisjes, spelen maar liefst drie Paardensprongers mee. Bij Carlijn Hagen (nummer 6 van de plaatsingslijst) lijkt alles vanzelf te gaan. Vandaag had ze het punt al binnen voordat de ronde goed en wel begonnen was. Alleen tegen de nummer 1 van de plaatsingslijst stond ze een remise af. Met 3,5 uit 4 is zij de derde NOSBO-speler die ongedeeld aan de leiding gaat. Ook clubgenote Eli Alia Jorritsma (tevens Staunton-lid) doet het uitstekend. Vandaag stond ze onder zware druk, maar stug verdedigend wist ze toch een remise uit het vuur te slepen. Met 3 punten staat ze gedeeld tweede. Imara Hardeman - net als Ghilon D-speler en over twee weken dus ook bij het NK-D - had een zware start. Ze speelde de eerste drie ronden zeker niet slecht en wist haar tegenstanders daarin meer dan 10 uur partij te bieden, maar de tegenstand was net wat teveel. Na vandaag een bye, gaat ze - nog steeds goedgemutst - haar best doen om in de tweede helft van het toernooi te scoren.

Verslag Paardensprong R3+4

NK ABC Almelo 2023 Carlijn Hagen3-5: Carlijn Hagen zag vanochtend tijdens een wandelingetje de dag duidelijk met optimisme tegemoet


Toernooisite | Indeling/Standen
Live-partijen:
Jeugd A | Jeugd B | Jeugd C | Meisjes A | Meisjes B | Meisjes C

Verslag Paardensprong
(nieuw)
Verslag(en) Ten Boer (nieuw)NK ABC Almelo 2023 GroepsfotoDe traditionele groepsfoto op de karakteristieke gele trap van topsportcentrum IISPA in AlmeloNK ABC Almelo 2023 Paardensprong girlsMaar liefst 4 Paardensprong-girls op het NK in Almelo, vlnr Imara Hardeman, Dagmar Luijkx, Carlijn Hagen en Eli Alia Jorritsma
 

NK ABC Almelo 2023 Benthe Hagen tegen Mister X copyBenthe Hagen (zusje van deelnemer Carlijn) zorgde voor het eerste  NOSBO-succes door Mister X te verslaan!