Afgelopen weekend vond het tweede landelijke NK-kwalificatietoernooi plaats voor de AB-jeugd en de C-meisjes. Ondanks het feit dat Delft niet om de hoek ligt, was de NOSBO-jeugd met maar liefst tien spelers uitstekend vertegenwoordigd.

De Paardensprong had in de Jeugdcompetitie C al laten zien niet vies te zijn van lang reizen en met de 5e plaats van Nederland getoond dan ook nog goed te kunnen presteren. Dit keer waren er zelfs acht Paardensprongers afgereisd naar Delft: Berend Visser (A), in de B-categorie: Hedde Duindam, David Kolijn en Maurits Hagen, B-meisjes: Dagmar Luijkx, C-meisjes: Carlijn Hagen, Imara Hardeman en Eli Alia Jorritsma (tevens Staunton). Van de Groninger Combinatie deed Loek van der Hagen mee in de A en Ghilon Etienne vertegenwoordigde Staunton in de B. Maurits, Imara en Ghilon zijn overigens nog maar D-spelers, maar wilden deze ervaring niet missen.

NK ABC Delft start ronde 2Handen schudden bij de start van de ronde. Rechtsvoor Imara Hardeman en 3 plekken verder Dagmar Luijkx.


Het toernooi zou oorspronkelijk plaatsvinden in Den Haag, maar werd op het laatste moment in de kerstvakantie verplaatst. De oorspronkelijke locatie moest vanwege de energieprijzen namelijk sluiten. Daardoor werd het toernooi nu gehuisvest in een locatie die eigenlijk wat krap was voor het recordaantal van 103 deelnemers (de inschrijving moest voortijdig gesloten worden) voor een ABC-kwalificatietoernooi. Hierdoor moest in eerste instantie een deel van de spelers in dezelfde ruimte spelen waar ook ouders zaten en in open verbinding met de bar stond. Dat gaf teveel rumoer, waardoor dit deel van de spelers naar de gang verplaatst werd. Daar was het gemiddeld duidelijk stiller, al vond niet iedereen de langslopende mensen en een dichtklappende (of juist open blijven staande) deur ideaal. Het was roeien met de riemen die men had en op deze manier werd er van deze overmachtsituatie in elk geval nog het beste van gemaakt door de organisatie. Voor de ouders was er weinig plek, maar de Noordelijke delegatie had geluk met een soort huiskamer die ze konden gebruiken als relax- en analyseruimte. Dat was dan wel weer heel luxe en gaf ook veel gezelligheid. Niet alleen voor de spelers, maar ook voor de meegereisde ouders en begeleiders die zich tussendoor ook regelmatig aan een partijtje waagden. Mooi was het ook dat een deel van de partijen via liveborden gevolgd kon worden. Vol vuur werd er zo op afstand meegeleefd met de partijen, kunnen we hier wel verklappen.

NK ABC Delft analyseEr werd flink geanalyseerd in de 'toernooihuiskamer'


We zagen veel verrassende uitslagen dit toernooi. Zo liet Hedde Duindam zien dat rating ook maar relatief is: hij wist te winnen en een remise te spelen tegen spelers met een meer dan twee keer zo hoge rating. De oudste drie Paardensprong-dames Dagmar Luijkx, Carlijn Hagen en Eli Alia Jorritsma deden het uitstekend dit weekend. In de laatste ronde vonden we ze alledrie terug op de hoogste twee borden, strijdend om de ereplaatsen.

NK ABC Delft hoogste bordenDe laatste ronde met Dagmar (rechts), naast haar Carlijn en Eli Alia (zwart shirt) op de borden 1 en 2

Toen de rookwolken opgetrokken waren vonden we Eli Alia Jorritsma en Carlijn Hagen terug op de gedeelde tweede/derde plaats, waarmee ze beiden geplaatst zijn voor het NK C-meisjes in Almelo. Dagmar Luijkx miste slechts op een paar weerstandspunten een ticket voor het NK B-meisjes. In de A-groep was het grootste succes: Loek van der Hagen bewees opnieuw zijn klasse door het toernooi te winnen. Gefeliciteerd allemaal!

Loek van der Hagen DelftLoek van der Hagen in de laatste ronde. Hij won het toernooi A-algemeen.


Natuurlijk waren er naast de hoogtepunten ook weleens teleurstellingen en moest er nu en dan een traantje weggepinkt worden door een deelnemer. Niet gek voor een landelijk toernooi waar het gemiddelde niveau een stuk hoger ligt dan bij een regionaal GP-toernooi. Tegelijk een geweldige ervaring, waarvan je kunt groeien. Mooi was te zien hoe de spelers met elkaar meeleefden en het gezellig hadden met elkaar. Ook de vijf (!) consumptiebonnen die iedere deelnemer kreeg droegen bij aan het plezier en werden in grote mate omgezet in tosti's. Al met al een zeer geslaagd weekend. Dank aan de organisatie!

Binnenkort in Groningen!
Voor degenen die het graag ook mee willen maken: het volgende ABC-kwalificatietoernooi wordt op 18 en 19 februari georganiseerd door de NOSBO. Dit zijn tevens de persoonlijke jeugdkampioenschappen van de NOSBO. Vandaag is de inschrijving geopend op de KNSB-site. Wacht niet te lang met inschrijven, want net als in Delft kan het hard gaan met de beschikbare plaatsen. Mis het niet!


Groep A jeugd

Groep B jeugd
Groep BC meisjes

Verslag
Foto's NOSBO (nieuw)

NK-kwalificatie ABC Groningen