De nog maar 15-jarige Machteld van Foreest (Groninger Combinatie) is Nederlands kampioen bij de vrouwen geworden. Dat deed ze door in de finale regerend kampioene Anne Haast - die het toernooi al vijf keer won - met 2-0 te verslaan. Een geweldige prestatie van Machteld die in Groningen een thuiswedstrijd speelde. Ze is de jongste Nederlands kampioen ooit.

Machteld van ForeestMachteld van Foreest (uit fotoalbum Harry Gielen)


Ook heel bijzonder is dat Machteld al de vijfde Nederlands kampioen is uit de familie van Foreest, waarbij al die titels verspreid over drie eeuwen (!) behaald zijn. Lees hier meer over de geschiedenis van dit schaakgeslacht. De voorlaatste NK-titel werd in 2019 behaald door Machtelds oudere broer Lucas, die ook dit jaar weer van de partij was bij het NK algemeen. Haar tweelingbroer Nanne was ook van de partij op het Chessfestival en werd tweede in de Compact-B. De oudste en sterkste schaker uit het gezin, Jorden, maakt in januari opnieuw zijn opwachting bij het Wimbledon van het schaken: het Tata Steel-toernooi, dat hij in 2021 op zijn naam schreef.

Veel jeugd actief op Chessfestival
Op het Chessfestival waren veel jeugdspelers actief, ook hele jonge. Voor een aantal van hen de eerste kennismaking met klassieke partijen met lange partijen. Het voert te ver om alle mooie prestaties hier te noemen, maar enkele willen we toch even de revue laten passeren. In de A-groep speelde Loek van der Hagen (Groninger Combinatie) een ijzersterk toernooi. Hij behaalde met 5 uit 9 een TPR van boven de 2300. In de C-groep werd Ghilon Etienne (Statunton/Matadoren) gedeeld eerste met 6,5 uit 9. Ook de prestatie van de negenjarige Viaan Gohil (Staunton) mocht er zijn: met 5,5 punt werd hij gedeeld vijfde in deze groep. Sono Folkers (Staunton/Matadoren) werd in de eerste week al winnaar van de vierkamp J.

Al met al was de jeugd prominent en veelbelovend aanwezig op het Chessfestival. Vaak zagen we een prachtige generatiestrijd met spelers die vele decennia's in leeftijd van elkaar verschilden. Eén van de zaken die het schaken zo uniek maakt. Complimenten aan de organisatie en alle betrokkenen van het Chessfestival voor het neerzetten van zo'n geweldig toernooi.

Daarmee komt een einde aan dit schaakjaar. Voor iedereen een goede jaarwisseling en een gezond en gelukkig 2023 gewenst!


Website Chessfestival