Zaterdag 29 oktober vond het jaarlijkse Hutton-toernooi plaats. Dit roemruchte toernooi vindt al plaats sinds eind jaren 50 van de vorige eeuw en is in feite het Nederlands Kampioenschap van jeugdteams van de 13 verschillende regionale bonden. Mocht je je afvragen waar de naam Hutton vandaan komt: volgens het leuke programmaboekje dat alle deelnemers kregen, verwijst dit naar een paringmethode voor teams uit 1921, bedacht door George Dickson Hutton. Deze methode word al lang niet meer gebruikt op de het toernooi, maar de naam is gebleven!
Leiden
Na de vorige edities in Hengelo en Hoorn, stond er dit keer een nóg langere reis op het programma: Leiden! Dat betekende dat het merendeel van de NOSBO-deelnemers zaterdagochtend vroeg - het was zelfs nog mistig - verzamelde bij het transferium Hoogkerk. Het had de nodige appjes gevergd, maar zo stonden er dan toch maar een mooi C-, D- en E-team van elk vier spelers.
De NOSBO-afvaardiging op het Hutton-toernooi in Leiden
In de oudere categorieën A en B bleek het toernooi teveel concurrentie te hebben van andere bezigheden of verplichtingen om teams bijeen te krijgen. Zo waren er voetbalwedstrijden, proefwerkweken, open dagen van het vervolgonderwijs of algehele drukte. Dat betekende dat we bij voorbaat geen illusies hoefden te hebben over het algemeen klassement dat wordt bepaald over de prestaties van de teams in alle vijf leeftijdscategorieën. Sowieso was een hoge klassering niet het hoogste doel van deze dag. Uit de deelnemerslijsten bleek al dat de concurrentie enorm zou zijn, waardoor we vermoedelijk al tevreden zouden mogen zijn met her en der wat bordpunten. We gingen dus vooral voor het hebben van een leuke dag en een leerzame ervaring tegen de top van Nederland.
De reis verliep zeer voorspoedig, zodat we mooi op tijd aankwamen bij het Leids Stedelijk Gymnasium; fraai gelegen tussen groen en water. De klokken waren hier alvast op wintertijd gezet, wat later van pas bleek te komen om toch nog op tijd klaar te zijn toen de ronden wat langer duurden dan vooraf voorzien. Het toernooi werd geopend door de jeugdleider van de Leidse Schaakbond en een enthousiaste wethouder. Toen mochten onze teams aan de bak.
Concentratie voorafgaand de partij: Sono (rechts), Matteo, Elliot, Tommaso
C-team (tot 14 jaar)
In de eerste ronde tegen de OSBO werd gelijk duidelijk dat het C-team vandaag alle zeilen zou moeten bijzetten. Zo zal eerstebordspeler Sono wellicht even geslikt hebben bij het zien van de meer dan 400 punten hogere rating van zijn tegenstander, maar Sono is een ervaren (NK-) speler die zich niet zomaar van het bord laat spelen en ging er gewoon vol tegenaan.
Desondanks kwam het team zwaar onder druk te staan in deze ronde. Ondanks fel verzet gingen de hoogste drie borden verloren, maar Tommaso - die vandaag in uitstekende vorm bleek - redde de eer van het team door het volle punt binnen te halen op bord 4 (1-3).
In de tweede ronde werd het verlies goedgemaakt door een 3-1 winst op de Leidse schaakbond. Het bleef een beetje op en af gaan, want in ronde 3 wist slechts Tommaso een halfje te scoren (0,5-3,5) en verloor de rest van het team. Bij Elliot lukte het in de eerste 3 ronden niet om de kansen te verzilveren, maar in ronde 4 schoof hij met 4 pionnen tegen een loper zijn tegenstander het bos in en greep daarmee het volle punt. Helaas was het samen met een remise van (opnieuw) Tommaso net niet genoeg voor een matchpunt (1,5-2,5).
In de laatste ronde boekten Matteo en Tommaso vrij vlot een overwinning. De beide Hoogkerkers Sono en Elliot moeten er veel langer voor werken. Elliot ging uiteindelijk strijdend ten onder, maar Sono boekte zijn tweede overwinning, al constateerden we later dat deze per abuis als een verlies genoteerd was. Na correctie levert dit het team een tweede overwinning op (3-1).
Daarmee eindigt het team op de 7e plaats. Dat een topklassering er niet in zou zitten was van te voren al wel duidelijk, maar het team heeft zich prima geweerd. Alle spelers droegen daar aan bij, met een hoofdrol voor Tommaso, die met 3 maal winst en 2 remises ongeslagen blijft.
D-team (tot 12 jaar)
Het D-team begint in ronde 1 met een verrassend gelijkspel tegen de Haagse Schaakbond die gemiddeld ruim 350 (!) ratingpunten meer heeft. Himar wint op bord 1 van een 1900+ speler in een agressieve partij, waarbij hij een pionnenstorm op de koningsvleugel begint. Ogenschijnlijk zijn daar niet direct aanknopingspunten, maar zijn sterke tegenstander raakt er blijkbaar toch wat onzeker van als Himar de druk blijft opvoeren en gaat uiteindelijk door zijn vlag. Een mooie overwinning! Ook Ghilon wint van een op papier veel sterkere tegenstander (1600+). Eli Alia en Imara moeten nog even warmdraaien, wat voorkomt dat de stunt nog groter wordt. Toch is de 2-2 meer dan vooraf verwacht.
V.l.n.r. Ghilon, Himar, Imara en Eli Alia (uit fotoalbum Harry Gielen)
In de tweede ronde gaat het minder voorspoedig. De borden 1 t/m 3 verliezen. Imara redt de eer door op bord 4 een punt te scoren. Opmerkelijk is dat het haar tegenstander is die door de vlag gaat, iets dat Imara zelf juist vaak overkwam tijdens haar laatste GP-toernooi. Daar heeft ze lering uit getrokken, want vandaag gaat ze veel efficiënter met haar klok om waardoor we tot onze verrassing geregeld zien gebeuren dat juist haar tegenstanders een tijdachterstand oplopen en Imara profiteert.
In ronde 3 is het hele team warmgedraaid: een prachtige 4-0 overwinning! Dat smaakt naar meer en in ronde 4 wordt deze lijn voortgezet met een ruime 3-1 overwinning. Dat geeft het team in de laatste ronde kansen op een hele mooie eindklassering. Na haar hattrick in de vorige 3 ronden verliest Imara dit keer helaas. Ghilon speelt remise, waarmee hij zijn puntentotaal heel knap op 3,5 brengt. Dat betekent dat Himar en Eli Alia moeten winnen om als team te zegevieren. Himar staat echter onder druk op zijn koningsvleugel en als zijn dame verloren gaat, is het uit.
Eli Alia baalde van de nullen in de eerste twee ronden, maar sluit het toernooi heel mooi af met drie zeges op rij. Voor het team is het net niet genoeg in de laatste ronde, want die gaat met 1,5-2,5 verloren. Desondanks eindigt het D-team - met één van de laagste gemiddelde teamratings - heel netjes in de bovenste helft door 6e van Nederland te worden. Een mooie teamprestatie, waarbij Himar op het zware eerste bord de schade beperkt wist te houden en alle andere spelers met een plusscore eindigen.
E-team (tot 10 jaar)
V.l.n.r. Theo, Besher, Hannah en Joris (uit fotoalbum Harry Gielen)
Dit jaar hadden we een bijzonder jong E-team, want maar liefst 3 van de 4 spelers waren nog maar G-speler (8 jaar of jonger)! Op een NK spelen tegen een stuk oudere en meer ervaren kinderen is dan best heel spannend. Toch heeft het team het uitstekend gedaan. In de eerste ronde zag het daar nog niet direct naar uit, want op alle borden werd verloren. Hierbij moet aangetekend worden dat Hannah het heel lang volhield en zelfs een tijd beter stond met een kwaliteit voorsprong. In ronde 2 had Joris geen tegenstander, waardoor we gelijk met 1-0 voorstonden. Toen zijn zus Hannah wist te winnen, was het eerste matchpunt binnen!
Heerlijk weer voor een potje voetbal tussendoor!
In ronde 3 heeft Joris een loperpaar tegen een loper en 2 pionnen. Zoals trainer Roelof Kroon in de Hutton-appgroep vanuit Ten Boer al opmerkte is dit theoretisch remise en dat blijkt het ook in de praktijk te zijn. Helaas blijft het bij dit halfje; de rest van de partijen gaat verloren. In ronde 4 boekt het team haar eerste overwinning en gelijk ook met ruime cijfers: 3,5-0,5. Besher en Theo winnen op de zware borden 1 en 2 allebei hun eerste partij, waarmee iedereen van de 0 af is. Fijn! Dat geeft vleugels, want ook in de laatste ronde wordt een ruime overwinning geboekt: 3-1. Daarmee eindigt dit jonge E-team - dat qua rating in de achterhoede verwacht mocht worden - op een keurige 5e plaats van Nederland. Dat belooft nog wat voor de komende jaren!
De thuisreis
Na afloop wordt de dag in stijl afgesloten bij het restaurant met de gele M. Blijkbaar zeer populair op de zaterdagavond, want in Lelystad aangekomen blijkt er geen zitplaats meer te vinden. Een stukje verderop in Joure gelukkig wel en daar wordt de geslaagde dag gezellig afgesloten. Pas na 22 uur thuisgekomen, merkt één van de deelneemsters op dat dit soort verre toernooien toch wel de allerleukste zijn. Gelukkig dat híer de klok nog wel een uur naar achteren gezet mag worden.
SGA (Schaakbond Groot-Amsterdam) zegeviert uiteindelijk in het overall-eindklassement. Gefeliciteerd! Rest ons de Leidse Schaakbond hartelijk te bedanken voor de enthousiaste organisatie van dit zeer geslaagde toernooi!
Toernooisite
Verslag Staunton
Verslag SGA
Verslag RSB
Verslag LiSB
Aankondiging