Uitslagen en eindstanden
ABC-toernooi / D-toernooi / E-toernooi
Livestream 1 / Livestream 2 (inclusief prijsuitreiking)
Deelnemende teams / Teams Netstand

Fotoalbum met teamfoto's
Verslag Paardensprong
Verslag Staunton


Seizoensafsluiting
Zaterdag 9 juli stond het laatste toernooi van dit schaakseizoen op het programma: de teamkampioenschappen. Eerst een korte terugblik op het eerste seizoen sinds corona, waarin we voor het eerst weer flink wat fysieke toernooien hebben kunnen organiseren.

Alle reguliere NOSBO-toernooien hebben we met wat passen en meten een plekje kunnen geven in het - door een lockdown - ingekorte seizoen. Alleen de door de afzonderlijke verenigingen georganiseerde Grand Prix-toernooien (GP) zijn door corona nauwelijks doorgegaan. Bij de NOSBO lukte het alleen Groninger Combinatie en ESG uit Emmen om een GP te organiseren (waarvoor dank!); in Friesland vielen helaas alle GP's uit. We hopen dat ook dat volgend jaar weer gewoon door kan gaan. We zijn al druk bezig met de toernooikalender voor het komende seizoen en nodigen de verenigingen van harte uit om hun toernooien hiervoor aan te melden. We zullen zelf de verenigingen hier ook over benaderen.

JCC 2022 speelzaalOpnieuw een volle speelzaal in Hoogkerk


Teamkampioenschappen NOSBO/FSB
Terug naar zaterdag waar de teamkampioenschappen gepland stonden. Zoals gebruikelijk is dit een gecombineerd toernooi van teams vanuit de NOSBO (Groningen en Drenthe) en de Friese Schaakbond (FSB). Vanwege de lockdown in de winter en de vele (landelijke) toernooien die gepland stonden, konden we dit toernooi pas vlak voor de zomervakantie organiseren. Gelukkig weerhield dat de schaakclubs er niet van om in grote getale mee te doen. Maar liefst 22 teams met meer dan 90 schakers hadden zich aangemeld, waardoor we opnieuw een volle schaakzaal hadden in het Dorpshuis van Hoogkerk. Zo zien we het graag!

JCC 2022 BekersBlinkend eremetaal: welke teams nemen het straks mee?


Categorie E (t/m 10 jaar)
We beginnen met de jongste categorie. Hier deden acht teams mee die elk een keer als viertal tegen elkaar speelden. Voor diverse deelnemers was dit het eerste schaaktoernooi. Best spannend, maar wel fijn om dan als team te kunnen schaken. Je staat er niet alleen voor. Het is logisch dat je nog niet de eerste keer gelijk een prijs wint, maar juist door aan toernooien mee te doen word je beter en lukt het misschien een volgende keer wél. In deze categorie stonden - net als in de D-categorie - ook vier NK-tickets op het spel.

JCC 2022 SchaakrecreatieruimteAls je een ronde vrij had, was er ook van alles te beleven. Hier de schaakrecreatieruimte waar je kon snelschaken, doorgeefschaken of puzzels oplossen. Verder was er in Hoogkerk een gelijktijdige bijeenkomst van Jeugdschaak Noord met mooie samenwerking tussen de NOSBO en de FSB, werden er teamfoto's gemaakt op het dakterras en was er voor iedereen een ijsje waarmee dit schaakseizoen feestelijk afgesloten werd.


Er waren ook drie teams mee met meer ervaren spelers: Gorredijk, Philidor (Leeuwarden) en Ten Boer. Al snel werd duidelijk dat de strijd om de titel tussen deze teams zou gaan. Philidor had een uitstekende start en won de eerste vijf wedstrijden, waaronder een belangrijke 3-1 overwinning tegen titelkandidaat ten Boer. Echter, in ronde 6 kwamen ze provinciegenoot Gorredijk tegen dat tot dan toe alleen nog maar van Ten Boer had verloren. Het werd een spannende derby waarbij uiteindelijk de vrede getekend werd met een gelijkspel (2-2). Daarmee verloor Philidor een matchpunt (een winst levert 2 matchpunten op een een gelijkspel 1). Maar ze hadden nog steeds een matchpunt voorsprong op Ten Boer, dus alles nog in eigen hand voor de laatste ronde.

JCC 2022 Gorredijk PhilidorDe Friese derby eindigde onbeslist


Misschien ging vermoeidheid een rol spelen, maar ook in de laatste ronde kwam Philidor tegen Staunton niet verder dan een gelijkspel. Intussen had Ten Boer na het verlies tegen Philidor de zegereeks gewoon weer hervat en met ruime zeges (tweemaal 4-0 en eenmaal 3-1) de laatste drie ronden afgesloten. Dat bracht Ten Boer op een totaal van 12 matchpunten, evenveel als Philidor!

Nu moesten de bordpunten (het totaal aantal gewonnen partijen op de individuele borden) de doorslag geven. Ten Boer had 2,5 bordpunt meer dan Philidor en werd daarmee E-kampioen. Philidor werd dus eervol tweede (en Fries E-kampioen!) en Gorredijk met een matchpunt minder derde. Staunton werd na een spannende strijd met de Paardensprong vierde. Daardoor mocht ook dit team het podium opkomen om het NK-ticket in ontvangst te nemen. Gefeliciteerd allemaal!

JCC 2022 Podium EE-podium: in het rood het winnende team van Ten Boer, links Philidor (2), midden Gorredijk (3) en rechts Staunton (4)


Categorie D (t/m 12 jaar)
Ook hier stonden naast de fraaie bekers en individuele medailles voor de top 3, vier NK-tickets op het spel. Op grond van de ratings werd vooraf werd een interessante strijd tussen Staunton (Groningen) en Philidor (Leeuwarden) verwacht. Echter, de dag vóór het toernooi sloeg het noodlot toe voor het Friese team: hun derdebordspeler was ziek geworden en een vervanger bleek op zo'n korte termijn niet meer te vinden. Dat betekende dat ze het met z'n drieën moesten redden en dus standaard iedere match met een 1-0 achterstand (reglementair verlies) moesten beginnen.

Het team liet zich echter niet uit het veld slaan, want uit de 18 partijen van de eerste 3 ronden, werden maar liefst 17 punten gescoord. Ook Staunton deed het in die eerste 6 ronden uitstekend en won alle matches. Daarmee kreeg het toernooi een droomfinale met in de laatste ronde de rechtstreekse confrontatie tussen deze twee topteams. Omdat Staunton meer bordpunten had (mede doordat Philidor er standaard één per ronde verloor), zou het aan een gelijkspel genoeg hebben. Oftewel, één overwinning moest er behaald worden.

JCC 2022 Staunton PhilidorHet topduel in de laatste ronde tussen Staunton (links) en Philidor


Het werd een prachtig gevecht, waarin de spelers het beste uit elkaar naar boven haalden. De jonge Viaan Gohil (die nog maar F-speler is) kwam in zijn partij tegen Daniël Terpstra niet verder dan remise. Dat betekende dat een remise op bord 1 of 2 voor Staunton nog steeds voldoende zou zijn voor teamwinst. Op bord 2 kwam Ghilon Etienne echter in de problemen tegen Evan de Wit. Evan wist het af te maken, waardoor alleen Himar Abrona Navarro de D-titel nog veilig kon stellen voor Staunton. Dat dat niet makkelijk zou worden was vooraf al duidelijk, want tegenstander Cas Roorda is de speler met veruit de hoogste rating is deze groep. Himar vocht voor wat hij waard was, maar Cas bleek een maatje te groot en sleepte het punt gedecideerd binnen. Daarmee leverde Philidor een enorme prestatie door met slechts 3 spelers D-kampioen te worden. Proficiat!

Staunton werd dus tweede overall, maar is daarmee wel NOSBO-kampioen geworden. Daarachter eiste het team van de Paardensprong de derde plaats op. Ook in dat team was er tegenslag toen vlak voor de start van ronde 4 de bord 1-speler ziek uitviel. Desondanks wist de Paardensprong met winst in de laatste 2 ronden de derde plaats veilig te stellen. De vierde plaats ging naar Hoogeveen dat zich daarmee ook plaatst voor het NK. We hopen dat dit mooie succes ook andere Drentse clubs inspireert om zich volgend jaar op toernooien te laten zien.

NK D-teams georganiseerd door de NOSBO
Afgelopen week is bekend geworden dat de NOSBO niet alleen de halve NK-finale voor D-teams (1-10) mag organiseren, maar ook de eindfinale op 10 december. Mooi voor de Noordelijke teams die vaak ver moeten reizen, dat ze nu ook eens een thuiswedstrijd hebben. Graag zien we deze D-teams daar terug!

JCC 2022 Podium D 2D-podium: hoog Philidor (1), links Staunton (2), midden Hoogeveen (4) en rechts Paardensprong (3)


Categorie C (t/m 14 jaar)
De vier C-teams speelden samen met de drie AB-teams, maar er waren wel prijzen per categorie. Ook hier zagen we een geweldige strijd om de titel in de laatste ronde. Het kortebroeken-team van de Matadoren had twee matchpunten en één bordpunt voorsprong op de Paardensprong, maar beide teams moesten in de slotronde tegen elkaar. Op bord 1 won Sono Folkers the battle of Hoogkerk tegen mede-Hoogkerker Elliot Horenberg, dus dat zag er goed uit voor de Matadoren. Op de andere borden kregen de Paardensprongers echter vleugels. Dagmar Luijkx won onlangs de bekercompetitie bij de Paardensprong en liet ook nu weer zien in uitstekende vorm te verkeren door de sterke Tommaso Cioffi te verslaan. Op bord 4 versloeg David Kolijn Matador Thomas Hart.

JCC 2022 Daniel CarlijnDe beslissende partij om het C-kampioenschap tussen Daniël Vleugel (Matadoren) en Carlijn Hagen (let op haar Paardensprong-gele nagels)


Met grote belangstelling werd de beslissende partij van Carlijn Hagen tegen Daniël Vleugel gevolgd door het publiek. Carlijn won, waarmee haar team van de Paardensprong met slechts één bordpunt voorsprong op de Matadoren C-kampioen wordt. Een prachtige strijd met een eervolle tweede plaats voor de Matadoren. De derde plaats ging naar het team van Ten Boer.

JCC 2022 Podium C 2Het C-podium: in het geel de kampioen Paardensprong, links Matadoren (2) en rechts Ten Boer (3)Categorie AB (t/m 18 jaar)
In de AB-categorie was het team van Staunton duidelijk het sterkste, al werden ze in de 3e ronde verrast door het C-team van de Matadoren dat ze twee matchpunten afhandig wist te maken. Met 10 matchpunten eindigde Staunton desondanks soeverein bovenaan, ook ruim boven de C-teams in deze groep. De tweede plaats ging naar Hoogeveen dat net boven Ten Boer (derde) eindigde.

JCC 2022 Podium ABHet AB-podium: links Staunton (1), midden Hoogeveen (2) en rechts Ten Boer (3)


Een woord van dank!

Veel dank aan iedereen die meegeholpen heeft om dit toernooi mogelijk te maken. De indeling en uitslagenverwerking was - zoals we gewend zijn - in uitstekende handen van hoofdarbiter Roland Kroezen. Ronald van Nimwegen zorgde als vanouds voor allerlei praktische zaken die misschien niet allemaal direct opvallen, maar o zo belangrijk zijn voor het soepel laten verlopen van een toernooi. Wat wél opvalt zijn de prijzen die Ronald voor ieder toernooi regelt. We krijgen signalen dat de schaakbekers die in het Noorden bij toernooien worden uitgereikt tot de mooiste en grootste van het land behoren. Verder natuurlijk dank aan degenen die alle tafels, stoelen, schaakborden, klokken, etc. hebben klaargezet met ondergetekende: Sjoerd van Soest, Anders Bay, Vincent Valens (die ook de schaakrecreatieruimte vorm gaf) en Kees Romijn.

JCC 2022 sportkantinePauze in het sportcafé waar via het grote scherm ook zicht was op de speelzaal


En niet te vergeten de NOSBO-Jeugdcommissieleden Roelof Kroon die op de toernooidag ter plaatse hielp alles goed te laten verlopen en Sake-Jan de Boer die bij wijze van grote uitzondering dit keer niet aanwezig kon zijn, maar via de Jeugdcommissie-appgroep (waar voorafgaand aan een schaaktoernooi vele tientallen appjes over en weer gaan om zaken af te stemmen) altijd actief meedenkt en daarnaast zorg heeft gedragen voor de schaakmaterialen. Maar natuurlijk ook dank aan alle teamleiders, ouders en de spelers zelf voor hun enthousiaste inzet. Last, but not least: de staf van het Dorpshuis Hoogkerk, die altijd zo zeer meewerkend en behulpzaam is. Veel dank!

Ten slotte wensen we iedereen een hele fijne vakantie en graag tot volgend seizoen!

JCC 2022 laatste partijDe hand wordt geschud in de laatste toernooipartij van dit seizoen. Wordt vervolgd na de vakantie!


Uitslagen en eindstanden
ABC-toernooi / D-toernooi / E-toernooi
Livestream 1 / Livestream 2 (inclusief prijsuitreiking)
Deelnemende teams / Teams Netstand

Fotoalbum met teamfoto's (nieuw!)
Verslag Staunton (nieuw!)
Verslag Paardensprong (nieuw!)

N.B. Mocht er per ongeluk iemand op de foto staan die heeft aangegeven dat niet te willen, laat het graag even weten zodat we dit kunnen corrigeren.Toernooiaankondiging

Op zaterdag 9 juli vinden in Hoogkerk de gecombineerde teamkampioenschappen plaats van de NOSBO en de Friese Schaakbond (FSB). Inmiddels hebben zich al ruim twintig teams aangemeld, waarmee we het seizoen in stijl willen afsluiten. Het toernooi zal via deze site live te volgen zijn.

In de AB, C, D en E-categorieën wordt gespeeld om de NOSBO- en FSB-teamtitels. In de D- en E-categorie gaat het ook om plaatsing voor de NK's. Het aanmelden van teams gaat via de jeugdleiders van de clubs. Mocht een club niet voldoende spelers hebben in een categorie, dan kan ook een combinatieteam gevormd worden. Zou je wel mee willen doen, maar heeft jouw club te weinig spelers voor een team? Dan kun je je individueel opgeven voor een combinatieteam van Talententeam JSN. Stuur dan z.s.m. een berichtje naar Vincent Valens op 06-4863 7098.

Let op: een team kan zich volgens de regels van de KNSB alleen voor het NK plaatsen als alle spelers (dubbel)lid zijn van dezelfde club, dus een JSN-combinbatieteam kan zich via dit kampioenschap niet voor het NK plaatsen (dit staat los van de landelijke JCC - Jeugd Club Competitie - waar de JSN ook aan meedoet).

Toernooigegevens

Datum Zaterdag 9 juli 2022
Speelzaal     Dorpshuis Hoogkerk, Zuiderweg 70-4, 9744 AP Groningen (gratis parkeren)
Let op: het Julianaplein is dit weekend afgesloten!
Aanmelden Uiterlijk 12:15 uur
Eerste ronde     12:30 uur
Prijsuitreiking ca. 17:45 uur
Ronden 7 ronden (alle teams in een groep spelen eenmaal tegen elkaar)
Klok 15+3
Inschrijfgeld € 10 euro per team, contant te voldoen aan de speelzaal (pinnen niet mogelijk)

Categorie D en E: kwalificatie NK voor zowel NOSBO als FSB
In zowel de D- als de E-categorie wordt een gecombineerd toernooi gehouden met teams vanuit zowel de NOSBO als de Friese Schaakbond. De vier hoogst geëindigde D-teams en de vier hoogst geëindigde E-teams (ongeacht van welke regionale bond) plaatsen zich voor de halve NK-finale D-teams, respectievelijk de halve NK-finale E-teams.

Landelijke NK-finales
Speeldata D: 1 oktober halve NK-finales, waarvan één in Groningen / 10 december NK-finale
Speeldata E: 10 september halve NK-finales / 12 november NK-finale

Leeftijdsgrenzen
AB-teams: geboren in 2004 of later
C-teams: geboren in 2008 of later
D-teams: geboren in 2010 of later
E-teams: geboren in 2012 of later

De aanmelding is gesloten

DEELNEMENDE TEAMS


Let op:

  • Aanmeldingen kunnen alleen gedaan worden via het webformulier.
  • De aanmelding sluit op vrijdag 8 juli om 20.00 uur. Aanmelden is daarna niet meer mogelijk.
  • Deelnemers moeten op de speeldag lid zijn van de NOSBO/FSB en de KNSB. Een scholieren- of ratinglidmaatschap van de KNSB volstaat niet.
  • Teams die zich plaatsen voor het NK, moeten uiterlijk 10 juli hun teamleden voor het NK aanmelden bij de KNSB.


Updates volgen
Houd deze pagina in de gaten voor wijzigingen/updates.

Teamkampioenschappen 2021
D-teamkampioenschap 2021
E-teamkampioenschap 2021

Halve NK-finale D-teams 2021
Halve NK-finale E-teams 2021
NK-finale E-teams 2021

Reglement
Reglement Jeugdclubcompetitie NOSBO (JCC) (de regels voor een finalegroep zijn van toepassing)