Op zaterdag 25 juni hebben zeven pupillen van de Nosbo meegedaan op de Pupillendag in Spijkenisse. De organisatie was uitstekend. Het atletiekpark in Spijkenisse is ruim, de sporthal waarin geschaakt werd rustig door de strenge huisregels waardoor publiek en ouders tijdens het schaken ver van hun kroost af zaten. Door de ruimte konden kinderen vrijuit voetballen, op een springkussen springen en als ze er zin in hadden popcorn en een suikerspin nuttigen. Er was een tent met de mogelijkheid om schaakpuzzels op te lossen, een animatieteam met jongeren begeleidde de jeugd bij sport, spel en beweging.

Pupillendag 2022 BuitenspelenOok buiten het schaken om was er van alles te beleven in Spijkenisse


De organisatie had echter ook tegenslag. De hoofdarbiter met kennis van de live borden en van de internetverslaglegging werd vlak voor het toernooi ziek en er was niet iemand anders die het op orde kon krijgen. Daardoor was het schaken slechts met een verrekijker te volgen en kreeg men in het hoge noorden geen inzicht in uitslagen en indelingen. Ik vermoed dat er geen partijen van de kampioenen bewaard zijn gebleven voor het nageslacht. Ook ik kon onze drie pupillen nauwelijks schaaktechnisch begeleiden met tips en trucs over de gespeelde partijen. Erg jammer voor de organisatoren die zo hun best deden. Gelukkig is het voor de Nosbo-deelnemers een geweldige ervaring geworden.

Pupillendag 2022 overzichtAlle ruimte voor de spelers in de sporthal


F-categorie

Hier speelden Viaan Gohil (Staunton) en Hugo Roeten (Hoogeveen) voor de Nosbo. Viaan is duidelijk één van de sterksten in deze categorie, maar er is al een jeugdspeler die een rating van meer dan 1600 heeft. Het was meteen duidelijk dat deze twee schakers uit gingen maken wie kampioen van Nederland zou worden. In ronde 5 speelden de twee ongeslagen spelers tegen elkaar. Viaan verloor een kwaliteit en in het eindspel met twee pionneneilandjes was het duidelijk dat de toren sterker was dan Viaan’s lichte stuk. Voor de rest won Viaan zijn partijen soeverein en werd hij ongedeeld tweede van Nederland.

Het sterke punt van Hugo vandaag was zijn veerkracht. Hugo begon met vier verliespartijen, maar hij bleef alert. In de vijfde en zesde ronde volgden dan ook twee dik verdiende overwinningen. Een goede leerschool voor Hugo, waar we de komende jaren meer van gaan horen op de jeugdtoernooien.

Pupillendag 2022 Viaan op podiumRechts op de foto: Viaan Gohil 2e van Nederland! (foto Deepak Gohil)G-categorie

In de G-categorie had de Nosbo drie deelnemers. Van hen is Besher Mousa uit Hoogeveen het grootste talent. Hij begon geweldig met 3 uit 3. In ronde 4 werd Besher in de opening verrast door het Evans gambiet. Het spel ging zo snel dat ik vanaf de tribune niet de zettenvolgorde kon volgen. Toen dit snelle spel was afgelopen meende ik een verloren stelling te zien bij Besher en niet veel later was het afgelopen. Met 4 uit 5 deed Besher het echter heel goed. Eigenlijk had het toernooi op dat moment afgelopen moeten zijn. Na ronde 7 eindigde Besher op de tiende plek. Genoeg talent voor de komende jaren aanwezig. Ook veel talent heeft Oliver Chiu (Haren). Hij begon nog rustig met 2 uit 5, maar door winst in de laatste 2 ronden kwam ook hij op een mooie 4 uit 7. Op weerstandspunten werd hij daarmee 16e.

Joris Bakker (Ten Boer) is pas sinds een jaartje aan het schaken. Hij speelde met 3,5 uit 7 en een twintigste plek boven verwachting. Zeker als je bedenkt dat hij in de eerste ronde zijn tegenstander met pat liet ontsnappen. Ongelukjes zitten in kleine hoekjes. Na vijf ronden had Joris al 3,5 punt en leek een kleine sensatie op komst. Uiteindelijk een uitstekend toernooi en iemand die nog ruimte heeft om te verbeteren naar de F-categorie toe.

Pupillendag 2022 Besher en JorisBesher (links) en Joris klaar voor de volgende ronde


Lieke Koolaard (Ten Boer) maakt ook al stappen in haar schaakontwikkeling. Een paar maanden geleden was het behalen van zo veel mogelijk dames het doel van een schaakpartij, nu is het matzetten. En dat lukte gisteren. Na vijf verliespartijen eindigde ze geweldig met twee punten in de laatste ronden. Haar doel, kennismaken met dit niveau en een leuke schaakervaring hebben, zijn hiermee ruimschoots gehaald.


H-categorie

Hier is Thijmen van Dellen (Ten Boer) Nosbo kampioen. Na twee ronden mocht hij het opnemen tegen de latere kampioen Jim de Wit uit Leeuwarden (gefeliciteerd, FSB!). Ondanks een goede partij merk je op zulke momenten dat er nog een verschil in kennis en kunde is tussen Thijmen en de echte nationale top. Gezien het feit dat Thijmen pas sinds april bij SC Ten Boer lid is geworden lijkt me het verschil overbrugbaar als Thijmen het enthousiasme daarvoor kan vinden. In ronde 5 en 6 herpakte Thijmen zich goed en stond met 4 uit 6 zelfs zevende. Een nederlaag in de laatste ronde betekende dat Thijmen op de negende plek eindigde.

Pupillendag 2022 ThijmenThijmen heeft er zin in!


De doelen voor onze Nosbo meisjeskampioen Azadeh Sprong zijn anders. Ervaring opdoen, kennis maken met gelijkgestemden en veel leren. Dat is haar gelukt. Ze eindigde met 1 uit 7 en een schat aan indrukken. Leuk ook dat grote broer Mehran erbij was om haar te coachen.


Eindstand F
Eindstand G
Eindstand H

Toernooisite
Verslag Staunton
NOSBO-kampioenschap FGH (plaatsingstoernooi voor Pupillendag)

Eigen foto's