Stappenkampioenschap 2022 groepsfotoDe prijswinnaars op het podium

Uitslagen      Eindstanden (*)
Stap 0
Stap 1
Stap 2
Stap 3/4
Stap 5/6    
Stap 0
Stap 1
Stap 2
Stap 3/4
Stap 5/6

(*) inmiddels is de getoonde volgorde - waar bij gelijk eindigen eerst gekeken wordt naar onderling resultaat - correct.

Deelnemers
Livestream grote zaal  
Livestream stap 5/6
Fotoalbum (nieuw!)

Verslag Matadoren (nieuw!) 
Verslag Paardensprong (nieuw!)
Verslag Staunton (nieuw!)


Stappenkampioenschap NOSBO

Op zondag 19 juni was het tijd voor alweer het laatste individuele NOSBO-schaaktoernooi van dit seizoen: het Stappenkampioenschap. Hierbij bepaalt het hoogst bepaalde diploma van de stappenmethode in welke groep je meedoet, waarbij ook voor een hogere groep gekozen mag worden. Met 65 deelnemers konden we een mooie strijd verwachten.

Stap 0
Degenen die nog geen stappendiploma hebben (of alleen Opstapje-diploma's) speelden mee in Stap 0. De jongsten in deze groep waren nog maar 7 jaar en voor sommigen was het het eerste toernooi ooit. Anderen hadden al wat meer ervaring. Vooraf werden Thijmen van Dellen en Joris Bakker (beiden SC Ten Boer) getipt voor het erepodium. Thijmen werd in april NOSBO-kampioen in de H-categorie (t/m 7 jaar), terwijl Joris bij het G-kampioenschap (t/m 8 jaar) de tweede plaats greep. Op grond van die prestaties mogen beide heren volgende week naar het Pupillenkampioenschap in Spijkenisse, oftewel het NK t/m 9 jaar. Het Stappenkampioenschap was voor beiden dus een mooie generale repetitie om nog even de puntjes op de i te zetten.

Stappenkampioenschap 2022 Stap 0


Joris ging als een komeet uit de startblokken en scoorde punt na punt. Thijmen moest echter in de eerste ronde al een remise afstaan tegen Jason Christina die (nog?) niet op een schaakclub zit. Geen nood, want het was wachten op de onderlinge partij tussen Thijmen en Joris. Deze zou weleens beslissend kunnen zijn voor dit kampioenschap. Joris nam geen gas terug en versloeg Thijmen in het rechtstreekse duel: 4 uit 4! In de volgende ronde mocht ook Joris tegen de verrassend sterke Jason aantreden, die inmiddels op een prachtige 3,5 uit 4 stond. Joris maakte duidelijk waar zijn aspiraties liggen en versloeg ook Jason.

Stappenkampioenschap 2022 grote zaalDe grote speelzaal waarin van stap 0 tot stap 3-4 gespeeld werd


Na deze morele boost was er geen houden meer aan: Joris won ook zijn laatste 2 partijen en werd daarmee kampioen van stap 0! Thijmen van Dellen en Jason Christina maakten ook geen fouten meer en eindigden beiden op 5,5 uit 7. Omdat de onderlinge partij remise was geworden, ging de tweede plaats op weerstandspunten (het totaal aantal punten dat je tegenstanders gescoord hebben) naar Thijmen en de derde plaats naar Jason. Julius Joldersma (ook Ten Boer) kreeg de 4e beker in deze groep. Gefeliciteerd! Isabel Maseland werd op onderling resultaat tegen Julius vijfde en viel daarmee net buiten de prijzen. Volgende keer beter!

Stappenkampioenschap 2022 podium stap 0Podium stap 0: v.l.n.r. Thijmen van Dellen (2), Jason Christina (3), Joris Bakker  (1) en Julius Joldersma (4)

Stappenkampioenschap 2002 Eindstand stap 0(klik voor details)


Stap 1

In stap 1 zitten al veel meer spelers met toernooi-ervaring. Dat beloofde een spannende strijd. En dat werd het ook, behalve dan om de eerste plaats. Want al snel werd duidelijk dat niet alleen Joris van stap 0, maar ook zijn oudere zus Hannah Bakker in topvorm verkeerde. En dat ondanks de loodzware zaterdag voorafgaand aan het toernooi, waarop naar Gouda afreisde voor het NK basisscholen. Dat werd een hele bevalling in de hitte en met een uitgevallen trein. Pas laat weer thuis na een zware dag; het deerde Hannah ogenschijnlijk allemaal niet, want punt na punt tikte ze naar binnen. Met 7 uit 7 dupliceerde ze het huzarenstukje van haar jongere broer: kampioen met een 100%-score!

Joris en HannahJoris en zus Hannah Bakker scoorden samen 14 uit 14!

Zoals gezegd was er verder nog volop strijd in stap 1, want er was een flinke groep spelers die erg aan elkaar gewaagd was. Uiteindelijk eindigde Daan Hentzen van de Matadoren op de 2e plaats, een half puntje voor Hendrik Heikamp (De Twee Kastelen, Buitenpost), Sven Rademaker en Ben Kruize (beiden Paardensprong). Daaronder op 4 punten maar liefst 5 spelers: Dennis Bezemer, Mart Veldhuis, Hugo Roeten, Tygo Willems en Inia Pieter. Helaas voor de laatste twee op weerstandspunten net geen beker, maar op grond van deze prestatie valt te verwachten dat dat een volgende keer vast goed gaat komen.

Stappenkampioenschap 2022 podium stap 1Het podium van stap 1. Mart Veldhuis ontbreekt op de foto, maar heeft ook een beker gewonnen.

Stappenkampioenschap 2002 Eindstand stap 1(klik voor details)


Stap 2

Net als in stap 0 en in stap 1 zagen we in stap 2 een ontketende speler die schijnbaar moeiteloos de punten aaneenreeg. Maurits Hagen (Paardensprong) was die ochtend van Schiermonnikoog afgereisd en klaarblijkelijk was hij lekker uitgewaaid op de boot, want op het schaakbord lukte alles. Toch ging het in de laatste ronde nog bijna fout toen hij fors achter kwam te staan tegen Stijn Faber. Gelukkig voor Maurits bood Stijn remise aan (wellicht om een beker veilig te stellen), waardoor Maurits met 6,5 uit 7 en 1,5 punt voorsprong op de rest kampioen van stap 2 werd.

BroederstrijdTweemaal broederstrijd: links David tegen Simon Kolijn en rechts Evan tegen Jim de Wit


Daarachter was de strijd hevig en spannend. Nout Schrijvers (Haren) en David Kolijn eindigden beiden op 5 punten, maar omdat Nout van David gewonnen had, werd hij 2e en David 3e. Davids broer Simon Kolijn werd 4e en eerder genoemde Stijn Faber 5e. Een eervolle vermelding is er voor Noé Oliveiro die op weerstandspunten net buiten de prijzen viel.

Stappenkampioenschap 2022 Podium stap 2Stap 2: Stijn Faber (5), Nout Schrijvers (2), Maurits Hagen (1), Simon Kolijn (4) en David Kolijn (3)

Stappenkampioenschap 2002 Eindstand stap 2(klik voor details)

Stap 3-4
De stappen 3 en 4 speelden samen in één groep. Met maar liefst zes 1000+ spelers een pittige groep. Dat de topspelers in deze groep aan elkaar gewaagd waren blijkt wel uit het feit dat we vier verschillende koplopers hebben gezien en dat pas na de allerlaatste ronde één speler zich een half punt los wist te schaken van de rest. De strijd ging met name tussen vier regionale kampioenen. Vanuit de NOSBO: D-kampioen Himar Ambrona Navarro, D-meisjeskampioen Eli Alia Jorritsma, E- en F-kampioen Viaan Gohil, en C-kampioen van de Friese Schaakbond Jonathan Bosma van schaakvereniging Gorredijk. Deze spelers wisselden steeds stuivertje in de strijd om de koppositie.

Stappenkampioenschap 2022 Topborden stap 3 4Concentratie aan de topborden van stap 3-4


Na 6 ronden stonden Jonathan en Viaan bovenaan die eerder tegen elkaar remise gespeeld hadden. De beslissing zou dus vallen in de laatste ronde. Viaan wist daarin Elliot Horenberg (Paardenprong) te verschalken, terwijl Jonathan tegen Himar niet verder kwam dan remise. Daarmee wordt de nog maar achtjarige Viaan Gohil kampioen van stap 3-4! Tweede werd Eli Alia (onlangs nog 2e van Nederland bij de D-meisjes), die op onderling resultaat Jonathan voor blijft. Himar werd vierde en Elliot vijfde.

Stappenkampioenschap 2022 podium stap 34Stap 3-4: v.l.n.r. Jonathan Bosma (3), Himar Ambrona Navarro (4), Viaan Gohil (1), Eli Alia Jorritsma (2) en Elliot Horenberg (5)

Stappenkampioenschap 2002 Eindstand stap 34(klik voor details)


Stap
5-6
Er zijn nog niet veel spelers die diploma's gehaald hebben van de allerhoogste stappen. Op dit stappenkampioenschap deden er vier mee. Zij speelden een dubbele vierkamp, waarbij iedereen tweemaal tegen iedereen speelde. Eén keer met wit en één keer met zwart.

Stap 56Stap 5/6 speelde in een rustige eigen ruimte


Cas Roorda van Philidor Leeuwarden was vandaag duidelijk de sterkste. Vorige maand was hij bij het ND-D in Rijswijk al één van de smaakmakers, maar ook nu liet hij zien veel in zijn mars te hebben. De enige die hem in toom wist te houden was Sono Folkers (Matadoren en Staunton), die tweemaal remiseerde tegen Cas. Berend Visser (Paardensprong) en Ghilon Etienne (Staunton en Matadoren) moesten beiden tot tweemaal toe in het stof bijten voor Cas. Wel wist Berend tweemaal van Sono te winnen en één maal remise tegen Ghilon te spelen. Dat leverde 2,5 punt op, wat de tweede plaats opleverde. Sono had ook 2,5 punt, maar verloor op onderling resultaat van Berend. Ghilon zat er op een half puntje vlak achter.

Stappenkampioenschap 2022 podium stap 56Stap 5-6: Cas Roorda (links) wint met overmacht. Berend Visser wordt tweede.


Stappenkampioenschap 2002 Eindstand stap 5 6(klik voor details)


Stappenkampioenschap 2022 dakterrasOp het dakterras was het goed toeven met zelfs livemuziek!

 

Uitslagen      Eindstanden (*)
Stap 0
Stap 1
Stap 2
Stap 3/4
Stap 5/6    
Stap 0
Stap 1
Stap 2
Stap 3/4
Stap 5/6

(*) inmiddels is de getoonde volgorde - waar bij gelijk eindigen eerst gekeken wordt naar onderling resultaat - correct.

Deelnemers
Livestream grote zaal  
Livestream stap 5/6
Fotoalbum (nieuw!)

Verslag Matadoren (nieuw!) 
Verslag Paardensprong (nieuw!)
Verslag Staunton (nieuw!)


Stappenkampioenschap 2021

 


Toernooiaankondiging

Op zondag 19 juni is het alweer tijd voor het laatste individuele NOSBO-jeugdschaaktoernooi van dit seizoen: het Stappenkampioenschap.

Datum Zondag 19 juni 2022
Speelzaal Dorpshuis Hoogkerk, Zuiderweg 70-4, 9744 AP Groningen (gratis parkeren)
Aanmelden         
Tussen 12:00 en uiterlijk 12:25 uur
Opening
12:30 uur met aansluitend eerste ronde
Prijsuitreiking ca. 17.20 uur
Ronden 7 ronden Zwitsers
Speeltijd 15+3
Inschrijfgeld
€ 5 graag gepast en contant betalen bij de speelzaal (pinnen niet mogelijk)
Voor wie Open inschrijving. Ook voor niet-clubspelers en spelers van buiten het NOSBO-gebied.

Indeling, prijzen
en rating                   
De indeling vindt plaats op basis van het hoogste behaalde diploma van de Stappenmethode. Kinderen die nog geen stappendiploma hebben of alleen een Opstapjes-diploma, kunnen meedoen in een aparte groep (stap 0). Het is toegestaan vrijwillig met een hogere stap mee te spelen; je speelt dan alleen mee voor de prijzen van die stap. Het aantal prijzen per groep hangt af van het verwachte aantal deelnemers. Dit toernooi telt mee voor de KNSB-jeugdrating. Afhankelijk van het aantal spelers per stap kunnen stappen gecombineerd worden in één groep. Per groep zijn er bekers te winnen.

Verwachte groepsindeling met aantal bekers per groep (kan nog wijzigen):
Stap 0: 4 bekers
Stap 1: 7 bekers
Stap 2: 5 bekers
Stap 3/4: 5 bekers. Mocht de top 3 van stap 3 geen beker winnen, dan wordt het aantal bekers in deze groep aangevuld totdat dit wél het geval is. Mocht er in de top 5 geen speler met stap 4 eindigen, dan is er een zesde beker voor de hoogstgeëindigde stap 4-speler.
Stap 4/5: 2 bekers. Deze groep speelt een dubbele vierkamp waarin alle spelers tweemaal tegen elkaar spelen.

Inschrijven               
De inschrijving is gesloten.

DEELNEMERSLIJST

Meer info Je kunt contact opnemen met Martijn Hardeman voor meer informatie via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Whatsapp: 06-179 179 81.

Reglement Reglement Stappenkampioenschap

Let op
: artikel 10 wordt voor deze editie als volgt gewijzigd:

10) De eindstand wordt bepaald door het aantal gescoorde punten. Is het aantal punten gelijk, dan
geldt achtereenvolgens:
1) onderling resultaat (mits alle spelers met dezelfde score tegen elkaar gespeeld hebben);
2) weerstandspunten;
3) SB-score.

Levert dit geen winnaar op, dan wordt er in geval van een prijs een beslissingssnelschaakpartij gespeeld
met een bedenktijd van 6 minuten voor wit en 5 voor zwart. Wit moet in dit geval winnen, zwart heeft
genoeg aan remise. Voor de kleur wordt geloot.

Wijzigingen


Wijzigingen in bovenstaande informatie voorbehouden. Check deze pagina voor de meest actuele informatie.

Stappenkampioenschap 2021