Uitslagen meisjes / eindstand
Uitslagen algemeen / eindstand
Toernooisite (met partijen)
Fotoalbum Harry Gielen

Verslag Paardensprong
Verslag Staunton
Verslag Ten Boer
Verslag Schaakbond (KNSB)
Verslag Schaaksite


NK D 2022 meisjespodiumHet meisjespodium: Eli Alia Jorritsma (4e van links) 2e van Nederland en Imara Hardeman (links) 6e!


27 mei (dag 3 - de finale!):

Zaterdag, de derde en laatste dag van het NK-D. We volgen de verrichtingen van onze toppers hier natuurlijk weer. Dit keer beginnen we bij de meisjes waar er podiumkansen zijn.

NK D 2022 Eli Alia en Imara in R8Ronde 8: Imara (4e) en Eli Alia (3e) op respectievelijk (live)borden 2 en 3Eli Alia Jorritsma (7,5 uit 9 - 2e plaats na barrage)
Eli Alia komt in ronde 7 al snel in een comfortabele stelling. Ze wint een stuk en even later de partij. Hiermee blijft ze derde staan in het klassement met volop perspectief. Nog 2 ronden te gaan!

In ronde 8 ontglipt Eli Alia een slechte zet, waardoor ze een stuk verliest. Het gaat van kwaad tot erger. Een goede schaker herken je niet alleen in goede stellingen, maar juist ook als ze slecht staan. Als haar tegenstander mat in 2 mist, vecht Eli Alia zich krachtig terug en sleept toch nog het volle punt binnen! Doordat de andere koplopers remiseren (zie hieronder) komt Eli Alia gedeeld eerste te staan, waarmee ze alles weer in eigen hand heeft (bij gelijk eindigen volgen barrages).

NK D 2022 Eli Alia en OlgaEli Alia voor het begin van de laatste rondeTijd voor de 9e en laatste ronde. Eli Alia staat samen met Luna Huang en Bregje Roebers bovenaan. Om kans te blijven maken op de titel zal ze deze partij dus moeten winnen. Geen sinecure om na 3 dagen en 8 partijen onder zo'n druk nog te moeten presteren. Een foutje is dan snel gemaakt en plots gaat er een kwaliteit verloren. Maar ook dit keer toont Eli Alia veerkracht. Ze zorgt voor een vervelende penning van een loper die constante aandacht van de tegenstander vereist en bestookt ondertussen ook nog de vijandelijke koning - die niet de kans gekregen heeft om te rokeren - met schaakjes en vervelende dreigingen. Dat wordt haar tegenstander naar verloop van tijd te veel en opnieuw redt Eli Alia knap het volle punt! Bregje komt vast te zitten in haar stelling, waardoor het remise wordt en ze uitvalt in de race om het kampioenschap. Luna komt wél tot winst (zie hieronder), waardoor beiden op 7,5 uit 9 komen en er een barrage gespeeld moet worden om het Nederlands kampioenschap.

NK D 2022 barrage 2De barrage werd achter gesloten deuren gespeeld, maar werd via het livebord gespannen gevolgd


In de barrage moeten Eli Alia en Luna twee snelschaakpartijen (klok 5+3) tegen elkaar spelen. Snelschaken is niet Eli Alia's specialiteit, maar ze gaat de strijd aan met open vizier. Luna blijkt echter in beide partijen net iets handiger in het snelle spel en verslaat daarmee Eli Alia. Ook in de reguliere partijen was Luna de enige die Eli Alia had verslagen, waardoor Eli Alia vrede kan hebben met de eindstand waarin ze op waarde is verslagen. Natuurlijk was ze graag eerste geworden, maar de trots over de tweede plaats met een gouden randje overheerst. Gefeliciteerd Eli Alia!

NK D 2022 Eli Alia en Luna Eli Alia en Luna na de barrage


Imara Hardeman (5,5 uit 9 - 6e plaats)
Paardensprong-clubgenote Imara doet het dit toernooi ook uitstekend. In ronde 7 komt ze gewonnen te staan, maar haar tegenstander weet nog wat gevaarlijke tegendreigingen te creëren. Imara's koning maakt een wandeltocht over het hele bord, maar Imara laat zich de kaas niet meer van het brood eten. Ze wint en rukt daarmee op naar de 4e plaats in het klassement!

Imara op NK D 2022 05 28Imara in ronde 7 (fotoalbum Harry Gielen)


Imara moet in ronde 8 tegen de sterke Bregje Roebers (zus van). Op het NK-E van vorig jaar wist ze als enige een halfje van haar af te snoepen. Ook dit keer ontstaat een gelijkwaardige strijd, waarin Imara goed rekening houdt met de vooraf bekeken openingsaandachtspunten. Op het moment dat beide spelers niet meer zien hoe verder te gaan, wordt tot remise besloten. Ook voor haar clubgenote Eli Alia is dit een belangrijke remise, want door deze remise én die van de andere koploper Luna Huang, komt Eli Alia weer gedeeld eerste te staan!

NK D 2022 Imara en LunaDe laatste ronde op bord 1


Imara mag het toernooi afsluiten op bord 1 tegen de speelster met veruit de hoogste rating: Luna Huang. Na alle inspanningen van de afgelopen dagen lukt het Imara helaas niet om nogmaals te pieken. Ze overziet een paardvork en Luna geeft haar geen kans om terug te komen in de partij. Daarmee komt Imara wel op een fraaie eindscore van 5,5 uit 9; ruim 1,5 punt meer dan op grond van haar rating verwacht mocht worden. Zeker na haar onstuimige aanloop op dit toernooi (zie onderaan dit verslag) een geweldig resultaat.

Nu is het afwachten of dit voldoende is voor een top 6-podiumplaats. Nadat de andere partijen afgelopen zijn, blijkt dat Imara de meeste weerstandspunten heeft gescoord van de spelers met 5,5 punt, waardoor Imara de beker voor de 6e plaats op het podium in ontvangst mag nemen! Daarmee staan er twee NOSBO/Paardensprong-dames op het podium, wat vermoedelijk tot extra plaatsen voor het NK van volgend jaar zal leiden.

NK D 2022 Imara 6eEen blije Imara met de 6e prijs


NK D 2022 Eindstand top 10 meisjesEindstand: top 10 bij de meisjes na 9 ronden (klik voor details)


Sarah Schipper (2 uit 9)
Sarah speelt in ronde 7 een goede partij waarin ze drie pionnen heeft voor een stuk, maar bovendien een aanval op de vijandelijke koningsstelling. Een kleine misrekening in een combinatie kost een stuk en als de tegenstander de aanval weet af te slaan, is het materiaaloverwicht beslissend. Geen punt dus, maar wel goed spel van Sarah waar ze mee verder kan.

In ronde 8 lukt het allemaal even niet bij Sarah. Het is een lang toernooi en dat gaat op een gegeven moment ook een rol spelen. Hopelijk kan Sarah in de laatste ronde nog één keer vlammen!

Zoals voor meer spelers geldt na zo'n lang en intensief toernooi is de koek op de laatste dag op. Het lukt Sarah in de allerlaatste ronde helaas niet meer om haar eigen schaakniveau te bereiken, waardoor ze een goede kans mist en de partij verloren gaat. Dit was Sarah's eerste driedaagse toernooi. Ze had graag nog wat meer punten gescoord en in goede vorm was dat ook gelukt, maar soms loopt het net wat anders. Sarah heeft weer veel geleerd en zien we zeker sterker terug.

NK D 2022 Sarah


Himar (4,5 uit 9)
Himar laat zijn volgers peentjes zweten in een boeiend gevecht tegen de hoogste ratinghouder van het toernooi (1895!). Hij gaat een eindspel in met een pion minder, maar als zijn tegenstander f3 speelt, twijfelt Himar geen moment en verdubbelt de torens op de tweede rij. Nu heeft hij minimaal remise door eeuwig schaak. Al snel wordt de partij remise gegeven in het toreneindspel. Misschien iets te snel, want in de slotstelling is het alleen Himar die nog wat kan proberen. Hoe dan ook een geweldig resultaat tegen zo'n sterke speler.

Himar moet het in ronde 8 opnieuw tegen een 1800+ tegenstander opnemen. Dat is waar Himar naar uitkeek: spelen tegen sterke spelers en daarvan leren. Hij krijg een stevige aanval over zich heen en verliest uiteindelijk. Maar geleerd heeft hij ongetwijfeld van deze partij.

Himar verliest in de laatste ronde een kwaliteit. Hij verdedigt zich voor wat hij waard is, maar zijn tegenstander speelt het vastberaden uit. Daarmee sluit Himar zijn toernooi af met een 50%-score, wat ongeveer is wat op grond van zijn rating verwacht mocht worden. Een goed NK-debuut van Himar.

NK D 2022 Himar
Ghilon Etienne (3,5 uit 9)
Ghilon komt in ronde 7 in een pionneneindspel waarin er secuur gerekend moet worden. Dat doen beide spelers goed, waarna het remise wordt.

Ghilon redt het helaas niet in ronde 8. Maar hem kennende gaat hij er in ronde 9 nog een keer vol voor. Zet hem op!

NK D 2022 Ghilon


In ronde 9 verlies Ghilon een 'kleine kwaliteit': hij heeft een toren tegen een paard en loper voor zijn tegenstander. Vervelender is het dat zijn koning vrij kwetsbaar staat en zijn tegenstander daar met zijn stukken akelig dicht in de buurt is. Als hij dan ook nog wat in tijdnood komt, wordt de opgave te zwaar en gaat Ghilon strijdend ten onder.

Zijn eindscore van 3,5 uit 9 is wat lager dan hij in goede doen zou hebben kunnen behalen, wat hij de laatste maanden met mooie toernooiresultaten wel heeft laten zien. Maar ook dat is schaken: een goed resultaat is niet altijd afdwingbaar op het door jou gewenste moment. We twijfelen er niet aan dat we bij Ghilon deze ervaring zal gebruiken om sterker terug te komen.


NK D 2022 Himar en GhilonHimar (links) en Ghilon spelen zich warm voor het begin van ronde 7

27 mei (dag 2): Eli Alia Jorritsma in strijd om de titel

Vandaag dag 2 van 3. Gelukkig dit keer voor iedereen een goede nachtrust. Het zonnetje schijnt en de spelers hebben er weer zin. Wat gaat deze dag brengen voor de NOSBO'ers? Een update per speler.

Himar (4 uit 6)
Himar was niet helemaal tevreden over zijn eerste dag. Zijn moeder vertelt dat Himar vaker wat tijd nodig heeft om in een toernooi te groeien. Die stelling wordt vandaag bevestigd. In ronde 4 wint Himar al snel een stuk en hij heeft geen moeite om het af te maken: zijn eerste winstpartij is een feit! Nu lijkt de beer los, want ook in ronde 5 slaat Himar toe. 3 uit 5 heeft hij nu weer een mooie uitgangspositie voor een eventuele jump omhoog. Himar vertelt dat zijn doel voor dit toernooi 6 uit 9 is. Vandaag hoopt uit 3 uit 3 te scoren.

In ronde 6 krijgt Himar een complexe stelling op het bord. Hoe precies is bij het schrijven van dit stukje nog niet bekend, maar feit is dat Himar slaagt in zijn missie voor vandaag: 3 uit 3. Daarmee komt hij op een hele mooie 4 uit 6.

Groepsfoto NK D 2022Quizvraag: hoeveel elo-punten staan hier afgebeeld?


Ghilon (3 uit 6)

Ghilons ochtendpartij gaat helaas verloren, waardoor hij op 50% komt. In ronde 5 speelt hij tegen Ryan Ramdien, de winnaar van de jeugdgroep van het afgelopen online Winterkampioenschap. Ghilon haalt de volle buit binnen, waardoor ook hij op een mooie 3 uit 5 uitkomt.

De zesde partij van Ghilon gaat verloren. Morgen drie nieuwe kansen!

Analyse jongens NK D 2022Een boeiende stelling!Eli Alia (4,5 uit 6)
Eli Alia heeft het zwaar in ronde 4. Haar tegenstander offert 2 pionnen, waarvoor ze erg veel activiteit krijgt. Later loopt de materiële voorsprong van Eli Alia zelfs op naar een stuk en een pion, maar dat maakt de druk op haar stelling niet minder. Het lukt niet te rokeren en haar paard staat helemaal klem op het beginveld b8. Een enorm boeiende partij die met veel interesse op het livebord gevolgd wordt. Kan Eli Alia het keepen, waarna haar voorsprong beslissend kan worden of wordt ze omver geblazen in de aanval? Als Eli Alia ook nog in tijdnood komt, wordt het ergste gevreesd. Maar dan gebeurt het: haar tegenstander heeft nog voldoende tijd, maar begint mee te vluggeren met Eli Alia en laat diverse steken vallen. Eli Alia profiteert direct en grijpt de controle en al snel de winst. Een zucht van verlichting onder haar fans: een zeer waardevol punt in haar race om het kampioenschap!

In ronde 5 mag Eli Alia aantreden tegen de koploper van dat moment, Bregje Roebers. Een zware lange strijd wordt verwacht, maar het loopt anders. Binnen no time wint Eli Alia een loper. Bregje gelooft er niet meer in en geeft tot verrassing van Eli Alia al op. Daarmee komt Eli Alia met 4,5 uit 5 alleen aan de leiding!

In ronde 6 wacht Eli Alia opnieuw een zeer zware tegenstander: de nummer 1 van de plaatsingslijst Luna Huang. Dit kan een cruciale partij worden voor het kampioenschap. Helaas verloopt deze partij niet zoals de vorige. Eli Alia komt in de problemen en kan het tij niet meer keren. Met 4,5 uit 6 staat ze nu een half puntje achter Luna.


Naambordjes NK D 2022


Sarah (2 uit 6)

Sarah komt in de ronde 4 al snel goed te staan en het lijkt een vlotte overwinning te worden. Het afmaken blijkt toch nog wat voeten in aarde te hebben, dus Sarah moet nog even flink aan de slag. Eind goed al goed: Sarah trekt de vis op het droge! In ronde 5 lukt het niet om opnieuw te vlammen, maar met 2 uit 5 hoeft Sarah zeker niet ontevreden te zijn.

Ronde 6 gaat helaas verloren.

Tefelvoetbal NK D 2022Gezellige meidenboel!


Imara (4 uit 6)
Imara krijgt in ronde 4 de Caro-Kann-opening tegen zich, net als in haar partij tegen Eli Alia. Hier zit nog een mooie ontwikkelingskans, want Imara kent deze opening nog niet echt. In deze partij leidt dat tot een voortijdig stukverlies. Imara toont echter haar taaiheid. Ze graait met haar toren een paar pionnetjes mee en als haar tegenstander even niet oplet, wint ze tactisch opeens het stuk terug. De pluspionnen zijn vervolgens beslissend en Imara komt op een hele mooie 3 uit 4-score.

Tussen de ronden door is Imara steeds met een groep meisjes buiten verstoppertje of tafelvoetbal aan het spelen of gewoon lekker aan het chillen. In ronde 5 krijgt Imara het lastig tegen één van haar verstoppertje-vriendinnen. Ze verliest een paar pionnen. Met toren en paard probeert ze nog wat dreigingen te creëren, maar als haar tegenstander een toren achter haar vrijpion krijgt, lukt het Imara niet meer om deze nog goedschiks tegen te houden. Ze moet haar paard offeren en komt in een verloren eindspel. Maar met 3 uit 5 staat ze er nog steeds prima voor.

Imara verliest - net als twee ronden eerder - in ronde 6 eerst een stuk. Ook nu blijft ze vechten en opnieuw met succes: ze zet een winnende aanval op en komt op een mooie 4 uit 6.

NK D 2022 Imara en EmiliaToevallig zitten Imara en Emilia op NK's steeds in hetzelfde hotel; erg gezellig. In ronde 6 treffen ze elkaar achter het bord.
 

 

26 mei (dag 1): Mooie eerste NK-dag na voor sommigen roerige aanloop

Rijswijk is al sinds jaar en dag tijdens het Hemelvaartsweekend de gastheer van het NK-D (t/m 12 jaar). Door corona kon dat de afgelopen twee jaren niet doorgaan (afgelopen keer was in Best). Na drie jaar nu dus weer terug op de oude stek. Zelfs voor de ervaren organisatie was dat weer even wennen, vertelden ze bij de toernooiopening. Toch was daar weinig van te merken, want alles was piekfijn voor elkaar.

Vanuit de NOSBO hadden zich vijf spelers geplaatst. In de categorie algemeen Himar Abrona Navarro en Ghilon Etienne (beiden Staunton), en bij de meisjes Eli Alia JorritsmaImara Hardeman (beiden Paardensprong) en Sarah Schipper (Ten Boer). Alle spelers waren op woensdag al afgereisd naar Rijswijk om op donderdagochtend uitgerust aan het toernooi te kunnen beginnen. Toch verliep de voorbereiding voor Imara anders dan verwacht toen 's nachts iets voor 1 uur het brandalarm afging in haar hotel. Al snel bleek het geen vals alarm - zoals bij het NK ABC in Almelo recent het geval was - toen de gordijnen geopend werden en een vuurzee in het  nabijgelegen bedrijfspand zichtbaar (en de hitte voelbaar) werd.

Vuur 3

Evacuatie dus. Buiten gekomen bleken er nog twee NK-spelers uit andere regio's in hetzelfde hotel te zitten, die nu dus ook buiten moesten afwachten hoe dit verder ging. De brand was dermate heftig dat na enkele uren - waarin inmiddels dekens waren uitgedeeld aan de ontredderde hotelgasten op straat - duidelijk werd dat er die nacht geen terugkeer naar het hotel mogelijk zou worden. Alle hotelgasten werden lopend achter een ambulance naar de lobby van een ander hotel gebracht. Hier zat het gelukkig mee, want de hotelbaas gaf bij de aanblik van de oververmoeide Imara één van de laatste beschikbare kamers aan haar en haar vader, zodat ze tegen half vijf in de ochtend toch nog even een bed konden voelen.

Imara buiten in de nacht


Van de goede voorbereiding op de dag was dus niets over, of eigenlijk bijna niets: want de goede moed liet Imara niet varen, ook niet toen bleek dat er 's ochtends geen ontbijt meer was. De aanblik van overal op de grond liggende en in stoelen hangende mensen die de pech hadden gehad die nacht geen kamer te krijgen, deed beseffen dat het altijd erger kan. De tocht naar de speelzaal - behangen met alle tassen uit de verlaten hotelkamer - verliep te voet, met een stop bij de supermarkt voor een broodje, waar heel toevallig Eli Alia en haar moeder ook bleken te zijn. Die boden heel behulpzaam aan om een groot deel van de bagage mee te nemen op de OV-fietsen. Alweer een probleem minder.

Even later was iedereen op tijd bij de speelzaal voor de toernooiopening. Tijd om ons te richten op waarvoor we gekomen waren: een mooi schaakkampioenschap!

NK D 2022 speelzaalHimar (1 uit 3)
Himar speelde in de eerste ronde één van de langste partijen van iedereen. Ik heb niet gezien wat er misging, maar op een gegeven moment stond hij verloren. In de tweede ronde kwam hij opnieuw in de problemen toen hij een stuk verloor. Himar knokte zich goed terug naar een stelling met een toren tegen een stuk en 2 pionnen wat hij remise wist te houden. Van de 0 af; belangrijk voor de moraal. In de derde partij kwam Himar in een wat onduidelijk toreneindspel terecht. Zoals zo vaak met toreneindspelen eindigde dit in remise. Geen droomstart, maar het toernooi is nog lang, dus er is voor Himar nog veel mogelijk.

HimarGhilon (2 uit 3)
Ghilon was gelijk bij de les en schoof de eerste partij naar winst. Dat leidde tot een erg sterke tegenstander in ronde 2 (zo'n 350 ratingpunten meer) en die bleek dit keer nog net een maatje te groot. In ronde 3 won Ghilon 2 stukken. Zijn tegenstander probeerde nog wat dreiging te creëren met oprukkende pionnen, maar Ghilon liet zich niet van de wijs brengen en maakte de partij vlotjes af. Een mooie uitgangspositie voor de rest van het toernooi.

Ghilon kopieEli Alia (2,5 uit 3)
Eli Alia werd tijdens het vorige D-kampioenschap 4e en behoort tot de favorieten voor een podiumplaats en hopelijk zelfs de NK-titel. Als geen ander weet ze dat het daarvoor tijdens een toernooi ook allemaal een beetje moet meezitten. Laten we snel kijken hoe dat op dag 1 voor haar verliep.

In ronde 1 geen problemen voor Eli Alia; de eerste punt is binnen! In ronde 2 wordt ze gekoppeld aan clubgenote Imara. Het gaat lang gelijk op tussen de dames, maar langzaam maar zeker boekt Eli Alia voordeel en weet dat uit te bouwen totdat er geen houden meer aan is voor Imara. Heel efficïënt zet ze mat op zet 80 - verder gaat het notatievel niet -, zodat er nét geen 2e notatievel aan te pas hoeft te komen.

In ronde 3 staat de regerend E-kampioene op het programma. Die komt na allerlei tactische verwikkelingen twee pionnen voor, zodat de toeschouwers weinig meer geven om Eli Alia's kansen. De tegenstander lijkt het eindspel echter niet helemaal handig aan te pakken. Dat is aan Eli Alia wel besteed en die sleept er toch nog een belangrijke remise uit.

Eli Alia en Imara


Sarah Schipper (1 uit 3)
Sarah wordt in ronde 1 gelijk al voor de leeuwen geworpen als ze mag aantreden tegen de voorlaatste E-kampioene Bregje Roebers (zus van). Geen schande om daar van te verliezen en dat gebeurt ook. Haar eigen bedachte openingsaanpak biedt in elk geval aanknopingspunten voor de rest van het toernooi. In ronde 2 speelt Sarah een prima partij waarin ze het volle punt binnenhaalt. In ronde 3 kan ze dat niet nog een keer herhalen. Nog 6 ronden te gaan, dus nog volop kansen!

Roelof analyseRoelof Kroon (Ten Boer) analyseert links met Imara en rechts met Sarah. Waardevolle feedback!


Imara (2 uit 3)
Tja, wat te verwachten na een grotendeels op straat doorwaakte nacht. Lukt het Imara om de focus toch weer op het schaken te krijgen? Het antwoord: JA.

In ronde 1 speelt Imara gelijk al een leuke pot waarin ze een zet of vier diep doorrekent hoe ze met een ogenschijnlijk dameoffer juist een stuk kan winnen. De matzet met paard, loper en toren is ook erg fraai. Een mooie start na al het nachtelijk gedoe.

In ronde 2 dus Eli Alia, zoals hierboven beschreven. Een goede partij, waarin Eli Alia zich de beste toont. In ronde 3 opnieuw winst voor Imara, waarbij ze geluk had dat haar tegenstander geen remise claimde toen dezelfde stelling voor de derde keer op het bord kwam. Al met al een fantastische toernooistart!

Een leuk matje van ImaraEen mooi mat! (foto Roelof Kroon)