Deelnemers FGH 2022Alle deelnemers aan het FGH-kampioenschap kregen een beker of medaille


In maart vonden de persoonlijke jeugdkampioenschappen plaats voor de leeftijdscategorieën C, D en E. Op 23 april waren de jongere schakers t/m 9 jaar aan de beurt. Zij speelden in drie verschillende leeftijdscategorieën om het kampioenschap van de NOSBO én voor NK-tickets.

Categorie F (t/m 9 jaar)
In categorie F speelden de vier deelnemers een dubbele competitie. Dit houdt in dat ze allemaal twee keer tegen elkaar spelen: één keer met wit en één keer met zwart. Zes ronden in totaal. Vooraf was er een duidelijke favoriet. Viaan Gohil (SG Staunton) steekt qua rating ver boven de andere spelers uit en liet in het afgelopen Paasweekend zien in blakende vorm te verkeren door 6e van Nederland te worden op het NK t/m 10 jaar. Viaan maakte zijn favorietenrol vandaag volledig waar: hij won al zijn zes partijen en werd daarmee NOSBO F-kampioen! Best of the rest was Hugo Roeten (SC Hoogeveen). Hij werd 2e met 3 punten. Isa Ensink van Ten Boer werd 3e en tevens meisjeskampioen F. Alle drie verdienen daarmee een NK-(meisjes)ticket.


Podium F 2022V.l.n.r. Hugo Roeten, Viaan Gohil en Isa Ensink

Eindstand F 2022
Eindstand groep F (klik voor details)Categorie G (t/m 8 jaar)
De categorieën G en H speelden in één groep, maar wel elk met een eigen subklassement. In totaal ging het om 8 spelers die in 7 ronden allemaal één keer tegen elkaar speelden. In de G-categorie waren er zes spelers. Op grond van rating en eerdere prestaties leek het vooraf vooral te zullen gaan tussen Besher Mousa (Hoogeveen) en Oliver Chiu (SC Haren). Er bleek echter nog een derde kaper op de kust. Joris Bakker (Ten Boer) verrastte door in de eerste zes ronden al zijn partijen te winnen, ook tegen Oliver. Besher deed hetzelfde en stond dus ook op 6 uit 6. Dat betekende dat ze in de laatste ronde in een onderling duel moesten gaan uitmaken wie kampioen werd. Besher Mousa wist Joris mat te zetten, waarmee hij met 7 uit 7 G-kampioen werd. Joris Bakker werd met een hele mooie 6 uit 7 tweede. Oliver Chiu scoorde 4,5 punt, waarmee hij derde werd. Alle drie verdienden daarmee ook een NK-ticket. Meisjeskampioen van de G-categorie werd Lieke Koolaard, ook uit het team van SC Ten Boer dat vandaag uitermate succesvol was. Zij plaatst zich daarmee voor het NK-G voor meisjes.Podium GV.l.n.r. Oliver Chiu, Besher Mousa, Lieke Koolaard en Joris Bakker


Categorie H (t/m 7 jaar)
In de categorie H deden twee spelers mee. Thijmen van Dellen maakte het succes van Ten Boer compleet door H-kampioen te worden met een mooie 4,5 uit 7-score. Tweede en meisjeskampioen werd Azadeh Sprong (Paardensprong). Beiden mogen naar het NK/NK-meisjes.

Podium H 2022 kopieV.l.n.r. Thijmen van Dellen en Azadeh Sprong

Eindstand GH 2022Eindstand groep GH (klik voor details)C-meisjeskampioenschap
Naast de jongste jeugd stond er vandaag nóg iets op het programma. Op het Persoonlijke Jeugdkampioenschap C (t/m 14 jaar) van 12 maart waren 3 meisjes gedeeld eerste geworden: Carlijn Hagen, Elisa Oostinga en Imara Hardeman. Vandaag mochten ze in een barrage bepalen wie C-meisjeskampioen zou worden. Alle drie zouden ze één keer tegen elkaar spelen en als het nodig was nog een tweede keer met versneld tempo.

Zo ver kwam het niet. In de eerste partij ging Elisa in goede stelling door haar tijd tegen Carlijn, waarmee Carlijn aan de leiding kwam. In de volgende partij speelden Carlijn en Imara een spannende partij die verschillende kanten op kon gaan. Ook hier was de klok de scheidsrechter: Imara ging door haar vlag, waarmee Carlijn Hagen C-meisjeskampioen is geworden!

Podium PJK C 2022 meisjesCarlijn Hagen verslaat in de barrage zowel Imara Hardeman (links) als Elisa Oostinga (rechts) en is meisjeskampioen C!


Geconcentreerd spel

Vaak spelen de jongere schakers erg snel, dus vooraf hield de organisatie er rekening mee dat het toernooi al wel om 15 uur afgelopen kon zijn. Niets was minder waar. Veel kinderen namen ruim de tijd en speelden weloverwogen. Klasse! Wel viel op dat het halen van extra dames vaak voorrang kreeg boven matzetten. Zo zagen we regelmatig drie of vier dames op het bord verschijnen. Dat dit niet zonder risico's is, bleek uit de diverse keren dat zo'n partij eindigde met pat.

Volgend toernooi: 14 mei!
Voor wie de smaak te pakken heeft: op zaterdag 14 mei staat er weer een heel leuk toernooi op het programma. In Hoogkerk wordt dan het Open Noord–Nederlands Jeugdkampioenschap gespeeld. De spelers spelen dan in leeftijdsgroepen, waardoor je als 8-jarige niet opeens tegen iemand van 12 hoeft te spelen. Wacht niet te lang met inschrijven, want de aanmeldingen stromen al binnen en vol is vol.

Bedankt!
Dank aan iedereen die dit geslaagde toernooi mogelijk heeft gemaakt. De spelers, ouders, trainers en toernooiorganisatie: Ronald van Nimwegen, Roland Kroeze, Martijn Hardeman, Sake Jan de Boer, en niet te vergeten de staf ter plaatse: Roelof Kroon, Sjoerd van Soest en Miryam Marmann.

Fotoalbum

Verslag Haren
Verslag Paardensprong FGH
Verslag Paardensprong C-meisjes

Verslag Staunton
Verslag Ten Boer

Uitslagen groep F
Uittslagen groep GH
Meisjeskampioenschap C
Deelnemerslijst

Lieke ThijmenVolop belangstelling voor de spannende partij tussen clubgenoten Lieke Koolaard en Thijmen van Dellen

 


FGH bekers 2022Mooie bekers en medailles. Voor iedereen was er iets!Vijf damesTwee dames achter het bord met vier dames óp het bord!Speelzaal FGH 2022Het FGH-kampioenschap in de Hunzeborgh---> MEER FOTO'S


Toernooiaankondiging


In maart vonden de persoonlijke jeugdkampioenschappen plaats voor de leeftijdscategorieën C, D en E. Op 23 april is de jongere jeugd aan de beurt. Dan spelen de kinderen t/m 9 jaar in drie verschillende leeftijdscategorieën om het kampioenschap van de NOSBO. Ook zijn er dan tickets te verdienen voor de Nederlandse Kampioenschappen. 

Speeldag: zaterdag 23 april 2022
Registratie en betaling inschrijfgeld: tussen 12.30-12.45 uur
Start wedstrijden: 13.00 uur
Prijsuitreiking: tussen 15.00 en 16.30 uur

Speelzaal
Hunzeborgh
Beijumerweg 10a
9731 EB Groningen

Publiek is welkom!

Hunzeborgh
De Hunzeborgh
Aanmelden kon tot vrijdag 22 april 19:00 uur. Let op: om deel te kunnen nemen moet je lid van de NOSBO zijn, dus lid van een schaakclub in Groningen of Drenthe (excl. Meppel). Een scholieren- of ratinglidmaatschap van de KNSB volstaat niet.

Deelnemerslijst


Kosten: € 5 per speler (contant en graag gepast)

Overzicht leeftijdscategorieën
Categorie F (t/m 9 jaar) : geboren in 2013
Categorie G (t/m 8 jaar) : geboren in 2014
Categorie H (t/m 7 jaar) : geboren in 2015 of later

Je geboortejaar bepaalt in welke categorie je meedoet. Een officieel overzicht van de categorieën is hier na te lezen.


Speelschema
7 ronden Zwitsers. Klok: 15 minuten per persoon + 3 seconden per zet.

Let op: het speelschema is afhankelijk van het aantal aanmeldingen en wordt niet eerder dan na het sluiten van de aanmelding of zelfs na de registratie op de speeldag definitief vastgesteld. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen in een categorie kan ook voor een andere indeling dan Zwitsers gekozen worden.


Prijzen
In iedere categorie zijn drie bekers te verdienen en - alleen als zij niet in de algemene prijzen is gevallen - een beker voor het hoogst eindigende meisje (dus geen dubbele bekers). Daarnaast worden de winnaars van iedere leeftijdscategorie NOSBO-kampioen. Het hoogst eindigende meisje in iedere categorie wordt NOSBO-meisjeskampioen.

Plaatsing voor NK
Voor de categorieën F-algemeen en F-meisjes, G-algemeen en G-meisjes, en H-algemeen en H-meisjes algemeen gelden de Persoonlijke Jeugdkampioenschappen (PJK) van de NOSBO als plaatsingswedstrijd voor de overeenkomstige jeugd-NK's. Hieronder staat het aantal NK-tickets dat per categorie beschikbaar is vanuit de NOSBO:

F-algemeen: 2 tickets
F-meisjes:    1 ticket

G-algemeen: 3 tickets
G-meisjes:    1 ticket

H-algemeen: 1 ticket
H-meisjes:    1 ticket

Het NK in de leeftijdscategorieën F, G en H vindt plaats op de Nationale Pupillendag op 25 juni 2022 in Spijkenisse.Toernooireglement
Als basis geldt het Reglement Persoonlijke Jeugdkampioenschappen NOSBO. Specifiek geldt voor dit toernooi het volgende:

  • Je geboortejaar bepaalt in welke categorie je speelt (dus ben je van 2015, dan kun je alleen meedoen in de H-categorie).
  • Je speelt alleen mee voor de prijzen in je eigen categorie (win je als H-speler de FGH-groep, dan ben je alleen H-kampioen en plaats je je alleen voor de Pupillendag NK-H, dus niet naar keuze).
  • Bij gelijk eindigen als het gaat om de (meisjes)titel en/of NK-tickets wordt er sudden death gevluggerd met tijd 5+3 (wit en zwart krijgen beiden evenveel tijd). Er wordt geloot om de kleur. Wie als eerste een partij wint, is de winnaar. Dus wint wit of zwart partij 1, dan is hij gelijk de winnaar. Bij remise wordt op dezelfde wijze een nieuwe partij gespeeld, maar dan met ongewisselde kleuren. Dit gaat door tot de eerste winstpartij.
  • Voor alle overige plaatsen wordt in geval van een Zwisters toernooi de ranglijst bij gelijk eindigen bepaald door respectievelijk WP, SB, PS, onderlinge score. Als een halve/hele competitie wordt gespeeld, dan geldt bij gelijk eindigen eerst het onderling resultaat en vervolgens SB-punten. Mocht dat alles gelijk zijn en het gaat nog om een prijs, dan wordt er ook sudden death gevluggerd, zoals hierboven beschreven.

Updates volgen
Houd deze website in de gaten voor updates/wijzigingen.

Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (Whatsapp: 06-179 179 81).

C-kampioenschap
D-kampioenschap
E-kampioenschap

Video C-kampioenschap
Video E-kampioenschap