Er zijn vier toernooien waarin je je kunt kwalificeren voor het NK-jeugd voor de categorieën A (t/m 18), B (t/m 16) en C-meisjes (t/m 14). De eerste was in Schagen, waar Sander Wage namens de NOSBO zich kwalificeerde voor het NK-B. Het volgende kwalificatietoernooi was in Eindhoven, waar Loek van der Hagen zich plaatste voor het NK-A. Ook het volgende kwalificatietoernooi was niet in buurt. Helaas lukte het in de Doelen in Rotterdam geen van de NOSBO-deelnemers om een NK-plek te bemachtigen.

Het vierde kwalificatietoernooi zou in Heerenveen zijn, maar kon door omstandigheden helaas niet doorgaan. Om die reden werd dit toernooi afgelopen zaterdag online gehouden. De KNSB gebruikt hiervoor tegenwoordig het Tornelo-platform, waarbij de wedstrijdleider via o.a. de webcams toeziet op een goed verloop. Zo had iedereen de kans om in elk geval aan één van de kwalificatietoernooien mee te doen zonder ver te hoeven reizen.

Spelers NK kwalificatie ABC OnlineDeelnemers aan het online kwalificatietoernooi voor het NK-ABC (foto KNSB)


De laatste kans dus voor NOSBO-spelers om zich alsnog te plaatsen. Terwijl in Emmen een geslaagd Grand Prix-toernooi plaatsvond, ging een aantal ABC-spelers er thuis achter de computer nog eens goed voor zitten.

De aanhouder wint
Léon Niemeijer (SC Assen) reisde stad en land af en was er bij ieder kwalificatietoernooi bij. Nu hij letterlijk een thuiswedstrijd kon spelen was het raak. Léon werd knap tweede in de B-groep, waarmee hij zich plaatst voor het NK-B in Almelo. Zijn clubgenoot Jaël Wieringa werd 6e, wat niet genoeg was voor rechtstreekse plaatsing. Maar ook zijn doorzettingsvermogen werd beloond. Doordat hij in het overall-klassement de hoogste score had van de niet-geplaatste deelnemers mag ook hij naar het NK-B. Serana Tunyluhulima maakte het succes voor Schaakclub Assen compleet door door zich voor het NK C-meisjes te plaatsen.

Spannende strijd om laatste meisjesticket
Carlijn Hagen (Paardensprong) speelde onlangs in Eindhoven haar eerste NK-kwalificatietoernooi. Dat was nog even wennen; het lukte haar daar niet om punten te scoren. Carlijn is echter een snelle leerling die zich niet zomaar uit het veld laat slaan. Bovendien heeft ze zeer veel online schaakervaring. Zo doet ze vanwege de afstand Schiermonnikoog-Groningen wekelijks online mee aan de interne competitie van de Paardensprong. Ook nu was ze vanachter haar laptop weer goed op dreef en wist ook zij een ticket voor het NK C-meisjes in Almelo te winnen!

Carlijn PJK CCarlijn Hagen werd onlangs gedeeld 1e bij de meisjes op het PJK-C en mag nu ook naar het NK C-meisjes


Spannend was dat nog wel, want haar clubgenote Dagmar Luijkx - die het vorig jaar uitstekend deed op het NK - haalde evenveel punten. Op weerstandspunten (het aantal punten dat je tegenstanders gescoord hebben) was het NK-ticket voor Carlijn. Hopelijk komt er voor Dagmar nog een plek vrij vanaf de reservelijst, zodat de schaakvriendinnen samen naar Almelo kunnen.

DagmarNét niet geplaatst, maar hopelijk komt er ook voor Dagmar Luijkx alsnog een plekje vrij op het NK


Berend Visser (Paardensprong) speelde meer in de A-groep en eindigde daar in de middenmoot. Hoewel Berend al een A-speler is, maakt hij nog steeds grote sprongen in zijn schaakontwikkeling. Van hem gaan we dus zeker meer horen.

Op naar Almelo
Al met al dus een mooi afsluitend toernooi waarin vanuit huis maar liefst vier NK-tickets voor de NOSBO werden gescoord. We wensen alle geplaatsten veel succes in Almelo waar het NK van 1 t/m 7 mei plaatsvindt.

Eindstand groep A
Eindstand groep B
Eindstand groep C-meisjes
Let op: Je moet ingelogd zijn op Tornelo om de namen te zien

Verslag KNSB

Verslag SC Assen
Verslag SC de Paardensprong