Alle prijswinnaarsDe prijswinnaars van het C- en E-kampioenschap bij elkaar. De meisjeskampioen C ontbreekt vanwege een nog te spelen barrage.


Naast het C-kampioenschap dat 's ochtends al begonnen was, stond op 12 maart in de middag ook het E-kampioenschap op het programma. Plaats van handeling was het Dorpshuis Hoogkerk, dat zich meer en meer ontpopt tot de jeugdschaaktempel van het Noorden. De goede faciliteiten en de prettige samenwerking met het Dorpshuis dragen daar zeker aan bij.

Youtube afbeelding PJK EKlik hier voor het PJK-E in 1 minuut (video)


Er hadden zich 13 E-spelers ingeschreven, met de leeftijdsgrens geboren in 2012 en later. Op het programma stonden 7 ronden met een bedenktijd van 15+5. Vaak zie je bij de jongere kinderen dat slechts een fractie van de beschikbare bedenktijd gebruikt wordt, maar dit keer waren er toch enkele flink lange partijen bij waarbij er goed en lang werd nagedacht.

Omdat de C-spelers al in de grote zaal speelden en het niet handig is om verschillende toernooien met verschillende rondetijden tegelijkertijd in één zaal te houden, speelde de E-groep in een apart, kleiner zaaltje. Voor publiek was daar weinig ruimte, maar via een webcam kon er toch meegekeken worden.

Speelzaal EDe speelzaal

Het toernooi
Al na enkele ronden was duidelijk dat Viaan Gohil (Staunton) in topvorm verkeerde. Dat verbaasde niet, aangezien Viaan als F-speler (2013) vorige week op het D-kampioenschap (2010-2011) al vlak achter het podium eindigde. Ook vandaag liep het op rolletjes, want hij won al zijn 7 partijen. Daarmee is Viaan E-kampioen van de NOSBO en mag hij naar het NK-E in Waalwijk. Gefeliciteerd!

Achter Viaan speelde ook Deen van der Kolk (Groninger Combinatie) een uitstekend toernooi. Hij verloor alleen de partij tegen Viaan, maar alle overige partijen wist hij te winnen. Soms moest hij daar wel hard voor werken, zoals tegen clubgenoot Antonin Schoonbeek. Deen verloor zijn dame en moest vechten voor zijn leven. Deen loopt ondanks zijn jonge leeftijd al heel wat jaartjes mee in de schaakwereld en weet dat je met opgeven geen partijen wint. Hij bleef dus met zijn twee torens steeds opnieuw dreigingen creëren. Antonin wist deze lang te pareren, maar op een gegeven moment ging het toch fout en had Deen de buit binnen. Deen eindigde met 6 uit 7 op de 2e plaats en scoorde daarmee ook een ticket voor het NK-E.

Antonin tegen Deen Antonin Schoonbeek en Deen v.d. Kolk in hun langdurige, spannende strijd die met veel belangstelling gevolgd werd


Felle strijd 3e plaats

De strijd om de 3e plaats was het spannendst. Een flinke groep spelers bleek zeer aan elkaar gewaagd. Uiteindelijk eindigden Besher Mousa, Antonin Schoonbeek, Sven Rademaker en Hannah Bakker allemaal op 4 uit 7. Omdat Besher (SC Hoogeveen) de meeste weerstandspunten had (het aantal punten dat jouw tegenstanders in totaal hebben behaald), ging de derde plaats naar hen. Neemt niet weg dat de anderen het ook uitstekend gedaan hebben. Hannah (SC Ten Boer) eindigde van de meisjes het hoogst en is daarmee Meisjeskampioen E. Ook zij mag naar het NK in Waalwijk. Van harte gefeliciteerd, allemaal!


Podium EV.l.n.r. Hannah Bakker (meisjeskampioen), Besher Mousa (3), Viaan Gohil (kampioen) en Deen van der Kolk (2)

Eindstand PJK EDe eindstand (klik voor details)

Nieuwe toernooien in aantocht
Wil je vaker aan een schaaktoernooi meedoen, houd dan de NOSBO-Agenda in de gaten. Zo is er op 26 maart weer een leuk Grand Prix-toernooi in Emmen. De deelnemers spelen daar in groepen van acht, ingedeeld op speelsterkte.

Op 23 april zijn de Persoonlijke Jeugdkampioenschappen van de NOSBO voor de leeftijdscategorieën F, G en H (2013, 2014, 2015 en jonger).

Bedankt!
Rest me iedereen hartelijk te bedanken die heeft meegeholpen om dit toernooi mogelijk te maken!

Video: het PJK-E in 1 minuut (nieuw!)
Fotogalerie (nieuw!)


Verslag Paardensprong
(nieuw!)
Verslag Staunton

Terugkijken livestream
Eindstand
C-kampioenschap
D-kampioenschap (5-3)