Update: slotverslag VAS

Ronde 14: FINALE

Al zou je met al die heerlijke zonneschijn denken dat we al lang in de lente zaten, zaterdagavond 19 maart was het pas de laatste avond van de astronomische winter. Tijd voor de finale van het Winterkampioenschap voor Jeugdteams! Ruim 20 teams uit heel Nederland hebben daarin 14 weken lang iedere zaterdagavond mooie strijd geleverd. Vrijwel altijd met ruim 100 spelers per avond. De start was eind vorig jaar toen we nog in een lockdown zaten. Hoe lang geleden lijkt dat nu alweer! Inmiddels zijn er gelukkig ook alweer allerlei fysieke toernooien. Desondanks bleven de teams zich op zaterdagavond trouw melden voor het Winterkampioenschap voor Jeugdteams.

Drie teams staken in het klassement een stuk uit boven de rest: Schaakstad Apeldoorn, Kennemer Combinatie en VAS. Klim-Op zat op een vergelijkbaar niveau en had wat dat betreft ook om het kampioenschap kunnen strijden, ware het niet dat dit team pas later invoegde in de competitie. Met name Schaakstad Apeldoorn en Kennemer Combinatie bleken enorm aan elkaar gewaagd en voerden continu een nek-aan-nek-race. Na de voorlaatste ronde bedroeg het verschil 121 punten. Dit lijkt heel wat, maar omdat in de finale om dubbele punten gespeeld wordt, is die voorsprong te klein om achterover te kunnen leunen.

Bekers Winterkampioenschap JeugdteamsNaar welke windstreken zullen deze bekers gaan?


De ontknoping

Nu was het dan zover: de ontknoping waaraan 135 spelers meededen op deze avond. Beide teams hadden in de voorbereiding niets aan het toeval overgelaten en kwamen met een zo sterk mogelijke delegatie. Schaakstad Apeldoorn was met maar liefst 26 spelers in de finale en Kennemer Combinatie was ook met 17 spelers sterk. Beide teams vlogen uit de startblokken, zoals we van ze zijn gewend. Zij-aan-zij grepen ze gelijk de leiding in de eerste fase van de finale. Een gunstig scenario voor Schaakstad Apeldoorn, want zolang ze maar dicht in de buurt zouden blijven van Kennemer Combinatie zou hun voorsprong in het klassement voldoende zijn.

Maar als de spanning tot een hoogtepunt oploopt, gaat het vaak anders dan verwacht. Want het waren niet alleen deze twee teams die wilden schitteren in de finale, er waren er meer die hun zinnen hadden gezet op een spetterende afsluiting van dit kampioenschap. Net als de laatste etappe van de Tour de France geeft het pieken in zo'n finale immers nog extra glamour.

Daniel en LaurensDaniel Kaldenbach (links) en Laurens van Grol behoren tot de waardevolle vaste kern van Schaakstad Apeldoorn


Zo was daar het Haagse SHTV. In tegenstelling tot de grote teams boven zich speelden ze meestal met een klein team van soms maar drie spelers, maar daarmee hebben ze zich wel naar een vierde in het klassement gespeeld. Voor de finale hadden ze nog wat extra spelers opgetrommeld en in de finale bleken ze daarmee in staat om voor de winst te spelen in de Lichess-rangschikking. Ook Klim-Op en VAS speelden zoals gebruikelijk in de top mee.

Schaakstad Apeldoorn deed het zeker niet slecht en bleef dicht in de buurt, maar de topvorm die ze in zoveel teambattles tentoonspreidden was er vanavond simpelweg niet, waardoor ze net iets achter de andere teams kwamen te staan. En daarmee ontstond een riskante situatie voor dit team, want als het verschil met Kennemer Combinatie te groot zou worden, zouden die met een reuzensprong wellicht toch nog het kampioenschap kunnen grijpen.

Max en WouterMax en Wouter Geldof van Kennemer Combinatie in een ultieme jacht op winst voor hun team


Vijf minuten voor het einde stond SHTV nog 1e, maar Kennemer Combinatie rook zijn kans en zette nog een extra tandje bij in de laatste minuten. Met succes: met een krachtige eindsprint kwam  Kennemer Combinatie net op tijd voorop en greep de zege en daarmee veel punten voor het klassement. SHTV wordt knap tweede en op drie vinden we VAS. Maar waar is Schaakstad Apeldoorn in de rankschikking? Ze blijken op twee puntjes achterstand op Klim-Op op de vijfde plaats terechtgekomen te zijn. De grote vraag is wat dit betekent voor het eindklassement. De Lichess-rangschikking wordt immers alleen gebaseerd op de scores van de hoogste vier spelers per team. Maar daarnaast zijn er bonuspunten te verdienen voor de gescoorde punten van alle teamleden. Die berekening vergt iets meer tijd, maar later op de avond wordt de finale-uitslag duidelijk:Finaleronde 14 Winterkampioenschap Jeugdteams 2021 2022


Kennemer Combinatie blijkt met een monsterscore gewonnen te hebben. Nog zonder de verdubbeling van de finale is het de allerhoogste score van deze 14 ronden. Dankzij de bonuspunten is Schaakstad Apeldoorn alsnog 2e geworden deze ronde. Echter, het gat met Kennemer Combinatie is fors en iedereen grijpt naar de rekenmachines om de gevolgen voor het klassement door te rekenen. We laten jullie niet in spanning; snel door naar het klassement:Winterkampioenschap Jeugdteams 2021 2022 Eindstand kopie


Na het tellen van alle punten blijkt Kennemer Combinatie nét over Schaakstad Apeldoorn heen gesprongen te zijn in het klassement. Op een score van ruim 3400 punten scheelt het slechts 19 punten, oftewel een half procentje. Hoe klein het verschil ook is, het is voldoende voor Kennemer Combinatie om zich Winterkampioen Jeugdteams 2021-2022 te mogen noemen. De kampioenschapsbeker gaat dus naar Haarlem; van harte gefeliciteerd!

Kennemer CombinatieEen aantal spelers van Winterkampioen Jeugdteams Kennemer Combinatie met hun coach Gert Rooijakkers (hier tijdens de NK-finale JCC-E in Groningen)


Voor Schaakstad Apeldoorn zal de tweede plaats vast even slikken zijn, na zo'n lange, superspannende en gelijkopgaande strijd. Maar hopelijk resteert snel de trots over wat voor een geweldige en gelijkwaardige strijd ze hebben geleverd in dit kampioenschap. Ze hebben deze competitie enorm veel kleur gegeven met hun vele enthousiaste deelnemers. En niet te vergeten, de beker voor de tweede plaats komt hun kant op!

VeestalVeestal (in het dagelijks leven bekend als Oscar Adams) is altijd in de top van de teambattles te vinden


Een eervolle derde plaats is er voor het Amsterdamse VAS dat ook steeds met veel inzet meedeed. Aangemoedigd door hun coach Samuel Cohn die steeds opnieuw leuke verslagen en analyses van de teambattles op hun website zette (nieuw: slotverslag VAS).

KayenTeamgeest: Kayen van VAS speelde zowel de heenreis (links) als de terugreis van Wintersport mee in de teambattles! Zijn vriend is geen schaker, maar vindt het leuk om mee te kijken.


SHTV
had een wat kleiner team, maar wel een heel sterk team dat heel netjes vierde wordt in de eindstand. Moira-Domtoren uit Utrecht behaalt een eervolle vijfde plaats. De Schaakouders konden niet helemaal meekomen met de sterkste jeugd, maar behaalden toch een prima 6e plaats. De 7e plaats is voor het Leidse LSG.

Guido achter LichessGuido van Hesselingen werd indrukwekkend eerste in de finale: 79% berserk met 13 keer winst op rij en alleen remise in de slotronde om nog voor het toernooieinde te finishenHet beste team uit het Noorden is de Paardensprong uit Groningen. In de finale treden ze aan met maar liefst 14 spelers. Ze behalen daarin een mooie zesde plaats en in het eindklassement vinden we ze terug op een nette achtste plaats.

Klim-Op deed alleen de laatste vijf ronden mee, maar deed dat zo goed dat ze overall toch negende zijn geworden, één plekje voor het Alkmaarse ARH-schoolschaakteam van aanvoerder Guido van Hesselingen. Ten slotte complimenten aan alle andere teams die hier niet met naam genoemd zijn, maar wel steeds bijdroegen aan prachtige teambattles.

Maurits en CarlijnOok op de eilanden wordt meegespeeld: Paardensprongers Maurits (links) en zus Carlijn Hagen uit Schiermonnikoog tijdens de finale


Het zit erop

Daarmee zit dit eerste Winterkampioenschap voor Jeugdteams erop. Iedereen veel dank voor het meedoen en graag tot een volgende editie! Mocht je in de tussentijd mee willen doen aan landelijke en internationale jeugdtoernooien, meld je dan aan bij de teams Jeugd NL en Online Schaakcompetitie. Mocht je suggesties hebben voor toernooien, laat het weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of een Lichess-bericht.

 

Verslag VAS (nieuw!)

Ronde 14: FINALE - 19 maart 2022
Eindstand en ronde-uitslagen
Puntentelling
ReglementRonde 13: Klim-Op timmert aan de weg

Klim-Op is pas vanaf ronde 10 mee gaan doen in dit Winterkampioenschap voor Jeugdteams, maar blijkt zich prima te kunnen meten met de sterkste teams. Gelijk bij hun eerste deelname grepen ze de winst. Daarna volgde een derde en een vierde plaats, maar afgelopen zaterdag was het opnieuw raak: een overtuigende zege voor het team uit Capelle aan den IJssel.

Team Klim OpKlim-Op scoorde flink wat prijzen bij de recente NK-kwalificatie in Rotterdam. Geen wonder dat deze spelers ook in het Winterkampioenschap hoge ogen gooien.


Niet alleen als team was er succes, voor het eerst was ook de individuele nummer 1 afkomstig van Klim-Op. Alan Bakija werd vorige week in Rotterdam gedeeld eerste bij de B-jeugd en gaat dus naar het NK-B. Ook online liet hij zien in blakende vorm te verkeren.

De start was wat moeizaam met een zogenaamde lange rokade (3 keer verlies op rij), maar toen was er geen houden meer aan en won Alan alle volgende 13 partijen. In meer dan de helft van de keren deed hij dat ook nog eens berserk. Dit houdt in dat je vrijwillig kiest voor een halvering van je speeltijd en afziet van je increment. In plaats van 5+3, heb je dus 2,5+0 speeltijd, terwijl je tegenstander gewoon met 5+3 speelt (tenzij die zelf óók berserk gaat). In het geval van winst met berserk, scoor je een extra punt.


Alan en ClovisTwee topscorers van Klim-Op: Alan Bakija (foto links Harry Gielen) en Clovis Kien


Achter Klim-Op vochten de kemphanen Kennemer Combinatie (Haarlem) en Schaakstad Apeldoorn als vanouds een gevecht uit op het het scherpst van de snede. In de Lichess-rangschikking hadden de Haarlemmers 2 puntjes meer, maar het grote Apeldoornse team scoorde net iets meer bonuspunten waardoor ze met een minimaal verschil van twee punten toch de 2e plaats konden opeisen. Ook in het klassement staat Schaakstad Apeldoorn nog steeds net voor Kennemer Combinatie. VAS uit Amsterdam werd dit keer vierde en blijft derde staan in het klassement.

 

Rick en Laurens Schaakstad Apeldoorn kopieRick Roelofs (9 jaar) en zijn broer Laurens (12) scoren als vaste krachten van schaakstad Apeldoorn veel belangrijke (bonus)punten


Winterkampioenschap Jeugdteams R13

Vanuit het Noorden waren er dit keer wat minder spelers, wat alles te maken had met het NOSBO-kampioenschap dat dezelfde dag had plaatsgevonden. Na een lange en intensieve schaakdag 's avonds nog weer achter het scherm schaken is voor veel spelers net wat teveel van het goede. Niet voor iedereen, want Sono Folkers werd overdag in Groningen overtuigend C-kampioen van de NOSBO en wist 's avonds in de teambattle ook nog een top 10-klassering eruit te slepen namens Staunton.

SonoSono Folkers overdag achter het bord én 's avonds online succesvol


Winterkampioenschap Jeugdteams Klassement na R13

Komende zaterdag: FINALE!
Aan het weer is het al een tijdje te merken: de winter is tot zijn einde gekomen. Op 19 maart is het dit jaar astronomisch de laatste winterdag, dus een toepasselijke dag om de finale van het Winterkampioenschap voor Jeugdteams te spelen.

We spelen dan voor dubbele punten, waardoor teams nog een mooie en misschien wel beslissende sprong in het klassement kunnen maken. Ook voor teams die niet voor het klassement gaan, is deze finale natuurlijk een mooie gelegenheid om zich in de schijnwerpers te spelen.

Voor de bovenste drie teams in het eindklassement stelt de NOSBO bekers beschikbaar. Door de bonuspunten tellen de resultaten van iedere speler mee, dus wees erbij zaterdag!

Bekers Winterkampioenschap JeugdteamsVoor welke teams zijn straks deze fraaie bekers?


Ronde 14: FINALE - 19 maart 2022
Uitslagen en partijen ronde 13
Klassement

Puntentelling
Reglement

Ronde 12: Een voorsprong als de punt van een naald

Dat veel teams in het Winterkampioenschap aan elkaar gewaagd zijn, hadden we al gezien. Maar zo close als in ronde 12 was het nog niet geweest. Schaakstad Apeldoorn en VAS eindigden beide namelijk met precies evenveel punten. In dat geval kijkt Lichess naar de team-tpr. En ook die was vrijwel gelijk: 1453 voor Apeldoorn en 1451 voor VAS. Hoe klein kan een verschil zijn…

Pech voor VAS, maar wat hebben ze de strijd spannend weten te houden tot letterlijk de laatste seconde! Dan hebben we Kennemer Combinatie nog niet eens genoemd. Ook dit team stond tussentijds bovenaan en stond uiteindelijk maar 4 puntjes achter de winnaar.

Chantal en ChristopherChantal (9) en Christopher (7) van Schaakstad Apeldoorn, op Lichess bekend als Diemeisje en Christo2014. Jong, maar fanatiek en vrijwel altijd van de partij!


Opmerkelijk is ook de prestatie van SHTV uit Den Haag, dat met slechts drie spelers knap tot een vierde plaats in de Lichess-ranking wist te komen. Doordat ze als klein team minder bonuspunten scoorden werden ze uiteindelijk zesde in de ronde-uitslag. Het team Klim-Op scoorde wist met hun bonuspunten juist op te klimmen naar de vierde plaats, net voor de Schaakouders die toch de jeugd toch nog redelijk partij wisten te geven. De Paardensprong werd met de 7e plaats de beste club uit het Noorden.


Winterkampioenschap Jeugdteam R12


Er waren op allerlei plekken in het land ook fysieke toernooien, dus begrijpelijk was niet iedereen er 's avond bij. Al was het mooi om te zien hoe diverse spelers na een hele dag achter het bord geschaakt te hebben, ’s avond nog de energie over hadden om ook online de strijd weer aan te gaan voor hun team. Zo had Eli Alia Jorritsma (Paardensprong) van 10 tot 17 uur meegedaan aan de Persoonlijke Jeugdkampioenschappen van de NOSBO waar ze na acht spannende ronden 2e werd in de D-categorie algemeen én meisjeskampioen. Je zou verwachten dat je dan ’s avonds niet veel waard meer zou zijn, maar Eli Alia trok ’s avonds gewoon nog even door en speelde 15 partijen in de teambattle met een zeer verdienstelijk resultaat.

Josephine Damen deed het hele weekend mee aan het NK-kwalificatietoernooi ABC in Rotterdam, maar was toch zaterdagavond ook nog even present in de teambattle namens Jeugd NL. Chapeau!

Eli AliaDe onvermoeibare Eli Alia Jorritsma was zowel overdag achter het bord als 's avonds online succesvol


Winterkampioenschap Jeugdteams klassement na R12


In het klassement blijft het superspannend. Schaakstad Apeldoorn heeft de voorsprong weer iets weten te vergroten, maar kan nog steeds niet achteroverleunen. Kennemer Combinatie en VAS staan daarvoor nog steeds te dichtbij, zeker gezien het feit dat er in de finaleronde voor dubbele punten nog van alles kan gebeuren. Er zijn nog slechts twee ronden te gaan. Zoals coach Samuel Cohn van VAS al schreef komt het nu aan op volhouden!

HiddeOscar Adams (Schaakstad Apeldoorn) werd opnieuw 1e individueel. Hier zien we Hidde Weller in actie, een andere steunpilaar van het succesteam.

 

Ronde 13 - 12 maart 2022
Uitslagen en partijen ronde 12
Klassement

Puntentelling
Reglement

Ronde 11: Topteams maken het spannend richting finale

Ondanks de voorjaarsvakantie meldden zich zaterdagavond weer ruim 100 spelers voor het Winterkampioenschap voor Jeugdteams. Ook in deze 11e ronde zagen we dat de topteams zeer aan elkaar gewaagd zijn. Kennemer Combinatie uit Haarlem eindigde met slechts 2 bordpunten voorsprong op Schaakstad Apeldoorn op basis van de scores van de eerste vier spelers. Na verrekening van de bonuspunten resteerde het kleinst mogelijke verschil van 1 punt, waarmee Kennemer Combinatie opnieuw een mooie zege kon bijschrijven.

StefanStefan van der Duijs (Kennemer Combinatie) tijdens een winnende streak. Hij werd overall topscorer.

Winterkampioenschap Jeugdteams R11


Klim-op
, dat vorige week debuteerde met een eerste plaats, speelde ook dit keer mee in de top en greep de derde plaats. VAS werd 4e. Mogelijk speelde de voorjaarsvakantie hun wat parten, want het was de eerste keer dat de hoofdstedelingen onder de 200 punten eindigde. Met slechts vier spelers wist ESV uit de lichtstad vierde te worden, samen met Moira Domatoren uit Utrecht. De beste Noordelijke club was dit keer het Groningse Staunton op plek 8.

LiamLiam Rooijakkers (Kennemer Combinatie) neemt Organisatie in de tang

 

Winterkampioenschap Jeugdteams klassement R11Klik voor details


Na 11 ronden zien we een nek-aan-nek-race tussen Schaakstad Apeldoorn en Kennemer Combinatie die elkaar vrijwel niets toegeven. VAS staat nog steeds in de buurt en is nog steeds een kanshebber voor de kampioensbeker. Nog drie ronden te gaan!


Ronde 12 - 5 maart 2022
Uitslagen en partijen ronde 11
Klassement

Puntentelling
Reglement

 

Ronde 10: Klim-op debuteert met eerste plaats

Afgelopen vrijdag informeerde schoolschaakvereniging Klim-op uit Capelle aan den IJssel of ze ook konden meedoen aan het Winterkampioenschap. Uiteraard kon dat en de volgende avond waren ze gelijk al present met 13 spelers. In de chat aangemoedigd door hun trainer Jan Sijbesma namen ze de leiding in de teambattle. Mede doordat ook de Paardensprong lang in de top meedraaide (3e na ruim de helft van de speeltijd), waren opvallend genoeg de topteams van VAS en Schaakstad Apeldoorn aanvankelijk niet in de top 3 te vinden.

In het laatste deel van de teambattle ging de turbo erop bij de top 3 van het klassement en zo leek Kennemer Combinatie op de valreep toch nog het team Klim-op verschalkt te hebben. De schijn bedroog echter, want doordat Klim-op met een groot team speelde hadden ze meer bonuspunten dan Kennemer Combinatie. Hierdoor klom Klim-op met slechts twee puntjes verschil op naar de eerste plaats. Een droomdebuut!

Guido oranje
Voorafgaand aan de teambattle daagden diverse spelers elkaar in de chat uit wie de teambattle individueel zou winnen. Uiteindelijk spraken de stukken en werd Guido van Hesselingen (foto) eerste, wat hem al vaker dan eens gelukt is. Guido is aanvoerder van zijn middelbare schoolteam Adriaan Roland Holstschool uit Almaar. Vlak achter Guido eindigden Oscar Adams (Schaakstad Apeldoorn) en Jelle Smid (DBC).

 

Winterkampioenschap Jeugdteams R10
Kennemer Combinatie
doet goede zaken deze ronde door 70 punten in te lopen op koploper Schaakstad Apeldoorn. VAS blijft meegaan in de slipstream. Nummer 5 van het klassement Moira Domtoren (5e) loopt deze ronde in op SHTV dat dit keer 13e werd. Het wordt spannend met nog drie reguliere ronden te gaan en daarna de finale op 19 maart waar voor dubbele punten gespeeld wordt.

 

Winterkampioenschap Jeugdteams stand na R10

Ronde 11 - 26 februari 2022
Uitslagen en partijen ronde 10
Klassement

Puntentelling
Reglement


Ronde 9: Eindelijk goud voor VAS

Het meest constante team in de teambattles is tot dusverre VAS uit Amsterdam. Sinds ze meedoen, eindigden ze op één derde plaats na elke keer als tweede. Een geweldige prestatie natuurlijk, maar die allermooiste eerst plaats bleef steeds net buiten bereik. Daar kwam zaterdag eindelijk verandering in, want toen was het raak: de eerste teambattleoverwinning van de Amsterdammers is een feit! Lees ook hun leuke verslag hierover.

Ook constant hoog scorend is Schaakstad Apeldoorn dat dankzij bonuspunten behaald door hun 20 (!) spelers de tweede plaats opeiste, voor Kennemer Combinatie dat ook een abonnement op het podium lijkt te hebben. De Leidenaren van LSG scoorde met een mooie vierde plaats hun beste teambattle tot nu. Ook opmerkelijk is de vijfde plaats van DBC (de Bilt/Bilthoven) die ze met slechts drie spelers wisten te behalen. Daarbij moet opgemerkt worden dat hun twee topspelers Jelle Smid en Kevin Moonen de nummers 1 en 2 individueel werden.

Jelle SmidWinnaar individueel: Jelle Smid van DBC

Topscorer Jelle Smid speelde naar eigen zeggen 'helaas alleen saaie partijen', maar had nog wel een leuke matstelling om te delen:

Mat JelleStelling na Pc6#. Mat met een paard is toch wel één van de leukste.


Nonchalance komt ten val

Over mat gesproken; ondergetekende schaakouder trapte tegen Dani Bos van Staunton weer eens in een oude valkuil. In een gewonnen stelling even de aandacht laten verslappen is spelen met vuur, hoe goed je ook denkt te staan.

Dani Bos Martijn Hardeman 2Dani Bos-Martijn Hardeman

Zwart dacht rustig op weg naar promotie te kunnen gaan, maar keek gemakshalve niet naar tegendreigingen. Na 32....a5?? 33. Te1! is het opeens uit. Zwart gaat mat of verliest teveel materiaal (klik op diagram om na te spelen). Goed gedaan, Dani!

Winterkampioenschap Jeugdteams R9

 

Van de Noordelijke teams kwam opnieuw de Paardensprong het verst met een nette zesde plaats. Twee van hun vijf spelers - Carlijn Hagen en Berend Visser - hadden er al een lange schaakdag in Eindhoven opzitten voor het NK ABC-kwalificatietoernooi. Ondanks dat én het vooruitzicht van een intensieve schaakzondag en lange terugreis naar het hoge Noorden, lieten ze de kans om voor hun team te spelen niet schieten. Ze wisten nog de energie te vinden om in de teambattle flink wat punten te scoren.

Winterkampioenschap Jeugdteams Klassement na R9

De volgorde van de top 3 blijft ongewijzigd. Aan de leiding gaat Schaakstad Apeldoorn, voor Kennemer Combinatie en VAS. De verschillen tussen deze drie teams blijven bijzonder klein. Iets verder daarachter vinden we SHTV en Moira Domtoren. Kunnen zij nog een sprong naar het podium maken?

Ook in de voorjaarsvakantie teambattles
Ook in de vakantie is schaken leuk, dus de teambattles gaan in de voorjaarsvakantie gewoon door. Om te compenseren voor het feit dat sommige teams dan niet over al hun spelers kunnen beschikken, zullen we in plaats van de laagste twee teamscores, de laagste drie teamscores van het hele Winterkampioenschap laten vervallen voor het klassement. Voor teams die in de voorjaarsvakantie wél sterk aan de start komen, biedt dat een mooie kans om een eerdere mindere teamscore uit te wissen.

Op naar de finale van 19 maart
Nu de lente in aantocht is, komen we ook dichterbij de finale van dit Winterkampioenschap voor Jeugdteams. Deze zal toepasselijk plaatsvinden 19 maart, de laatste dag voordat de lente begint. In deze grote finale staat er veel op het spel, want we spelen dan om dubbele punten. Pas daarna zal duidelijk worden welke teams één van de felbegeerde bekers gewonnen hebben die door de NOSBO ter beschikking worden gesteld.

Ronde 10 - 19 februari 2022
Uitslagen en partijen ronde 9
Klassement

Puntentelling
Reglement


Ronde 8: Strijd om de bekers in volle gang

Sinds ronde 5 voeren de teams van Kennemer Combinatie (Haarlem), VAS (Amsterdam) en Schaakstad Apeldoorn het klassement aan. De onderlinge volgorde verandert echter elke week.

In ronde 8 werd er opnieuw op het scherpst van de snede gespeeld, waarbij de koppositie meermalen van eigenaar wisselde. Interessant was dat dit keer ook het team van de Schaakouders zich aan de top meldde en zelfs even aan de leiding ging. Dat liet de jeugd natuurlijk niet op zich zitten en toen de stofwolken opgetrokken waren, bleek Schaakstad Apeldoorn de grote winnaar van de avond. Ze wisten daarbij zelfs hun eigen teambattlerecord met 10 punten te verbeteren tot 352.

Oscar AdamsOscar Adams - alias Veestal - werd met afstand winnaar individueel en leidde daarmee Schaakstad Apeldoorn naar de winst

In hun vrijwel vaste opstelling met Berend Visser, Maurits Hagen, zijn zus Carlijn, Dagmar Luijkx en Imara Hardeman speelde de Paardensprong zich met een achtste plaats opnieuw in de landelijke top 10. Daarmee was de Paardensprong het hoogstscorende team uit het Noorden.

Winterkampioenschap Jeugdteams R8 3

Winterkampioenschap Jeugdteams klassement na R8

Schaakstad Apeldoorn grijpt met deze overwinning opnieuw de leiding in het klassement. Kennemer Combinatie daalt een plekje met VAS op het vinkentouw. SHTV uit Den Haag en Moira-Domtoren (Utrecht) staan daar een stukje achter, maar kunnen met een flinke jump nog steeds het podium bereiken en daarmee in aanmerking komen voor één van de bekers die de NOSBO voor de top 3 ter beschikking stelt.

Wordt zaterdag vervolgd in ronde 9!

Verslag VAS
Uitslagen en partijen ronde 8
Ronde 9 - 12 februari 2022
Klassement

Puntentelling
Reglement

Ronde 7: Kennemer Combinatie strikes again

Kennemer Combinatie logoKennemer Combinatie wint voor de 3e keer en is terug op kop


Winterkampioenschap Jeugdteams Uitslag R7 3
Na vorige week een stapje teruggezet te hebben (3e plaats) was Kennemer Combinatie deze week weer oppermachting in de jeugdteambattle. Hun derde overwinning alweer!

Schaakstad Apeldoorn won vorige week. Het lukte niet dat te herhalen, maar het team blijft op een constant hoog niveau presteren met deze week een tweede plaats.

Ook VAS is een bekend gezicht in de topregionen, al hadden ze dit keer wel de bonuspunten nodig (door met veel spelers mee te doen) om de Koddige Koning achter zich te houden. Van de Noordelijke schaakclubs eindigde de Paardensprong met een zevende plaats als hoogste. Mees van Batenburg van de Koddige Koning werd de overall topscorer.

Winterkampioenschap Jeugdteams Stand na R7
Kennemer Combinatie
heeft de leiding weer overgenomen van VAS, dat nu derde staat. Schaakstad Apeldoorn is een plekje gestegen en staat nu tweede. Deze drie teams zitten nog steeds vlak bij elkaar, waardoor het niet te voorspellen is hoe dit gaat aflopen. Zaterdag gaan we zien of Kennemer Combinatie opnieuw een aanval te verduren krijgt van Schaakstad Apeldoorn en VAS.


Ronde 8 - 5 februari 2022

Uitslagen en partijen ronde 7
Klassement

Puntentelling
Reglement

 

Ronde 6: Eerste overwinning Schaakstad Apeldoorn (met recordscore!)

 

Winterkampioenschap Teams R6

Schaakstad Apeldoorn speelt al vanaf het begin van het Winterkampioenschap voor Jeugdteams mee aan de top en voerde wekenlang het klassement aan. Toch moesten ze tot ronde 6 wachten tot ze de eerste teambattlezege konden binnenslepen. Dat deden ze wel in stijl, want met 342 punten verbeterden ze het record dat Kennemer Combinatie vorige week neerzette.

Ook VAS zette opnieuw een indrukwekkende teambattle neer, maar een Joop Zoetemelk-syndroom dreigt: in alle vier de teambattles werden ze 2e. Kennemer Combinatie deed een klein stapje terug na de twee opeenvolgende overwinningen in de laatste ronden, maar behaalde nog steeds een prima derde plaats.

SG Staunton eindigde van de Noordelijke teams het hoogste. Onder aanvoering van de ontketende Sono Folkers (3e individueel) behaalden ze een zesde plaats; hun beste resultaat tot dusverre in dit Winterkampioenschap. Het is geen rechte lijn, maar de trend van dit team is duidelijk up! De Paardensprong deed het ook zeker niet slecht met een 8e plaats.

Winterkampioenschap Teams klassement na R6
We hebben een nieuwe koploper in het klassement. Al hun tweede plaatsen bij elkaar zijn namelijk voldoende voor VAS om de leiding in het klassement met slechts 1 punt (!) verschil over te nemen van Kennemer Combinatie.

Schaakstad Apeldoorn staat nog steeds derde, maar de oplettende lezer zal zien dat ze hun achterstand ten opzichte van plek 1 en 2 bijna geheel hebben goedgemaakt. Slechts een minimale 13 punten verschil tussen de nummers 1 en 3 maakt dat we een ongekend spannende strijd om de podiumplaatsen hebben.

Ook STHV mag zeker nog niet uitgevlakt worden. Voor Moira Domtoren is de achterstand groter, maar ze hebben in ronde 1 laten zien in staat te zijn een teambattle op hun naam te schrijven. Op naar ronde 7!

Uitslagen en partijen ronde 6
Ronde 7 (29 januari 2022)
Klassement

Puntentelling
Reglement

Ronde 5: Kennemer Combinatie wint opnieuw en pakt de leiding

Ronde 5 kende een zeer spannend verloop. Een record van 155 spelers had zich aangemeld voor de teambattle en dat leverde een prachtige strijd op. De teams van Schaakstad Apeldoorn, SHTV, Kennemer Combinatie en VAS streden tot op het laatst voor de eindoverwinning. Uiteindelijk was het opnieuw Kennemer Combinatie dat aan het langste eind trok en dat deden ze met een recordscore van 321 punten.

Bokaal Lichess

Tweede werd VAS dat maar liefst 19 spelers op de been wist te brengen en daarmee enorm veel bonuspunten wist te scoren. De puntentelling zit namelijk zo in elkaar dat de bovenste vier spelers weliswaar het belangrijkst zijn voor de teamscore, maar dat daarnaast iedere scorende speler bonuspunten oplevert. Dat dat flink kan bijdragen blijkt uit de 171 bonuspunten die VAS scoorde. Schaakstad Apeldoorn werd derde. De Paardensprong was dit keer het beste Noordelijke team met een 11e plaats.

Schermafdruk 2022 01 16 11.48.13 R5 uitslag

Zoals aangekondigd zijn de laagste twee scores van ieder team weggestreept in het klassement. Dit om te voorkomen dat als een team een keer niet (op volle sterkte) mee kan doen, dat dit gelijk een te grote invloed heeft op het klassement. Kennemer Combinatie heeft de leiding in het klassement overgenomen van Schaakstad Apeldoorn. Tweede is VAS uit Amsterdam en Schaakstad Apeldoorn staat nu 3e, vlak voor het Haagse STHV. Op de vijfde plaats staat Moira-Domtoren uit Utrecht. De verschillen zijn beperkt, dus we gaan ongetwijfeld nog veel spannende strijd zien in de komende ronden.

Schermafdruk 2022 01 16 16.05.38 Stand na R5 gecorrigeerd nieuw

Uitslagen en partijen ronde 5

Ronde 4: Winst voor Kennemer Combinatie

In ronde 4 sloeg Kennemer Combinatie uit Haarlem een mooie slag door de teambattle te winnen. Dit gebeurde met een indrukwekkende score van 300 punten (alleen Moira Domtoren wist in ronde 1 ook de 300-puntengrens te slechten), waardoor Kennemer Combinatie een grote sprong in het klassement maakt van plek 8 naar plek 3.

Winterkampioenschap Jeugdteams uitslag R4

Schaakstad Apeldoorn blijft het klassement aanvoeren met nog steeds ongeveer 100 punten voorsprong op het Haagse SHTV. Er zit wel een addertje onder het gras, want de laagste twee uitslagen van ieder team komen te vervallen. Dit kan nog behoorlijke verschuivingen gaan geven, zeker voor een team als VAS dat met nog maar twee gespeelde teambattles al 5e staat.

Van de Noordelijke clubs deed Staunton het met een 7e plaats het beste. Met ongeveer 50% meer punten meer dan de vorige keer lijkt het team de weg naar boven gevonden te hebben.

Winterkampioenschap Jeugdteams stand na R4

Uitslagen en partijen ronde 4
Klassement
Puntentelling
Reglement

Ronde 3: Opnieuw winst voor SHTV, Paardensprong 4e 

Waar de nieuwjaarsduik voor velen de frisse start van het nieuwe jaar is, was op nieuwjaarsdag de wekelijkse jeugdteambattle een mooie aftrap van een nieuw schaakjaar. Ondanks voor velen een slaaptekort door oudejaarsavond was er volop strijd op deze eerste dag van 2022.

Opnieuw was het STHV uit Den Haag dat won. Daarmee kropen ze een beetje dichterbij richting klassementsleider Schaakstad Apeldoorn dat opnieuw tweede werd. Die tweede plaats moesten ze wel delen met debutant VAS uit Amsterdam, dat een flink team op de been wist te brengen en daarmee veel bonuspunten scoorde.

Uitslag R3 Winterkampioenschap voor Jeugdteams 2021 2022

Noordelijke clubs stomen op
Uit het Noorden doen er drie clubs mee: Philidor uit Leeuwarden, en uit de stad Groningen Staunton en de Paardensprong. In vorige seizoenen zegevierde Staunton vaak in de jeugdteambattles, maar dit seizoen is de start wat rustiger. Wel zien we dat er iedere teambattle meer Staunton-spelers meedoen, wat de hoop levend houdt dat we Staunton ook weer met de besten gaan zien meestrijden.

Dit keer eindigde Staunton met een negende plaats in elk geval alweer in de top 10, net een plekje achter Philidor dat dit seizoen succesvol debuteert in de jeugdteambattles. De Paardensprong begon het nieuwe jaar uitstekend met een 4e plaats. Zeker omdat de laagste twee uitslagen van ieder team nog gaan wegvallen, is dat een uitslag met perspectief.

Ook meedoen?
Wil je meedoen met je club of school? Meld je bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ingewikkeld is het niet (we helpen je op weg) en met een team van slechts enkele spelers kun je al leuk meedoen!

 Winterkampioenschap Jeugdteams klassement na R3


Aankondiging Staunton

Uitslagen en partijen ronde 3

Klassement
Puntentelling
Reglement

8 januari: Ronde 4


Ronde 2: SHTV uit Den Haag slaat toe

In ronde 2 van het Winterkampioenschap voor Jeugdteams trokken 113 spelers tegen elkaar ten strijde. De teams Op Eigen Wieken uit Leiden en DBC Jeugd (de Bilt/Bilthoven) maakten deze avond hun debuut. Op Eigen Wieken deed dat zeer verdienstelijk met gelijk een top 5-klassering.

In eerste instantie leek Jeugd NL - aangevoerd door de sterkste speler van de avond Tim Grutter - winnaar te zijn geworden. Maar schijn bedroog, want een aantal spelers had per abuis in dit combinatieteam meegespeeld in plaats van hun eigen clubteam. Een kwestie van er weer even inkomen. Na correctie van de scores bleek SHTV uit Den Haag winnaar van de avond, gevolgd door Schaakstad Apeldoorn en Kennemer Combinatie.

Schermafdruk 2021 12 19 22.10.46


Klassement

In het klassement heeft Schaakstad Apeldoorn de leiding genomen. Moira-Domtoren is een plekje gezakt en staat nu tweede. SHTV completeert het virtuele podium.

Vervolg op nieuwjaarsdag
Volgende week zaterdag slaan we een keertje over vanwege eerste kerstdag. De jeugd en de schaakouders kunnen op nieuwsjaarsdag het jaar goed beginnen met een teambattle, want dan staat ronde 3 op het programma.

Nieuwe teams nog steeds welkom
Nieuwe teams kunnen zich nog steeds aanmelden. Dit mogen ook schoolteams zijn. Voor het klassement vervallen de laagste twee teambattlescores per team, dus er is nog niets verloren als je team pas in ronde 3 start.

Schermafdruk 2021 12 19 21.47.44 Klassement na 2 ronden

Bonuspunten
De oplettende lezer zal zien dat de ranglijst in Lichess afwijkt van die in het klassement. Weliswaar tellen de scores van de vier hoogst eindigende spelers per team veruit het zwaarste mee voor het klassement, maar ook de rest van het team draagt bij aan het teamresultaat via bonuspunten. Het gevolg is dat je met een klein, maar sterk team al heel ver kunt komen, maar ook dat spelers die minder scoren wel degelijk bijdragen aan de teamprestatie. Zelfs als ze slechts een deel van de teambattle meedoen. Het loont dus om met veel spelers deel te nemen; ieders bijdrage telt! Zie voor details de uitleg puntentelling.

N.B. Voor combinatieteams - zoals Jeugd NL en Schaakouders - geldt dat per teambattle maximaal 4 spelers in aanmerking komen voor een bonus. Dit omdat deze teams anders onevenredig in het voordeel zouden zijn, omdat ze potentieel uit oneindig veel spelers kunnen bestaan.

Ieder teamlid met minimaal 10 punten    

10 bonuspunten

Ieder teamlid met minimaal 5 punten

5 bonuspunten

Ieder teamlid met minimaal 1 punt

1 bonuspunt


Uitslagen en partijen ronde 2

Klassement
Puntentelling
Reglement

Ronde 3 (nieuwjaarsdag)


Ronde 1: winst voor Moira Domtoren na zinderende finale

Op zaterdag 11 december 2021 is de eerste ronde van het Online Winterkampioenschap voor Jeugdteams gespeeld. Dit is een landelijke competitie tussen jeugdschaakclubs en schoolteams. Iedere zaterdag spelen we een ronde en kunnen er punten voor het teamklassement worden gescoord. De belangstelling bleek groot: zo'n 130 spelers meldden zich aan voor de eerste ronde, van wie het overgrote deel daadwerkelijk in actie kwam.

 Winterkampioenschap Jeugdteams ronde 1
Het was een zeer close finish, maar winnaar van ronde 1 werd Moira-Domtoren uit Utrecht, net voor Schaakstad Apeldoorn, Jeugd NL en het schoolteam ARH schaakclub. Deze vier teams zaten allemaal binnen vijf punten van elkaar, gefeliciteerd!

Teamgevoel via Whatsapp
De Adriaan Roland Holstschool (ARH schaakclub) zorgde voor extra teambeleving tijdens de teambattle door een Whatsapp-videocall open te hebben staan tijdens het schaken. Megagezellig, zoals teamleider Guido (tevens topscorer individueel) het omschreef!

Uitslagen ronde 1
Verslag Staunton

RONDE 2 (zaterdag 18 december, 19:00 uur)

Klassement
Puntentelling  
Reglement


Ook meedoen met je club of school? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Het enige wat je nodig hebt is een gratis Lichess-account.


Lichess icoon