Na een jaar overslaan, kon dit jaar gelukkig de traditie weer opgepakt worden dat het Stadhuis van Hoogeveen in de herfstvakantie omgedoopt wordt tot schaakpaleis. Extra speciaal was dat het traditionele Hoogeveen Schaaktoernooi dit keer gecombineerd werd met het Nederlands Kampioenschap. Genoeg te beleven dus op schaakgebied.

Ook veel jeugdspelers togen naar Hoogeveen, waarbij het spannend was hoe iedereen de toernooiloze coronaperiode was doorgekomen. Bij sommigen kwam het schaken tijdens de lockdowns op een laag pitje te staan, anderen werden online actiever dan ooit.

Sander Wage achter het bordSander vol goede moed achter het bord (foto Edwin Wage)

Eén van de spelers die zeker niet stil is blijven zitten tijdens corona, is Sander Wage uit Scheemda. Al voordat corona uitbrak was hij actief met online schaak. Zo won hij de eerste editie van de online schaakcompetitie; 12 ronden in de periode mei-november 2019 met een voor online begrippen lang speeltempo. Toen corona kwam werd hij online nog veel actiever. Inmiddels had hij ook de overstap gemaakt van Schaakclub Van der  Linde uit Winschoten naar SG Staunton in Groningen, waar hij onder de hoede van trainer Vincent Valens kwam. Daarna zorgden Jonas Hilwerda (die recent Nederlands Jeugdkampioen werd) als trainer en de vele online praktijkoefening voor een gestage toename van Sanders speelsterkte.

Terug naar Hoogeveen. Sander speelde hier in de amateurgroep voor spelers met een KNSB-rating tot 2100. Voor Sander het eerste grote fysieke toernooi na corona. Nu zou blijken of zijn enorme online progressie (een Lichess-rapidrating van 2400!) ook achter het bord verzilverd kon worden. Het werd een enorm succes: in een reuzespannend toernooi (waarin hij ook zijn 15e verjaardag vierde) greep Sander door winst in de laatste ronde tegen zijn naaste concurrent de toernooiwinst met en passant een TPR van 2100. Een geweldig resultaat dat voorkomt uit de perfecte mix van talent, hard werken en spelplezier. Gefeliciteerd Sander!

Sander Wage en Loek van WelySander kreeg de 1e prijs van 7-voudig Nederlands kampioen Loek van Wely

Het meest tevreden was Sander over ronde 3. Zijn tegenstander heeft in onderstaande stelling net lang gerokeerd, maar zal niet aan hebben zien komen hoe snel hij een dodelijke koningsaanval over zich heen zou krijgen (klik op het diagram om na te spelen).

Edwin de Jonge Sander Wage

Andere NOSBO-spelers

Natuurlijk waren er nog veel meer NOSBO-spelers actief bij het Hoogeveen Schaaktoernooi. Het voert hier te ver om die allemaal bij langs te gaan, maar we noemen een aantal jeugdspelers.

Bij het NK Algemeen kwam Nederlands Jeugdkampioen Jonas Hilwerda in actie in de knockout-matches. Een formule die het toernooi zeker extra spanning geeft, maar als deelnemer kun je de pech hebben om gelijk tegen de man in vorm ingedeeld te worden. Jonas speelde verloor met 0,5-1,5 van Hing Ting Lai, die zich zou plaatsen voor de finale die volgende maand in Rotterdam wordt gespeeld met de laatste vier spelers.

Machteld van Foreest speelde mee op het NK-dames. Het werd met 2 uit 7 niet haar beste toernooi, maar Machteld is nog jong en komt ongetwijfeld sterker terug.

Jeugdspelers in HoogeveenEen vrolijke analyse na afloop (midden Léon Niemeijer, rechts Sander Wage)

In de open groep waarin ook diverse Fide-meesters meededen, scoorde Loek van der Hagen (GC) 5,5 uit 9, wat een halfje te weinig was voor een top 10-klassering. Toch een goed toernooi voor Loek, waarin hij ruim 50 Fide-ratingpunten verdiende. Noël Koene (o.a. SC Hoogeveen) scoorde in deze groep - inclusief een bye - 2,5 uit 9, en deed daarmee weer veel ervaring op.

León Niemeijer (SC Assen) eindigde met 5 uit 8 op een prima gedeelde 7e plaats (op tiebreak 10e) in de amateurgroep. Zijn clubgenoten Jaël Wieringa en Lyne Bruggink behaalden in deze groep respectievelijk 4,5 en 4 punten uit 8 ronden. Alle drie scoorden daarmee ruim meer dan op grond van hun rating verwacht mocht worden.