Christmas Cup kopie kopie
Dit jaar organiseerde de KNSB voor het eerst het toernooi om de Schoolschaak Christmas Cup. Online wel te verstaan. Nu fysieke toernooien onmogelijk zijn, organiseert de KNSB voor allerlei doelgroepen leuke online toernooien, zodat er toch geschaakt kan blijven worden. Dit toernooi richtte zich op basisschoolteams uit het hele land. Vorige week was er iedere middag na schooltijd een kwalificatietoernooi, waar de scholen zich voor de finale van woensdag 16 december konden plaatsen. Een team kon net zo groot zijn als je wilde; de 10 beste scores bepaalden het teamresultaat.

Vanuit het NOSBO-gebied deed de Kloostertuin uit Assen mee. Een school waar veel geschaakt wordt, al was het maar omdat op één van de afdelingen schaken een standaard schoolvak is, gegeven door schaakdocenten. Dat veel kinderen hierdoor enthousiast zijn over het schaken, bleek wel uit de vele aanmeldingen voor de Christmas Cup. Iedere dag verscheen er een verslagje over het afgelopen kwalificatietoernooi op het ouderportaal, waarna steevast nóg meer kinderen zich meldden. Uiteindelijk hebben 45 leerlingen van de Kloostertuin meegedaan. Variërend van vijfjarige spelertjes uit groep 3 tot aan prepubers uit groep 8. Het leuke is dat je als team speelt; beginners en gevorderden naast elkaar. In maar liefst vier van de vijf kwalificatietoernooien won de Kloostertuin de regioprijs van het grootste team en driemaal werd ook het regioklassement gewonnen. Leuk was ook dat beginnende schakers kans maakten op prijsjes, doordat er elke dag 10 werden verloot.
 
Schaakmatties

De Kloostertuin had zich dus ruimschoots voor de finale geplaatst, maar wat zou dat waard zijn als de grote steden uit de Randstad zich in de strijd zouden mengen? Dat moest vandaag blijken in de landelijke finale, waarvoor zich 17 scholen hadden geplaatst. Maar liefst 262 kinderen maakten er een hele spannende strijd van, maar over de breedte bleek de Kloostertuin het sterkst. En dus komt de eerste Schoolschaak Christmas Cup naar Assen. Een mooi Noordelijk succes; gefeliciteerd! En dank aan de KNSB voor dit erg geslaagde toernooi.
 
Het leuke van dit soort toernooien is dat leerlingen heel laagdrempelig eens proeven aan een schaaktoernooi. Dagelijks speelden zo'n 300 kinderen mee voor de Christmas Cup; samen bijna 10.000 partijen in anderhalve week! Verschillende leerlingen hebben inmiddels de stap van schoolschaak naar een schaakclub gezet en de kans is groot dat er meer gaan volgen. De kinderen die de smaak te pakken gekregen hebben, kunnen zich alvast voorbereiden op het volgende toernooi: het Online Eindejaarstoernooi van de NOSBO, waar ook niet-clubspelers van harte welkom zijn.