Helaas kon het Stappenkampioenschap in Hoogkerk niet doorgaan vanwege de aangescherpte corona-maatregelen. Gelukkig kunnen wij schakers onze sport ook op afstand spelen, dus hebben we in allerijl een online stappentoernooi georganiseerd. Ook jeugdspelers van buiten de NOSBO hebben te maken met deze beperkende omstandigheden, dus we maakten er een open toernooi van waar alle Nederlandse jeugdspelers welkom waren om toch lekker te kunnen schaken in hun herfstvakantie.

Gespeeld werd in twee groepen. De eerste groep bestond uit de spelers die nog geen stappendiploma hebben of alleen stap 1. Alle andere spelers speelden in de groep stap 2 t/m 6. Spelers mochten ook voor deze groep kiezen als ze nog niet het diploma voor stap 2 hadden, maar wel wat extra uitdaging wilden. Beide groepen speelden op het gratis schaakplatform Lichess zeven ronden Zwitsers met een bedenktijd van 10+3.

Stap 0+1
In deze groep was de negenjarige Frederieke Regterschot van de Kennemer Combinatie oppermachtig. Ze wist al haar partijen te winnen. Op de tweede plaats vinden we Antonin Schoonbeek terug van de Groninger Combinatie. Ook hij was geweldig op dreef. Hij won zes van zijn zeven partijen; alleen van Frederieke verloor hij. Op de derde plaats nóg een NOSBO-speler: Tongkan Fokkens van schaakclub Haren bereikte het podium met 4 uit 7 door meer SB-punten te hebben dan Keano van Deelen en Spijkenisse en Daniël. In deze groep met vooral beginnende schakers werd prachtige strijd geleverd, vaak met sterk wisselende kansen. Na afloop gaven meerdere spelers aan dat ze het erg leuk vonden om in zo'n groep met allemaal beginners online te kunnen schaken en of dat niet vaker georganiseerd kan worden. Dat kan en dat zullen we ook gaan doen!

Stap 0 1

Stap 2 t/m 6
Ook in deze groep was een meisje oppermachtig: Rolinde den Heijer van schaakclub Woerden versloeg iedereen die ze tegenkwam. We kennen haar van de (internationale) jeugd-team battles waarin ze vaak ook veel punten voor het team weet binnen te halen. Ook op plek 2 een meisje: Josephine Damen van SMB Nijmegen haalde flink uit met een Lichess-TPR van meer dan 2000. Ze heeft al een lange geschiedenis van het meedoen met online toernooien met Noordelijke spelers en het is mooi om te zien hoeveel ze vooruit is gegaan in die periode. Op plek 3 vinden we de eerste jongen: Guido van Hesselingen van Opening '64 uit Sint Pancras. Ook hij is vaak van de partij op de online toernooien. Op SB-punten wist hij net ratingfavoriet Mees van Batenburg van RSR Rotterdam voor te blijven. De hoogstgeëindigde NOSBO-speler in deze groep was Sander Wage van SG Staunton die tot het laatst voor het podium meestreed, maar de laatste ronde verloor. Hij eindigde met 4,5 punten op de vijfde plaats.

Stap 2 6

Lang niet alle spelers vinden online schaken een goed alternatief voor het spelen achter het bord, maar er is ook een flinke groep die online zeer actief is. Ondanks deze tijd zonder fysieke schaaktoernooien zie je veel van deze spelers toch met sprongen vooruitgaan. Zeker nu de fysieke toernooien voorlopig niet door blijven gaan, zullen we zorgen dat er voor jeugdspelers online minimaal eens per week een jeugdschaaktoernooitje is. Mocht je daarvan op de hoogte willen blijven, meld je dan aan bij het team Jeugd NL op Lichess of meld je bij ondergetekende aan voor de Whatsapp-groep waarin de toernooien worden aangekondigd. Grotere toernooien zullen we ook op de NOSBO-site publiceren.
 
Aankondiging 14-10-2020:
Zoals gemeld kunnen door de nieuwe corona-maatregelen het Stappenkampioenschap én de Grand Prix van Groninger Combinatie niet doorgaan. Dit spijt ons erg en we hopen dat deze situatie niet al te lang hoeft te duren en we binnenkort nieuwe fysieke toernooien kunnen organiseren.
Stappenmethode
 
Tóch schaken op zaterdag tegen andere jeugdspelers!
Om je tóch de gelegenheid te geven om zaterdag tegen andere jeugdspelers te schaken, organiseren we twee Open Online Stappentoernooien (*) op Lichess:

Stap 0+1 – Voor spelers die nog geen stappendiploma hebben of alleen het diploma voor stap 1.

Stap 2 en hoger – Voor als je diploma 2 of hoger hebt, óf als je gewoon wat extra uitdaging wilt. Je mag dus vrijwillig kiezen voor deze hogere groep.

Deelname is gratis en er wordt gespeeld om de eer. Het toernooi is online te volgen op Lichess en de uitslag wordt op de NOSBO-site gepubliceerd. Als je mee wilt doen, willen we graag weten wie je bent en wat je Lichess-account is, zodat iedereen weet tegen wie hij speelt en we na afloop ook kunnen publiceren wie er heeft gewonnen. Dat maakt dit toernooi anders dan “gewoon” online schaken tegen anonieme tegenstanders. Doe alleen mee als je er geen bezwaar tegen hebt als je voor- en achternaam, geboortejaar, Lichess-account, stap en (eventuele) schaakclub op de NOSBO-site gepubliceerd kunnen worden. Het is een open jeugdtoernooi, dus ook spelers van buiten het NOSBO-gebied mogen meedoen. De enige voorwaarde is dat het spelers zijn uit Nederland die geboren zijn in 2002 of later.

 
Toernooigegevens

Datum

Zaterdag 17 oktober

Start

13:00 uur

Einde

Naar verwachting tussen 15 en 16 uur

Ronden

7 ronden Zwitsers

Klok

10+3

Voor wie

Alle Nederlandse jeugdspelers geboren in 2002 of later

Kosten

Geen

Prijzen

De eer: de uitslag wordt gepubliceerd op de NOSBO-site

Stap 0+1

https://lichess.org/swiss/TL0TUbhp

Stap 2 of hoger

https://lichess.org/swiss/p2qDu8lK


Hoe doe je mee?Fair play

Belangrijk bij online schaak is dat je geen enkele hulp van anderen mag hebben tijdens je partij en ook niet van een schaakprogramma. We vertrouwen erop dat iedereen zich hieraan houdt. Lichess doet zelf controles of iemand valsspeelt. Wij volgen hierin het oordeel van Lichess, ook al kunnen we niet 100% zeker weten of Lichess het juist heeft. Dus mocht Lichess aangeven dat iemand vals heeft gespeeld en daarom diegene uit de uitslag halen en het account sluiten, dan hebben wij hier geen invloed op en mengen we ons hier niet in.

Appgroep online toernooien
Iedere week organiseren we online toernooien voor jeugdspelers. Wil je via Whatsapp op de hoogte gehouden worden van andere online schaaktoernooien? Geef dan je mobiele telefoonnummer door aan ondergetekende (vraag eerst aan je ouder/verzorger of ze dit goedvinden!) en ik voeg je toe aan de appgroep. Laat hierbij even weten of je in de “gewone” app-groep wilt voor de Lichess-toernooien. Hierin kunnen alle leden appjes zetten en worden soms ook andere schaaknieuwtjes gedeeld. Of dat je liever in de "stille" app-groep wilt waarin ik alleen de uitnodigingen zet om mee te kunnen doen aan de Lichess-toernooitjes en waar anderen geen berichten in kunnen plaatsen. Ouders/verzorgers en jeugdleiders mogen natuurlijk ook lid worden van de appgroepen. We hebben regelmatig online schaaktoernooien waar schaakouders en jeugdleiders aan mee kunnen doen.

Team Jeugd NL op Lichess
Je kunt ook lid worden van het Lichess-team Jeugd NL, waarvan ondergetekende de teamleider is. Dit team bestaat momenteel uit ca. 150 Nederlandse jeugdspelers en doet regelmatig mee aan zowel Nederlandse als internationale toernooien en heeft al diverse keren gewonnen. Je kunt je hier (gratis) aanmelden voor het team: https://lichess.org/team/jeugd-nl, onder vermelding van je naam, geboortejaar en (eventuele) schaakclub (check eerst of je ouder/verzorger dit goedvindt!). Alle schaakniveaus zijn welkom. Via Lichess-berichten en de Whatsapp-groep houden we je op de hoogte van de toernooien van Jeugd NL.

Hopelijk tot zaterdag bij het Open Online Stappentoernooi!
 
Martijn Hardeman
Bestuurslid Jeugdzaken NOSBO
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Whatsapp: 06-179 179 81


(*) Voor meer informatie over de Stappenmethode, zie www.stappenmethode.nl