Nog maar twee weken vonden in Hoogkerk de jeugdteamkampioenschappen van de NOSBO plaats. Hier wisten drie E-teams (kinderen geboren in 2010 of later) zich te plaatsen voor de halve finales van het NK: de Paardensprong, Groninger Combinatie (GC) en Ten Boer. Deze halve finales vonden gisteren plaats in Almelo en Rotterdam. De 32 teams die zich in de regionale voorronden hadden geplaatst mochten hier uitmaken welke 16 teams naar de NK-finale mogen.

20201003 112200De toernooi-opening. Tijdens de speelronden werd slechts de helft van de tafels gebruikt.

Na de persconferentie van afgelopen maandag waar aanvullende corona-maatregelen aangekondigd werden, was het nog wel even spannend of de halve finales door konden gaan. Het bleek te kunnen, al vergde dat extra aanscherpingen die de organisatie in allerijl wist door te voeren.

Zo mocht slechts de helft van de teams tegelijk in de speelzaal spelen. Ook kon er maar één begeleider per team mee en die begeleider mocht tijdens de ronde niet in de speelzaal zijn. Dat leverde nog wel wat praktische vragen op. Want wat moest er nu gebeuren met een remiseaanbod? Normaal mag dit voorgelegd worden aan een teamleider, maar nu was die mogelijkheid er dus niet. Afgesproken werd dat een teamlid geraadpleegd mocht worden, uiteraard zonder het inhoudelijk over stellingen te hebben. Ook konden de teamleiders dit keer niet de uitslagenbriefjes controleren en ondertekenen, dus de jeugdige spelers moesten zelf extra goed opletten dat alles goed werd vastgelegd. Verder bleek op het laatste moment dat begeleiders niet in het bijbehorende café mochten zitten, waardoor er nog na de start van het toernooi een zaal voor hen geregeld moest worden.

20201003 113827 kopieDe coronaproof-zaal voor begeleiders kende een sobere inrichting

Dan het toernooi zelf. In Rotterdam speelden de poules A en B, in Almelo de poules C en D. Elke poule bestond uit 7 of 8 teams. De Paardensprong was ingedeeld in poule C, terwijl GC en Ten Boer in poule D uitkwamen. Er stonden zeven ronden op het programma, waarbij in poule C ieder team één ronde vrij was.

In de eerste ronde speelden Ten Boer en GC gelijk al tegen elkaar. Werd het in Hoogkerk nog een gelijkspel, nu trok ten Boer met 3-1 aan het langste eind. Ook de tweede ronde wist Ten Boer met 3-1 te winnen van Oud Zuylen uit Utrecht, een geweldige start! Daarna kreeg het team het echter moeilijker en wist het helaas geen matchpunten meer te scoren.

GC wist na de eerste ronde nog gelijk te spelen tegen Almelo en te winnen van Oud Zuylen en Wageningen. Daarmee eindigden ze als vijfde in hun poule, helaas net een plek te laag voor een NK-ticket. Ten Boer eindigde als zesde. Geen NK-finale dus voor deze teams, maar wel weer een hele ervaring rijker.
20201003 112502In de eerste ronde gelijk al een derby: GC (links) tegen Ten Boer

In Poule C startte de Paardensprong met een bye en wist daarna gelijk met 4-0 te winnen van Minerva uit Hengelo. Ook de ronde daarop tegen HMC uit Den Bosch lag de winst voor het grijpen, maar door een pat-ongelukje werd het gelijkspel. Daarna volgde een lastige fase met drie nederlagen op rij, maar door een overwinning met maximale cijfers tegen SMB Nijmegen in de laatste ronde werd het NK-ticket veiliggesteld. Op naar de finale!
20201003 140246De Paardensprong gaat op 14 november naar de NK-finale in Almelo