NOJK
Op 20 juni vond het derde en laatste toernooi plaats om de Noordelijke Online Jeugdschaak-Kampioenschappen (NOJK) voor de leeftijdscategorieën AB t/m E. De pupillen (F t/m H) hadden hun laatste NOJK-toernooi al een week eerder gespeeld, vanwege het op het allerlaatste moment ingelaste online NK-Pupillen dat ook op 20 juni plaatsvond. Zodoende werd het derde NOJK-toernooi voor de Pupillen van 13 juni tegelijk ook het plaatsingstoernooi voor dat NK. De Friese Schaakbond had ook nog geen plaatsingstoernooi georganiseerd en besloot daarom óók hiervoor het laatste NOJK-toernooi te gebruiken. Zo kwam er veel op het spel te staan. Zie het verslag van de online-Pupillendag over wie uiteindelijk de NOSBO mocht vertegenwoordigen en welke mooie prestaties op dit NK neergezet zijn.

Zoals gezegd speelde de oudere jeugd afgelopen zaterdag hun laatste NOJK-toernooi. Dit toernooi zou bepalen wie zich voor het eerst in de geschiedenis de Noordelijke Online Jeugdschaak-Kampioenen mogen noemen. In totaal deden zestig jeugdspelers uit de drie Noordelijke provincies mee aan de NOJK-toernooien; een mooie opkomst. Het eerste NOJK-toernooi van 9 mei kende noodgedwongen een handmatige indeling, waarbij de deelnemers elkaar zelf moesten uitdagen en de uitslagen via Whatsapp moesten doorgeven. Bewerkelijk, maar het verliep boven verwachting probleemloos. Daarna bood schaakplatform Lichess de mogelijkheid om geautomatiseerde Zwitserse toernooien te organiseren, waarvan we dankbaar gebruik gemaakt hebben bij de toernooien op 30 mei en 13/20 juni.

De kampioenen
Per leeftijdtijdscategorie waren er bekers te verdienen voor de top 3 én voor het beste meisje (maar geen dubbele bekers). Leidend hiervoor is het totaalklassement dat opgemaakt is over de drie NOJK-toernooien die elk bestonden uit 6 ronden Zwitsers met een bedenktijd van 10+3.

Illustrerend voor de brede opkomst is dat alle kampioenen van verschillende schaakclubs afkomstig zijn. Sven Broersma van de Twee Kastelen uit Friesland won de oudste AB-groep met een comfortabele voorsprong van 2 punten op Willem Telgen van Assen. Op plek drie vinden we Jarne Blokzijl van de Paardensprong. In categorie C trok Léon Niemeijer van schaakclub Assen aan het langste eind met - net als Sven - 14 punten uit 18 partijen. In deze groep was het tot op het laatst spannend, want de voorsprong op de Staunton-spelers Arjan de Vries en Sander Wage was op het eind slechts een half puntje.

In groep D deden maar liefst 17 spelers mee. Noël Koene - uitkomend voor Hoogeveen - werd hier met 12 punten de kampioen, voor Matteo Petrelli van Staunton en Elliot Horenberg van de Paardensprong die beiden 10,5 punten scoorden. Beste meisje werd Dagmar Luijkx van de Paardensprong. Categorie E werd een prooi voor haar clubgenote Eli Alia Jorritsma, met een ruime voorsprong op Abe van der Kolk van Sauwerdschaakt en Abel van de Camp van Haren.

Ook categorie F was zeer goed bezet. Hier zagen we een tweestrijd tussen Jiarui Jia van Staunton en Ghilon Etienne van de Matadoren. Laatstgenoemde wist door winst in het slottoernooi de titel voor zich op te eisen. Jiarui werd tweede en Mehran Sprong van de Paardensprong derde. Beste meisje werd clubgenote Imara Hardeman. Deen van der Kolk won de G-groep, gevolgd door Florian Pol van GC en niet-clublid Joas van Til die schaakles krijgt op zijn school, de Kloostertuin in Assen. Dat geldt ook voor zijn schoolgenootje Wart Koopman die kampioen werd in de H-categorie. Ook hij zit nog niet op een club, maar beiden zouden daar al prima uit de voeten kunnen gezien hun resultaten. Tweede werd Oliver Chiu die alleen het laatste NOJK-toernooi meespeelde, en derde Yildert Kempenaar van Philidor1847 uit Leeuwarden. Beste meisje bij de G werd Lisa Bronswijk en bij de H Azadeh Sprong, die net vijf was geworden en daarmee veruit de jongste deelnemer. Ze wist toch al enkele partijen te winnen en gaat zich komend seizoen bij de Paardensprong verder bekwamen.

Daarmee zitten de eerste Noordelijke Online Jeugdschaak-Kampioenschappen erop. Veel jeugdspelers gaven aan met veel plezier meegedaan te hebben. Natuurlijk gaat er niets boven een echte partij met een tegenstander tegenover je en gezelligheid met elkaar tussen de ronden door, maar het was geweldig dat we in deze tijd een alternatief hadden waardoor de jeugd actief kon blijven schaken. De bekers zullen begin volgend seizoen uitgereikt worden. Hopelijk bij het eerste fysieke schaaktoernooi dat weer gehouden kan worden, maar als dat te lang duurt organiseren we een prijsuitreiking in de buitenlucht.