Noordelijke Online Jeugdschaak-Kampioenschappen (NOJK)
Op zaterdag 9 mei vond het eerste toernooi plaats voor de Noordelijke Online Jeugdschaak-Kampioenschappen, oftewel de NOJK. Een experiment, want niet eerder organiseerde de NOSBO online jeugdkampioenschappen. Van te voren waren er wel vragen en twijfels. Weliswaar hadden we reeds goede ervaringen opgedaan met de Zwitsers ingedeelde online (jeugd)schaakcompetitie die al met zijn derde editie bezig is, maar nu zou alles op één middag moeten plaatsvinden. In dat geval houdt één vertragende partij een hele volgende ronde op. Zouden (jonge) kinderen voldoende discipline hebben om op tijd klaar te zitten voor een volgende partij, terwijl er in en rondom huis ook allerlei andere leuke dingen gedaan konden worden? Of zou de helft van de kinderen halverwege het toernooi afgehaakt zijn? Bij gebrek aan fysieke toernooialternatieven besloten we dat de enige manier om hierachter te komen zou zijn om het gewoon te proberen. Starten met één toernooi, met de toezegging dat er meer zou volgen bij succes.
Qua belangstelling in elk geval geen gebrek. Maar liefst 47 kinderen uit de Noordelijke provincies meldden zich aan. De jongste was net vijf geworden, de oudsten naderen de volwassenheid. Van te voren waren er instructies en een reglement gemaakt die via de toernooisite gedeeld werden. Net als bij de online schaakcompetitie hadden we Whatsapp als communicatiemiddel gekozen. Iedereen heeft het, het is zeer laagdrempelig en je kunt er snel en op iedere plek op reageren.
Lichess
We kozen voor
Lichess als platform. Volledig gratis en zonder de ongewenste advertenties die je soms op andere sites tegenkomt. Bovendien met een intuïtieve interface en werkend op vrijwel ieder apparaat. De opzet was zes ronden Zwitsers met een speeltempo van 10 minuten per persoon en 3 seconden per zet. De oudste leeftijdscategorieën speelden in groep A, de jongere in groep B. Dit voorkwam dat een jongen van 16 het in de eerste ronde tegen een meisje van 6 zou moeten opnemen.
Whatsapp
De indeling werd dus verstrekt via Whatsapp. Vervolgens was het aan de kinderen (al dan niet met hulp van hun ouders) om de tegenstander uit te dagen. En juist dat onderdeel was spannend: zou het iedereen lukken om tijdig de partij op te starten? We hadden hier strakke afspraken over gemaakt. Als de tegenstander niet reageert op een speelverzoek, dan moest hij gebeld worden. Lukte dat ook niet, dan moest de wedstrijdleider geïnformeerd worden. Dit bleek over het algemeen prima te werken. Nadat een partij was afgelopen moesten beide kinderen de uitslag via Whatsapp doorgeven. Zo wisten we zeker dat de uitslag juist was. En vervolgens werd de nieuwe indeling en de tussenstand via Whatsapp verspreid met een indicatie wanneer de daaropvolgende ronde weer zou starten. Zo wist iedereen waar hij aan toe was. Ook op de toernooisite werden de uitslagen en tussenstanden tijdens het toernooi bijgehouden. Geïnteresseerden konden de partijen live op Lichess volgen.
Het werkt!
Het concept bleek wonderwel te werken. Weliswaar was het als wedstrijdleider een zeer intensieve middag met een niet-aflatende stroom appjes die verwerkt moesten worden, maar iedereen deed enthousiast, gedisciplineerd en constructief mee. Een enkele partij startte iets later, maar we raakten nooit achter op het toernooischema en alle ingeplande partijen zijn gespeeld. Dat niet iedereen Nederlands bleek te beheersen bleek ook geen belemmering. Geen van de kinderen heeft het toernooi voortijdig verlaten en uiteindelijk waren we zelfs nog iets eerder klaar dan vooraf gepland. Maar het belangrijkst waren de vele enthousiaste reacties na afloop en de vraag om meer van dit soort online toernooien. Missie geslaagd!
Groep A
En dan schaakinhoudelijk. In groep A speelden de leeftijdscategorieën AB, C en D. Léon Niemeijer van schaakclub Assen liet zien dat zijn Lichess-naam grootmeester50 niet helemaal uit de lucht gegrepen is. Hij wist alle zes partijen te winnen en werd daarmee groepswinnaar en uiteraard winnaar van zijn leeftijdscategorie C. Sven Broersma uit Friesland (De Twee Kastelen) werd tweede van de A-groep en daarmee winnaar van de AB-categorie. Verrassend was het optreden van Paardenspronger Elliot Horenberg. Hij legde knap beslag op de derde plaats in de A-groep vóór een reeks van hoger gerate tegenstanders en won zo de D-categorie.
Groep B
In Groep B speelden de jongere E, F, G en H-spelers. Hier was Staunton-speler Jiarui Jia oppermachtig. Hij won overtuigend de B-groep én het F-klassement met winst op de nummers 2, 4 en 5. Slechts Matador Ghilon Etienne (derde in groep B en tweede in de F-categorie) wist hem een halfje af te snoepen. Eli Alia Jorritsma (Paardensprong) werd met haar tweede plaats in groep B winnaar van de E-categorie. Natuurlijk waren er vele andere mooie prestaties, zoals van Azadeh Sprong die twee dagen eerder vijf was geworden en in de laatste ronde van haar allereerste toernooi een partij won. Alle uitslagen – zowel van groep A en B als per leeftijdscategorie - zijn terug te vinden op de
toernooisite.
Belofte maakt schuld
We hadden toegezegd dat als het toernooi succesvol zou verlopen, dat er nog één of twee NOJK-toernooien zouden volgen. Er wordt een overall-klassement opgesteld over die (maximaal drie) toernooien en dat bepaalt wie de bekers winnen in elke leeftijdscategorie én wie zich Noordelijk Online Jeugdschaakkampioen 2020 mogen noemen. Er komt dus een vervolg. Daarover binnenkort meer!