De eerste week van de meivakantie is traditioneel de week van het Nederlands ABC jeugdkampioenschap. Na drie succesvolle afleveringen in Assen stond Almelo in de startblokken het toernooi voort te zetten. Het coronavirus gooide roet in het eten en al helemaal toen duidelijk werd dat het ook definitief een verplaatsing naar de maand augustus onmogelijk maakte. De KNSB besloot ter vervanging een online NK ABC kampioenschap te organiseren.

Vandaag, vrijdag 1 mei, de geplande slotdag van het oorspronkelijke toernooi, werd in zes categorieën in drie achtereenvolgende zittingen van tweeënhalf uur om de Nederlandse online titels gestreden. Zeven ronden met een speeltempo van 5 minuten p.p.p.p. + 5 seconden per zet. Schaakcoach Stefan Kuipers verzorgde op de zijn welbekende uitstekende wijze de verslaggeving op het schaakkanaal van Twitch TV.

In principe konden uitsluitend spelers die zich hadden geplaatst voor het oorspronkelijke toernooi en hun deelname hadden bevestigd inschrijven voor de online editie. Al werden daar uitzonderingen op gemaakt; enkele in het buitenland woonachtige jeugdspelers met nog wel de Nederlandse schaaknationaliteit in bezit werden toegevoegd aan het deelnemersveld. Zoals één van de gastcommentatoren het uitdrukte: "Het enige voordeel van een online toernooi".

Inderdaad, want hoewel er over de deelname niet te klagen viel en iedereen 'iets beter dan niets' vond, waren vriend en vijand het er over eens dat een online kampioenschap uiteraard nooit op kan tegen een echt NK. Echt ernstig werd het toen het toernooi in de eerste zitting geplaagd werd door haperende verbindingen.

Een van de slachtoffers was C-speler Loek van der Hagen (lid van Groninger Combinatie, Oostermoer en SC Haren). Meteen in de eerste ronde werd zijn partij in betere stelling na een wegvallende wifi verbinding verloren verklaard en tot overmaat van ramp bleek terugkeer in het toernooi niet meer mogelijk. Een nachtmerrie. In arren moede maakte Loek gebruik van het enige andere kleine voordeeltje dat dit online toernooi bood, namelijk dat het toegestaan was in meerdere leefdtijdscategorieën deel te nemen.

En dus startte Loek enkele uren later in het toernooi van de twee jaar oudere B-Jeugd. En zie wat er gebeurde ... een stoet van spelers met gevestigde namen van praktisch alleen oud Nederlands kampioenen, EK- en WK-gangers, bond Loek aan zijn zegekar. Ongeslagen en met een geweldig score van 6 uit 7 eindigde hij gedeeld bovenaan. Vanwege een enorme voorsprong in SB punten mede dankzij een vroege overwinning op zijn laatst overgebleven concurrent was Loek degene die de titel toekwam. Loeks commentaar direct na afloop: "Eindelijk niet geblunderd". Nog weer een uur later verscheen hij via Skype bij Stefan Kuipers in de uitzending:


Natuurlijk gaven meer NOSBO spelers acte de présence. Men zoeke zijn of haar favoriet(e) in de vliegensvlugge resultaatverwerkingen met partijen(!) op de NJSK site. Twee van hen veroverden een podiumplaats: Machteld van Foreest werd derde in de C-jeugd en Eelke de Boer tweede in de A-jeugd. Curieus detail: B-speler Siem van Dael verknalde zijn B-toernooi, o.a. door een nederlaag tegen Loek - om vervolgens de A-titel voor zich op te eisen.

Conclusie: een geslaagd toernooi dat door de Twitch commentaren een jaarlijks evenement waard werd geacht, en daarom niets dan hulde voor de organisatoren,  maar dat tegelijkertijd niet het overheersende gevoel wist weg te nemen namelijk dat het bij deze ene keer mocht blijven. Tot volgend jaar in Almelo!


NK ABC online
Let op: dit is slechts een afbeelding. Klik in plaats hiervan op het filmpje in de tekst.