Zoals eerder hier gemeld trad de NOSBO afgelopen zaterdag met een zestienkoppige afvaardiging aan in het Hutton toernooi 2019 in Hoorn. Het Hutton toernooi, een eendaagse Nederlands kampioenschap tussen teams van regionale schaakbonden, kent een lange traditie. De aflevering van zaterdag was maar liefst de 60-e in rij. Als schrijver dezes goed is geïnformeerd was de NOSBO in de jaren tien nog regelmatig deelnemer, maar is daar in het huidige decennium geen sprake meer van geweest.

Niet geheel terecht zo bleek zaterdag. In Scholengemeenschap Copernicus ademde het toernooi in veel opzichten de sfeer die andere Nederlandse kampioenschappen kenmerkt. Met een stevig organisatieteam en een deelnemersveld van 33 teams en dus meer dan 130 jeugdschakers was het er gezellig druk. In het westen des lands lijkt het toernooi ook een veel betere reputatie te hebben. In de hoogste categorieën werden ettelijke 2000+ spelers gesignaleerd, enkelingen zelfs met ratings in de 2100 en 2200.

Hutton2019 De aula van SG Copernicus. Eens te meer bleek een middelbaar schoolgebouw
de ideale locatie voor een groot jeugdschaaktoernooi.

De verwachting was dat de vier NOSBO teams het zwaar gingen krijgen. De gemiddelde ratings van het B-, C- , D- en E-team waren zonder uitzondering de laagste in hun groep, bij team D en E liepen de verschillen soms op tot het dubbele en zelfs het drievoudige. (Curieus detail overigens: theoretisch had de NOSBO dit jaar het VERUIT sterkste Hutton team OF ALL TIMES op kunnen stellen. Nog curieuzer: het had kunnen bestaan uit leden van een familie! De leeftijdsgrens van de A-categorie lag - waarschijnlijk voor het laatst - op 20 jaar en daarmee was Jorden van Foreest nog gerechtigd deel te nemen. Samen met GM-broer Lucas en schaaktalenten Machteld en Nanne - de teamnaam FOSBO zou meer op zijn plaats geweest zijn - was zaterdag de winst in de A-competitie moeiteloos voor hen geweest. Maar helaas, Jorden moest op Isle of Man de strijd aanbinden met de wereldtop en Machteld gaf in het kader van Wereldschaakdag acte de présence op Judith Polgars Globalchessfestival in Budapest, en dus ging dat vliegertje niet op...)

Team E Hutton
NOSBO Team E

Terug naar de realiteit. Vroeg in de middag - maar al flink achter op het tijdschema, een achterstand die gedurende de rest van de dag bepaald niet ingelopen werd - werd de aftrap gegeven: voor alle groepen vijf rapidronden met 15 minuten bedenktijd en een increment van tien seconden. Het E-team (Simon Kolijn, Ties Boers, Imara Hardeman en Sebastian Marulanda Castillo) was op een plaats na identiek aan het Paardensprong team dat onlangs op het NK-E teams in Rotterdam tegen de middenmoot aanschurkte. Stilletjes was er de hoop dat een en ander in Hoorn herhaald kon worden. Dat bleek een misvatting. Het verschil met Rotterdam was dat ze telkens weer de beste schakers uit een andere regiobond tegenover zich vonden. Bij Ties en Sebastian waren de partijen een paar keer erg kort. Niettemin toonden zeker Simon en Imara enkele malen aan weinig onder te doen voor hun tegenstanders en was het punt soms dichtbij. Prima strijd geleverd tegen deze overmacht. Uiteindelijk was het Ties die de enige overwinning voor het team binnenbracht en dus ratingwinst voor hem!

Team D Hutton
NOSBO Team D

Ook in de D-competitie waren de ratingverschillen groot en troffen onze helden (Mirzal Simsek, Ernst van den Bogaart, Eli Alia Jorritsma en Casper Hoogschagen) nationale subtoppers als tegenstanders. Mirzal deed zijn uiterste beste een partij te winnen maar moest vaak in de verdediging. Twee remises op de bord 1 positie waren eigenlijk helemaal niet slecht. Een 2-2 gelijkspel tegen LISB D was een teamhoogtepunt met een remise voor Ernst en het enige volle punt binnen het team voor Eli Alia. Casper schaakte voor wat hij waard was en had één keer - toen zijn opponent tot vijf keer aan toe weigerde een instaande loper te slaan - moeten winnen. Toch een compliment voor het team waarbinnen - evenmin als bij de E's trouwens - de hele dag geen wanklank te bespeuren viel.

Team C Hutton
NOSBO Team C

Om tot een NOSBO C- en B-team te komen moesten meerdere spelers doorschuiven naar een hogere leeftijdscategorie. D-ers Levi Sekema  en Elliot Horenberg namen op de borden 1 en 4 van het C-team die taak op zich. Levi leek wat een ongelukkig toernooi te spelen waardoor hij zich met slechts een remise tevreden moest stellen. Dat was ook het loon voor Elliot en Noël van der Veen op bord 3, te weinig voor de gelijkwaardige en soms kansrijke stellingen die zij meer dan eens op het bord kregen. Sander Wage op 2 scoorde een mooie anderhalf punt waaronder een eindspelwinst tegen een voormalig Nederlands meisjeskampioen. Dat was in een match tegen thuisteam NHSB die nipt met 2,5 - 1,5 verloren ging, de beste (C-)teamprestatie van de middag. Het C-team speelde elke wedstrijd opnieuw zeer gedreven met vaak gecompliceerde en spannende partijen. Aan het einde van de dag leken de krachten wat weg te vloeien, maar de nederlagen met grote cijfers geven zonder meer een geflatteerd beeld.

Team B Hutton
NOSBO Team B

Het B-team leek vooraf een zorgenkindje. Hoe zouden Aron Hardeman en Pieter van Nes (op de borden 3 en 4) met nauwelijks grote toernooiervaring zich houden in dit nationale geweld? C-speler Jaël Wierenga wilde wel wat uitdaging en nam de rol van NOSBO kopman op het hoogste bord op zich. De zwaarste opdracht was echter voor Noël Koene die als D speler het team aanvulde en daarbij ook nog eens van de organisatie (ratingtechnisch) de bord 2 positie kreeg toegewezen in plaats van het gevraagde bord 4. Maar dan aan opeens is dit het team dat met een gelijkspel tegen LEISB B en winst op LISB de eer van de NOSBO het hoogst houdt. Pieter kreeg reglementair in de eerste ronde een punt in de schoot geworpen, maar bracht later op de dag op eigen kracht het punt binnen. Ook Aron ging onverschrokken het gevecht aan en smaakte eenmaal het genoegen een opgejaagde koning midden op het bord mat te zetten. Voor Noël bleek het inderdaad lastig maar mocht met zijn remise wel de enige NOSBO teamzege van de dag de veilige haven binnenloodsen. Jaël maakte zijn positie waar. Met twee punten was droeg hij belangrijk bij aan het teamresultaat en bovendien topscorer van de hele van afvaardiging.

Hutton Mac
In de Mac bij Joure

Na afloop klonk alom een luid 'voor herhaling vatbaar!' Reden genoeg voor een aantal ouders om als groep een bezoek voor te stellen aan een McDonalds. Afgezien van enkelen die andere afspraken hadden werd daar van harte mee ingestemd. En zo kreeg een mooie schaakdag een bijpassende afsluiting.

Een link met de Eindstanden en alle uitslagen. De NOSBO scoorde 4 matchpunten en 12 bordpunten.

Met dank aan alle ouders voor de medewerking, Martijn Hardeman voor bovenstaande foto's, chauffeurs en natuurlijk de spelers. Tot slot: graag wil ik alle C- en B-spelers van zaterdag (maar ook alle andere NOSBO jeugdspelers natuurlijk) wijzen op het Hoogeveen schaaktoernooi in de herfstvakantie van 19 t/m 26 oktober. Speciaal dit jaar wil dit befaamde toernooi - van hoog tot laag - in het teken staan van de jeugd. In de ochtendgroep (Amateur 2) is nog plaats en de Hoogeveen organisatie zal jullie van harte welkom heten. Gewoon doen!