Drie NOSBO-afvaardigingen togen zaterdag dan wel de avond ervoor richting Rotterdam om deel te nemen aan het NK E-teams (t/m 10 jaar). Een jaarlijks groot festijn met veertig deelnemende teams en dus meer dan 160 jonge schakers en niet te vergeten hun coaches en aanhang. Een drukte van belang in het congrescentrum Podium O950 aan de Maasboulevard met prachtig uitzicht over de Maas en stad.

De drie teams presteerden allen beter of volgens verwachting. De Matadoren E1, NOSBO kampioen en als 19-e geplaatst, had na een sterke middenfase zelfs nadrukkelijk uitzicht op een podiumplaats. Verlies in de laatste ronde deed hen met negen matchpunten op een verdienstelijke negende plaats belanden. Ook voor Paardensprong E1, dat in een Groningse broederstrijd in ronde drie ongelukkig met 1-3  van de Matadoren verloor waar de uitslag even goed andersom had kunnen zijn, duurde het toernooi net even te lang. Door verlies in de twee laatste ronden eindigde het met zes matchpunten op een 29-e positie, nog wel steeds twee plaatsen hoger dan op de plaatsingslijst. Ten Boer E1 (klik voor een fraaie verslag!) werd 37-e maar bewees met maar liefst vier gelijke spelen (en dus slechts drie verlieswedstrijden) dat ze volwaardig meededen op het kampioenschap. Vanwege de zomerse temperaturen was het flink zweten in de vele zalen en ruimtes van de speellocatie wat de organisatoren tot het verstandige besluit bracht de afsluitende prijsuitreiking op het naastgelegen grasveld te houden. Gedetailleerde uitslagen zijn hier te bekijken.

NK E teams 2019
Foto Martijn Hardeman

Behalve geschaakt moest er in het vijf verdiepingen tellende kubusachtige Podium O950 (overigens in 1961 gebouwd als Wiedergutmachungsgebaar van de Duitse Evangelisch kerken aan het in de oorlog gebombeerde Rotterdam) flink trapgelopen worden. Tegelijk met het NK E-teams - voorheen altijd apart en in het voorjaar georganiseerd - werd zaterdag namelijk gestart met de eerste dag van de KNSB Jeugdclubcompetitie (JCC) van de D-, C- en A-categorieën.

In de Meesterklasse A is de NOSBO vertegenwoordigd door het Talententeam JSN A1 (zaterdag spelend met Jonas Hilwerda, Daan Noordenbos, Jan Bosma en Leandro Slagboom). Na een 4-0 winst op De Waagtoren A1 werd nipt met 1½-2½ verloren van favoriet Stukkenjagers A1. Assen C1 (met Jaël Wieringa, Lyne Bruggink, Léon Niemeyer en Noël van der Veen in de gelederen) kende een vliegende start in de Meesterklasse C. Een 3½-½ overwinning tegen Botwinnik C1 werd gevolgd door een sensationele 2½-1½ zege op het als eerste geplaatste Almere C1, zie het Assener verslag.

De JCC wordt op 5 oktober op dezelfde locatie vervolgd. Vanaf dan kent het een complete bezetting met ook de Promotieklasse A (met deelname van Talententeam JSN A2, dat zaterdag in Akkrum zijn eerste wedstrijd tegen de Arnhemse Schaakacademie A2 met 4-0 won) en de Meesterklasse D (met deelname van Matadoren D1 en Haren D1).